faraon76 19.10.2004 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Wyłożyliśmy się na tym temacie. Szukamy cennych wskazówek od forumowiczów, którzy mają ażurowe schody z "łukiem". Schody które nam się podobają kosztują ok 20 tys . Jeden koleś miał nam zrobić konstrukcję ze stalowych ceowników (które miały być obłożone drewnem), tylko koleś nie przewidział różnicy poziomów i tego że materiał trzeba wygiąć w dwóch płaszczyznach. A może inny pomysł????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 19.10.2004 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Dla mnie jedyną zaletą takich schodów(poza efektownym wyglądem) jest to,że zajmują one mniej miejsca niż schody tradycyjne.Są one ponadto bardziej niebezpieczne,a czy pomyśleliście o przenoszeniu mebli i sprzętów?Chyba,że macie zamiar robić to np. przez balkon.Czy efekt wizualny warty jest tych wyrzeczeń i takich pieniędzy?Za taką kasę można naprawdę "odbajerzyć" tradycyjne schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 20.10.2004 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Schody kręcone tylko z konieczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 20.10.2004 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Nie rozumiem z tym gięciem ceowników w dwóch płaszczyznach ??? To belka policzkowa miała być z ceownika?!? Wystarczyłaby z pasa blachy, tylko grubej, powiedzmy 6-8 mm - np. z prostokąta o szerokości około 25-30 cm, zwiniętego tak jak paski kartonu w tutce od papieru toaletowego, i przyciętego na końcach do potrzebnego wymiaru. Tylko nie każdy mechanik taką blachę kombinerkami równo zegnie, raczej potrzebny warsztat metalowy... A na słupek najlepsza byłaby wtedy rura stalowa, i to o średnicy też co najmniej 25-30 cm i grubości jakieś 3-4 mm. Krawędzie stopni mogłyby byc wtedy z prostych odcinków kątowniczka, przyspawanych na końcach od spodu do blachy policzkowej i do rury. I dopiero na to docinać deseczki na stopnie i chyba mocować na śrubki. Tylko ktoś musiałby naprawdę mieć talent, żeby tego nie spartolić estetycznie. Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 20.10.2004 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 ja w klatce schodowej 2m x 2m zmiescilem schody zabiegowe. MOge przeslac projekt a od wtorku mam montaz wiec za 2tyg moze beda zdjecia.opcjonalne byly tez schody krecone ale z wlasnego doswiadczenia i korzystajac z rad firm "schodowych" wybralem azurowe zabiegowe. Za 16 stopni place 7kPLN z montazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 20.10.2004 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Jak lubisz wypadki i chcesz sobie połamać nogi to kręcone są idealne. Mieszkałem kiedyś w budynku z kręconymi schodami przez kilkanaście lat i więcej już nigdy tego nie zrobię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 20.10.2004 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 trach, bo to pewnie nie krecone na slupku a krete - czyli o wiekszej srednicy wewnetrznej niz 0 - jak proste wygiete w delikatny luk czyli nie te po lewej a takie jak po prawej na zdjeciu:http://rsplus.com.pl/pub/schody_krete.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 20.10.2004 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 ja w klatce schodowej 2m x 2m zmiescilem schody zabiegowe. MOge przeslac projekt a od wtorku mam montaz wiec za 2tyg moze beda zdjecia. opcjonalne byly tez schody krecone ale z wlasnego doswiadczenia i korzystajac z rad firm "schodowych" wybralem azurowe zabiegowe. Za 16 stopni place 7kPLN z montazem. ja tez takie chcę i w takiej cenie! czekam na zdjęcia i szczegóły, ostatnio odwiedizłąm tzw. Centrum Schodów w Łodzi, zadna rewelacja a za gotowe moduły wołają jak za zboże, za zabiegowe schody z bukowymi stopniami (nieładne) zawołali mi 11 tys netto ebz balustrady, chyba ich pogięlo! znajomi kupowlai 4 lata temu schody drewniane, gięte z machoniu na słupie, kręcone, płacili 18 tys, ładne ale niewygodne jak cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 20.10.2004 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Wielce prawdopodobne, że masz rację, Robercie. No to życzę powodzenia - ja kiedyś rozrysowywałem karty technologiczne na takie coś (to był pawilon litewski na Wystawę Światową - EXPO i miał podobny element na obrzeżu wykroju w obudowie). Spawanie szablonów i gięcie trwało z miesiąc i kosztowało Wydział Montażu kilkanaście ton złomu, zanim architekt zaakceptował efekt (kiedy ceownik został zespawany z trzech osobnych pasów blachy). Nigdy więcej takiej roboty! Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiulek 20.10.2004 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Drogi Robercie, dokładnie nam chodzi o coś takiego jak te po prawej jak możesz to odpisz kto to robi. Napisz do mnie lub do faraona, bo to nasze wspólne budowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 20.10.2004 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 niestety nie robil tego maly wytworca - elementow gietych w dwoch kierunkach przy tej realizacji bylo wiecej ale wszystko bylo na glowie generalnego wykonawcy jakim byl Budostal X.Niestety nie pomogę.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiulek 20.10.2004 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Kochani domyślam się, że udzielając tylu cennych rad na temat kręconych schodów chcieliście dobrze, ale proszę czytajcie trochę uważniej. Faraon nie pytał o schody kręcone, tylko takie idące po delikatnym łuku. Prowadzą one na półpiętro, jakieś 8 stopni – to pierwszy bieg, drugi bieg zaczyna się na wysuniętym postumencie, na którym kończył się pierwszy i jest jego lustrzanym odbiciem. Czyli o stromiznach nie ma mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiulek 20.10.2004 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Straszna szkoda a już myślałam, że sprawa będzie rozwiązana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 20.10.2004 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 a jednak mam dobre wiadomosci dla Was, mam namiar na firme na śląsku, która gnie takie elementywysylam prywatna wiadomosc,poszukajcie, pewnie u siebie tez znajdziecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 20.10.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 ja tez takie chcę i w takiej cenie! czekam na zdjęcia i szczegóły, ostatnio odwiedizłąm tzw. Centrum Schodów w Łodzi, zadna rewelacja a za gotowe moduły wołają jak za zboże, za zabiegowe schody z bukowymi stopniami (nieładne) zawołali mi 11 tys netto ebz balustrady, chyba ich pogięlo! znajomi kupowlai 4 lata temu schody drewniane, gięte z machoniu na słupie, kręcone, płacili 18 tys, ładne ale niewygodne jak cholera schody sa wlasnie z centrum schodow - schody rzymskie chrzanowski, balustrada z linek zeglarskich. zamawialem je w lutym (i wtedy wplacalem zaliczke) ale robota u nas sie mocno slizga wiec realizacja dopiero teraz. nie mozesz patrzec co bylo x czasu temu tylko co jest dzis i co bedzie jutro. dzis samo drewno kosztuje 40% wiecej nie mowiac o stali i VAT wiec moga byc roznice w cenie. Schody zabiegowe np wymagaja tez znacznie mniej materialu na balustrady - to zalezy od wielkosci duszy. co do jakosci tych schodow wydaje mi sie o wiele lepsze niz nt Seadler czy schody modulowe. Wiecej bede mogl powiedziec niedlugo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 20.10.2004 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 trach napisał No to życzę powodzenia - ja kiedyś rozrysowywałem karty technologiczne na takie coś (to był pawilon litewski na Wystawę Światową - EXPO i miał podobny element na obrzeżu wykroju w obudowie). Spawanie szablonów i gięcie trwało z miesiąc i kosztowało Wydział Montażu kilkanaście ton złomu, zanim architekt zaakceptował efekt (kiedy ceownik został zespawany z trzech osobnych pasów blachy). Nigdy więcej takiej roboty! trach, są firmy które gną profile zimnogięte bez większych problemów - to co na zdjeciu to realizacja w Polsce, zapewniam, ze od razu zostaly zrobione prawidlowo... a w projekcie podawalismy wylacznie promienie i wysokosc pozdrawiam [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts