Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nic dodać, nic ująć... Chociaż, proponuję jeszcze wolnostojący garaż mianować na salon/pokój samochodowy- może będzie niższy podatek.

Ty patrz, nie wpadłem na to..... Choć jakiś czas temu pewnej znajomej która twierdziła że "słyszała żeby nie dawać podłogówki w sypialni bo to niezdrowe" poradziłem żeby nie nazywała tego pokoju sypialnią, to może podłogówka się nie dowie że jest w sypialni i pozostanie zdrowa.

A tak na poważnie, to sugeruję koledze trochę więcej luzu - nie tylko w kwestiach budowlanych trzeba czasem spojrzeć na siebie z dystansu.

https://forum.murator.pl/topic/246148-fotowoltaika-2019-w%C4%85tek-techniczny/page/81/#findComment-7809384

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie z PGE, którzy w lutym przeprogramowali mi licznik NORAX-3 na dwukierunkowy, mówili że w ciągu miesiąca lub dwóch przyjadą jeszcze raz i wymienią licznik na nowszy.

Widocznie dalej jest kryzys z nowymi licznikami gdyż pojawili się w końcu w czwartek i zamiast wymienić licznik to tylko zamontowali moduł zdalnego odczytu. Nie wiem co to za cudo bo jeszcze się mu nie przyglądałem.

https://forum.murator.pl/topic/246148-fotowoltaika-2019-w%C4%85tek-techniczny/page/81/#findComment-7811407

Tauron bawi się aplikacją eLicznik. Zniknęła opcja podglądu energii oddanej. Czyżby przygotowywali się pod nową ustawę OZE?

U Was też tak jest?

Za wcześnie na ocenę, dlaczego dzisiaj są te braki (u mnie również).

Bywało, że brakowało danych np od godz. 15-tej do 24-tej, a następnego dnia było O.K., albo bez słupków.

To nie chodzi o nową Ustawę, ale o ujednolicenie rozliczania Prosumentów w całym kraju.Jak na razie jest to projekt z Ministerstwa Klimatu. Pewnie trochę potrwa do uprawomocnienia się. Trochę - może do końca roku, albo "na Święty Nigdy". Trwają "konsultacje", cokolwiek by to oznaczało...

https://forum.murator.pl/topic/246148-fotowoltaika-2019-w%C4%85tek-techniczny/page/81/#findComment-7812161

• 1 month później...

Dzisiaj przyglądałem się pracy mojego inwertera i nie bardzo mi się podoba. Kiedy wyjdzie słońce z za chmurki produkcja chwilowo rosła nawet do ponad 5 kW i zaczęła szybko spadać nawet do 3 kW mimo, że słońce dalej świeciło. Falownik ma 4 kW a panele 4,8 kW i powinien ograniczać moc na 4 kW a nie schodzić do 3 kW.

Kiedy słońce było trochę przytłumione lub wysoka temperatura na zewnątrz to obcinał mi tak na 3,9 kW . Czy miał ktoś podobny problem?

Instalacja jest z programu Urzędu Gminy i będzie jeszcze ostateczny odbiór instalacji więc chyba będę musiał poruszyć ten problem.

Gdy widzę wykresy innych falowników to obcinają pięknie na danej mocy.

Przy maksymalnym nasłonecznieniu tracę 2 kW mocy więc to trochę za dużo.

Jeszcze dodam,że inwerter to SOLAX X3 4 kW.

https://forum.murator.pl/topic/246148-fotowoltaika-2019-w%C4%85tek-techniczny/page/81/#findComment-7821895

Czy miał ktoś podobny problem?

Instalacja jest z programu Urzędu Gminy i będzie jeszcze ostateczny odbiór instalacji więc chyba będę musiał poruszyć ten problem.

Tak, cały czas wszyscy mamy takie problemy ;) W lecie często tak bywa. Dach masz pewnie na południe?

https://forum.murator.pl/topic/246148-fotowoltaika-2019-w%C4%85tek-techniczny/page/81/#findComment-7822016

Dzisiaj przyglądałem się pracy mojego inwertera i nie bardzo mi się podoba. Kiedy wyjdzie słońce z za chmurki produkcja chwilowo rosła nawet do ponad 5 kW i zaczęła szybko spadać nawet do 3 kW mimo, że słońce dalej świeciło. Falownik ma 4 kW a panele 4,8 kW i powinien ograniczać moc na 4 kW a nie schodzić do 3 kW.

Kiedy słońce było trochę przytłumione lub wysoka temperatura na zewnątrz to obcinał mi tak na 3,9 kW . Czy miał ktoś podobny problem?

Jeśli inwerter jest ustawiony na PL to obcina powyżej mocy nominalnej. Jeśli ustawiony na GB to może dać o około 10 % więcej.

Moc paneli podawana jest dla temperatury 25 st.C.Gdy nie ma słońca to panele mają temperaturę zbliżoną do temperatury otoczenia, a jak zacznie świecić to temperatura wzrasta do 70 st.C, a nawet i więcej.

W wyższej temperaturze moc paneli spada zależnie od typu - jeśli 0,4 % na 1 st.C to można sobie policzyć- wychodzi około 18 %. Czyli u Ciebie też moc spadnie w czasie rozgrzewania się paneli.

https://forum.murator.pl/topic/246148-fotowoltaika-2019-w%C4%85tek-techniczny/page/81/#findComment-7822066

Witajcie.

Miałem jedna instalacje fotowoltaiczną mocy 2.4kw.

Założyłem druga mocy 3.5kw.

Otrzymałem potwierdzenie możliwości przyłączenia PGE dystrybucja.

Podpiąłem aneks do umowy w PGE obrót.

Dzisiaj dzwonił do mnie pan z PGE że jutro przyjedzie do mnie na odbiór instalacji.

Czy mogę zostawić ją włączona czy lepiej wyłączyć? Co radzicie?

https://forum.murator.pl/topic/246148-fotowoltaika-2019-w%C4%85tek-techniczny/page/81/#findComment-7822340

Jeśli inwerter jest ustawiony na PL to obcina powyżej mocy nominalnej. Jeśli ustawiony na GB to może dać o około 10 % więcej.

Moc paneli podawana jest dla temperatury 25 st.C.Gdy nie ma słońca to panele mają temperaturę zbliżoną do temperatury otoczenia, a jak zacznie świecić to temperatura wzrasta do 70 st.C, a nawet i więcej.

W wyższej temperaturze moc paneli spada zależnie od typu - jeśli 0,4 % na 1 st.C to można sobie policzyć- wychodzi około 18 %. Czyli u Ciebie też moc spadnie w czasie rozgrzewania się paneli.

Nie wiem czy jest ustawiony na PL czy GB ale powinien obcinać na 4kW a czasem robi to na 3kW. Gdy jest bardzo ładne słoneczko to napięcia DC rosną z powiedzmy 250V do 280V a nawet do 300V, prąd spada z prawie 10A do 5A i produkcja nieco ponad 3kW.

Na razie nie mam jeszcze monitoringu, z wykresu mógł bym pewnie coś więcej odczytać.

Czy mój najlepszy dobowy wynik 6,6 kWh z kWp jest nie za niski?

https://forum.murator.pl/topic/246148-fotowoltaika-2019-w%C4%85tek-techniczny/page/81/#findComment-7822366

Nie wiem czy jest ustawiony na PL czy GB ale powinien obcinać na 4kW a czasem robi to na 3kW. Gdy jest bardzo ładne słoneczko to napięcia DC rosną z powiedzmy 250V do 280V a nawet do 300V, prąd spada z prawie 10A do 5A i produkcja nieco ponad 3kW.

Na razie nie mam jeszcze monitoringu, z wykresu mógł bym pewnie coś więcej odczytać.

jak masz 6,6 z 1 to w zależności od rejonu i kierunku to dobry wynik i raczej nie obcina

https://forum.murator.pl/topic/246148-fotowoltaika-2019-w%C4%85tek-techniczny/page/81/#findComment-7822379

Mój najlepszy wynik przy kilku chmurach na instalacji 100% wschodniej to 6,775 kWh z kWp. 27,1kWh z 4kWp.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/246148-fotowoltaika-2019-w%C4%85tek-techniczny/page/81/#findComment-7822548

Planuję montaż instalacji o mocy ok. 3,5kWp i do tego inwerter o wyjściowej mocy znamionowej 5kW - Sofar 5.5KTL-X (taka konfiguracja celem rozbudowy instalacji w przyszłości) W tej konfiguracji inwerter nie będzie pracował ze swoją maksymalną wydajnością, która najczęściej wynosi 98%. Powiedzcie proszę ile % stracę na takiej konfiguracji?
https://forum.murator.pl/topic/246148-fotowoltaika-2019-w%C4%85tek-techniczny/page/81/#findComment-7822603

A czemu myślisz, że stracisz?

Spotkałem się z kilkoma różnymi opiniami na ten temat w kilku formach montujących panele. Z drugiej strony znalazłem artykuł na stronie Froniusa, w którym jest napisane, że taka strata jest rzędu 0,3%. Dlatego pytam bardziej doświadczonych w temacie forumowiczów czy będzie to w tych okolicach, czy też będzie to rząd kilku %, czy też np. ok. 10?

https://forum.murator.pl/topic/246148-fotowoltaika-2019-w%C4%85tek-techniczny/page/81/#findComment-7822617

Spotkałem się z kilkoma różnymi opiniami na ten temat w kilku formach montujących panele. Z drugiej strony znalazłem artykuł na stronie Froniusa, w którym jest napisane, że taka strata jest rzędu 0,3%. Dlatego pytam bardziej doświadczonych w temacie forumowiczów czy będzie to w tych okolicach, czy też będzie to rząd kilku %, czy też np. ok. 10?

Korzystając z urządzenia "nieprzewymiarowanego" nie widzę jakiś negatywnych skutków , chociaż wszystko wskazuje na to że powinienem mieć większą moc w panelach jakoś nie narzekam a uzyski są ponad przeciętną.

Wszystko również zależy od tego kiedy chcesz to rozbudować - i czy nie warto jest zrobić tyle ile potrzeba? Z własnego doświadczenia napiszę , że to nie komputer - i jeśli nie kupisz i zainstalujesz odpowiedniej mocy to później już będzie za późno i nic nie zrobisz, a tylko możesz dostawić jeszcze jedną instalację całkiem niezależną dużo mocniejszą od wcześniejszej. Na drodze z reguły stoi znalezienie odpowiednich - czytaj takich samych paneli które już pracują na dachu, znalezienie firmy która to zrobi, a jeśli samemu to trzeba wiedzieć jak to rozpiąć aby dobrze spiąć po rozbudowie- niekiedy trzeba wymienić przewody schodzące z paneli do falownika bo są zbyt krótkie.

Ja robiłem montowałem na początku ubiegłego roku, a rozbudowywałem o kolejną jesienią - i napiszę Ci teraz nowych paneli tego typu już nie ma:( Są lepsze , większej mocy, ale dla mojej już nieprzydatne, a przynajmniej nie takie same aby nie odróżniały się na dachu od pozostałych , a prócz funkcjonalności ma to choć trochę" wyglądać" na tym dachu bo urodziwe jak by na to nie patrzeć to nie jest.

A dla Twojej instalacji po rozbudowie o 1,5 kWp czyli dla 4 paneli !!! to problem z wykonaniem od razu to poczekaj 4 miesiące i doskładaj do odpowiedniej -

To jest moja rada

Pozdrawiam i życzę słusznych wyborów, a stratą z nieprzewymiarowaniem rzędu 2-3 % się nie przejmuj to i tak mniej od strat jak jest zbyt gorąco, lub jak panele się zanieczyszczą.

https://forum.murator.pl/topic/246148-fotowoltaika-2019-w%C4%85tek-techniczny/page/81/#findComment-7822623

Korzystając z urządzenia "nieprzewymiarowanego" nie widzę jakiś negatywnych skutków , chociaż wszystko wskazuje na to że powinienem mieć większą moc w panelach jakoś nie narzekam a uzyski są ponad przeciętną.

potwierdzam, też tak mam w tej chwili - 4,48kW paneli i falownik 6kW Fronius

Wszystko również zależy od tego kiedy chcesz to rozbudować - i czy nie warto jest zrobić tyle ile potrzeba? Z własnego doświadczenia napiszę , że to nie komputer - i jeśli nie kupisz i zainstalujesz odpowiedniej mocy to później już będzie za późno i nic nie zrobisz, a tylko możesz dostawić jeszcze jedną instalację całkiem niezależną dużo mocniejszą od wcześniejszej. Na drodze z reguły stoi znalezienie odpowiednich - czytaj takich samych paneli które już pracują na dachu, znalezienie firmy która to zrobi, a jeśli samemu to trzeba wiedzieć jak to rozpiąć aby dobrze spiąć po rozbudowie- niekiedy trzeba wymienić przewody schodzące z paneli do falownika bo są zbyt krótkie.

Ja robiłem montowałem na początku ubiegłego roku, a rozbudowywałem o kolejną jesienią - i napiszę Ci teraz nowych paneli tego typu już nie ma:( Są lepsze , większej mocy, ale dla mojej już nieprzydatne, a przynajmniej nie takie same aby nie odróżniały się na dachu od pozostałych , a prócz funkcjonalności ma to choć trochę" wyglądać" na tym dachu bo urodziwe jak by na to nie patrzeć to nie jest.

A dla Twojej instalacji po rozbudowie o 1,5 kWp czyli dla 4 paneli !!! to problem z wykonaniem od razu to poczekaj 4 miesiące i doskładaj do odpowiedniej -

To jest moja rada

Pozdrawiam i życzę słusznych wyborów, a stratą z nieprzewymiarowaniem rzędu 2-3 % się nie przejmuj to i tak mniej od strat jak jest zbyt gorąco, lub jak panele się zanieczyszczą.

jest jeszcze jedna możliwość - falowniki mają zazwyczaj dwa wejścia MPPT, czyli robisz najpierw jeden szereg na jednym wejściu, potem rozbudowując drugi szereg podpinasz do drugiego wejścia. Tylko, że tu trzeba pamiętać o pewnej minimalnej ilości paneli jaka musi być podłączona (minimalne napięcie wejściowe falownika). Mając falownik 5kW mozesz podłaczyć w sumie jakieś 5,5-6kW w panelach, czyli jakieś 2-2,5 kW na drugi szereg zakładajac 3,5kW na pierwszym, co powinno dać się zrobić. Ale i tak na dachu będą wtedy wizualnie dwa różne rodzaje paneli. Może i by się udało dobrać w miarę podobne.. Ja mam wjazd od pólnocy, więc od drogi dachu z panelami na szczęście nie widać ;-)

https://forum.murator.pl/topic/246148-fotowoltaika-2019-w%C4%85tek-techniczny/page/81/#findComment-7822669

Na mój gust powinno w słońcu wyciągać ok. 3,8kW z twojej instalacji 4,8kW. Chociaż jak czarne i zwrócone na południe - to nie wiem, może bardziej się nagrzewają, a może tak samo. Jeśli bardzo stromy dach to też obecnie może być mniejsza produkcja, bo i słońce wysoko.

U siebie mam 4,56kW niebieskie polikryształy EXE Solar i falownik Zeversolar TLC6000. Planuję rozbudowę w przyszłości do 7,5kW. Obecne podpięte na pierwszy string i panele na wschód z odchyłem 7° w stronę południa, nachylenie 40-43°. I wychodzi mi wydajność w słońcu na 80%.

Jak sprawdzałem wykresy innych na jakiejś stronie internetowej to też tak wychodziły w czerwcu na 80% nominalnej mocy. W czerwcu piki wychodziły mi do 3,6kW, jedynie w końcówce maja gdy były jeszcze chłodne dni to piki wychodziły w okolicy 5,1 - 5,25kW (licznik od 25 maja).

Edytowane przez Marco36
https://forum.murator.pl/topic/246148-fotowoltaika-2019-w%C4%85tek-techniczny/page/81/#findComment-7822915