Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piwnica - Wentylacja i Izolacja - pytania.

tomus258

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie projektowania domu, dom ma być cały podpiwniczony. Piwnica będzie nieogrzewana

Mam kilka kwestii, które nie wiem jak rozwiązać, a mianowicie:

1) Wentylacja piwnicy - w domu ma być wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Przy nieogrzewanej piwnicy nie wiem czy jest sens podłączać ją pod wentylacje mechaniczną?

Jaki wtedy ma sens rekuperacja z piwnicy z której powietrze ma obniżoną temperaturę.

Skłaniam się ku rozwiązaniu innym, w domu będzie kominek więc będzie jeden komin, przy którym można by puścić kominy wentylacyjne do piwnicy, które miałyby wentylować tylko piwnice.

Czy ma to sens? Jak macie rozwiązane w domach z piwnica i rekuperacją kwestie wentylacji piwnicy?

2) Okna - mamy problem z lokalizacją okien. Nie chcemy podnosić za bardzo nad grunt parteru, dlatego okna wychodzą utopione poniżej poziomu gruntu przez co trzeba będzie je umiejscowić w ziemi i zrobić tylko dla doświetlenia i przewietrzenia piwnic?

Czy ma ktoś całkowicie piwnice bez okien? Czy taka piwnica miałaby sens? Może jakieś inne rozwiązanie?

3) Izolacja piwnicy - Jak powinna być odizolowana od gruntu piwnica? Czy robione są ławy na nie papa i już ściany a między nimi chudziak i tyle wystarczy? Czy inaczej?

4) Izolacja pionowa piwnicy - na zewnątrz jaka kolejność izolacji? Dysperbit na to styro a na to folia kubełkowa? Co do styro czy warto tutaj dopłacać do eps czy xps? Czy przy piwnicy nie ma sensu? Bo przy płycie wiem że ma to znaczenie.

Sprawa pierwsza to czy nie masz wody , robiłeś badania?

Ad4. Zapomnij o takiej izolacji piwnicy. Poszukaj systemu izolacji przeciw wodnej (nawet jak masz suchą działkę). Ja u siebie robiłem na produktach izohanu, zgodnie z ich wytycznymi wszystkie warstwy. Za same 'mazidła' 60 metrowej piwnicy dałem coś koło 3 tyś.

Ad3. Jeżeli grunt jest mokry to szczelna wanna, płyta i ściana monolityczna. Jak wmiarę sucho to ostatecznie ława, i ściana monolityczna zbrojona. Bloczki same nie wystarczą, jak coś to rdzenie i wieńce do bloczków. Ale myśl o monolicie warto.

Ad2. Mam 2 okienka poniżej terenu, wg mnie warto o to powalczyć. Śwaitła trochę wpada nie za wiele, ale jednak i często okienko jedno jest uchylone.

Ad1. Ja mam w całym domu grawitacyjna.

Badania będą zrobione, gdy tylko je dostanę to dorzucę tutaj info do tematu.

Co do ścian to skłaniam się właśnie do monolitu. Ściany piwnic z bloczków mnie nie przekonują.

Mi zależy na mechanicznej wentylacji w części mieszkalnej dla komfortu, oraz w związku z chęcią ogrzewania pompą ciepła. Ale nie wiem jak wygląda mieszanie tych dwóch wentylacji. Nie wiem jak wpłynie na jakość rekuperacji zimniejsze powietrze z piwnicy?

• 4 years później...

Mam dom z piwnicą. Dwa oddzielne rekuperatory. Tutaj napisałem trochę:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?383046-Izolacja-starej-piwnicy&p=8202727&viewfull=1#post8202727

Chętnie podzielę się doświadczeniem jak macie jakieś konkretne pytania.

Rekuperator w piwnicy, to rozwiązanie znakomite, które polecam. Problem wilgoci i wentylacji rozwiązany definitywnie.