janiszelk 14.03.2019 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 (edytowane) Witam.Właśnie zrobiłem OZC i wyszło mi że mój dom potrzebuje 80 kWh (m2;rok), jest to obliczenie bez CWU ( 2+1)..Dom jednorodzinny, bez piwnicy, bez poddasza ( wiązary), typowa stodoła.Fundamenty ocieplone 15 cm., ściany 20 styropianu ( 0.31), podłoga 15 cm ( 0.32) sufit 30 cm wełna ( 0.36).Rekuperacja z odzyskiem ciepła przeciwprądowa, pewnie te co najmniej 80 % wydoli.Kominek z zamkniętą komorą spalania do rozpalenia okazjonalnie, lub przy większych mrozach.Podłogówka po całości.Garaż w bryle, zrezygnowałem z ogrzewania, ściana miedzy garażem a mieszkaniem dodatkowo 15 cm styropianu.5 strefa klimatyczna, czyli północno-wschodnia Polska.Okna na pewno 3-szyby plus dobre drzwi zewnętrzne.Proszę o poradę jaką pompę wybrać, abym wiedział na co patrzeć jak będę rozmawiał z firmami oferującymi PC.Na marginesie dodam że wolałbym monoblok, ale to nie jest najważniejsze.Pozdrawiam i proszę o radę.OZC zrobione przez firmę polecaną na forum. Edytowane 14 Marca 2019 przez janiszelk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.03.2019 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Witam. Właśnie zrobiłem OZC i wyszło mi że mój dom potrzebuje 80 kWh (m2;rok), jest to obliczenie bez CWU ( 2+1).. Dom jednorodzinny, bez piwnicy, bez poddasza ( wiązary), typowa stodoła. Fundamenty ocieplone 15 cm., ściany 20 styropianu ( 0.31), podłoga 15 cm ( 0.32) sufit 30 cm wełna ( 0.36). Rekuperacja z odzyskiem ciepła przeciwprądowa, pewnie te co najmniej 80 % wydoli. Kominek z zamkniętą komorą spalania do rozpalenia okazjonalnie, lub przy większych mrozach. Podłogówka po całości. Garaż w bryle, zrezygnowałem z ogrzewania, ściana miedzy garażem a mieszkaniem dodatkowo 15 cm styropianu. 5 strefa klimatyczna, czyli północno-wschodnia Polska. Okna na pewno 3-szyby plus dobre drzwi zewnętrzne. Proszę o poradę jaką pompę wybrać, abym wiedział na co patrzeć jak będę rozmawiał z firmami oferującymi PC. Na marginesie dodam że wolałbym monoblok, ale to nie jest najważniejsze. Pozdrawiam i proszę o radę. OZC zrobione przez firmę polecaną na forum. Czy nie szybciej i prosciej zadzwonic do mnie celem omówienia wyników obliczen ozc. Podawanie wartosci wsp. zapotrzebowania na ciepło celem doboru mocy PC nic nie daje i mija sie z celem. Projektowe obciązenie twojego domu to 5854 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 14.03.2019 23:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Czy nie szybciej i prosciej zadzwonic do mnie celem omówienia wyników obliczen ozc. Podawanie wartosci wsp. zapotrzebowania na ciepło celem doboru mocy PC nic nie daje i mija sie z celem. Projektowe obciązenie twojego domu to 5854 W Sorry , miałem zadzwonić i pogadać, ale jakoś tak wyszło... Może coś pokręciłem w odczycie , nie znam się na tym za bardzo..Proszę nie zrozumieć mnie żle, ja nie neguje wyniku obliczeń, bo tam wogóle było dla 130 m2 z garażem razem, ale z tego zrezygnowałem, więc podałem 100...No cóż nie wiedza wychodzi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 21.03.2019 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Witam ponownie, jak widać odezwu nie było, Asolt mnie trochę pojechał, ale ok. miał rację...Zacząłem się zastanawiać nad kablami, lub piecem elektrycznym do podłogówki...Bo tak czy tak zrobię rurki w wylewce, aby w przyszłości mieć możliwość zmiany zasilania...Teraz pytanie czy jechać z piecem elektrycznym do podłogówki, czy same kable? ( a tylko rurki położyć na kiedyś)..Koszt rurek w wylewce nie jest wielki, więc na wszelki wypadek lepiej je mieć..Jeśli kable to bezpośrednio pod terakotą, czy lepiej je włożyć w wylewkę? Pompa ciepła jest ok, ale koszty instalacji chyba sporo większe, pewnie na 10 lat na prąd będzie...chyba że się mylę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 23.03.2019 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Na tylu metrach orientujesz sie ile cie weszło metów bierzących rurki w podłogówke.Moim zdaniem pompa z pieca ci to pociagnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 24.03.2019 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Budowa jeszcze nie zaczęta, więc nie wiem ile rurki wejdzie, to pokaże projekt ogrzewania podłogowego który zrobię. Ruszam na początku maja, więc teraz chcem się dowiedzieć co i jak..Budowa budżetowa, więc na początek wrzucę chyba piec Kospela, a jak się człowiek trochę odkuje to w pompe ciepła pójdę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 25.03.2019 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Przelicz dobrze czy warto kupować ten piec, do tego kotłownia, miejsce na składowanie opału. Może się okazać że pompa ciepła nie wyjdzie drożej niż Twój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 26.03.2019 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Witam. Proszę o poradę jaką pompę wybrać, abym wiedział na co patrzeć jak będę rozmawiał z firmami oferującymi PC. Na marginesie dodam że wolałbym monoblok, ale to nie jest najważniejsze. Pozdrawiam i proszę o radę. OZC zrobione przez firmę polecaną na forum. Witaj, zachęcam do zapoznania się z rodziną pomp ciepła Vitocal - TUTAJ. Zachęcam do poznania również oferty naszych firm partnerskich. Pisze, by zachęcić i bez kompleksów się z nimi skontaktować w celu wyjaśnienia wszelkich wątpliwości i dylematów. Warto wiedzieć, że oferują oni m. in: -Bezpłatne, niezobowiązujące i indywidualne doradztwo, również u klienta. -Określenie zapotrzebowania na ciepło i ciepłą wodę użytkową w gospodarstwie domowym/nieruchomości klienta. -Konkretne zalecenie, który nośnik energii – olej, gaz, energia słoneczna, drewno, ciepło z powietrza i gruntu – najlepiej odpowiada potrzebom i możliwościom budynku, zarówno nowego, jak i modernizowanego. -Informacje o możliwości połączenia różnych nośników energii w celu osiągnięcia maksymalnych oszczędności. -Kontrola komina w porozumieniu z kominiarzem pod kątem przystosowania do nowego kotła grzewczego oraz spełnienia wymogów ustawowych. -Poglądowa kalkulacja oszczędności na kosztach ogrzewania dzięki modernizacji. -Informacje dotyczące publicznego dofinansowania na zakup i montaż urządzeń grzewczych oraz wsparcie na etapie składania wniosków. -Kalkulacja okresu zwrotu nakładów inwestycyjnych poniesionych na nową instalację grzewczą. Kontakty znajdziesz TUTAJ W razie pytań pozostaję do dyspozycji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 26.03.2019 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Przelicz dobrze czy warto kupować ten piec, do tego kotłownia, miejsce na składowanie opału. Może się okazać że pompa ciepła nie wyjdzie drożej niż Twój wybór. Przecież on pisze o elektrycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 26.03.2019 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Przelicz dobrze czy warto kupować ten piec, do tego kotłownia, miejsce na składowanie opału. Może się okazać że pompa ciepła nie wyjdzie drożej niż Twój wybór. Jak kolega eliks napisał piec Kospela to jest piec elektrvczny, zapewne przejściowy, potem będzie pompa ciepła. Chodzi tu o koszty instalacyjne na początek, piec maks 5 tys...pompa około 20 z montażem.. Wszystkie pozostałe elementy ogrzewania są podobne i instalacja będzie przystosowana do pompy. Przy piecu najpawdopodobniej dojdzie bufor, aby grzać tylko w taniej taryfie...Ale mały odzew więc nie wiem jeszcze dokłądnie..Przeniosę się chyba do wątku ogrzewanie prądem, to tam pewnie będzie więcej porad.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 08.04.2019 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 a porównywałeś koszty ogrzewania tym prądem a pompą ciepła?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.04.2019 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Przy piecu najpawdopodobniej dojdzie bufor, aby grzać tylko w taniej taryfie... Jak masz ze 20 ton masy akumulacyjnej w podłodze, to na gwizdek Ci te pół, czy nawet półtorej tony bufora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.04.2019 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Jak kolega eliks napisał piec Kospela to jest piec elektrvczny, zapewne przejściowy, potem będzie pompa ciepła. Chodzi tu o koszty instalacyjne na początek, piec maks 5 tys...pompa około 20 z montażem.. Wszystkie pozostałe elementy ogrzewania są podobne i instalacja będzie przystosowana do pompy. Przy piecu najpawdopodobniej dojdzie bufor, aby grzać tylko w taniej taryfie...Ale mały odzew więc nie wiem jeszcze dokłądnie..Przeniosę się chyba do wątku ogrzewanie prądem, to tam pewnie będzie więcej porad.. Mając bufor to nie potrzebujesz kotła elektrycznego a jedynie grzałki wkręconej w ten zbiornik... Nie potrzebujesz także zasobnika na ciepłą wodę użytkową bo odpowiednia wężownicą w buforze zrobi to znacznie skuteczniej... Bufor zapewni także znacznie stabilniejsze temperatury w pomieszczeniach gdyż samo ogrzewanie nie musi celować w godziny taniej energii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.04.2019 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Bufor zapewni także znacznie stabilniejsze temperatury w pomieszczeniach gdyż samo ogrzewanie nie musi celować w godziny taniej energii... Sam bufor nie zapewni żadnej stabilności, bo potrzebna jest grupa mieszająca i jakaś automatyka, co dobierze temperaturę zasilania w zależności od zapotrzebowania. A kocioł ma automatykę (zazwyczaj pogodówkę) w standardzie. I jest w stanie sam puścić w podłogę wodę o odpowiedniej temperaturze - inną, jak za oknem jest +5, a inna jak -15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.04.2019 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Sam bufor nie zapewni żadnej stabilności, bo potrzebna jest grupa mieszająca i jakaś automatyka, co dobierze temperaturę zasilania w zależności od zapotrzebowania. A kocioł ma automatykę (zazwyczaj pogodówkę) w standardzie. I jest w stanie sam puścić w podłogę wodę o odpowiedniej temperaturze - inną, jak za oknem jest +5, a inna jak -15. No i...? Zapinasz taki zestaw na zawór 3d z pompą obiegową podłogówki i masz całą yntelygentną kotłownię i możliwość pełnej dywersyfikacji w razie potrzeby... https://allegro.pl/oferta/silownik-zaworu-afriso-343-sterownik-tech-i-1-431n-7785152429?bi_s=ads&bi_m=listing%3Amobile%3Aquery&bi_c=MTcwOGQzZjItOGQxMy00NTFiLWFlNzYtZjlmMDAzMjgzYzE0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=69864054-0348-4712-bf89-88aafa79e327 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.04.2019 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 No i...? Zapinasz taki zestaw na zawór 3d z pompą obiegową podłogówki i masz całą yntelygentną Co w niej inteligentnego? Uczy się? Pakujesz grubą kasę bufor, który ma pojemność cieplną z 5% pojemności podłogi/K. Że możesz go nagrzać do wysokich temperatur? Owszem, ale nie możesz za bardzo rozładować, bo nie nagrzeje Ci CWU. Więc wcale nie tak dużo. Dokładasz zestaw, zawór, pompę, złączki, drobiazgi. I rzeźbisz... Żeby hydraulik miał robotę? Bo jaka inna przewaga względem kotła elektrycznego, który nie ma bufora (przy podłogówce zbędnego), ale kosztuje mniej, niż reszta klamotów i działa out of the box? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.04.2019 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Co w niej inteligentnego? Uczy się? Pakujesz grubą kasę bufor, który ma pojemność cieplną z 5% pojemności podłogi/K. Że możesz go nagrzać do wysokich temperatur? Owszem, ale nie możesz za bardzo rozładować, bo nie nagrzeje Ci CWU. Więc wcale nie tak dużo. Dokładasz zestaw, zawór, pompę, złączki, drobiazgi. I rzeźbisz... Żeby hydraulik miał robotę? Bo jaka inna przewaga względem kotła elektrycznego, który nie ma bufora (przy podłogówce zbędnego), ale kosztuje mniej, niż reszta klamotów i działa out of the box? Problem w tym że jak zwykle nie znasz takich układów a jedynie o nich gdzieś przeczytałeś ... Różnica jest taka że ja buduję takie rozwiązania a ty tylko coś tam gdzieś słyszałeś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.04.2019 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Różnica jest taka że ja buduję takie rozwiązania a ty tylko coś tam gdzieś słyszałeś ... Jak to takie super, to czemu innym wciskasz takie rzeczy, a sobie zrobiłeś kable? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.04.2019 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Jak to takie super, to czemu innym wciskasz takie rzeczy, a sobie zrobiłeś kable? Bo swoją chałupę budowałem 18lat temu i byłem głupi... wentylacją i systemami grzewczymi zainteresowałem się jak już mieszkałem w swoim domu... Dzisiaj zrobiłbym podłogówkę wodną z dużym buforem lub pompą ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.04.2019 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Jak masz ze 20 ton masy akumulacyjnej w podłodze, to na gwizdek Ci te pół, czy nawet półtorej tony bufora? Te półtorej tony wody to ekeiwalent trzech ton betonu, biorac pod uwagę cieplo wlasciwe. Teraz biorąc pod uwagę roznice dT, ktora w przypadku bufira jest kilkuktotnie ( tylko kilkukrotnie, bo liczę z 75 fo 45C) wieksza, niz w przypadku podlogi otrzymujemy calkiem pokaźną, porównywalną ilość energii. I stosunek zmagazynowsnej energii nie wynosi 1,5 : 20, lecz jest znacznie korzystniejszy. Oczywiscie - jest to rozwiazanie droższe, ale tak to już jest, że lepsze (bardziej komfortowe) rozwiązania sa droższe. Na Forum byly subiektywne opinie, iż mimo, ze w drogiej taryfie temperatura jest jeszcze OK, to poczucie komfortu jest mniejsze, niż przy działajacym ogrzewaniu. A bufor potrafi to działanie zapewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts