Kaizen 11.04.2019 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Na Forum byly subiektywne opinie, iż mimo, ze w drogiej taryfie temperatura jest jeszcze OK, to poczucie komfortu jest mniejsze, niż przy działajacym ogrzewaniu. A bufor potrafi to działanie zapewnić. I montowali bufory za grube tysiące, zabierające miejsce, wymagające dołożenia automatyki i które wymagają ciągnięcia drogiego prądu do rozładowania? Czy odpalali ogrzewanie w drogiej strefie dopłacając kilkadziesiąt złotych do rachunku rocznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.04.2019 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Raczej nie. Część z nich pewnie ma kable Inni pompy ciepla, a tam faktycznie nie ma sensu nic buforowac Zeby nie szukac daleko, w tym watku np jasiek napisal, co zrobilby inaczej. Poza tym chciałem tylko zwrócic uwage, ze trochę bez sensu porownujesz MASĘ akumulacujna, w sytuacji, kiedy ważniejsza jest POJEMNOŚĆ akumulacyjna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 12.04.2019 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Witam. Właśnie zrobiłem OZC i wyszło mi że mój dom potrzebuje 80 kWh (m2;rok), jest to obliczenie bez CWU ( 2+1).. Dom jednorodzinny, bez piwnicy, bez poddasza ( wiązary), typowa stodoła. Fundamenty ocieplone 15 cm., ściany 20 styropianu ( 0.31), podłoga 15 cm ( 0.32) sufit 30 cm wełna ( 0.36). Rekuperacja z odzyskiem ciepła przeciwprądowa, pewnie te co najmniej 80 % wydoli. Kominek z zamkniętą komorą spalania do rozpalenia okazjonalnie, lub przy większych mrozach. Podłogówka po całości. Garaż w bryle, zrezygnowałem z ogrzewania, ściana miedzy garażem a mieszkaniem dodatkowo 15 cm styropianu. 5 strefa klimatyczna, czyli północno-wschodnia Polska. Okna na pewno 3-szyby plus dobre drzwi zewnętrzne. Proszę o poradę jaką pompę wybrać, abym wiedział na co patrzeć jak będę rozmawiał z firmami oferującymi PC. Na marginesie dodam że wolałbym monoblok, ale to nie jest najważniejsze. Pozdrawiam i proszę o radę. OZC zrobione przez firmę polecaną na forum. Witam, Do Pana budynku o podanym zapotrzebowaniu na energię, dobrym rozwiązaniem będzie dobór powietrznej pompy ciepła o małej mocy. W naszej ofercie znajduje się powietrzna pompa ciepła typu split, Logatherm WPLS6.2 o nominalnej mocy grzewczej 5kW. Pompa ciepła WPLS6.2 wyposażona jest w nowoczesny regulator HMC300 pozwalający na sterowanie pracą ogrzewania, chłodzenia oraz podgrzewania ciepłej wody użytkowej. Urządzenie cechuje się wysoką sprawnością, dzięki zastosowaniu sprężarki o modulowanej pracy w zakresie od 25% do 100%. Dzięki aplikacji Buderus EasyControl możliwe jest zdalne sterowanie urządzeniem za pomocą modułu internetowego. Na pompę ciepła udzielamy gwarancji do 5 lat. Przy wyborze producenta pompy ciepła należy mieć na uwadze jego renomę oraz należy sprawdzić, czy posiada fachowy i rozbudowany serwis. Autoryzowani Instalatorzy marki Buderus gwarantują montaż zakupionej centrali wentylacyjnej, przeprowadzą jej uruchomienie oraz w przyszłości wykonają okresowe przeglądy techniczne oraz ewentualne naprawy po okresie gwarancyjnym. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts