Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

butla na gaz - dzierzawa czy wlasna? W ziemie czy na powierzchni? 2700 czy 4850l?

Recommended Posts

Dom zamierzalem ogrzewac pelletem ale rzutem na tasme zmieniam na gaz propan.

Nie mam gazu w rurze wiec trzeba butle montowac.

Drugi raz wybral bym chyba pompe powietrza ale juz kominy postawilem, rekuperacji nie zrobilem wiec troche byla by to zmiana na ostatnim zakrecie.

Czytalem toche w sieci i czesto poleca sie kupno wlasnej butli. Czy w 2019 i na przyszlosc dalej jest to lepsze rozwiazanie zeby placic mniej dlugoterminowo?

Czy moze sytuacja sie pozmieniala albo w niedalekiej przyszlosci zapowiada sie, ze cos sie pozmienia?

Z tego co widze, to butla to koszt 6-8tys zl + motaz, jakies 10 tys lacznie.

A o jakich roznicach w cenie gazu mozemy myslec?

Mocno zastanawiam sei nad 4850l wkopana w ziemie i kupnie gazu kiedy cena spadnie. Ma takie podejscie sens? Zastanawiam sie czy wieksza butla jest na tyle drozsza, ze nie bedzie oplacalna. To samo z wkopaniem. Warto? Jesli bym nie wkopal to tylko 2700 bym postawil zeby nie straszyla za bardzo.

(miejsce inwestycji Slask, Jura).

Wszelkie sugestie i rady mile widzane.

Pozdrawiam

Dom zamierzalem ogrzewac pelletem ale rzutem na tasme zmieniam na gaz propan.

Nie mam gazu w rurze wiec trzeba butle montowac.

Drugi raz wybral bym chyba pompe powietrza ale juz kominy postawilem, rekuperacji nie zrobilem wiec troche byla by to zmiana na ostatnim zakrecie.

Czytalem toche w sieci i czesto poleca sie kupno wlasnej butli. Czy w 2019 i na przyszlosc dalej jest to lepsze rozwiazanie zeby placic mniej dlugoterminowo?

Czy moze sytuacja sie pozmieniala albo w niedalekiej przyszlosci zapowiada sie, ze cos sie pozmienia?

Z tego co widze, to butla to koszt 6-8tys zl + motaz, jakies 10 tys lacznie.

A o jakich roznicach w cenie gazu mozemy myslec?

Mocno zastanawiam sei nad 4850l wkopana w ziemie i kupnie gazu kiedy cena spadnie. Ma takie podejscie sens? Zastanawiam sie czy wieksza butla jest na tyle drozsza, ze nie bedzie oplacalna. To samo z wkopaniem. Warto? Jesli bym nie wkopal to tylko 2700 bym postawil zeby nie straszyla za bardzo.

(miejsce inwestycji Slask, Jura).

Wszelkie sugestie i rady mile widzane.

Pozdrawiam

Ja był czegoś takiego przy domu nie chciał nawet za darmo. Są jakieś przeglądy i ile to rocznie kosztuje?

Jaki masz system ogrzewania w domu?

@PanGarnek

Patrząc długoterminowo tylko własny zbiornik.

Koszt początkowy inwestycji z projektami i wykonaniem inst. zewnętrznej i wewnętrznej będzie wyższy od 11 000 zł przy zbiorniku podziemnym.

Jak na razie nic nie wiadomo o projektach zmiany przepisów w przyszłości.

Niestety firmy stawiające zbiorniki w dzierżawie nie publikują cen w jakich sprzedają propan swoim klientom. Pomijając okres promocyjny /1-2 lata od podpisania umowy/ ceny są wyższe od 50% do 250% od cen rynkowych.

Od 3-4 lat trudno określić kiedy będzie taniej. 3 lata wstecz propan zimą kosztował 1,0 zł/litr brutto, a latem 1,70 zł. Załamał się schemat kupuj późną wiosną i latem bo najniższe ceny. Rodzi się więc pytanie czy warto inwestować w większy zbiornik. Zresztą pytanie, czy 4 850 litrów będzie potrzebny. 4 000 litrów propanu = ponad 28 000 kWh.

Ogrzewanie bedzie 100% podlogowka.

Co do walorow estetycznych rozwazam wkopanie wiekszej lub obsadzenie tujami mniejszej butli.

Estetyka? Koszty przeglądu rocznie liczyłeś, bo coś musi być? Co kiedyś z tym zrobisz? Wydrzesz z ziemi? Nie szkoda działki i ziemi?

Podłogówka jest super. Chciałbym. Może jednak pomyśl o PC powietrznej lub gruntowej. WM zawsze można dorobić. No i dlaczego nie pellet?

Masz na myśli PCHE?

Zamów/policz prawdziwe OZC.

Dokładnie. Liczysz takie rzeczy? Oświeć mnie jeszcze, bo za cholerę nie wiem co to to PCHE?

@PanGarnek

Patrząc długoterminowo tylko własny zbiornik.

Koszt początkowy inwestycji z projektami i wykonaniem inst. zewnętrznej i wewnętrznej będzie wyższy od 11 000 zł przy zbiorniku podziemnym.

Jak na razie nic nie wiadomo o projektach zmiany przepisów w przyszłości.

Niestety firmy stawiające zbiorniki w dzierżawie nie publikują cen w jakich sprzedają propan swoim klientom. Pomijając okres promocyjny /1-2 lata od podpisania umowy/ ceny są wyższe od 50% do 250% od cen rynkowych.

Od 3-4 lat trudno określić kiedy będzie taniej. 3 lata wstecz propan zimą kosztował 1,0 zł/litr brutto, a latem 1,70 zł. Załamał się schemat kupuj późną wiosną i latem bo najniższe ceny. Rodzi się więc pytanie czy warto inwestować w większy zbiornik. Zresztą pytanie, czy 4 850 litrów będzie potrzebny. 4 000 litrów propanu = ponad 28 000 kWh.

Patrząc długoterminowo to pompa gruntowa się najbardziej opłaca, a nie jakieś zbiorniki. Jeszce patrząc na ceny od jakich się to zaczyna to masakra. Prąd w domu jest, więc po co komplikować sobie sprawy i dokładać kolejne instalacje, szczególnie, że 100% podłogówka.

Panie przy takiej ilości energii to cieplutko bym myślał o jakieś PC. :hug: Pewnie nawet i gruntówka by się nadała, bo chata spora. Zapomnij o butli. Popłyniesz z kosztami.

Badam temat. Problem taki, ze mam juz grawitacyjna wentylacje i postawilem 2 kominy pod to. Wiec raczej w WM bym nie szedl. Za duzo kosztow juz narobilem.

Teraz pytanie jak podejsc do teamatu PC.

Mam CHE - https://we.tl/t-BmafkytYtX do pobrania pdf

Zastanawiam sie w jaka PC powinenem isc.... Jak dobrac. etc. Ile to wyjdzie koniec koncow.

Od czego zaczac zeby to mialo rece i nogi? I czy bez WM podejmowac temat?

Badam temat. Problem taki, ze mam juz grawitacyjna wentylacje i postawilem 2 kominy pod to. Wiec raczej w WM bym nie szedl. Za duzo kosztow juz narobilem.

Teraz pytanie jak podejsc do teamatu PC.

Mam CHE - https://we.tl/t-BmafkytYtX do pobrania pdf

Zastanawiam sie w jaka PC powinenem isc.... Jak dobrac. etc. Ile to wyjdzie koniec koncow.

Od czego zaczac zeby to mialo rece i nogi? I czy bez WM podejmowac temat?

Mam być szczery, to tak nawet bez WM. Zawsze kiedyś możesz dorobić WM. Co do PC ja nie doradzę, ale są tutaj ludzie co mają kalafiory i mają PC. Przy podłogówce to bajka. To co masz te kWh podziel, przez 3 przy powietrznej i przez 4 przy gruntowej. w 2T masz cene prądu ok 0.3zł/kWh. Policz sobbie Do tego CWU zawsze też coś taniej zagrzejesz. Przy takim zużyciu to może i gruntówka. Poszukaj popytaj może załóż nowy wątek z tematem o PC zawsze ktoś coś napisze. codix i fugaz dobierają PC dla siebie i wiedzą o co chodzi. Decyzja i tak jest Twoja.