Marco36 17.07.2020 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 (edytowane) Planuję montaż instalacji o mocy ok. 3,5kWp i do tego inwerter o wyjściowej mocy znamionowej 5kW - Sofar 5.5KTL-X (taka konfiguracja celem rozbudowy instalacji w przyszłości) W tej konfiguracji inwerter nie będzie pracował ze swoją maksymalną wydajnością, która najczęściej wynosi 98%. Powiedzcie proszę ile % stracę na takiej konfiguracji? Raczej nie stracisz, albo strata niemierzalna, bo i tak różnice są zależne od temperatury i nasłonecznienia (zachmurzeń). U siebie mam 4,56kW niebieskie polikryształy EXE Solar i falownik Zeversolar TLC6000 (ma 2 stringi MPPT). Planuję rozbudowę w przyszłości do 7,5kW (dodać 3kW na zachodnią stronę dachu). Obecne podpięte panele na pierwszy string (MPPT) kierunek wschód z odchyłem 7° w stronę południa, nachylenie 40-43°. I wychodzi mi szczytowa wydajność na wykresie w słońcu na 80%. Jak sprawdzałem wykresy innych na jakiejś stronie internetowej to też tak wychodziły w czerwcu na 80% nominalnej mocy. W czerwcu piki wychodziły mi do 3,6kW, jedynie w końcówce maja gdy były jeszcze chłodne dni to piki wychodziły w okolicy 5,1 - 5,25kW (licznik od 25 maja). Edytowane 18 Lipca 2020 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 30.07.2020 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Mam jednofazowy pv o mocy 2,85kWp, chciałbym dołożyć np. pv 1kWp.Czy mogę zamontować drugi jednofazowy inwerter podpięty do innej fazy, czy muszę użyć 3-fazowy inwerter (jeżeli w ogóle jest takiej małej mocy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 30.07.2020 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Do mocy paneli 3,68kW może być jednofazowy. Powyżej - tylko trójfazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 30.07.2020 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Tyle to wiem, ale w mojej sytuacji nie jest to takie oczywiste, czy ten jeden kilowat ma być 3fazowy, a stary zostaje 1fazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.07.2020 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 1 kWp na 3-fazowy inwerter to za mało.Może ten co masz 1-fazowy obsłuży 1 kWp.Wg mnie możesz podpiąć kolejny 1-fazowy ale do innej fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopiola 30.07.2020 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Tak sobie pomyślałem, założyć np. 2 mikroinwertery z pv 2x400W razy 2 i podpiąć ich do dwóch pozostałych faz.Ten inwerter co mam 2,5kW już jest przewymiarowany. Tylko czy PGE na to pozwoli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.07.2020 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Tylko czy PGE na to pozwoli? Pozwoli, pozwoli jeśli dobrze wypełnisz dokumenty, a instalację wykonasz poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 30.07.2020 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Tak sobie pomyślałem, założyć np. 2 mikroinwertery z pv 2x400W razy 2 i podpiąć ich do dwóch pozostałych faz. Ten inwerter co mam 2,5kW już jest przewymiarowany. Tylko czy PGE na to pozwoli? Jezeli na ten obecny posiadasz certyfikat ncrfg i na te nowe też to tak, bo zgłaszasz modernizację i wykazujesz wszystkie elementy instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 30.07.2020 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 A czy nie jest przypadkiem tak, że jeśli w sumie w panelach jest 3,68kW to inwerter (-y) musi (-ą) być trójfazowe? Wydaje mi się, że tak jest w Tauronie (choć mogę się mylić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.07.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 A czy nie jest przypadkiem tak, że jeśli w sumie w panelach jest 3,68kW to inwerter (-y) musi (-ą) być trójfazowe? Wydaje mi się, że tak jest w Tauronie (choć mogę się mylić). W PGE tak nie jest, u mnie są dwie instalacje: 3,66 kWp w 3F i 3,66 kWp w 1F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 30.07.2020 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 W PGE tak nie jest, u mnie są dwie instalacje: 3,66 kWp w 3F i 3,66 kWp w 1F. To tez zależy od kiedy masz te instalacje, w październiku 2019 wprowadzono zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.07.2020 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 Jedna od lutego druga od października 2019 r.(odebrana 23.01.2020) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymmek 04.08.2020 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Witam , jestem w trakcie budowy domu i postanowiłem od samego początku zrobić tak aby jak najmniejsze były koszty utrzymania . Ogrzewanie elektryczne + wody+ bieżący pobór Dom parterowy 108,5 M2 użytkowego Połacie dachu południe . Na izolację nie będę skąpić grosza . Planuję zamontować instalację 10kw ,przeglądam internet od dłuższego czasu i nie mogę znaleźć odpowiedzi na parę pytań. Ile miejwiecej oczywiście wyjedzie roczny koszt w kw , może są osoby , które korzystają z takiego rozwiązania, podpowiedzi co np zmieniłoby albo zrobili inaczej . Nie chcę zadawać zbędnych pytać na ogóle , wolałbym pogadać na PW ewentualnie przez telefon . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 04.08.2020 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 A mógłbyś jeszcze raz napisać ale po polsku? Przecież to jakiś bełkot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymmek 05.08.2020 03:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Pisałem z telefonu więc wyszło jak wyszło a nie moge edytować postu. Chce ogrzewać dom prądem , wstępnie instalować będę fotowoltaike o mocy 10 kw . Czy są oosby na forum , którzy już przez co najmniej rok tak ogrzewają dom, wodę i korzystają z bieżącego zapotrzebowania ? Interesuje mnie czy fotowoltaika w 80 - 90 % pokryje zapotrzebowanie. Porównać chciałbym osprzęt oraz może jakieś rady wpadną co do instalacji itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.08.2020 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Pisałem z telefonu więc wyszło jak wyszło a nie moge edytować postu. Chce ogrzewać dom prądem , wstępnie instalować będę fotowoltaike o mocy 10 kw . Czy są oosby na forum , którzy już przez co najmniej rok tak ogrzewają dom, wodę i korzystają z bieżącego zapotrzebowania ? Interesuje mnie czy fotowoltaika w 80 - 90 % pokryje zapotrzebowanie. Porównać chciałbym osprzęt oraz może jakieś rady wpadną co do instalacji itp. Oczywiście jest to możliwe mam fotowoltoike ponad pół roku i pokryła ona moje pierwotne założenia tj. 100% zużycia w I strefie i częściowo w II. Według moich prognoz po modyfikacji sposobu ogrzewania zużycie powinno spaść z obecnych 7 MWh/rok do 4MWh. Moja instalacja na koniec lipca wyprodukowała 2,6Mwh. Do końca br powinna zamknąć się w 4,2 Mwh. Auto konsumpcja na koniec czerwca wyniosła 40% a to się najbardziej opłaca gdyż nie zawiera potrąceń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaja2928 05.08.2020 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Witam Panowie bardzo proszę doradźcie jakie panele na dach wybrać, mam dwa warianty w tej samej cenie Albo :- Longi LR4-60HPH-370M Monokrystaliczny 370W lub- Panel fotowoltaiczny Q-Cells 360WMoc instalacji 7KW.Proszę o ile to jest możliwe o jak najszybszą informacje, mam mało czas na wybór. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.08.2020 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 LongiSolar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaja2928 05.08.2020 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Dzięki za odpowiedź, ale jakbyś mógł w paru słowach uzasadnić wybór to byłbym niezmiernie wdzięczny. Jak pytam instalatorów to oczywiście każdy zachwala swoje, mam już mały mętlik w głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 05.08.2020 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 A jaki konkretnie model QCells? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts