Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czyszczenie dachu

remonty22

Recommended Posts

Siema ludzie

Mam problem z dachem w nowo zakupionym domu

Otóż ...Dach był robiony okolo 10 lat temu , nie przecieka nic się nie dzieje . Chodzi o estetykę dachówek (dachówka ceramiczna )dachowki są pokryte mchem i trochę brudne źle to wygląda.Powiedzcie jak można to odnowić myślałem o kupnie myjki ciśnieniowej plus jakiś detergent .Może ktoś już tak robił z was ? Jakie były tego efekty , nie chce wydawać kasy na nowe dachówki lub blachodachówke wolę te odrestaurować . Pozdrawiam dzięki za odpowiedź

• 1 year później...

Może komuś się przyda.

U mnie jest problem z igłami na dachu. Silny deszcz zmywa większość do rynien i dzięki czyszczeniu rynien przystawką Gardeny nie jest źle. Problem jest z igłami w koszu dachu. Kosz jest zbyt wąski (nie chcę go chwilowo poszerzać) i igły gromadzą się w nim aż do czasu jak tam zgniją. Kupiłem swego czasu długi wysięgnik do zgarniania śniegu (ok 6m). Dorobiłem końcówkę na drukarce 3D i tak powstało narzędzie do czyszczenia dachówek i kosza dachu z igieł. Poniżej fotki pokazujące o co chodzi.

OtmlzKP.jpg

2ZwOaTB.jpg

bV2q7YV.jpg

• 2 weeks później...
Może komuś się przyda.

U mnie jest problem z igłami na dachu. Silny deszcz zmywa większość do rynien i dzięki czyszczeniu rynien przystawką Gardeny nie jest źle. Problem jest z igłami w koszu dachu. Kosz jest zbyt wąski (nie chcę go chwilowo poszerzać) i igły gromadzą się w nim aż do czasu jak tam zgniją. Kupiłem swego czasu długi wysięgnik do zgarniania śniegu (ok 6m). Dorobiłem końcówkę na drukarce 3D i tak powstało narzędzie do czyszczenia dachówek i kosza dachu z igieł. Poniżej fotki pokazujące o co chodzi.

OtmlzKP.jpg

2ZwOaTB.jpg

bV2q7YV.jpg

No i super pomysł ja podobnie miałem z mchem na dachówce długi kij plus odcięta butelka poradzily sobie doskonale kiedyś wrzucę wam fotę tego . Pozdrawiam