Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcia więźby dachowej

a g

Recommended Posts

Witam,

Chciałem Was prosić o opinię na temat pęknięć więźby. Wiem, że pękniecie powstają i są dopuszczalne jeśli oczywiście nie zagrażają bezpieczeństwu, no właśnie ale gdzie ta granica?

Ogólnie mam pęknięcia na kilku elementach ale największe jest na "głównej belce" (nie wiem jak to nazwać), są również też inne mniejsze na innych drewnianych elementach (głównie tam gdzie pada słońce przez okno dachowe).

Pęknięcie, o którym pisze jest praktycznie na całej szerokości belki ale tylko z jednej strony, w największym miejscu ma około 1.2cm wysokości i niecałe 2cm głębokości. To jest pierwszy sezon grzewczy, pękniecie było już przed okresem grzewczym ale nie jestem pewien jak duże było.

W załączniku wrzucam kilka zdjęć, jeśli coś musicie jeszcze wiedzieć to piszcie.

Dzięki

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Mogę Cię uspokoić - mam większe pęknięcia, a na dachu kilkadziesiąt ton dachówki i nic niepokojącego się nie dzieje od 7 lat.

Bardziej martwi mnie ta instalacja - fakt , że prowizoryczna , ale nie powinna być tak wykonana. To grozi niebezpieczeństwem pożaru :no: szczególnie przy tych żarówkach domyślam się , że halogenowych.

Nic nadzwyczajnego, drewno schnie, pęka, naddatek w wytrzymałości więźby jest na tyle duży że nic się nie będzie działo. Też mam pęknięcia, może nie tak duże, ale są. Pojawiły się po przykryciu dachu i powiększyły się przez zimę. Proces pękania powinien się zatrzymać po ułożeniu się więźby.

Mogę Cię uspokoić - mam większe pęknięcia, a na dachu kilkadziesiąt ton dachówki i nic niepokojącego się nie dzieje od 7 lat.

Nie ważne ile masz ton dachówki na całym dachu.

Ważne jest ile "ton" dachówki obciąża wspomnianą belkę.

I jakie jest wykorzystanie nośności "pełnosprawnej" belki.

Chciałem Was prosić o opinię na temat pęknięć więźby. Wiem, że pękniecie powstają i są dopuszczalne j

To na pewno więźba? Tak masz na fakturze? Wygląda jak zwykła tarcica.

Granicę określa konstruktor wpisując do projektu klasę drewna (np. c27). Jak użyłeś innej klasy to trzeba odpowiednio więźbę przeliczyć.

Granicę określa konstruktor wpisując do projektu klasę drewna (np. c27). Jak użyłeś innej klasy to trzeba odpowiednio więźbę przeliczyć.

przelicz i sprawdź czy dekarze mieli aktualne książeczki sanepidu

Czepiłeś sie tych określeń jak pijany płota.

A drewno w klasie C27 nie jest tarcicą? - JEST.

Z tartaku zawsze wyjeżdża tarcica a nie 'więźba' , więźba powstaje na budynku.

Oczekujesz od betoniarni że na FV za beton masz napisane strop?

Czepiłeś sie tych określeń jak pijany płota.

A drewno w klasie C27 nie jest tarcicą? - JEST.

Z tartaku zawsze wyjeżdża tarcica a nie 'więźba' , więźba powstaje na budynku.

Oczekujesz od betoniarni że na FV za beton masz napisane strop?

Niekoniecznie, moją gotowa już więźba przyjechała z ...tartaku a ekipa tylko ją złożyła. Zero blaszek, wszystko na zamki, wycinane na CNC.

Niekoniecznie, moją gotowa już więźba przyjechała z ...tartaku a ekipa tylko ją złożyła. Zero blaszek, wszystko na zamki, wycinane na CNC.

Ale nadal to tarcica .............

Tarcica – asortyment drzewny powstały w wyniku przetarcia drewna okrągłego w sposób indywidualny bądź grupowy (decyduje liczba równocześnie pracujących pił) na pilarkach: ramowych (trakach), taśmowych bądź tarczowych.

Ale nadal to tarcica .............

Tarcica – asortyment drzewny powstały w wyniku przetarcia drewna okrągłego w sposób indywidualny bądź grupowy (decyduje liczba równocześnie pracujących pił) na pilarkach: ramowych (trakach), taśmowych bądź tarczowych.

Idąc Twoim tokiem - podłoga z desek to ..tarcica a na dachu to nie dachówka tylko odpowiednio uformowana ...glina.