Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie podzielone na dwie kawalerki

Szybkiii93

Recommended Posts

Witam.

Posiadam mieszkanie 64m2 które przedzieliłem na dwie kawalerki posiadają one osobne wejścia, swoje łazienki i kuchnie. Problem polega na tym ze nie zgłaszałem tego podziału w żadnych urzędach i funkcjonuje to dalej jako jedno mieszkanie. Mam teraz problem z tym jak skonstruować umowę o najem okazjonalny dla tych dwóch kawalerek jako osobnych lokali. Jak to zrobić aby miało to wszystko ręce i nogi? Szczególnie problem mam z tym zapiskiem na screenie... Jak Wy byście to zrobili? http://imagizer.imageshack.com/img923/1137/xXDsq2.png

Dlaczego bezmyślnie kopiujesz szablon? Każda umowa powinna odnosić się do stanu faktycznego. Wynajmujesz część mieszkania to zapisz to w umowie i nie ma problemu. Możesz wynajmować lub nawet podnajmować 3 pokojowe mieszkanie przerobione na 5 pokojowe mieszkanie na pokoje 5 podnajemcom i nie ma problemu, nie będąc nawet jego właścicielem.

W tym przypadku sprawa jest prosta najem okazjonalny wymaga zachowania formy aktu notarialnego pod rygorem nieważności. Płacąc notariuszowi za akt wymagaj aby opisał w umowie istniejący stan rzeczy.

Nie wynajmujesz lokalu, tylko jego części - więc najem okazjonalny odpada bo umowa najmu okazjonalnego z definicji jest umową najmu lokalu, a nie pokoju czy kilku pomieszczeń.

Chyba, że najemcy się zgodzą wynająć całość ustalając w umowie zasady korzystania.

Oczywiście umowa o najem okazjonalny nie musi być notarialna - notarialne musi być oświadczenie najemcy o poddaniu się egzekucji.

Edytowane przez Kaizen

W tym przypadku sprawa jest prosta najem okazjonalny wymaga zachowania formy aktu notarialnego pod rygorem nieważności. Płacąc notariuszowi za akt wymagaj aby opisał w umowie istniejący stan rzeczy.

Czyli mam rozumieć że umowa jest sporządzona u notariusza i jemu po prostu mam opisać całą sytuację? To wszystko to dla mnie czarna magia i pierwszy raz będę wynajmował komuś mieszkanie