dedert 21.03.2019 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Witam. W projekcie domu z piwnicą gdzie jest pralnia i kotłownia, projektant przewidział kanalizację. Odległość kratki w kotłowni czy pralni do rury kanalizacyjnej w drodze wynosi jakieś 16,7m, do jej dna jest jakieś 2,4m. Piwnica jest na głębokości ok 1.8m. Zastanawiam się czy spadek nie jest za mały (wg moich wyrysowań wychodzi 1,37st) czy nie powinno być ok 5st? Czy rury pod chudziakiem muszą iść jeszcze na jakąś określoną głębokość? Wtedy spadek się jeszcze zmniejszy. No i podaje 2.4m do dna rury w ulicy, a nie wiem czy można wpiąć się w samo dno, czy musi być wyżej w razie cofki? To spadek się znowu zmniejszy. Kolejna sprawa chciałbym założyć zawór zwrotny w razie cofki, najlepszym do tego miejscem by było chyba w kotłowni przy wyjściu ale przed rurami z pionu na parterze. Problem w tym że w projekcie kanalizacja z kuchni łączy się z pralnią więc nawet jeśli zamknie się zawór w kotłowni to zaleje piwnice wodą z kuchni. Może ktoś zerknąć czy jest jakieś sensowne rozwiązanie? No chyba że najrozsądniej będzie dać pompę rozdrabniającą, i dać rury wyzej. Hydraulik zachwala Grundfos. Ponadto nie wiem czy słusznie kanalizacja przebiega pod garażem i przez wjazd do garażu w którym będzie musiała znajdować się studzienka rewizyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 21.03.2019 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Nie, nie powinno być 5 stopni. 1,37 stopnia to bardzo dobry spadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 22.03.2019 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 No tak tylko że jest mierzony od dna rury w drodze i do najwyższego punktu wyjścia chudziaku. Czy moja rura 160 może tak nisko schodzić i czy dobrze jest rozplanowane przyłącza biorąc pod uwagę zamontowanie zaworu zwrotnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts