Franek Dolas senior 12.03.2019 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 (edytowane) Gdybym miał gaz to bym nawet nie myślał o jakiś pompach, bo to może taniej, no ale niektórzy tu liczą każdy grosz więc grzeją w 2 taryfie, pranie robią nocą, obiad też szykują po 22 na następny dzień...No i najważniejsze ja wydałem na ogrzewanie tylko 1 tys. żeby sąsiad mi zazdrościł...Polska mentalność..A gdzie komfort? Jak jesteś taki ura bura/szef podwóra czyli właśnie typowy polski Janusz z Ełku i innych pipizdówek,to czemu nie kable pod panelami czy klejem ? Komfort najlepszy.Zatem czemu nie ? A gdzie komfort ? Odpowiedź jak padnie to będzie eee,yyyyy,aaaa... Zatem człowieku myśl co piszesz bo wbrew pozorom na forum są jeszcze myślący...nieliczne niedobitki starszego pokolenia ale jednak. Edytowane 12 Marca 2019 przez Franek Dolas senior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 12.03.2019 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Mylisz się że komfort przy kablach najlepszy...ale każdy niech uważa jak chce. Gdybym tak uważał to bym szedł w kable, bo 1 tys. więcej za rachunki to nie problem, a wydatek na początek najmniejszy...Poza tym personalne wędrówki zostaw dla swojej żony lub dzieci, ale zapewne tam nie masz wiele do gadki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 13.03.2019 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 (edytowane) Tak 6 stopni. Dobre. No wiadomo każdy naciąga tak, aby było na jego. Do tego jeszcze trzeba podawać dane jakie są faktycznie. Zobacz COP jakieś PW dla W45 przy -7,2,7 to się zdziwisz. Porównaj z guntówką. Jedynie co to na CO można coś uskubać, ale przy takich zimach to ile? Nie wiem jak to liczyłeś, ale z tych Twoich obliczeń to pewnie ze 30 lat to tak min. się zrobi. Tak, 6-4 stopnie w zależności jak długo pracuje pompa 20 minut po starcie 5.8 60 minut po starcie 4,5 120 minut po starcie 3.7 Zobaczyłem COPy i nic mnie nie zdzwiło. prosze: Moja pompa F1245-10 EN-14511 0/35(45) 4,81(3,77) Panasonic TCAP (WH-MXC09G3E8) EN-14511-2 -14/35(45) 2.56(2.09) -7/35(45) 2.85(2.21) 2/35(45) 3.59(2.95) 7/35(45) 4.84(3,66) 25/35(45) 7.95(5,98) Dokładnie wyszło mi że dołożenie kasy do gruntówki zwróci mi się po 23 latach przy założeniu SCOP gruntowa 4,5 i SCOP powietrzna 3,5. Staram się być tak obiektywny jak tylko potrafie. Edytowane 13 Marca 2019 przez zibizz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 13.03.2019 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Gruntowa pompa z odwiertami o wysokiej wydajności (lekko przewymiarowane) -to taki "Mercedes".Czy jazda "Mercedesem" się ekonomicznie opłaca zamiast np Fiacikiem albo mająca podobne parametry Kia? Pewnie nie, a jednak niektórzy tymi "mesiami" jeżdżą.Otóż wybór źródła ciepła to nie tylko ekonomia, ale także komfort, prestiż, możliwości techniczne, przyłączeniowe itp.Najtaniej to pewnie byłoby kupić z daleka od miasta kawałek lasu i kominek z otwarta komorą spalania na drewno ze swojego lasu.Ktoś chce mieć wygodę i spokój -polecam gruntową (zwłaszcza jak ma działkę i może tanio zrobić sam kolektor poziomy -np 3pętle po 200m).Jak ktoś ma mały domek i zagospodarowaną małą działkę -to pewnie lepsza będzie powietrzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 13.03.2019 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Jaka różnica ma mi się zwracać gdy gruntówka wyszła mnie taniej niż powietrzna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.03.2019 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Jaka różnica ma mi się zwracać gdy gruntówka wyszła mnie taniej niż powietrzna. No to pochwal się jaka to firma wykonała Ci kompleksowy montaż wraz ze wszystkimi robotami ziemnymi , całkowicie na gotowo bez żadnego udziału własnego ze swojej strony w cenie niższej niż oferty "pod klucz" na pompę PW ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 13.03.2019 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 @cangi80 raczej nie:A-pic 10kw powietrzna 14265zł netto (przy -20 deklarowane 5kW)A-pic 8kw gruntowa 13600zł netto + dolne żródłono chyba że porównujesz dla tej samej mocy przy -20 to wtedy dla 10kW róznica 14100 vs 17930(netto) i dolne żródło zrobisz za 3800 netto ale takie porównanie raczej nie uczciwe a tak tanio gotowego dolnego źródła nie kupisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.03.2019 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 (edytowane) @kaszpirA dlaczego trzeba kompkeksowo ? Nie mozna wynająć koparki we własnym zakresie, instalatorów (choćby od podlogowki, czy instalacji CWU) do rozłozenia, napełnienia i odpowietrzenia DZ, oraz do wykonania kotlowni, a potem kupić urzadzenie z VAT 8% i montażem do gotowej instalacji ? No i dlaczego bez udziału pracy własnej? W przyoadku montażu PC PW o taką trudno, ale w przypaku GW można pokusić sie o samodzielne wykonanie DZ i ściąć koszty. Edytowane 13 Marca 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 13.03.2019 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Tak, 6-4 stopnie w zależności jak długo pracuje pompa 20 minut po starcie 5.8 60 minut po starcie 4,5 120 minut po starcie 3.7 [ATTACH=CONFIG]427998[/ATTACH] Zobaczyłem COPy i nic mnie nie zdzwiło. prosze: Moja pompa F1245-10 EN-14511 0/35(45) 4,81(3,77) Panasonic TCAP (WH-MXC09G3E8) EN-14511-2 -14/35(45) 2.56(2.09) -7/35(45) 2.85(2.21) 2/35(45) 3.59(2.95) 7/35(45) 4.84(3,66) 25/35(45) 7.95(5,98) Dokładnie wyszło mi że dołożenie kasy do gruntówki zwróci mi się po 23 latach przy założeniu SCOP gruntowa 4,5 i SCOP powietrzna 3,5. Staram się być tak obiektywny jak tylko potrafie. Zobacz sobie jakie podają temp. w innym wątku. Teraz mamy domek 7MWh. Takie się teraz domy buduje. Mądrze. Według Twoich założeń PW 2MWh , a grunt 1555kWh. Czyli 0,5MWh. Jak tylko T2 to różnica 500*0,3zł=150zł. 23*150=3450. Czyli według Ciebie różnica w cenie zakupy PW grunt to 3,5 tyś? Jeżeli się gdzieś pomyliłem to popraw proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.03.2019 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Przy domu 220m2, to raczej trudno się z CWU zmieścić w 7MWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 13.03.2019 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 @kaszpir A dlaczego trzeba kompkeksowo ? Nie mozna wynająć koparki we własnym zakresie, instalatorów (choćby od podlogowki, czu imstalacji CWU) do rozłozenia, napełnienia i odpowietrzenia DZ, oraz do wykonania kotlowni, a potem kupić urzadzenie z VAT 8% i montażem do gotowej instalacji ? Można. Tylko potem coś będzie nie tak, to zacznie się spychologia i szukanie dziury w całym. Poza tym nie każdy ma czas, wiedze, ochotę i siłę żeby walczyć z kolejnymi ekipami aby mieć tanią gruntówkę skoro za mniejsze pieniądze można mieć kompleksowo powietrzną i palcem nie kiwnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2019 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Otóż wybór źródła ciepła to nie tylko ekonomia, ale także komfort, prestiż, możliwości techniczne, przyłączeniowe itp. Czym rożni się komfort jak siedzisz w salonie i masz ciepło z PC PW a z PC gruntowej? Jaki prestiż daje gruntowa? Przecież z zewnątrz budynek ogrzewany szpanerską instalacją za 50K zł+ oparta na PC gruntowej wygląda tak samo, jak ogrzewana kablami za 10K zł. Panele na dachu - no, to widać i może dawać prestiż. Możliwości techniczne i przyłączeniowe - że niby co? Że zakład energetyczny jest w stanie dostarczyć moc umowną potrzebną do gruntowej, a nie jest w stanie dostarczyć mocy potrzebnej do powietrznej czy kotła elektrycznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 13.03.2019 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 No to pochwal się jaka to firma wykonała Ci kompleksowy montaż wraz ze wszystkimi robotami ziemnymi , całkowicie na gotowo bez żadnego udziału własnego ze swojej strony w cenie niższej niż oferty "pod klucz" na pompę PW ... Ta firma to ( SAM ). Przy gruntówkach prawie wszystko można zrobić samemu co bardzo obniży koszty. Przy PW już nie wiele. Jak się tylko siądzie przy telefonie lub kompie a robota się sama robi to i kosztuje. Myślę, że na forum jest tak pięknie wszystko opisane , że można samemu choć by dla własnej satysfakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.03.2019 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Można. Tylko potem coś będzie nie tak, to zacznie się spychologia i szukanie dziury w całym. Poza tym nie każdy ma czas, wiedze, ochotę i siłę żeby walczyć z kolejnymi ekipami aby mieć tanią gruntówkę skoro za mniejsze pieniądze można mieć kompleksowo powietrzną i palcem nie kiwnąć. Nie wiem, dlaczego współpracę z ekipami nazywasz "walką", wyczuwam złe doświadczenia z przeszłości. Dla mnie PC PW Split to njejako "dwa urzadzenia", pracujace w mniej stabilnych warunkach. Jesli roznica w koszcie wyniosilaby do 10% na niekorzyśc gruntowki (zakładając te minimum zaangażowania), to sprawa jest warta przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 13.03.2019 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Ok dla jakiegoś bohatera domu co chałupe sam postawił to może i DZ pod gruntową też przygotuje i może nawet znajdzie kogoś kto mu podlaczy pompe i da gwarancje (bedzie b ciezko). Wtedy może koszty gruntowej bedą jedynie o pare tysiecy większe. Ale badźmy realistami, 99% ludzi szuka firmy która mu zainstaluje, uruchomi i da gwarancje i wtedy cena robi sie o kilkanascie tysiecy (czasem ponad 20) wiecej. I to nie ma prawa sie zwrócić. Więc ekonomicznego uzsadnienia nie ma żadnego. Jedynie ten hałas i pudło za domem, ale mało komu to przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 13.03.2019 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Ok dla jakiegoś bohatera domu co chałupe sam postawił to może i DZ pod gruntową też przygotuje i może nawet znajdzie kogoś kto mu podlaczy pompe i da gwarancje (bedzie b ciezko). Wtedy może koszty gruntowej bedą jedynie o pare tysiecy większe. Ale badźmy realistami, 99% ludzi szuka firmy która mu zainstaluje, uruchomi i da gwarancje i wtedy cena robi sie o kilkanascie tysiecy (czasem ponad 20) wiecej. I to nie ma prawa sie zwrócić. Więc ekonomicznego uzsadnienia nie ma żadnego. Jedynie ten hałas i pudło za domem, ale mało komu to przeszkadza. Dokładnie. Ja widziałem wyceny kompleksowe na guntówki. Jeden z instalatorów to wprost mi powiedział, że to on musi zrobić wszystko, bo nie do gwarancji na PC, bo jak DZ poziome będzie skopane to się potem nie będzie bujał. Oczywiście tylko odwierty, pomimo, że miałem dobre warunki. Kasa i nic więcej się liczy. No i zamiast hałasującej gruntówki w domu, można postawić sobie np. małą zamrażalkę. A jed. wew. na ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 13.03.2019 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Ja mam pompę gruntową z kolektorem poziomym (opis w mojej stopce). Uważam, że była to najlepsza inwestycja i decyzja w moim nowym domu. Koszt kolektora poziomego ok 3 tys zł (koparka+ rury + glikol). Też myślałem o pompie powietrznej, ale stwierdziłem, że u mnie (wygwizdów i klimat górski) nie sprawdzi się. Rożnica w cenie między powietrzną, a gruntową wyszła mi ok 5 tys, wiec zdecydowałem się dołożyć. Odwierty nie wchodziły w grę ponieważ w moich rejonach odwiert to koszt 2x większy niż standardowy (skały). Moim zdanie warto montować pompę gruntową jeśli różnica w cenie jest max 10 tys. W przeciwnym wypadku jednak powietrzna, szczególnie jeśli mieszka się w klimacie cieplejszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 13.03.2019 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 (edytowane) Ok dla jakiegoś bohatera domu co chałupe sam postawił to może i DZ pod gruntową też przygotuje i może nawet znajdzie kogoś kto mu podlaczy pompe i da gwarancje (bedzie b ciezko). Wtedy może koszty gruntowej bedą jedynie o pare tysiecy większe. Ale badźmy realistami, 99% ludzi szuka firmy która mu zainstaluje, uruchomi i da gwarancje i wtedy cena robi sie o kilkanascie tysiecy (czasem ponad 20) wiecej. I to nie ma prawa sie zwrócić. Więc ekonomicznego uzsadnienia nie ma żadnego. Jedynie ten hałas i pudło za domem, ale mało komu to przeszkadza. powtórzę, wszystko zależy od sytuacji moja gruntówka kosztowała 44k - odwierty 190m jako dolne źródło, sama pc z kotłownią, górne źródło - to wszystko z papierami do starostwa, projektem podłogówki itp. zbierając oferty prosiłem o wyceny zarówno gruntowych jak i powietrznych (dałem widełki 8-10 kw) najtańsza powietrzna z firmy nazwy, której już nie pamiętam (ale pompa Meeting) - 29k za całość, najdroższa powietrzna - wtedy był to jakiś model Nibe albo IVT (sorry nie pamiętam nawet który to był) - ponad 60k za całość żeby nie było, z ofert gruntówek też cały wachlarz najtańsze były od 40k za całość do 120k ja mam średnią klasę, SmartHeat sprawuje się dobrze jestem zadowolony Edytowane 13 Marca 2019 przez okobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.03.2019 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Ok dla jakiegoś bohatera domu co chałupe sam postawił to może i DZ pod gruntową też przygotuje i może nawet znajdzie kogoś kto mu podlaczy pompe i da gwarancje (bedzie b ciezko). . Absolutnie nie czuję sie na siłach dom postawić (ale np instalacje WM zrobić, elewacje styropianem ocieplić i owszem). Jeśli chodzi o DZ to też nie jest to jakaś rocket science. Jeśli ne ma gwarwncji, jest chyba rękojmia. Jak widać - jest parę osób, które poszły tą drogą i są zadowolone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 13.03.2019 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Absolutnie nie czuję sie na siłach dom postawić (ale np instalacje WM zrobić, elewacje styropianem ocieplić i owszem). Jeśli chodzi o DZ to też nie jest to jakaś rocket science. Jeśli ne ma gwarwncji, jest chyba rękojmia. Jak widać - jest parę osób, które poszły tą drogą i są zadowolone. A podłogówkę wodną robiłeś sam, bo taką chyba masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts