Kalic 19.03.2019 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Czy praktykuje się podpisanie z architektem-projektantem odrębnej umowy dotyczącej jego odpowiedzialności za błedy w projekcie? Chodzi mi to np. o ewentualne złe zaprojektowanie instalacji c.w.u., elementów domu itp. Jakiś czas temu znajomy budował dom i w projekcie jaki otrzymał od architekta schody były tak zaprojektowanie, że w momencie ich wykonania okazało się że jest to niemożliwe ze względów wymiarowych.Chcę ustrzec się przed tego typu sprawami i spisać coś na wzór oświadczenia architekta, że w momencie stwierdzenia błędów w projekcie ponosi on odpowiedzilość finansową za poprawki, zmiany itp.Obecnie mam umową ustną z architektem na wykonanie projektu (adaptacje gotowego projektu) - jest to architekt firmy budowlanej która prawdopodobnie będzie budować mój dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 20.03.2019 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Czy praktykuje się podpisanie z architektem-projektantem odrębnej umowy dotyczącej jego odpowiedzialności za błędy w projekcie? nie praktykuje się z prostego powodu : nie ma sensu spisywać czegoś, co ma już swoje uregulowania prawne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.03.2019 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Podpisz z Architektem umowę ze swoimi wymaganiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 21.03.2019 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Czy praktykuje się podpisanie z architektem-projektantem odrębnej umowy dotyczącej jego odpowiedzialności za błędy w projekcie? nie praktykuje się z prostego powodu : nie ma sensu spisywać czegoś, co ma już swoje uregulowania prawne Tylko czy uda mi się wyegzekwować od niego pokrycie kosztów poprawek (+ odszkodowanie za koniczność zmian/modernizacji) jeśli np. źle zostanie zaprojektowana instalacja c.o. (projekt gotowy był przygotowany pod ogrzewanie gazowe z grzejnikami a jest zmieniany pod ogrzewanie podłogowe z powietrznej pompy ciepła) a wyjdzie to na jaw już po ukończeniu budowy i uruchomieniu zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.03.2019 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Przykład z ze źle dobranym ogrzewaniem podłogowym jest mało prawdopodobny.Raczej wykonawca coś zmieni "bo się lepiej zna". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 21.03.2019 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 dokładnie tak, jak pisze d7d - ... wiedzący najlepiej, wiedzą lepiej Kalic " jeśli np. źle zostanie zaprojektowana instalacja c.o. " - ma się nijak do pracy Architekta, jak już to do pracy projektowej projektanta instalacji sanitarnych, który ( podobnie jak architekt, czy projektant konstrukcji ) jak najbardziej ponoszą odpowiedzialność zawodową za wykonywanie swojej pracy zawodowej i opracowywany projekt budowlany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts