vvvv 29.03.2019 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Z tego co powiem wielu będzie się śmiało, ale powiem. Spróbuj obniżyć temperaturę w domu np. o 1*C. Poczekaj na reakcję domowników. Powiedzą, że jest zimno. Powiedz, że trzeba ubrać się w sweterki, nie żartuję. Takie podejście poprawi komfort dla skóry, będzie mniej tracić wody. Ze spojówkami nie wiem co zrobić, może "nawadniać" kroplami soli fizjologicznej, to taka woda do kupienia w aptece. Piszą to poważnie nie dla żartu. Z tą temp. to spróbuje. Mam ok 22 stopnie. Jak zmniejszę do 21 to o ile więcej wrośnie mi wilgotność? Do radę to policzyć tak w przybliżeniu. Oczy to głębszy problem. Stosuje specjalistyczne krople od okulisty, takiego super speca od oczu z Katowic. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.03.2019 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 (edytowane) Jak domownicy beda tracic mniej wody, to jeszcze bardziej spadnieje ilośc w powietrzu...Zmniejszy sie też ilość wody oddawanej przez rośliny.Dziwaczny pomysł... Edytowane 29 Marca 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 29.03.2019 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Jak domownicy beda tracic mniej wody, to jeszcze bardziej spadnieje ilośc w powietrzu... Zmniejszy sie też ilość wody oddawanej przez rośliny. Dziwaczny pomysł... Co? Który? Z tym obniżeniem temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.03.2019 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 A byl jakis inny, żeby domownicy tracili m iej wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 29.03.2019 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Z tą temp. to spróbuje. Mam ok 22 stopnie. Jak zmniejszę do 21 to o ile więcej wrośnie mi wilgotność? Do radę to policzyć tak w przybliżeniu. Oczy to głębszy problem. Stosuje specjalistyczne krople od okulisty, takiego super speca od oczu z Katowic. Dzięki. Ze dwa procent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.03.2019 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Tze dwa procent, o wzrosnie wilgotność WZGLĘDNA (na skutek obnizenia temperatury)Ale organizm potrzebuje PARY WODNEJ w powietrzu, a poziom tej nie wzrośnie. I blony śluzowe pozostaną tak samo przesuszone, jak były... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 29.03.2019 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Tze dwa procent, o wzrosnie wilgotność WZGLĘDNA (na skutek obnizenia temperatury) Ale organizm potrzebuje PARY WODNEJ w powietrzu, a poziom tej nie wzrośnie. I blony śluzowe pozostaną tak samo przesuszone, jak były... Według Ciebie to strach wychodzić na mróz, bo tam tej pary prawie nie ma. Proponuję nie panikować i uważać, wiedza może zabić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.03.2019 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Według Ciebie to strach wychodzić na mróz, bo tam tej pary prawie nie ma. Proponuję nie panikować i uważać, wiedza może zabić . Zimą, na mrozie przybywamy maks. kilka h dziennie. A odkryta skóra szybko traci wilgoć. Możesz jednak wyjaśnić, jak zmniejszenie ilości pary wodnej w powietrzu w domu ma pomóc np na przesuszone, podrażnione spojówki, czy śluzówkę nosa, gardła ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 29.03.2019 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 (edytowane) Zimą, na mrozie przybywamy maks. kilka h dziennie. A odkryta skóra szybko traci wilgoć. Możesz jednak wyjaśnić, jak zmniejszenie ilości pary wodnej w powietrzu w domu ma pomóc np na przesuszone, podrażnione spojówki, czy śluzówkę nosa, gardła ? ? Wiesz, ja nie powiedziałem a raczej nie napisałem, że w powietrzu będzie mniej pary, to Ty tak twierdzisz. Nie pisałem też, że to ma pomóc na spojówki "zaleciłem" coś innego. Chcesz jak zwykle wywołać dyskusję typu czyj ogonek bardziej. Edytowane 29 Marca 2019 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.03.2019 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Wiesz, ja nie powiedziałem a raczej nie napisałem, że w powietrzu będzie mniej pary, to Ty tak twierdzisz. Nie pisałem też, że to ma pomóc na spojówki "zaleciłem" coś innego. Chcesz jak zwykle wywołać dyskusję typu czyj ogonek bardziej. To jak zmieni się ilość pary w powietrzu ? Jeśli domownicy będą wydzielać jej mniej ? Staram się dociec jaki sens jest obniżenia temp o 1C i chodzenia w polarze w sytuacji niskiej wilgotności w domu...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 30.03.2019 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2019 To jak zmieni się ilość pary w powietrzu ? Jeśli domownicy będą wydzielać jej mniej ? Staram się dociec jaki sens jest obniżenia temp o 1C i chodzenia w polarze w sytuacji niskiej wilgotności w domu...? Proszę oceń, ile wody w gramach wydziela człowiek podczas godziny, w sytuacji, gdy jest ubrany tylko w koszulkę z krótkimi rękawami a kiedy jest ubrany w sweterek i jest mu trochę cieplej. Nawet przyjmując, że tyle samo to więcej wilgoci gromadzi się przy skórze z racji izolacji "sweterkowej" i to może jest powodem, że mnie niska wilgotność nie przeszkadza. A spojówki no cóż nie wiem, może w moim przypadku też to pomaga. Fakt jest taki, że ręce w zimie muszę smarować kremem (dużo chlapię się w wodzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.03.2019 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2019 No to sytuacja jest prosta - obniżasz temperaturę, rosliny wydzielaja mniej wilgoci, podobnie domownicy.Poziom pary wodnej w powietrzu spada.Kidy mieszkalem w domu z niekontrolowana WG, to mialem w mrozy ponizej 30% wilgotności względnej.Ale nie suchośc skóry nam doskwierała, a suche gardło, nos, spojówki.I Twoja metoda nie poprawi tu sytuacji, a pogorszy komfort cieplny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 31.03.2019 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 Masz rację, sytuacja jest prosta, kończymy dyskusję na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 20.04.2019 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 Przyszła wiosna i zrobiło się sucho bo deszcze nie padają. Pochwalcie się wilgotnościami na zewnątrz i przy jakiej temperaturze. U mnie jest w tej chwili 25% i temperatura 17*C. Aż strach wychodzić na zewnątrz co by nie wyschnąć na wiórko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.04.2019 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 U mnie 34,5% i 18,24*. Mało. Ale wczoraj mialem 25% i odechciało mi się sierściucha zgrzebłem traktować, bo co chwilę iskrzyło miedzy nami. Wewnątrz 22* i 45% W zimie wewnątrz bez nawilżania to mi spadało <20%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 24.04.2019 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Tak sobie myślę. Skoro większość mieszkań i domów ma grawitacyjną, do tego szczelne okna itd. To w zasadzie wentylacji brak... Oprócz pomieszczenie gdzie jest kratka tzn lazienka i kuchnia. Tak sobie myślę czy mając WM choćby najprostszy rekuperator to jeśli chodzi on na minimum to czy można odczuć np że za mało wentyluje? Bo wydaje się że choćby leciutkie puszczanie świeżego powietrza do pokoju to już powinno być mega dobre... Więc po co pchać jakieś wielkie centrale do domów skoro i tak chodzą na minimum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.04.2019 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Tak sobie myślę. Skoro większość mieszkań i domów ma grawitacyjną, do tego szczelne okna itd. W oknach albo ścianach musisz przy WG mieć nawiewniki. Nie mogą być szczelne - nie dopuszczalne prawnie, ani nie da się tak żyć w praktyce. Tak sobie myślę czy mając WM choćby najprostszy rekuperator to jeśli chodzi on na minimum to czy można odczuć np że za mało wentyluje? Tak. Można zrobić zaduch za słabą wentylacją mechaniczną. Czyto źle dobraną, czy za niski bieg ustawiony, czy zapchane filtry - przyczyny mogą być różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 25.04.2019 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 reku z odzyskiem wilgoci czy nie ? jakie opinie ? niby strach przed grzybem ale czy to fakt czy mit? czy suchość powietrza faktycznie jest problemem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.04.2019 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 (edytowane) czy suchość powietrza faktycznie jest problemem ? Zimą tak. Bardzo dużym przy sprawnej wentylacji (nie ważne, czy grawitacyjna, czy mechaniczna). Przy mechanicznej dodatkowo sprawność wymiennika spada na pysk jak jest skręcony na minimum i zalega w nim woda. Jak przedmuchasz dając wentylatory na maksimum, to sprawność wraca do normy. Ale nie wiem, czy jest jakiś reku, co robi to z automatu co jakiś czas. Przy ERV nie ma tego problemu. Edytowane 25 Kwietnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 25.04.2019 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 sprawność odzysku ciepła nie jest tak isotna jak sam komfort...ile tej różnicy jest to są małe kwoty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts