Ta-z-krainy-OZ 19.03.2019 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Jestem na etapie układania styropianu na podłodze. Będzie go 27 cm. Na tym ogrzewanie podłogowe i wylewka anhydrytowa 5cm. Mam przewidziane 3 punkty na puszki podłogowe z gniazdkami. Pytanie czy ktokolwiek się z tym mierzył? Puszki które widzę, do zalewania w betonie mają regulację max do kilkunastu cm. Żeby puszka stanęła na chudziaku u mnie musi mieć takie nóżki, aby osiągnąć 32 cm. Filmiki producentów pokazują tylko instalacje na betonie bez żadnego styropianu i teraz nie wiem czy ustawiać puchę na styropianie ? Jak się w nią wdepnie to może się załamać, jeżeli nie będzie miała podparcia na stabilnej warstwie chudziaka... Kolejna sprawa - zalewam anhydrytem, który jest bardzo rzadki czyli muszę tą puszkę jakoś uszczelnić bo inaczej wylewka naleje się do środka... Bardzo proszę o pomoc - sprawa pilna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 19.03.2019 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 tych puszek nie montuje sie na sztywno do chudziaka.układa sie je luźno na styropianie, a wylewkarz odpowiednio je umocuje w jastrychu/wylewce. Inaczej sprawa wygląda z wylewką anhydrytową. Tutaj puszki trzeba umocować do styropianu aby nie wypłynęły oraz aby sie nie poprzestawiały. Wylewka taka czy śmaka zawsze sie lekko ugina na styropianie, zamocowanie tych puszek na sztywno do chudziaka, spowoduje, że popęka wylewka i/lub puszki. Zamontowana w wylewce będzie pracować(uginać się) razem z nią, nic nie popęka, jedynie warto przewody do tych puszek poprowadzić w peszlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ta-z-krainy-OZ 19.03.2019 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Bardzo dziękuję za poradę. A uważasz że należy je osadzić zalać anhydrytem czy może lepiej potem w gotowej posadzce wykuć i osadzić na jakiś klej? Takie info dostałam od znajomego architekta, że wiele razy tak robili na inwestycjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.03.2019 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Bardzo dziękuję za poradę. A uważasz że należy je osadzić zalać anhydrytem czy może lepiej potem w gotowej posadzce wykuć i osadzić na jakiś klej? Takie info dostałam od znajomego architekta, że wiele razy tak robili na inwestycjach. I tego się trzymaj. Odpowiednia otwornica z tym sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 19.03.2019 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Tylko nie traw w podłogówkę tą otwornicą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.03.2019 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Tylko nie traw w podłogówkę tą otwornicą... Myślę, że będzie się pilnował, by nie trawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 19.03.2019 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 (edytowane) Ta odpowiednia otwornica, zwłaszcza do tych kwadratowych i prostokątnych;-)Ps. Same problemy z tymi podłogowymi i po co to komu przy tej cenie;-) Edytowane 19 Marca 2019 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 19.03.2019 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Bardzo dziękuję za poradę. A uważasz że należy je osadzić zalać anhydrytem czy może lepiej potem w gotowej posadzce wykuć i osadzić na jakiś klej? Takie info dostałam od znajomego architekta, że wiele razy tak robili na inwestycjach.jesli już, to kostka styropianowa przyklejona w odpowiednim miejscu i w odpowiednim rozmiarze, po zalaniu i wyschnięciu/stwardnieniu tego anhydrytu wydłubać ta kostkę styropianową i bez kucia otwór o kształcie pożądanym jest gotowy, później wkleić w to miejsce puszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ta-z-krainy-OZ 19.03.2019 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 A wiesz Slawko, że niegłupio to wymyśliłeś? Co do rurek od podłogówki to zostaną poprowadzone z odpowiednim marginesem. Aktualnie mam wyprowadzone przewody do tych gniazdek - sterczą druty z przewodami z podłogi więc wiadomo dokładnie co, jak i gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts