Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpowiedzialność architekta-projektanta za wady w projekcie

Kalic

Recommended Posts

Czy praktykuje się podpisanie z architektem-projektantem odrębnej umowy dotyczącej jego odpowiedzialności za błedy w projekcie? Chodzi mi to np. o ewentualne złe zaprojektowanie instalacji c.w.u., elementów domu itp. Jakiś czas temu znajomy budował dom i w projekcie jaki otrzymał od architekta schody były tak zaprojektowanie, że w momencie ich wykonania okazało się że jest to niemożliwe ze względów wymiarowych.

Chcę ustrzec się przed tego typu sprawami i spisać coś na wzór oświadczenia architekta, że w momencie stwierdzenia błędów w projekcie ponosi on odpowiedzilość finansową za poprawki, zmiany itp.

Obecnie mam umową ustną z architektem na wykonanie projektu (adaptacje gotowego projektu) - jest to architekt firmy budowlanej która prawdopodobnie będzie budować mój dom.

Czy praktykuje się podpisanie z architektem-projektantem odrębnej umowy dotyczącej jego odpowiedzialności za błędy w projekcie?

nie praktykuje się z prostego powodu : nie ma sensu spisywać czegoś, co ma już swoje uregulowania prawne

Tylko czy uda mi się wyegzekwować od niego pokrycie kosztów poprawek (+ odszkodowanie za koniczność zmian/modernizacji) jeśli np. źle zostanie zaprojektowana instalacja c.o. (projekt gotowy był przygotowany pod ogrzewanie gazowe z grzejnikami a jest zmieniany pod ogrzewanie podłogowe z powietrznej pompy ciepła) a wyjdzie to na jaw już po ukończeniu budowy i uruchomieniu zimą.

dokładnie tak, jak pisze d7d - ... wiedzący najlepiej, wiedzą lepiej ;)

Kalic

" jeśli np. źle zostanie zaprojektowana instalacja c.o. " - ma się nijak do pracy Architekta, jak już to do pracy projektowej projektanta instalacji sanitarnych, który ( podobnie jak architekt, czy projektant konstrukcji ) jak najbardziej ponoszą odpowiedzialność zawodową za wykonywanie swojej pracy zawodowej i opracowywany projekt budowlany.