Michailo 19.03.2019 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 cześć, odbieram niedługo bliźniaka od developera w którym jest instalacja wentylacyjna grawitacyjna a do ogrzewania będzie piec na gaz ziemny.Na dole wszędzie podłogówka, na górze kaloryfery.I zacząłem się zastanawiać na temat ewentualnego dogrzewania domu.Pomysł 1 - Kominek z płaszczem wodnym jako uzupełnienie grzania gazem.Pomysł 2 - Rekuperator z odzyskiem ciepła. Z tego co się orientowałem to oba te rozwiązania wyjdą podobnie cenowo koło 10-15k Pytanie czy opłaca się na siłę montować rekuperator gdzie już jest wentylacja grawitacyjna? Czy lepiej zostawić jak jest i ogarnąć kominek z płaszczem wodnym. Na plus rekuperatora jest to, że dodatkowo powietrze będzie dużo czystsze, pytanie tylko na ile te rozwiązania będę porównywalne w ogrzewaniu bo tutaj nie mam wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 20.03.2019 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 cześć, odbieram niedługo bliźniaka od developera w którym jest instalacja wentylacyjna grawitacyjna a do ogrzewania będzie piec na gaz ziemny. Na dole wszędzie podłogówka, na górze kaloryfery. I zacząłem się zastanawiać na temat ewentualnego dogrzewania domu. Pomysł 1 - Kominek z płaszczem wodnym jako uzupełnienie grzania gazem. Pomysł 2 - Rekuperator z odzyskiem ciepła. Z tego co się orientowałem to oba te rozwiązania wyjdą podobnie cenowo koło 10-15k Pytanie czy opłaca się na siłę montować rekuperator gdzie już jest wentylacja grawitacyjna? Czy lepiej zostawić jak jest i ogarnąć kominek z płaszczem wodnym. Na plus rekuperatora jest to, że dodatkowo powietrze będzie dużo czystsze, pytanie tylko na ile te rozwiązania będę porównywalne w ogrzewaniu bo tutaj nie mam wiedzy. Wentylacja grawitacyjna to nie jest wentylacja w dzisiejszych obiektach. Palenie w kominku drewnem jest bardziej szkodliwe od węgla. Jest szkodliwe dla sąsiadów i twojej rodziny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.03.2019 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Komin masz?Jak nie, to w obydwu przypadkach wycena zbyt optymistyczna jak robota w gotowym domu nawet kupując najtańszą tandetę. Chyba, że przyzwoite materiały + robota własna - to się zmieścisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michailo 20.03.2019 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Komin jest, doprowadzenie powietrza z zewnątrz pod kominek również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts