PanGarnek 19.03.2019 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Dom zamierzalem ogrzewac pelletem ale rzutem na tasme zmieniam na gaz propan.Nie mam gazu w rurze wiec trzeba butle montowac.Drugi raz wybral bym chyba pompe powietrza ale juz kominy postawilem, rekuperacji nie zrobilem wiec troche byla by to zmiana na ostatnim zakrecie. Czytalem toche w sieci i czesto poleca sie kupno wlasnej butli. Czy w 2019 i na przyszlosc dalej jest to lepsze rozwiazanie zeby placic mniej dlugoterminowo?Czy moze sytuacja sie pozmieniala albo w niedalekiej przyszlosci zapowiada sie, ze cos sie pozmienia?Z tego co widze, to butla to koszt 6-8tys zl + motaz, jakies 10 tys lacznie.A o jakich roznicach w cenie gazu mozemy myslec? Mocno zastanawiam sei nad 4850l wkopana w ziemie i kupnie gazu kiedy cena spadnie. Ma takie podejscie sens? Zastanawiam sie czy wieksza butla jest na tyle drozsza, ze nie bedzie oplacalna. To samo z wkopaniem. Warto? Jesli bym nie wkopal to tylko 2700 bym postawil zeby nie straszyla za bardzo. (miejsce inwestycji Slask, Jura). Wszelkie sugestie i rady mile widzane.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 19.03.2019 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 zanim sam zdecydowałem się na ogrzewanie propanem "przewaliłem" cały ten wątek. Powinno odpowiedzieć na Twoje pytania https://forum.muratordom.pl/showthread.php?199200-PROPAN-–-własny-zbiornik-LPG&highlight=propan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.03.2019 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 żadnej butli żadnego gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanGarnek 19.03.2019 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 żadnej butli żadnego gazu Czemu niby? Tak bez uzasadnienia swiatopogladu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.03.2019 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Czemu niby? Tak bez uzasadnienia swiatopogladu? Z gniazdka możesz ciągnąć prąd po 21gr/kWh. Gaz wychodzi drożej, droższa instalacja, drogie utrzymanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 19.03.2019 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Się sklonowały wątki czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 19.03.2019 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Nic nie napisałeś o domu jaka powierzchnia jak ocieplony, ja bym się w gaz z butli nie pchał bo drogo. Jak nie masz rury to lepiej odpuść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanGarnek 20.03.2019 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Nic nie napisałeś o domu jaka powierzchnia jak ocieplony, ja bym się w gaz z butli nie pchał bo drogo. Jak nie masz rury to lepiej odpuść. powerzchnia uzytkowa 170 m2 + 55 kotlownia + garaz., po podlogach 210m2. kubatura 780m3 Sciany 24 cm ceramika + 20 cm stropian grafitowy. Okna 3 szybowe, docieplone. Dach 25 cm welna platinium 32 Ursa. Wentylacja grawitacyjna. Celujemy w 21.5 C w domu zima. MIeszkamy w okolicach Katowic(warunki pogodowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts