Greg_81 27.03.2019 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 problemy z wilgotnością przy reku z wymiennikiem krzyżowym to standard, szczególnie w zimę, sytuacja się zmienia przy wymiennikach obrotowych i to bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 28.03.2019 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 wyłączaj ją od czasu do czasu. Jak dom pusty nie chodzi. Albo zamontuj nawilżacz kanałowy. Nie jest to najtańsza sprawa ale przynajmniej działa. [ATTACH=CONFIG]428512[/ATTACH] Drogie. problemy z wilgotnością przy reku z wymiennikiem krzyżowym to standard, szczególnie w zimę, sytuacja się zmienia przy wymiennikach obrotowych i to bardzo... No właśnie standard. Dlatego dla mnie to cuda jak ktoś z przeciwprądowym i ma w domy nie mniej niż 40% w zimie i nie stosuje, żadnych nawilżaczy. Nie chodzi tu obrotowe czy entalpiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 28.03.2019 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Sprawdź szczelność domu. Może wentylacja mechaniczna nie jest jedyną drogą wymiany powietrza w Twoim domu. No tak. Tylko nawet jak nie jest szczelny to na zewnątrz jest zawsze większa wilgotność, to powinno być lepiej. Tylko jestem wrażliwy. Ja ma standard tak jak 99% ludków, no może ciut lepiej. Cały czas mnie zastanawia dlaczego niektórzy mają min 40% przez całą zimę z wymiennikiem przeciwprądowym. O co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.03.2019 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 No tak. Tylko nawet jak nie jest szczelny to na zewnątrz jest zawsze większa wilgotność, to powinno być lepiej. Rozumiesz różnicę pomiędzy wilgotnością względną i bezwzględną ? Ile razy to mozna walkowac.... Ile razy ktoś jeszcze napisze, ze zimą powietrze z zewnatrz zwieksza nam wilgotność w domu ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 28.03.2019 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Rozumiesz różnicę pomiędzy wilgotnością względną i bezwzględną ? Ile razy to mozna walkowac.... Ile razy ktoś jeszcze napisze, ze zimą powietrze z zewnatrz zwieksza nam wilgotność w domu ...? Zluzuj majtaski mistrzuniu, bo ci żyłka pęknie. Przecież już ci nie raz pisałem, że głupek jestem. Wytłumacz jak nieszczelności w domu z WM z wymiennikiem przeciwprądowym maja wpływ na suche powietrze w domu. Jakie to ma znaczenie, którędy się to powietrze dostanie? Jak duże to muszą być nieszczelności? No tak zapomniałem to ty masz nie mniej niz 40% w zimie, a wymieniasz powietrze w domu pewnie z 3-4 razy na dobę . Ciekawe jak? No kurcze musisz nieźle mopować w tym domu, pewnie co 1 godz., zmywarka ze 3 razy dziennie nie mówiąc o praniu. No oczywiście nawilżaczy nie masz. BTW. Kurcze co ty robisz, że tak ładujesz wszędzie tymi postami codziennie. W każdym wątku jesteś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 28.03.2019 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Mają szczelne domy i wilgotność regulują wydajnością wentylacji. Ty masz dom dziurawy i dlatego wilgotności kontrolować nie możesz. Ty też masz nie mniej niż 40% przez cały czas? Jakie te nieszczelności muszą być? No wiem, że nie mam super szczelnego domu, ale dziury w ścianie kuźwa nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 28.03.2019 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Mają szczelne domy i wilgotność regulują wydajnością wentylacji. Ty masz dom dziurawy i dlatego wilgotności kontrolować nie możesz. Wydaje mi się, że nie do końca masz rację. Przy wentylacji mechanicznej zrównoważonej, czyli tyle samo nawiewu co wywiewu, nawet przy dziurawym domu nie powinno być znaczącej wymiany powietrza przez nieszczelności, z powodu braku różnicy ciśnień. Wyłączenie wentylacji i pomiar wilgotności w czasie powinno coś nam powiedzieć o uzyskach wilgotności bytowej, czy są na tyle duże, że są w stanie pokryć ubytki wynikające z działania WM. Dodam, że głównym zadaniem WM jest dostarczenie świeżego powietrza do oddychania, potem dopiero usunięcie nadmiaru wilgoci i zapachów bytowych (kuchnia, ubikacja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 28.03.2019 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 (edytowane) Panie i panowie proszę troszkę wyluzować. Nie wszyscy wszystko wiedzą to fakt, ale tłumaczyć codziennie każdemu co to jest wilgotność względna i bezwzględna jest męczące i za dziesiątym razem prowadzi do zdenerwowania. Z wilgotnością w powietrzu to jest tak. Im wyższa temperatura tym więcej wody zmieści się w powietrzu na jednostkę objętości w postaci pary. Dodam, że para jest niewidzialna a to co nieraz widzimy to jest już woda w postaci mgiełki, to jest już woda, która się wykropliła bo nie zmieściła się w powietrzu w postaci pary.Jak powietrze ma 0*C zmieści się jej 4,85 g/m3 wilgotność względna jest wtedy 100%Jak powietrze ma 20*C zmieści się jej 17,24 g/m3 wilgotność względna jest wtedy 100%Widzimy, że różnica jest kolosalna. Jak powietrze o temperaturze 0*C i wilgotności względnej 100% ogrzejemy do 20*C to wilgotność względna spadnie do 28%.I stąd cały problem z wilgotnością w domach z WM w zimie.Teraz zakładam 0*C i 100% wilgotności na zewnątrz oraz wymianę powietrza w domu na poziomie 100m3/h. Aby osiągnąć 40% wilgotności i 22*C w domu to trzeba dostarczyć do powietrza 2,9 g/m3Przy 100m3/h na każdą godzinę musimy dostarczyć 290 g wody a na dobę prawie 7 litrów.To tak pokrótce dochodzimy prawie do wiaderka wody na dobę. Dodam tylko, że to wiaderko wody wykropli się nam w rekuperatorze i spłynie do kanalizacji, no może nie wszystko, ale prawie wszystko. Tu jest fajny kalkulator https://klimapoint.pl/kalkulator-wilgotnosci-bezwzglednej/ Edytowane 28 Marca 2019 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 28.03.2019 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Czy w analizie zrównoważenia wentylacji bierzesz pod uwagę wiatr? Wiatr, przez nieszczelności, wpycha do domu zimne/suche powietrze. Niemożliwe. Ktoś tu przecież pisał że wystarczy na kaloryferze powiesić mokry ręcznik albo kamionki. Na jednym to mało. Jak masz kilka kalafiorów to robi robotę. Jedynie przy teperaturze zewnętrznej ok -15C miałem 36% przy wydajności reku 70m3/h. Wyłączenie wentylacji na kilka godzin podniosło wilgotność powyżej 40%. No to ja nie wiem. Teraz mam ok 40%. Wentyluję 60m3/h. Szlak. Muszę poszukać tej dziury w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 28.03.2019 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 (edytowane) No to ja nie wiem. Teraz mam ok 40%. Wentyluję 60m3/h. Szlak. Muszę poszukać tej dziury w ścianie. Przecież 40% jest wystarczającą wilgotnością. Czy duszno Ci czy co . Przy większej wilgotności zaczynają pojawiać się inne niekorzystne zjawiska jak pocenie okiem od środka, wilgoć a potem grzyb na zewnętrznych uszczelkach w oknach. Było tu na forum kilka takich tematów. Wydaje się, że trzeba wrócić do ziemianek, tam parametry bytowe były idealne . A co do dziury to przypomniało mi się jak obliczałem "dziurę" przy braku uszczelek w drzwiach garażowych. Niby tylko uszczelka a wyszło, że to jakby otwór w ścianie o wymiarach 30x10 cm, aż się przestraszyłem i szybko założyłem uszczelki i jest cieplej. Pewnie takich "dziur" jest wiele w domu ale nie ma się co zbytnio przejmować. Oczywiście trzeba zdawać sobie sprawę, że są i jak można to je eliminować ale nie do przesady. Edytowane 28 Marca 2019 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 28.03.2019 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 polecam pewien niemiecki artykuł dotyczący wentylacji mechanicznej i wilgotności powietrza. Można wrzucić w google translatora Dla mnie ciekawa sprawa, ponieważ jest to opinia osoby która ma doświadczenie z wymiennikiem bez odzysku i z odzyskiem wilgoci. U nas takich opinii nie ma, ponieważ jesteśmy jeszcze za biednym narodem https://www.gadgetgedanken.de/2017/03/luftung-frg-erfahrung.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 28.03.2019 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Na jednym to mało. Jak masz kilka kalafiorów to robi robotę. No to ja nie wiem. Teraz mam ok 40%. Wentyluję 60m3/h. Szlak. Muszę poszukać tej dziury w ścianie. Wiesz, poddałeś mi myśl, że trzeba uzależnić intensywność działania WM od wiatru i to jeszcze w zależności, z której strony wieje. Jest to do wykonania i oszczędności na prądzie będą. A co do ręczników i kamionek to ilość zależy jeszcze od tego co robią domownicy. Jak córka zacznie ćwiczyć z Chodakowską przez godzinę to w pokoju leje się woda po oknach. Czyli wniosek ćwiczmy, pijmy wyjdzie podwójnie nam na zdrowie. No tylko nie alkohol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 28.03.2019 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 (edytowane) polecam pewien niemiecki artykuł dotyczący wentylacji mechanicznej i wilgotności powietrza. Można wrzucić w google translatora Dla mnie ciekawa sprawa, ponieważ jest to opinia osoby która ma doświadczenie z wymiennikiem bez odzysku i z odzyskiem wilgoci. U nas takich opinii nie ma, ponieważ jesteśmy jeszcze za biednym narodem https://www.gadgetgedanken.de/2017/03/luftung-frg-erfahrung.html Gość dobrze opisał co się dzieje z wilgotnością względna tak jak ja opisałem powyżej #75. Zastanawia mnie tylko czy "zawracana woda" jest czysta, nie zawiera niechcianych związków. W prawdzie deklarują to producenci wymienników z odzyskiem wilgoci ale czy??. Pożyjemy zobaczymy. Edytowane 28 Marca 2019 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.03.2019 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Gość dobrze opisał co się dzieje z wilgotnością względna tak jak ja opisałem powyżej #75. Zastanawia mnie tylko czy "zawracana woda" jest czysta, nie zawiera niechcianych związków. W prawdzie deklarują to producenci wymienników z odzyskiem wilgoci ale czy??. Pożyjemy zobaczymy. Przy obrotowych tego nie deklarują - tam przecież para skrapla się i po obrocie z dobrodziejstwem całego inwentarza (wszystko, co rozpuściło się w tej wodzie, bakterie, wirusy itd.) wraca do wnętrza. Przy krzyżowych czy przeciwprądowych z odzyskiem producenci twierdzą, że działają podobnie jak membrany osmotyczne - przepuszczają z kanałów wywiewnych do nawiewnych wyłącznie wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.03.2019 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Przy większej wilgotności zaczynają pojawiać się inne niekorzystne zjawiska jak pocenie okiem od środka, To muszą być strasznie tandetne okna. Teraz ludzie się raczej skarżą na roszenie z zewnątrz. wilgoć a potem grzyb na zewnętrznych uszczelkach w oknach. Że niby wilgoć z wnętrza skrapla się na zewnątrz? Jaki jest tego mechanizm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 28.03.2019 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 To muszą być strasznie tandetne okna. Teraz ludzie się raczej skarżą na roszenie z zewnątrz. Że niby wilgoć z wnętrza skrapla się na zewnątrz? Jaki jest tego mechanizm? Okna nie muszą być tandetne. Nigdy nie masz 100% szczelności. Są, albo mogą być, miejsca, gdzie powietrze w wnętrza domu przedostaje się do przestrzeni pomiędzy uszczelkami w oknie. Ostatnia przegroda (uszczelka) jak wiesz, nie jest szczelna, gdyż posiada otwory technologiczne do wycieku ewentualnej wody, która przedostanie się przez uszczelki zewnętrzne. Tu właśnie skrapla się woda na uszczelce lub ostatniej przegrodzie okna, która ma niską temperaturę, niższą niż punkt rosy. Było to wielokrotnie tu na forum opisywane. Skrapla się na wewnętrznej stronie zewnętrznej uszczelki lub przegrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 28.03.2019 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Przecież 40% jest wystarczającą wilgotnością. Czy duszno Ci czy co . Przy większej wilgotności zaczynają pojawiać się inne niekorzystne zjawiska jak pocenie okiem od środka, wilgoć a potem grzyb na zewnętrznych uszczelkach w oknach. Było tu na forum kilka takich tematów. Wydaje się, że trzeba wrócić do ziemianek, tam parametry bytowe były idealne . A co do dziury to przypomniało mi się jak obliczałem "dziurę" przy braku uszczelek w drzwiach garażowych. Niby tylko uszczelka a wyszło, że to jakby otwór w ścianie o wymiarach 30x10 cm, aż się przestraszyłem i szybko założyłem uszczelki i jest cieplej. Pewnie takich "dziur" jest wiele w domu ale nie ma się co zbytnio przejmować. Oczywiście trzeba zdawać sobie sprawę, że są i jak można to je eliminować ale nie do przesady. Pisałem teraz mam. Dla mnie 40% to min akceptowalne. Niestety jak przychodzą ochłodzenie to jest mniej, a opisałem już co robię. Niestety dlatego dalej piszę jak ktoś nie ma w domu mniej niż 40% przy wymienniku przeciwprądowym to dla mnie cuda. Niestety szukałem w domu i nie mam żadnej dziury, więc chyba jest jakoś tam szczelny ten mój kiepski dom. Teraz pytanie do znawców, bo postawili teorię, że mam nieszczelny dom. Jak musi być wymiana niekontrolowana powietrza, abym nie mógł panować nad wilgocią w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 29.03.2019 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Pisałem teraz mam. Dla mnie 40% to min akceptowalne. Niestety jak przychodzą ochłodzenie to jest mniej, a opisałem już co robię. Niestety dlatego dalej piszę jak ktoś nie ma w domu mniej niż 40% przy wymienniku przeciwprądowym to dla mnie cuda. Niestety szukałem w domu i nie mam żadnej dziury, więc chyba jest jakoś tam szczelny ten mój kiepski dom. Teraz pytanie do znawców, bo postawili teorię, że mam nieszczelny dom. Jak musi być wymiana niekontrolowana powietrza, abym nie mógł panować nad wilgocią w domu? Myślę, że otrzymałeś prawie wszystkie dane oraz wskazówki, aby sprawdzić, ocenić, dlaczego masz taką wilgotność, oraz co trzeba zrobić, aby mieć akceptowalną dla Ciebie. Teraz tylko wziąć się do pracy i działać. Ja mam niską i nie narzekam. Pisałem już gdzieś, może tu, że mam nawet poniżej 30% a najniższa zanotowana naocznie to 22% i nikt z domowników nie narzekał. Sam też nie odczuwałem jakiegoś zauważalnego dyskomfortu. Może trzeba przyzwyczaić się a nie walczyć. Ta walka polega na tym, że albo się dusimy z powodu braku świeżego powietrza, albo nalewamy wodę do sitka bo tak to wygląda jak się chce nawilżać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 29.03.2019 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Myślę, że otrzymałeś prawie wszystkie dane oraz wskazówki, aby sprawdzić, ocenić, dlaczego masz taką wilgotność, oraz co trzeba zrobić, aby mieć akceptowalną dla Ciebie. Teraz tylko wziąć się do pracy i działać. Ja mam niską i nie narzekam. Pisałem już gdzieś, może tu, że mam nawet poniżej 30% a najniższa zanotowana naocznie to 22% i nikt z domowników nie narzekał. Sam też nie odczuwałem jakiegoś zauważalnego dyskomfortu. Może trzeba przyzwyczaić się a nie walczyć. Ta walka polega na tym, że albo się dusimy z powodu braku świeżego powietrza, albo nalewamy wodę do sitka bo tak to wygląda jak się chce nawilżać. Przyzwyczaić się? No muszę wymienić spojówki i do tego najlepiej skórę na cały ciele. To, że Ty masz niską to nie znaczy, że mi to odpowiada i mojej rodzinie. Zresztą tak jak pisałem 99% ludzi ma niską. Oczywiście są wyjątki, które nawet przy mrozach mają super wilgotność przy wymiennika przeciwprądowych. Dla mnie to cuda. Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 29.03.2019 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Przyzwyczaić się? No muszę wymienić spojówki i do tego najlepiej skórę na cały ciele. To, że Ty masz niską to nie znaczy, że mi to odpowiada i mojej rodzinie. Zresztą tak jak pisałem 99% ludzi ma niską. Oczywiście są wyjątki, które nawet przy mrozach mają super wilgotność przy wymiennika przeciwprądowych. Dla mnie to cuda. Tyle. Z tego co powiem wielu będzie się śmiało, ale powiem. Spróbuj obniżyć temperaturę w domu np. o 1*C. Poczekaj na reakcję domowników. Powiedzą, że jest zimno. Powiedz, że trzeba ubrać się w sweterki, nie żartuję. Takie podejście poprawi komfort dla skóry, będzie mniej tracić wody. Ze spojówkami nie wiem co zrobić, może "nawadniać" kroplami soli fizjologicznej, to taka woda do kupienia w aptece. Piszą to poważnie nie dla żartu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts