Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie odnośnie podnoszenia gruntu na działce. Mianowicie mam działkę na planie prostokąta. Jedna czwarta tego prostokąta cechuje się dość mocnym spadkiem - około 50 cm poniżej poziomu drogi. Chcę w ten róg nawieźć ziemi i wyrównać poziom do drogi, ale jest jeden problem - cała działka jest porośnięta gęstą, długą i suchą trawą. Moje pytanie brzmi: czy mogę przykryć ww. trawę warstwą nawiezionej ziemi? Czy muszę uprzednio zerwać tę warstwę ze starą trawą?

Z góry dziękuję za pomoc.

Planuje w tym miejscu zwykły trawnik i jakieś iglaki wzdłuż płotu.

Proponuję zebrać co się da - czyli ręce, kosa, możesz i palnik gazowy :) wszelkie środki dozwolone.

Następnie całość zaorać i zabronować - rolnik nie powinien wziąć więcej niż 200 zł.

To co zostanie utylizować(korzenie, chwastów roślin, ich resztki) postarać się zebrać jak najwięcej, nie wiadomo co to za rośliny więc każdy kawałek może być początkiem nowej rośliny.

Po tym zabiegu nawieźć ziemi i wyrównać teren.

Chemii nie stosuj , Roundup stosuj na chwasty zielone obecnie bez potrzeby bo i tak cześć nigdy nie wzrośnie po zasypaniu ziemią , a ten środek nie ulega biodegradacji - nigdy.

Nie wiadomo co przywieziesz również z ziemią więc na ten zabieg radzę się wstrzymać do ostatecznego przygotowania ziemi pod zasiew traw. Zresztą przygotowanie ziemi pod trawę jest bardziej wymagające niż pod cokolwiek innego.

Ludzie, co wy kombinujecie, no nie wierzę w to, co tu czytam.

Po prostu nawieź tej ziemi i nie przejmuj się tym, co tam teraz jest. Niektórzy to by chyba tutaj doradzili, żeby wymienić grunt, zagęścić warstwami, zrobić badania geotechniczne, potem wyjałowić pięcioma różnymi preparatami na zmianę itd itp. Niedługo do wymiany żarówki będzie konieczna ekipa z NASA...

Po prostu nawieź tej ziemi i nie przejmuj się tym, co tam teraz jest. Niektórzy to by chyba tutaj doradzili, żeby wymienić grunt, zagęścić warstwami, zrobić badania geotechniczne, potem wyjałowić pięcioma różnymi preparatami na zmianę itd itp. Niedługo do wymiany żarówki będzie konieczna ekipa z NASA...

W końcu głos rozsądku (bez obrazy dla reszty) :)

Zdajecie sobie sprawę z czego "tworzy" się ziemia?

Tak jak kolega wyżej, nie przejmuj się i zasyp to po prostu.

Macie rację, dlatego można mieć taki trawnik:

original.jpgoriginal (1).jpgIMG_5078.JPG

Albo taki,

1541-4135-XzHBMEO1uw.jpg

Nikt nie chce wymieniać ziemi, ale nasiona chwastów i ich rozłogi wcześniej czy później wyjdą spod ziemi i co wtedy? plewienie trawnika?

Faktycznie pojęcie trawnika jest tak różne jak różne są trawniki jednak niektórzy wolą perfekcyjny, ja po 7 latach dałem sobie spokój z trawnikiem, jest z nim więcej pracy, niż z roślinami(kwiaty i byliny oraz szeroko pojmowane iglaki).

Ale jeśli kolega chce trawnik to po co ma sobie już na starcie komplikować zadanie?

musisz uwierzyć, niestety takie forum,

a co do reszty zgadzam się w 100%

Tak nawiązując do tematu to czym podnosiliście grunt ? Prawdopodobnie będę miał dostęp do ziemi darmowej (pewnie z transportem) z korytowania tyle że będzie to coś pomiędzy humusem a piachem :D Na to zamierzam dać czarnoziem z 10 cm. Ogólnie u mnie jeśli chodzi o ziemię to straszna bieda bo na wyspie mieszkam :D

No tak lepiej doradzić - zasypać wszystko gruzem, potem 10 cm warstwę ziemi najlepiej czarnoziem i posadzić trawę - będzie trawnik jak marzenie - krety nie przekopią się przez gruz, a i chwasty spod spodu nie wyrosną.

Możesz mi kolego wyjaśnić kto i w którym poście udzielił takich rad?

No tak lepiej doradzić - zasypać wszystko gruzem, potem 10 cm warstwę ziemi najlepiej czarnoziem i posadzić trawę - będzie trawnik jak marzenie - krety nie przekopią się przez gruz, a i chwasty spod spodu nie wyrosną.

Możesz mi kolego wyjaśnić kto i w którym poście udzielił takich rad?

to była ironia, jakbyś nie doczytał/a

A Ty co? Sławek spod znaku tęczy? - ja myślę, że Ty jesteś Facet skoro masz w nik -u Sławek? ja jestem Małgorzata co nie widać?
tu wiele osób ma nick żeński a jest facetem, dlatego tak napisałem. Poza tym z Twojego tekstu tez nie wynikała płeć, choć specjalnie go czytałem aby wyłowić ten szczegół. :)