Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika 2019 - wątek techniczny ;)

abes99

Recommended Posts

Planuję montaż instalacji o mocy ok. 3,5kWp i do tego inwerter o wyjściowej mocy znamionowej 5kW - Sofar 5.5KTL-X (taka konfiguracja celem rozbudowy instalacji w przyszłości) W tej konfiguracji inwerter nie będzie pracował ze swoją maksymalną wydajnością, która najczęściej wynosi 98%. Powiedzcie proszę ile % stracę na takiej konfiguracji?

Raczej nie stracisz, albo strata niemierzalna, bo i tak różnice są zależne od temperatury i nasłonecznienia (zachmurzeń).

U siebie mam 4,56kW niebieskie polikryształy EXE Solar i falownik Zeversolar TLC6000 (ma 2 stringi MPPT). Planuję rozbudowę w przyszłości do 7,5kW (dodać 3kW na zachodnią stronę dachu).

Obecne podpięte panele na pierwszy string (MPPT) kierunek wschód z odchyłem 7° w stronę południa, nachylenie 40-43°. I wychodzi mi szczytowa wydajność na wykresie w słońcu na 80%.

Jak sprawdzałem wykresy innych na jakiejś stronie internetowej to też tak wychodziły w czerwcu na 80% nominalnej mocy. W czerwcu piki wychodziły mi do 3,6kW, jedynie w końcówce maja gdy były jeszcze chłodne dni to piki wychodziły w okolicy 5,1 - 5,25kW (licznik od 25 maja).

Edytowane przez Marco36

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak sobie pomyślałem, założyć np. 2 mikroinwertery z pv 2x400W razy 2 i podpiąć ich do dwóch pozostałych faz.

Ten inwerter co mam 2,5kW już jest przewymiarowany.

Tylko czy PGE na to pozwoli?

Jezeli na ten obecny posiadasz certyfikat ncrfg i na te nowe też to tak, bo zgłaszasz modernizację i wykazujesz wszystkie elementy instalacji

A czy nie jest przypadkiem tak, że jeśli w sumie w panelach jest 3,68kW to inwerter (-y) musi (-ą) być trójfazowe? Wydaje mi się, że tak jest w Tauronie (choć mogę się mylić).

W PGE tak nie jest, u mnie są dwie instalacje: 3,66 kWp w 3F i 3,66 kWp w 1F.

Witam , jestem w trakcie budowy domu i postanowiłem od samego początku zrobić tak aby jak najmniejsze były koszty utrzymania . Ogrzewanie elektryczne + wody+ bieżący pobór

Dom parterowy

108,5 M2 użytkowego

Połacie dachu południe . Na izolację nie będę skąpić grosza .

Planuję zamontować instalację 10kw ,przeglądam internet od dłuższego czasu i nie mogę znaleźć odpowiedzi na parę pytań. Ile miejwiecej oczywiście wyjedzie roczny koszt w kw , może są osoby , które korzystają z takiego rozwiązania, podpowiedzi co np zmieniłoby albo zrobili inaczej .

Nie chcę zadawać zbędnych pytać na ogóle , wolałbym pogadać na PW ewentualnie przez telefon .

Pisałem z telefonu więc wyszło jak wyszło a nie moge edytować postu.

Chce ogrzewać dom prądem , wstępnie instalować będę fotowoltaike o mocy 10 kw . Czy są oosby na forum , którzy już przez co najmniej rok tak ogrzewają dom, wodę i korzystają z bieżącego zapotrzebowania ?

Interesuje mnie czy fotowoltaika w 80 - 90 % pokryje zapotrzebowanie. Porównać chciałbym osprzęt oraz może jakieś rady wpadną co do instalacji itp.

Pisałem z telefonu więc wyszło jak wyszło a nie moge edytować postu.

Chce ogrzewać dom prądem , wstępnie instalować będę fotowoltaike o mocy 10 kw . Czy są oosby na forum , którzy już przez co najmniej rok tak ogrzewają dom, wodę i korzystają z bieżącego zapotrzebowania ?

Interesuje mnie czy fotowoltaika w 80 - 90 % pokryje zapotrzebowanie. Porównać chciałbym osprzęt oraz może jakieś rady wpadną co do instalacji itp.

Oczywiście jest to możliwe mam fotowoltoike ponad pół roku i pokryła ona moje pierwotne założenia tj. 100% zużycia w I strefie i częściowo w II. Według moich prognoz po modyfikacji sposobu ogrzewania zużycie powinno spaść z obecnych 7 MWh/rok do 4MWh. Moja instalacja na koniec lipca wyprodukowała 2,6Mwh. Do końca br powinna zamknąć się w 4,2 Mwh. Auto konsumpcja na koniec czerwca wyniosła 40% a to się najbardziej opłaca gdyż nie zawiera potrąceń.

Witam

Panowie bardzo proszę doradźcie jakie panele na dach wybrać, mam dwa warianty w tej samej cenie Albo :

- Longi LR4-60HPH-370M Monokrystaliczny 370W lub

- Panel fotowoltaiczny Q-Cells 360W

Moc instalacji 7KW.

Proszę o ile to jest możliwe o jak najszybszą informacje, mam mało czas na wybór.

Pozdrawiam