Mały 23.10.2004 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2004 Mały nic wspólnego z moderatorem nie mam. Może twój post był w innym wątku. Bo na początku odpowiadałem ci i tu i w takim o cenie drewna na opał. Żartowałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur-112 24.10.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2004 zdecydowanie gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 24.10.2004 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2004 zdecydowanie gaz Nie ma to jak rzeczowe wypowiedzi poparte argumentamikoraz autorytetem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 24.10.2004 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2004 Jezier Więc sam widzisz ja pisze o tym co sie bardziej opłaca a ty pisałeś o tym co sie opłaca gdy gazu nie ma . Dla mnie to zasadnicza różnica. Czy jestem zmuszony do jakiejś opcji i bede minimalizowac konsekwencje tej sytuacji, czy też mam wolny wybór. Tak jak pisałem w cenie 12...13 gr jest już uwzgledniony abonament tych ok 26 zł/miesiac i gaz ok. 1,06 zł lub cena za gaz 1,26 /m3 i abonament 7 zł/miesiąc. Różnica praktycznie żadna. Jeśli chodzi o koszty poniesione przez ciebie na zmniejszenie zapotrzebowania ciepła na ogrzewanie to niestety nie wiem czy to dużo czy to mało nie wiem jak duży masz dom czy jest parterowy czy z poddaszem użytkowym trudno mi oceniać efektywność twoich inwestycji. Natomiast w moim przypadku gdybym chciał zainwestować w samą tylko wentylacje z odzyskiem ale na takim poziomie technicznym abym był usatysfakcjonowany to myślę że 25 tys mogłoby nie starczyć a to zaledwie kilkanaście procent ciepła w całości bilansu, a gdzie jeszcze koszty okien o wsp. U poniżej 0,7, a gdzie jeszcze koszty zmniejszenia wsp. U ścian aby zmniejszyć U z obecnego 0,28 do 0,14 czyli o połowę ??? Nie wiem czy 15 tys. by mi starczyło aby tego dokonać. Pisząc o takich samych domach mam oczywiście na myśli to że fizycznie są takie same a nie to że wydano na nie tyle samo pieniędzy. To nie o to chodzi aby wydać tyle samo pieniędzy na budowę. Porównywanie kosztów budowy nic nam nie da. Bo identyczne domy można wybudować za różne kwoty a to akurat może tylko zaciemnić i zagmatwać całe porównanie. Dalej już widze że nie ma sensu ciagnąć tej naszej dyskusji bo wnioski mamy takie same.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 24.10.2004 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2004 Mój wniosek jest taki, że każda inwestycja jest inna. Inne potrzeby i inne możliwości. Nie można napisać, że najlepiej ogrzewać tym czy tamtym. Ja każdy następny budowany dom ogrzewałbym prądem bez względu na dostępność innych paliw.A napisałem, że najlepiej ogrzewać gazem ziemnym bo widzę jak ludzie budują, jak się obecnie projektuje i co wypisuje murator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 24.10.2004 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2004 Mój wniosek jest taki, że każda inwestycja jest inna. Inne potrzeby i inne możliwości. Nie można napisać, że najlepiej ogrzewać tym czy tamtym. Ja każdy następny budowany dom ogrzewałbym prądem bez względu na dostępność innych paliw. A napisałem, że najlepiej ogrzewać gazem ziemnym bo widzę jak ludzie budują, jak się obecnie projektuje i co wypisuje murator. Sorry z całym szacunkiem ale żeś się strasznie najarał na ten prad No ale jateż lubię prądem wszystko co sie da zasilać no ale myślenie przez portfel jest jednak przykre i jakoś tak dziwnie się składa że wszystkie paliwa drożeja a ten kurcze GZ50 jakoś nie. Nawt czytałem prognozy że po wejściu do unii to nasz monopolista będzie musiał odpusćić i nic nie będzie w tym dziwnego jak jeszcze ceny spadna. Ja w to nie wierzę że spadna no ale mam nadzieję że nie wzrosną. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 24.10.2004 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2004 Zaraz najarał. Mam takie doświadczenia. Mimo ogólnego przekonania, że nic droższego już być nie może wychodzę dość korzystnie. Moje rachunki nie powodują zawrotów głowy. Są do zaakceptowania. Wybrałem jakiś mój złoty środek nakładów do oszczędności. Dość tanio zbudowałem dom i dość tanio go utrzymuję. Przy podobnej wielkości domu mam zbliżone opłaty za ogrzewanie do domów w których spalany jest gaz ziemny. Ceny prądu są tak samo regulowane jak ceny gazu. Jeśli podwyżki energi będą podobne procentowo to w niczym moje koszty stałe nie będą się różnić od domów podłączonych do gazowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 25.10.2004 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 zdecydowanie gaz Artur-112 - dlaczego ??? Jakie argumenty ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekm22 14.12.2004 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Ostatnio olej opałowy dość mocno podrożał. Koszt wytworzenia ciepła z oleju jest obecnie dwa razy wyższy niż z gazu ziemnego i tylko niewiele niższy niż z gazu płynnego. Cena jest więc nieatrakcyjna. Czy ktos wie jaka akcyza jest oblozony olej opalowy w 3RP ??? Dla przykladu 1 l oleju we Francji 30 cts + 19,6% VAT .( cena z grudnia ) Cena 1 litra w Polsce jest obecnie na poziomie 2 PLN , biorac pod uwage obecny kurs euro okolo 4 PLN , wychodzi na okolo 50 cts Czy kogos naprawde popi..... W TYM CHORYM KRAJU ????? I nie ma sie czego dziwic ze ludzie pala czym sie da - butelkami PVC , smieciami , wycinaja lasy !! Rece i nogi opadaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 14.12.2004 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 argument za gazem/olejem/propanem Czy ktoś z Was KUPIŁBY dom ogrzewany prądem ? Wierząc w jakość izolacji, okien i rekuperatora zachwalane przez sprzedającego... To nic że propan wychodzi drożej od prądu, wkoło kto żyw stawia butlę. Przekonanie w narodzie jest takie, że prąd jest najdroższy i nic tego łatwo nie zmieni pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 14.12.2004 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Ja mam stodółkę z garażem, tylko trochę większą. Z gazem ziemnym tak jak u Ciebie...znaczy pewnie nigdy. Wszedłem w kocioł olejowy i kominek z płaszczem wodnym. Nie wiem jeszcze jak się będzie sprawdzał, ale mam nadzieję, że dobrze. Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andre 14.12.2004 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 A kocioł na miał węglowy ?Ja do tej pory ogrzewałem dom gazem z kotła OCEANhttp://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=38078Teraz dodatkowo wspomagam się kominkiem.Jednak wszyscy moi sąsiedzi montują kotły na miał węglowy i zasmradzają całą okolicę. Twierdzą ze ekonomia jest ważniejsza od ekologii. Zresztą mają kotły jakieś nowoczesne z komputerkiem i innymi bajerami. Co Wy na to ??pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andre 17.12.2004 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Zaczynam przeglądać oferty kotłów na miał węglowy. Niedobrze !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz Nowak 30.06.2017 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 zdecydowanie gaz Ciekawe jak obecnie po 13 latach użytkownicy ogrzewania gazem, węglem czy olejem opałowym, jakie mają wrażenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 18.07.2017 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 (edytowane) Witam, Z podanych rozwiązań znacznie lepszym jest gaz. Nawet jeżeli w pobliżu budynku nie jest zlokalizowana sieć gazowa, zastosowanie gazu LPG ze zbiornika jest tańszym w eksploatacji rozwiązaniem, niż kocioł na olej opałowy. Jeżeli są Państwo zainteresowani wyborem sprawdzonego kotła gazowego do swojego budynku, zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers. Nasi specjaliści pomogą w doborze, jak również ewentualnie wykonają montaż. Na stronie internetowej [moderowano] Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Edytowane 18 Lipca 2017 przez Tomaszs131 Reklama niezgodna z regulaminem PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamemnon91 19.07.2017 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 O ogrzewaniu co nieco znalazłam na stronie http://duda.info.pl/koszty-utrzymania-domu.html. Fajnie rozpisali ile wynoszą koszty. Czy to się pokrywa mniej więcej w rzeczywistości? Jakie macie doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts