Pizkes 22.03.2019 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Witam. Mam pytanie odnośnie podnoszenia gruntu na działce. Mianowicie mam działkę na planie prostokąta. Jedna czwarta tego prostokąta cechuje się dość mocnym spadkiem - około 50 cm poniżej poziomu drogi. Chcę w ten róg nawieźć ziemi i wyrównać poziom do drogi, ale jest jeden problem - cała działka jest porośnięta gęstą, długą i suchą trawą. Moje pytanie brzmi: czy mogę przykryć ww. trawę warstwą nawiezionej ziemi? Czy muszę uprzednio zerwać tę warstwę ze starą trawą? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.03.2019 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Co ostatecznie będzie tam rosło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pizkes 22.03.2019 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Planuje w tym miejscu zwykły trawnik i jakieś iglaki wzdłuż płotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 22.03.2019 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Ja bym wykosił i spryskał dodatkowo Roundupem. 50cm to nic się nie przebije. U siebie na takiej głębokości mam gruz, teraz jak robię altankę odczułem kopanie w ziemi. Iglaki spokojnie wyrosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.03.2019 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Planuje w tym miejscu zwykły trawnik i jakieś iglaki wzdłuż płotu. Proponuję zebrać co się da - czyli ręce, kosa, możesz i palnik gazowy wszelkie środki dozwolone. Następnie całość zaorać i zabronować - rolnik nie powinien wziąć więcej niż 200 zł. To co zostanie utylizować(korzenie, chwastów roślin, ich resztki) postarać się zebrać jak najwięcej, nie wiadomo co to za rośliny więc każdy kawałek może być początkiem nowej rośliny. Po tym zabiegu nawieźć ziemi i wyrównać teren. Chemii nie stosuj , Roundup stosuj na chwasty zielone obecnie bez potrzeby bo i tak cześć nigdy nie wzrośnie po zasypaniu ziemią , a ten środek nie ulega biodegradacji - nigdy. Nie wiadomo co przywieziesz również z ziemią więc na ten zabieg radzę się wstrzymać do ostatecznego przygotowania ziemi pod zasiew traw. Zresztą przygotowanie ziemi pod trawę jest bardziej wymagające niż pod cokolwiek innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 22.03.2019 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Ludzie, co wy kombinujecie, no nie wierzę w to, co tu czytam. Po prostu nawieź tej ziemi i nie przejmuj się tym, co tam teraz jest. Niektórzy to by chyba tutaj doradzili, żeby wymienić grunt, zagęścić warstwami, zrobić badania geotechniczne, potem wyjałowić pięcioma różnymi preparatami na zmianę itd itp. Niedługo do wymiany żarówki będzie konieczna ekipa z NASA... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 22.03.2019 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Ludzie, co wy kombinujecie, no nie wierzę w to, co tu czytam. Po prostu nawieź tej ziemi i nie przejmuj się tym, co tam teraz jest. Niektórzy to by chyba tutaj doradzili, żeby wymienić grunt, zagęścić warstwami, zrobić badania geotechniczne, potem wyjałowić pięcioma różnymi preparatami na zmianę itd itp. Niedługo do wymiany żarówki będzie konieczna ekipa z NASA... W końcu głos rozsądku (bez obrazy dla reszty) Zdajecie sobie sprawę z czego "tworzy" się ziemia? Tak jak kolega wyżej, nie przejmuj się i zasyp to po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.03.2019 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Macie rację, dlatego można mieć taki trawnik: Albo taki, Nikt nie chce wymieniać ziemi, ale nasiona chwastów i ich rozłogi wcześniej czy później wyjdą spod ziemi i co wtedy? plewienie trawnika? Faktycznie pojęcie trawnika jest tak różne jak różne są trawniki jednak niektórzy wolą perfekcyjny, ja po 7 latach dałem sobie spokój z trawnikiem, jest z nim więcej pracy, niż z roślinami(kwiaty i byliny oraz szeroko pojmowane iglaki). Ale jeśli kolega chce trawnik to po co ma sobie już na starcie komplikować zadanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.03.2019 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Ludzie, co wy kombinujecie, no nie wierzę w to, co tu czytam. Po prostu nawieź tej ziemi i nie przejmuj się tym, co tam teraz jest. Niektórzy to by chyba tutaj doradzili, żeby wymienić grunt, zagęścić warstwami, zrobić badania geotechniczne, potem wyjałowić pięcioma różnymi preparatami na zmianę itd itp. Niedługo do wymiany żarówki będzie konieczna ekipa z NASA...musisz uwierzyć, niestety takie forum, a co do reszty zgadzam się w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.03.2019 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Ja bym wykosił i spryskał dodatkowo Roundupem. Jaki sens ma pozbawienie roślin liści przed opryskiem, który jest wchłaniany przez liście i tylko wtedy zabija? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 22.03.2019 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Tak nawiązując do tematu to czym podnosiliście grunt ? Prawdopodobnie będę miał dostęp do ziemi darmowej (pewnie z transportem) z korytowania tyle że będzie to coś pomiędzy humusem a piachem Na to zamierzam dać czarnoziem z 10 cm. Ogólnie u mnie jeśli chodzi o ziemię to straszna bieda bo na wyspie mieszkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gocha68 22.03.2019 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Ludzie, co wy kombinujecie, no nie wierzę w to, co tu czytam. Po prostu nawieź tej ziemi i nie przejmuj się tym, co tam teraz jest. Niektórzy to by chyba tutaj doradzili, żeby wymienić grunt, zagęścić warstwami, zrobić badania geotechniczne, potem wyjałowić pięcioma różnymi preparatami na zmianę itd itp. Niedługo do wymiany żarówki będzie konieczna ekipa z NASA... No tak lepiej doradzić - zasypać wszystko gruzem, potem 10 cm warstwę ziemi najlepiej czarnoziem i posadzić trawę - będzie trawnik jak marzenie - krety nie przekopią się przez gruz, a i chwasty spod spodu nie wyrosną. Możesz mi kolego wyjaśnić kto i w którym poście udzielił takich rad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 23.03.2019 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Jaki sens ma pozbawienie roślin liści przed opryskiem, który jest wchłaniany przez liście i tylko wtedy zabija? Miało być na odwrót. Druga sprawa to co przywiezie w ziemi co będzie nadsypywal. Za auto płaciłem coś koło 350zl za tą gorsza. Za lepsza liczyli 600. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.03.2019 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 No tak lepiej doradzić - zasypać wszystko gruzem, potem 10 cm warstwę ziemi najlepiej czarnoziem i posadzić trawę - będzie trawnik jak marzenie - krety nie przekopią się przez gruz, a i chwasty spod spodu nie wyrosną. Możesz mi kolego wyjaśnić kto i w którym poście udzielił takich rad?to była ironia, jakbyś nie doczytał/a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.03.2019 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2019 Za auto płaciłem coś koło 350zl za tą gorsza. Za lepsza liczyli 600. Jakie auto (ile m3)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gocha68 24.03.2019 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 to była ironia, jakbyś nie doczytał/a A Ty co? Sławek spod znaku tęczy? - ja myślę, że Ty jesteś Facet skoro masz w nik -u Sławek? ja jestem Małgorzata co nie widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.03.2019 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 A Ty co? Sławek spod znaku tęczy? - ja myślę, że Ty jesteś Facet skoro masz w nik -u Sławek? ja jestem Małgorzata co nie widać?tu wiele osób ma nick żeński a jest facetem, dlatego tak napisałem. Poza tym z Twojego tekstu tez nie wynikała płeć, choć specjalnie go czytałem aby wyłowić ten szczegół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gocha68 24.03.2019 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Ok przeprosiny przyjęte - zapraszam za ok rok;) 8 marca:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.03.2019 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 http://www.gify.net/data/media/50/kwiat-ruchomy-obrazek-0230.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gocha68 24.03.2019 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Dziękuję.... Uciekamy bo nas zbanują za spam:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts