Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zalety wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

Tak jak czytam to większość osób przy 3-4 domownikach ma ustawione przepływy mocno poniżej 100m3. Ciekawe zatem po co stosuje się tak mocno przewymiarowane rekuperatory, mój ma 400m3 (jeszcze nie użytkuje).

Nie wiesz po co? Jak będzie imprezka to, żeby Ci się goście nie podusili.

Flexit Uni 4 z rotorem

Nie leje się woda z niego, bo gdzieś coś o tym czytałem, że te obrotowe mają coś takiego? Nie wiem jak i co i gdzie by się miało lać, ale pytam.

• Odpowiedzi 248
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak jak czytam to większość osób przy 3-4 domownikach ma ustawione przepływy mocno poniżej 100m3. Ciekawe zatem po co stosuje się tak mocno przewymiarowane rekuperatory, mój ma 400m3 (jeszcze nie użytkuje).

Dla mnie u nas poniżej 100m3/h nie "czuć" świeżego powietrza w domu.

Z tego co czytałem minimalny przepływ powietrza na 1 człowieka to 20-30m3/h

Więc przy 4 osbowej rodzinie 80-120m3/h , ale to są minimalne normy aby usunąc "zanieczyszczone" powietrze .

Myślę że dużo zależy już od indywidualnych preferencji. Ja wolę trochę mocniej wentylować , bo wtedy "czuję" świeże powietrze :)

A po co się kupuje ? Teoretycznie jak jest centrala na silnikach EC to najoszczędniej i najciszej działa przy około 30-40% wydajności ..

Więc teoretycznie jak ktoś potrzebuje przepływ 80-120m3/h to spokojnie starczy mu centala 250-300m3/h .

Zbyt mocna centrala też nie ma sensu , bo wtedy jest wewnątrz duży wymiennik a aby dobrze on działał i nie zamarzał musi być odpowiednio wysoki minimalny przepływ ...

Myślę że także instalatorzy wolą dawać mocne centrale , bo większy zysk dla nich :)

Takie rekuperarory stusuje sie w większych domach z wiekszą iloscią domownikow

Sprzedawcy takie wyciskaja, bo maja wiekszy zysk.

Obyś nie dołączył do Klubu Wysuszonych Spojówek

Takie rekuperarory stusuje sie w większych domach z wiekszą iloscią domownikow

Sprzedawcy takie wyciskaja, bo maja wiekszy zysk.

Obyś nie dołączył do Klubu Wysuszonych Spojówek

Spokojnie ja nie mam takiego reku. Serio po to sprzedają, ja głupek myślałem że takie są potrzebne np. na imprezy co by ludzie się nie podusili.

Spokojnie ja nie mam takiego reku. Serio po to sprzedają, ja głupek myślałem że takie są potrzebne np. na imprezy co by ludzie się nie podusili.

A ja nie pisalem do Ciebie.

Nikt sie nie "podusi" przy przeplywie 200- 250m3/h.

To wiecej, niz daje WG przez większośc roku.

A poza tym, sa jeszcze okna.

A ja nie pisalem do Ciebie.

Nikt sie nie "podusi" przy przeplywie 200- 250m3/h.

To wiecej, niz daje WG przez większośc roku.

A poza tym, sa jeszcze okna.

No ale spojówki to było do mnie? Taka mała aluzja. Spoko. Nie mam nic przeciwko. :wiggle:

Zresztą mogłem odpisać mimo, że nie do mnie. Ile kWh ucieknie jak otworzysz okna? Może lepiej ten większy reku? Co o tym sądzisz?

Tak... z WM jest jak ze zdrowiem... nie docieniasz dopoki jej nie stracisz.

Tak jak wyżej koledzy piszą, wyłącz na 3-4 dni to zobaczysz różnicę.

Nie wiem dlaczego ci wolno odparowuję para w łazience, jak widzę ogormną różnicę w stosunku do tego co miałem w mieszkaniu gdzie była tylko WG.

Wadą ogromną WM jest suche powietrze. Ale to nie jest wada a raczej wynik tego że wentylacja jest skuteczna i działa. Niestety jak ktoś pisze wyżej że ma 25% i nie czuje negatywnych efektów to niech poczeka... poczuje :/

U mnie jest zimą srednio 32% (waha się od 30 do 35%), zjeżdzanie z wydajnością nawet do 80m3/h nic nie daje. A jak zjadę jeszcze wiecej to powietrza zacznie brakować. Niestety ale przy WM trzeba mieć jakieś nawilżacze itp bo prędzej czy później wyjdą kwiatki typu wysypki na skórze cy problemi z oczami a nawet gornymi drogami oddechowymi.

Edytowane przez cactus

Nie oszukujmy się w XXI wieku ludzie mają lepsze zajęcia niż "czerpanie przyjemności" z patrzenia na ogień.

A mnie się zdaje że w XXI wieku patrzenie na ogień daje ludziom o wiele więcej przyjemności niż myślisz.

Jest sporo osób które albo nie umieją palić w piecu kominkowym/kominku albo uległy wykonawcy który namówił ich na rozwiązania, materiały i technologie nie dające się użytkować z zadowoleniem.

Pozdrawiam.

Wybierałem między Thesslagreen airpack home 300 a 400, zdecydowałem się na większy model bo na forum ludzie pisali, że ma lepsze silniki o ile pamięć mnie nie myli. Taki trochę offtop - czy ktoś się orientuje jaki najniższy przepływ można ustawić w modelu home 400? Dom 190m2 i 2 osoby, więc myślę, że te 60-80m3 powinny wystarczyć.

Para wodna,, jaką w tak dużym domu generują dwie osoby szybko się po nim rozchodzi i nawet nie masz co marzyć o 40% zimą.

Nawet przy 60m3/h.

Pewnym panaceum jest roślinność doniczkowa w dużej ilości, częste "mopowanie" podłóg, suszenie prania np w przedpokoju, nie w suszarni.

Zresztą, jak się taki strumień porozkłada po wszystkich pomieszczeniach, to ruch powietrza (a więc usuwanie wilgoci po prysznicu, czy zapachów kuchennych ) ni będzie zbyt szybki.

Para wodna,, jaką w tak dużym domu generują dwie osoby szybko się po nim rozchodzi i nawet nie masz co marzyć o 40% zimą.

Nawet przy 60m3/h.

Pewnym panaceum jest roślinność doniczkowa w dużej ilości, częste "mopowanie" podłóg, suszenie prania np w przedpokoju, nie w suszarni.

Zresztą, jak się taki strumień porozkłada po wszystkich pomieszczeniach, to ruch powietrza (a więc usuwanie wilgoci po prysznicu, czy zapachów kuchennych ) ni będzie zbyt szybki.

Ty wentylujesz min. 120m3/h i masz wilgotność 40%. Jak?

Nie wiem, ja mogę sobie ustawić o 10% (26m3/h)

Chyba możesz sprawdzić, jak nisko możesz zejść z obrotami swojego reku ?

Tylko, że sprawność wtedy spada - wymiennik potrzebuje pewnego, minimalnego przepływu, żeby następowała wymiana powietrza.

Do wymiany powietrza zapewnianej przez reku trzeba dodać wymianę "naturalną" - żaden dom nie jest w 100% szczelny

Mój błąd. No to 90m3/h. Tak? Dobrze policzyłem?

Jeżeli tak to jak masz w domu nie mniej niż 40%, skoro piszesz

Nawet przy 60m3/h.

Jak to robisz?

Pytam bo ja nie mogę mieć za sucho w domu, wiesz spojówki;), a cały czas z tym walczę.

70 m3/h kiedy nas nie ma i 90 w pozostałych godzinach.

Jak ?

Normalnie - codziennie coś się gotuje, co dwa dni coś się wypierze i wysuszy, przemyje część podłóg, zmywarka jest otwierana zawsze po zakończeniu cyklu (tez para z niej buchnie) do tego roślinność.

Kiedy mieszkaliśmy w domu 200m2 z WG ten sam miernik, którego używam dzisiaj pokazywał w mrozy poniżej 30% i to nie było komfortowe.

W tamtym domu, dużym i dość nieszczelnym (wianie m.in przez gniazdka elektr) trudno było podnieść wilgotność nawet za pomocą nawilżacza

Edytowane przez fotohobby