Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt - czy to jeszcze adaptacja?

Recommended Posts

Dzialka 20x28 metrow, wjazd od drogi to te 20 m. Od strony polnocnej z lekkim nachyleniem na wschod. Zastanawiam się nad budową Domu w filodendronach 3 (odbicie lustrzane) Archonu https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-filodendronach-3-meb32183d92d9f

rzut-parteru-projekt-dom-w-filodendronach-3-1552352618__706.jpg

rzut-poddasza-projekt-dom-w-filodendronach-3-1552352618__707.jpg

Poniżej mam listę zmian:

1. Usunięcie 2 okien dachowych

2. Zamiana 5 okien balkonowych na zwykle, być może szersze. Jedno okno dodatkowo byloby trochę przesunięte

3. Zmiana koloru elewacji

4. Zmiana położenia kilku ścian działowych na poddaszu

5. Zmiana położenia pralni i łazienki na poddaszu

6. Likwidacja 2 balkonów i doprojektowanie zadaszeń w ich miejsce

7. Zamiana stropu monolitycznego na terivę

8. Zmiana materiału konstrukcyjnego ścian z porothermu 25 na silikat 18.

9. Zmiana grubosci ocieplenia na ścianach i skosach

10. Zamiana ław fundamentowych na płytę fundamentowa

11. Zamiana skosów na poddaszu z zabudowy g-k na lane skosy betonowe

12. Podniesienie ściany kolankowej

13. Byc może będę chciał zwiększyć grubosc styropianu w posadzkach przy zachowaniu wysokości pomieszczeń.

14. Usunięcie kominka i wszystkich kominów

Czy takie zmiany kwalifikują się jeszcze do adaptacji projektu, czy są na tyle duże, że lepiej zlecić projekt indywidualny?

Co myślicie o tym projekcie? Jakieś wady? Co tu może być drogie w budowie?

rzut-parteru-projekt-dom-w-filodendronach-3-1552352618__706.jpg

Edytowane przez Lukasz11

Rob projekt indywidualny, poszukaj dobrego architekta w dobrych pieniądzach i wyjdzie Cię znacznie taniej. Dodatkowo wszystko będzie robione pod Ciebie i nie będzie przewymiarowanych parametrów które generują dodatkowe koszta.

Stałem przed podobnym wyborem, zmian znacznie mniej i decyzja była tylko jedna c- indywidualny

O ile usuwanie/dodawanie okien, zmiana ich wielkości, przesuniecie działówki to niewielka zmiana, tak poważne zmiany konstrukcyjne wymagają zwykle przerysowania dokumentacji, jeśli mają być czytelne. Projekt płyty trzeba narysować od zera. Zmiana wysokości ścianki kolankowej i grubości ocieplenia zmienia ci przekroje.

A to sprowadza się do gwałtownego wzrostu ceny adaptacji, dobijającego do poziomu ceny projektu indywidualnego.

Dobra, po kolei:

Działka prostokąt 20x28. 6m obowiązująca linia zabudowy. Wjazd od północy (lekko północny wschód).

Czy ten dom pasuje do działki?

Czy w przyszłości na takiej działce dałoby się jeszcze odbudować garaż w granicy o długości 6,5m i wysokości 3m?

Dalej, projekt taki jak teraz. Czy są tu jakieś drogie rozwiązania, jakieś wady i błędy projektowe?

Chciałbym z wami go przeanalizować i dostosować do moich chorych marzeń i wizji.

Kolejna sprawa, parter. Wywalam wszystkie kominy i kominek. W pokoju gościnnym zamiast okna balkonowego zrobić zwykle. Nie będzie ciemno? Moze je poszerzyc? Alr jak to wplynie na wyglad elewacji ogrodowej? Czy te zmiany nie powodują jeszcze zasadności projektu indywidualnego?

Kolejne zmiany w kolejnych postach.

Edytowane przez Lukasz11

w tym projekcie jest spora łazienka na parterze - nie szkoda m2? Wykusz - potrzebny?

Na poddaszu pralnia jest nad salonem - jak rozwiązać problem odpływu wody? Rury kanalizacji w salonie?

W łazience na poddaszu spora przestrzeń pod niskim skosem - kosztuje sporo, a wykorzystanie zerowe.

w tym projekcie jest spora łazienka na parterze - nie szkoda m2? Wykusz - potrzebny?

Na poddaszu pralnia jest nad salonem - jak rozwiązać problem odpływu wody? Rury kanalizacji w salonie?

W łazience na poddaszu spora przestrzeń pod niskim skosem - kosztuje sporo, a wykorzystanie zerowe.

1. Łazienka na parterze jaki masz na nią pomysł

2. Wykusz (ryzalit?) - trochę mi się podoba, nie powiem. Z drugiej strony też myślałem, by go usunąć. Tym bardziej, że wywalę kominek, więc strata w powierzchni salonu nie bylaby bolesna. Ale wykusz chyba też upieksza brylę, choć to względne. Co będzie droższe: budowa wykuszu jak jest, czy wywalenie to?

3. Nic nie piszesz o spiżarni?

Na poddaszu myślałem, by:

1. Podnieść ścianę kolankową

2. Pralnie/Skladzik zrobić w łazience.

3. Garderobę nr 4 włączyć do pokoju nr 3.

4. Pokój nr 3 odciąć ściana od lukarny. W lukarnie zrobić łazienkę. I zlikwidować balkon przy okazji (zmniejszając okno)

Co sądzisz?

Możliwe to? Glupie? Jeszcze adaptacja, czy już indywidualny?

Edytowane przez Lukasz11

Ogólnie chcę uniknąć wszelkich okien dachowych.

Ideałem by było, by w domu z poddaszem uniknąć też skosów. Stąd pomysł na ewentualne lukarny i dach 2-spadowy, bo taniej i jest ściana szczytowa.

Akurat w tym projekcie ciągle są skosy, a mój pomysł z przesunięciem łazienki na poddaszu skutkowalby tym, że byłoby to jedyne pomieszczenie na poddaszu bez skosów. Jeszcze nieidealnie, ale już wg mnie coś.

Chyba, że Elfir znajdziesz słabe punkty tego rozwiązania i masz lepszy pomysł na projekt.

Chcesz wprowadzić tyle zmian, że się gubię :)

Spiżarka jest oczywiście bez sensu. Przy tak małych spiżarkach wejście powinno być pośrodku dłuższej ściany.

Podniesienie dachu drastycznie zmieni proporcje bryły, wiec z wykuszem/ryzalitem czy bez i tak to będzie zupełnie inny dom w wyglądzie.

na pewno jego budowa będzie droższa od skreślenia z projektu :D

Może z obrazkiem będzie łatwiej:

- łazienkę zmienić w pralnię/suszarnię/składzikba by

- z pokoju z lukarną od wejścia wydzielic w lukarnie łazienkę. Wtedy łazienka byłaby jedynym pomieszczeniem bez skosów. No i blisko z wodą i kanalizą do kotłowni. Dodatkowo, w tej lukarnie zmniejszyłbym okno, wyrzuciłbym balkon (a w jego miejsce przedłużył dach, aby było zadaszenie nad wejściem)

- pokój okrojony z lukarny powiększyłbym o garderobę. Wtedy ten pokój i pokój obok byłyby tej samej wielkości. Ale dodatkowo, trzebaby w obu z nich ujednolicić okna

- obecną pralnię zmieniłbym w garderobę

Dużo zmian? Za dużo? Elfir, co proponujesz?

Ogólnie ujmując szukam domu małego, niekoniecznie z garażem, taniego w budowie. Jednocześnie mam alergię na skosy, płyty gk i okna dachowe. Stąd moje kombinacje z lanymi skosami, z lukarnami i usuwaniem okien dachowych oraz z podnoszeniem ściany kolankowej.

Znalazłem jeszcze projekt Archonu Dom w malinówkach:

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-malinowkach-mdfe2199f9a105

Ale tu brak jest lukarn, są okna dachowe, nie ma jak (choć trochę) uniknąc skosow. Na dole łazienka z widokiem na pokoj. Ale ścianka kolankowa wyższa... Kotłownia mniejsza (a gdzieś rowewry i kosiarkę trzeba trzymać). Brak wykusza z drugiej strony...

Edytowane przez Lukasz11

Chyba będzie sporo droższy niż z poddaszem?

No i wysoki. Choć ten brak skosów jest interesujący.

Mam właśnie zagwozdkę. Działka mała, ceny rosną. Boję się, że piętrowy mnie przerosnie. Wolalbym jakiś maly i tanszy.

Mały dom to poniżej 100 m2, a to co wklejałeś to domy 130-150 m2 po podłogach. Może napisz jaki masz budżet, to wtedy będzie można rozmawiać o projekcie i metrażu domu.

Jeżeli chcesz żeby było taniej, musisz szukać domu prostego, prosta bryła na bazie prostokąta lub kwadratu, bez żadnych załamań czy podcieni, to samo dotyczy dachu prosty dwuspadowy, lub 4 spadowy bez wykuszy itd. Dom piętrowy nie do końca może wyjść drożej, niż z poddaszem. Może powinieneś rozważyć dach płaski jeżeli WZ pozwalają na taki zabieg.

Betonowe skosy wg. mnie podrożą inwestycje w stosunku do zabudowy z KG. Na pewno będzie potrzebne więcej stali, betonu, trzeba przeprojektować i przeliczyć odpowiednio fundamenty.

7. Zamiana stropu monolitycznego na terivę

8. Zmiana materiału konstrukcyjnego ścian z porothermu 25 na silikat 18.

Z wielu zmian odniosę się do tych 2.

pkt 7 dlaczego najlepszy rodzaj stropu (często najtańszy - pomimo deko droższego wykonania) chcesz zamienić na sporo gorszy? Czasem deko tańszy dako nie zawsze?

pkt 8 Ściany gr 18 cm sa dopuszczone normą, ale to nie znaczy że zawsze daje radę taka ściana nawet w domku. Robisz takie ściany ale musisz mieć na pewno rdzenie żelbetowe więc pytanie po co taka zmiana. To spora zmiana konstrukcyjna dla budynku z poddaszem, stropem i może jeszcze ciężkim dachem.

Znam zalety monolitu i wady terivy. Ale przeraża mnie czas, robocizną, stemple i szalunki. Stąd pomysł na gorsze terive.

Jest tu kilka osób, które mają domy z silikatu 18cm.

18cm bloczek jest tańszy niż 24cm. A tym bardziej niż 25 cm porothermu (z którego wg projektu ma być ten dom).

Cieńsze ściana konstrukcyjne to więcej przestrzeni w środku. No i więcej ocieplenia można dac.

Dom piętrowy, myślałem o nim. Ale żeby się nie wydawał taki wysoki i jakoś wyglądał, to powinien mieć garaż. A to kolejne metry podłóg i dachu. Stąd pomysł, by garaż na razie wyrzucić.

Betonowe skosy to komfort w lecie na poddaszu. Zabudowa gk do mnie nie przemawia. Ale jak rozmawiam z wykonawcami we Wrocławiu o lanych skosach, to patrzą na mnie dziwnie.

Dodatkowo mam alergię na okna dachowe i stracona powierzchnię pod skosami.

Budżet to maks 700 tyś. Choć wolałbym mniej. W tym musi być cała papierologia i przyłącza. Nie wiem, co z droga dojazdowa (rozmawiam z miastem). Ale jeśli miałbym robić drogę, to droga też musiałaby się zmieścić w tej kwocie. Dopuszczam możliwość wprowadzenia się do 1 pokoju, kuchni i łazienki, bez ogarniętej działki.

Chciałbym, żeby ten dom był trochę ładny, trochę funkcjonalny. Tani w budowie i potem eksploatacji. Stąd pomysły na WM, płytę fundamentową, lane skosy.

No i zagwozdka, jak to wszystko pogodzić. Stąd kilka moich wpisów na forum.

Teraz mam 50 mkw mieszkania. Jest ciasno. Do tego mała, ciasną komórka, w której mieści się jeden rower i krzesła balkonowe (ogrodowe), a w dużym pokoju na zmianę stoi deska do prasowania i suszarka na pranie, bo nie ma więcej miejsca. Dlatego czuję potrzebę posiadania jakiejś pralnio-suszarni i graciarni. Ale to wszystko robi metry.

Salon 26 mkw,

Kuchnia 11 mkw (że spiżarni jestem gotów zrezygnowac).

Może jedna łazienka z prysznicem i wanna by wystarczyła. Ale w domu że schodami muszą być jednak 2 (Choć jedną z samym prysznicem). Do tego 4-5 pokojów po 10-11-12 mkw.

Za dużo chcę, za dużo myślę i pajacuję? Wolałbym projekt gotowy, bo taniej. Ale w kazdym coś mi nie pasuje.

Może się mniej przejmować?

Edytowane przez Lukasz11

Jajmar, przy tego typu dachach- betonowe skosy- o ile może być drożej? O jakiej grubosci mówimy, i ile stali na mkw? Ja nie jestem konstruktorem, Ty chyba tak.

O ile więcej stali i betonu może być potrzeba na fundamenty i mury? Zastanawiam się, jeśli będzie trochę drożej, to jestem skłonny dopłacić do komfortu. Podobno są jeszcze gotowe płyty z betonu komórkowego, które można kłaść na skosy. Wiesz coś o nich?

Edytowane przez Lukasz11

Teraz to już całkiem dziwnie planujesz pierwszy strop teriwa drugi monolit........skrzynka pod dachem. To że niektórzy mają ściany z 18 nic nie znaczy, bo 2 stropy na takiej ścianie to już sporo a pewnie dojdzie jeszcze ciężki dach bo modny.

Co do ilości stali dlatego że jestem konstruktorem nie strzelam z paca z masami. Grubości zależa od rozpiętości, a ta od układu ścian nośnych na poddaszu których u Ciebie brak. Czyli na dole też musza być pod nimi.

Teraz już zostaje projekt indywidualny. Żadna adaptacja tego nie ogarnie.

Tak się zastanawiam jak stawiać stemple na teriwie...... wiesz że aby zabetonować gorę dół też musi być podstęplowany na od góry ja bym dawał legary pod stemple na nadbetonie raczej nie postawisz

pkt 8 Ściany gr 18 cm sa dopuszczone normą, ale to nie znaczy że zawsze daje radę taka ściana nawet w domku. Robisz takie ściany ale musisz mieć na pewno rdzenie żelbetowe więc pytanie po co taka zmiana. To spora zmiana konstrukcyjna dla budynku z poddaszem, stropem i może jeszcze ciężkim dachem.

Mam silkę 18 bez rdzeni.

Lukasz - ja mam dom piętrowy bez garażu :D