Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja FV + piec elektryczny + bufor 1000l

Mateusz191

Recommended Posts

Witam,

Zastanawiam się nad instalacją FV 5kW za cene 6500 (z dofinansowania w mojej miejscowości).

Celem będzie użycie energii elektrycznej do ogrzania domu 150m2 (ogrzewanie podłogowe w całym domu) + codzienne zapotrzebowanie na energię dla urządzeń elektrycznych.

Plan jest taki żeby ogrzać bufor 1000l instalacją FV w ciągu dnia gdzie jest prawie zerowe użycie prądu. Natomiast w godzinach 16-24 przeznaczyć wszystko na urządzenia elektryczne.

1. Przy instalacji 5kW jaki będzie realny uzysk?

2. Ile mocy zużyje piec na ogrzanie 1000l wody do ogrzewania podłogowego i CWU? (wiadomo, że jak raz nagrzeje to następnego dnia będzie musiał tylko dogrzać do odpowiedniej temperatury).

3. Czy nadwyżka prądu i jej odbiór w godzinach wieczornych zaspokoi zapotrzebowanie dla 2-3 osób?

4. W jaki sposób wyliczyć zapotrzebowanie na prąd dla 3 osób na miesiąc?

Czy taki plan całej instalacji ma sens?

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Wg mnie te 5kw to dużo za mało na te 150m2.

U mnie w gminie też jest grant ,gdzie i ja będę zakładał pv ale 9,8kw plus bufor 1000l z grzałkami i jakieś mądre sterowanie tym.

Do tego bufora podłącze solary które mam od 6 lat i latem woda ciepła będzie prawie że za darmo.

Jedynie co to koszt samego bufora mnie nie pokoji.

Taki z dwiema wężownicami 1000l z ociepleniem potrafi kosztować 10tyszl i więcej.

Do tego jeszcze inne rzeczy trzeba doliczyć i kwota rośnie w oczach.

Parę dni temu pytałem o bufor firmy Noel 900l z montażem i pełną elektryką i wszystkim co potrzeba cena zwaliła mnie z nóg koszt około 20tyszl pod klucz.

Sam teraz nie wiem czy warto dawać 10tyszl za bufor któremu i tak po np 10latach będzie do wymiany.

Może nie warto tyle przepłacać i kupić spokojnie o połowę taniej.

Rozbieżność cenowa buforów jest ogromna.

Pozdr

Też mi chodzi po głowie wymiana ogrzewania na elektryczne. I jak w przypadku nowych domów można kombinować na wiele sposobów to jeśli ktoś już mieszka to nie jest tak hop bez np. gruntownych remontów czytaj inwestycji. Ja ogrzewam chałupę piecem na ekogroszek, instalacja grzejnikowa. Trudno w takiej konfiguracji przejść na prąd bez zmiany całościowej instalacji typu maty grzewcze na podczerwień, kable w podłodze (a jeśli kable to kwestia ocieplenia podłogi czy jest wystarczająca), panele grzewcze itp. Zastanawiam się czy są piece elektryczne które można zainstalować za tradycyjny piec węglowy czy tez taki na ekogroszek w instalacji grzejnikowej i jak to się przekłada na zużycie prądu (w tej chwili na sezon spalam 3 tony ekogroszku)

Witam,

Zastanawiam się nad instalacją FV 5kW za cene 6500 (z dofinansowania w mojej miejscowości).

Celem będzie użycie energii elektrycznej do ogrzania domu 150m2 (ogrzewanie podłogowe w całym domu) + codzienne zapotrzebowanie na energię dla urządzeń elektrycznych.

Plan jest taki żeby ogrzać bufor 1000l instalacją FV w ciągu dnia gdzie jest prawie zerowe użycie prądu. Natomiast w godzinach 16-24 przeznaczyć wszystko na urządzenia elektryczne.

1. Przy instalacji 5kW jaki będzie realny uzysk?

2. Ile mocy zużyje piec na ogrzanie 1000l wody do ogrzewania podłogowego i CWU? (wiadomo, że jak raz nagrzeje to następnego dnia będzie musiał tylko dogrzać do odpowiedniej temperatury).

3. Czy nadwyżka prądu i jej odbiór w godzinach wieczornych zaspokoi zapotrzebowanie dla 2-3 osób?

4. W jaki sposób wyliczyć zapotrzebowanie na prąd dla 3 osób na miesiąc?

Czy taki plan całej instalacji ma sens?

1.Przy instalacji 5kWp uzysk będzie na poziomie 5000 kWh +/-500 , jeśli idealnie na południe i bez ciebie to może nawet pod 6000.

2. To zależy jakie jest zapotrzebowanie domu na ciepło.

3. Zimą nie ma nadwyżek produkcji. Grudzień nie wyrobi 100kWh , ale np czerwiec to produkcja z 700 nawet 800kWh przy 5akiej instalacji

4 zwykle na prąd bytowy wystarcza z 3 do 4 MWh rok , kwestia ile i jaki sprzęt jest na prąd. Jeśli cwu z prądu to plus to i plus ogrzewanie. Generalnie instalacja tej mocy wystarczy na bytowy i może cwu z grzałki.

Grzanie 1 do 1 kotłem elektrycznym nie jest ekonomiczne mimo niskiego kosztu zakupu takiego kotła.

Na ogrzewanie takiego domu średnio izolowanego pójdzie pewnie z 10 do 15 tyś kWh na sezon , razem z cwu. Pompą ciepła zrobisz to taniej , ale wydatki wyjściowe są wyższe...

Witam

Wg mnie te 5kw to dużo za mało na te 150m2.

U mnie w gminie też jest grant ,gdzie i ja będę zakładał pv ale 9,8kw plus bufor 1000l z grzałkami i jakieś mądre sterowanie tym.

Do tego bufora podłącze solary które mam od 6 lat i latem woda ciepła będzie prawie że za darmo.

Jedynie co to koszt samego bufora mnie nie pokoji.

Taki z dwiema wężownicami 1000l z ociepleniem potrafi kosztować 10tyszl i więcej.

Do tego jeszcze inne rzeczy trzeba doliczyć i kwota rośnie w oczach.

Parę dni temu pytałem o bufor firmy Noel 900l z montażem i pełną elektryką i wszystkim co potrzeba cena zwaliła mnie z nóg koszt około 20tyszl pod klucz.

Sam teraz nie wiem czy warto dawać 10tyszl za bufor któremu i tak po np 10latach będzie do wymiany.

Może nie warto tyle przepłacać i kupić spokojnie o połowę taniej.

Rozbieżność cenowa buforów jest ogromna.

Pozdr

Za 20 kawałków kupisz PC i grzejesz ze średnim COP3 czyli z 1kWh prądu robisz 3 kWh ciepła

Też mi chodzi po głowie wymiana ogrzewania na elektryczne. I jak w przypadku nowych domów można kombinować na wiele sposobów to jeśli ktoś już mieszka to nie jest tak hop bez np. gruntownych remontów czytaj inwestycji. Ja ogrzewam chałupę piecem na ekogroszek, instalacja grzejnikowa. Trudno w takiej konfiguracji przejść na prąd bez zmiany całościowej instalacji typu maty grzewcze na podczerwień, kable w podłodze (a jeśli kable to kwestia ocieplenia podłogi czy jest wystarczająca), panele grzewcze itp. Zastanawiam się czy są piece elektryczne które można zainstalować za tradycyjny piec węglowy czy tez taki na ekogroszek w instalacji grzejnikowej i jak to się przekłada na zużycie prądu (w tej chwili na sezon spalam 3 tony ekogroszku)

3 tony ekogroszku to licząc 8kWh z 1kg , wychodzi 24 000kWh na rok . Coś dużo. Albo piec ma słabą sprawność , albo to smieciuch , albo dom to durszlak.

PC dają też radę w instalacjach grzejnikowych , odpowiednie tematy w dziale z PC.

Edytowane przez cuuube

Grzanie 1 do 1 kotłem elektrycznym nie jest ekonomiczne mimo niskiego kosztu zakupu takiego kotła.

Na ogrzewanie takiego domu średnio izolowanego pójdzie pewnie z 10 do 15 tyś kWh na sezon , razem z cwu. Pompą ciepła zrobisz to taniej , ale wydatki wyjściowe są wyższe...

15000kWh*0,21zł/kWh=3150zł

Montująć PC zaoszczędzisz jakieś 2000zł - 350zł za przegląd =1650zł rocznie.

Czyli kilkanaście lat czas zwrotu PC - jak się nie zepsuje.

15000kWh*0,21zł/kWh=3150zł

Montująć PC zaoszczędzisz jakieś 2000zł - 350zł za przegląd =1650zł rocznie.

Jeśli liczysz , że prąd w przyszłym roku po tyle będzie to gratuluję optymizmu.

Jak poczytasz to zobaczysz ile ludziom pompy wytrzymują.

Kolejna sprawa bufor 1000L ( jak tutaj piszą) to koszt nawet 20 tyś (nawet gdyby kosztował 10 tyś) , plus kociołek 2-3 tyś i grzanie 1:1 vs PC za 20 tyś i grzanie 1:3

Jeśli liczysz , że prąd w przyszłym roku po tyle będzie to gratuluję optymizmu.

Tak pokazują dane historyczne. G11 praktycznie się nie zmienia (tyle co inflacja, albo i mniej).

http://cena-pradu.pl/tabela.html

A tania strefa w G12as jest rozporządzeniem uzależniona od G11. I operatorzy nie podskoczą. Dlatego chowają tę taryfę i trzeba wiedzieć, że można ją chcieć.

Jak poczytasz to zobaczysz ile ludziom pompy wytrzymują.

Częściej czytam, jak się psują.

Kolejna sprawa bufor 1000L ( jak tutaj piszą) to koszt nawet 20 tyś (nawet gdyby kosztował 10 tyś) , plus kociołek 2-3 tyś i grzanie 1:1 vs PC za 20 tyś i grzanie 1:3

Czyli przy PC odradzasz bufor i zalecasz znaczną część przy kaloryferach grzać nie po 21gr/kWh/3 tylko po 60gr/kWh?

Bufor z nierdzewki używany (wieczny) wiodących producentów kupisz za 2K zł. Może trochę taniej, może trochę drożej. Niewiele drożej wychodzi nowy emaliowany. Grubo przesadzasz.

Edytowane przez Kaizen

Do G12AS nie przypniesz PV.

Dane co do cen zaczną się zmieniać po wyborach jesiennych . Albo miłościwie panujący popuszczą cugle , bo już nie będą mieli parcia na wygraną , albo nowi będą musieli połknąć tę żabę , która obecnie powoli jest gotowana.

Bufor do PC może być znacznie mniejszy inie kosztuje wtedy 20 tyś jak tutaj piszą forumowicze , że tyle kosztuje 1000L.

I częściej czytam , że ludzie montują PC by grzać 1:3 , niż kocioł elektryczny by grzać 1:1.

Edytowane przez cuuube

3 tony ekogroszku to licząc 8kWh z 1kg , wychodzi 24 000kWh na rok . Coś dużo. Albo piec ma słabą sprawność , albo to smieciuch , albo dom to durszlak.

PC dają też radę w instalacjach grzejnikowych , odpowiednie tematy w dziale z PC.

No wiesz, nie napisałem jaką powierzchnię grzeje a ty od razu wysuwasz wnioski.:(

Ogrzewam ok. 180 m2 plus w największe mrozy część gospodarczą budynku czyli dodatkowe ok 60 m2.

Co do pomp ciepła to wątków są setki ale szczerze mówiąc jeszcze nie trafiłem na sensowne przykłady instalacji dla grzejników tradycyjnych, wszędzie sugerowane są instalacje niskotemperaturowe - podłogowe.

No wiesz, nie napisałem jaką powierzchnię grzeje a ty od razu wysuwasz wnioski.:(

Ogrzewam ok. 180 m2 plus w największe mrozy część gospodarczą budynku czyli dodatkowe ok 60 m2.

Co do pomp ciepła to wątków są setki ale szczerze mówiąc jeszcze nie trafiłem na sensowne przykłady instalacji dla grzejników tradycyjnych, wszędzie sugerowane są instalacje niskotemperaturowe - podłogowe.

Przepraszam, zasugerowałem się powierzchnią domu Juras44 , ale to chyba i tak duże zapotrzebowanie...

Poszukaj wątku karoka - o takim jednym co wyszedł z szafy , ma grzejniki . Przeszedł z węgla na PC , mimo iż sprzedaje kotły. Mamy XXI wiek i da się wyżyć bez ognia pod strzechą . Ja już też kombinuję jak przejść na Pc mimo , że kocioł peletowy ma się dobrze. Grzeje nim 8 lat i chyba nie wytrzymam do końca jego żywota , by go nie wymienić na coś bardziej bezobsługowego.

Edytowane przez cuuube

Ja nadal nie rozumiem. Dlaczego PC musi się zwracać? Dlaczego to jest jej jedyne zadanie? Do tej pory byłem przeświadczony, że głównym zadaniem mojej PC jest ogrzanie mojego domu oraz zapewnienie CWU. A tu proszę, okazuje się, że jeśli nie zwróci się, to cały misterny plan ogrzewania domu za pomocą PC idzie w cholerę i zimą zamarznę na śmierć :lol2: Dlaczego piec na gaz nie musi się zwracać? Dlaczego piec na ekogroszek nie musi się zwracać? Naprawdę, jesteśmy bardzo dziwnym narodem. Nikt na świecie nie buduje domu, żeby mu się zwracał, tylko w Polsce. WTF?

Jakiś czas temu z moją ładniejszą połówką rozmawiałem właśnie o żywotności PC, że prędzej czy później trzeba będzie naprawiać/kupić nowe żródło ciepła. I co usłyszałem? Że nawet jak się nie uda naprawić, to i tak kupimy PC. Bo gaz drogi i przy instalacji i eksploatacji, a jeśli chodzi o ekogroszek, to nie po to pracujemy, żeby jeszcze w domu za górnika robić.

A teraz tak trochę bardziej w temacie: posiadając zarówno piec elektryczny jak i PC możemy dzięki PV ograniczyć wydatki na utrzymanie domu w odróżnieniu od gazu czy ekogroszku.

Termin "zwrot" to skrót, chodzi o sens ekonomiczny inwestycji, ewentualnie zwrot w stosunku do poniesionych nakładów inwestycyjnych w porównaniu do alternatywnego sposobu grzania. To jest racjonalne zachowania które cechuje homo sapiens. Im dokładniejsza, bardziej trafiona analiza tym większa świadomość wyboru.

Nie oszukujmy się pompa ciepła to znaczny koszt od 15-30k PLN począwszy od LG Therma V aż do Panasonica T-cap. O ile nie widzę sensu ekonomicznego w kupowaniu Panasonica, To LG też robi robotę ale 15k to też sporo bo w tej cenie można czasami 2 monobloki kupić.

Ale aby patrzeć od razu czy się zwróci czy też nie padnie sprężarka i 5k trzeba wywalić co innego może się popsuć elektronika... a grzać trzeba.

To musi być ciekawe. Budować nowoczesny dom, może nawet dokładając namiastkę "inteligentnego domu" w postaci automatyki i w tym samym czasie racjonalnie rozważać sens ekonomiczny grzania węglem (a niech będzie, nowoczesnym piecem, z podajnikiem). Nie widzę tu ani racjonalności ani świadomości. Widzę za to nawiązanie do CCC. Bodajże wczoraj UE nam boleśnie uświadomiła, że trzeba batem wymusić pewne zachowania.

Żeby była jasność - nie widzę racjonalności w wybieraniu węgla i zakładaniu PV. To jest zwyczajnie czysta głupota. I nie ma co tu mieszać świadomości czy racjonalności, homo sapiens jako gatunek dąży do samozagłady. Wystarczyło ostatnie dni zimna, aby zrozumieć (a raczej poczuć), dlaczego węgiel w nowych domach powinien być zabroniony.

Rozbawiłeś mnie w ostatnim zdaniu :)

Najlepiej to nie mieć co włożyć do garnka, grzać pompą ciepła i umrzeć z głodu.

Jeżeli ktoś decyduje się na budowę domu nieważne czy za gotówkę czy kredyt , to widocznie ma kasę na to by coś włożyć do garnka . Jeśli nie ma kasy , albo ma tylko na budowę , a mimo wszystko decyduje się na to, jest po prostu idiotą .

Jeśli dom kosztuje go 100 tys. to może być go stać na wydatki na ekożarcie z ekoferm, ale jeśli trzeba dołożyć na nowoczesne super ekologiczne ogrzewanie to musi rozważyć czy woli to co ma, czy jakoś pociągnie na najtańszym pieczywie z gumy i margarynie z mortadelą.

Sprowadzamy dyskusję do akademickich dywagacji.