CityMatic 21.03.2021 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Chcial bym własnymi siłami założyć panele fotowoltaiczne. Ale czy to ma sens ? Nie chce mieć problemu z oddaniem tego do użytku. Elektryk który zobaczy że jest to zrobione samodzielnie może nie będzie się chciał pod tym podpisać bo mało zarobi. Co w o tym myślicie? Tzn? chcesz na fakturę 8% ? czy tylko podbić dokumenty. Wszystko zależy co i jak ustalisz , co podlega sprawdzeniu co podlega konsultacji, na jakie warunki się umówicie. Pamiętać należy, że wszystko ma być wykonane zgodnie ze sztuką w zgodzie z obowiązującymi przepisami i jak każde tego typu urządzenie podlega odbiorowi - sam wykonasz, ale ktoś to musi sprawdzić i wziąć za to odpowiedzialność. Jeśli zrobi to sumiennie i rzeczowo należy mu się odpowiednie wynagrodzenie - sam byś przecież też żądał tego dla siebie więc? Oszczędzasz na robociźnie montując samodzielnie, ale dlaczego? Aby pieniądze które wydasz na to i aby ktoś poniósł za to odpowiedzialność zostały u Ciebie. Jeśli więc nie jesteś w stanie zamontować podłączyć, a tym samym zapewnić bezpieczeństwa sobie i swoim najbliższym dlaczego masz kogoś nie zatrudnić i odpowiednio go wynagrodzić? Wątpię, aby któryś lekarz wystawił Ci L4 gdybyś przyszedł do niego i powiedział mu: że usunąłeś sobie wyrostek, a żona zaszyła Ci ranę, a teraz potrzebujesz zwolnienia. Umów się z odpowiednim elektrykiem na początku na zakres prac - być może część prac jesteś wykonać sam, bez zagrożenia, że coś uszkodzisz, ale rzeczy które mają wpływ na bezpieczeństwo i niezawodność wieloletniej eksploatacji w każdych warunkach nawet tych ekstremalnych pozostaw tym co się znają . Nawet tutaj na forum jest parę osób które same zainstalowały podłączyły i uruchomiły swoje instalacje. Zrobiły to niejednokrotnie lepiej(staranniej) niż niejeden fachowiec - bo robiły to dla siebie. Ale wiedziały jak i wiedziały jaka ponoszą za to odpowiedzialność nie tylko finansową. Pozdrawiam i życzę słusznych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.03.2021 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Przepraszam za umoralnianie kogokolwiek - ale coraz więcej jest zdarzeń i to niekoniecznie przyjemnych właśnie z samodzielną instalacją paneli. Potem jest płacz i wołanie o pomoc.Forum jest - kolega nie pierwszy dzień z nami , chętnie pomogę , podzielę się wiedzą , informacjami , problemami w trakcie i doświadczeniami. Ale nigdy nie będę na miejscu i nie "złapię za rękę" tak nie wolno", "tego nie rób" a niekiedy jeden mały szczegół wpływa na całą instalację i wymagany jest zdrowy rozsądek, aby to ktoś sprawdził i rzeczowo ocenił lub poprawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 22.03.2021 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 mam pompę ciepła 9KW gruntową cop coś w okolicach 4. Miesięcznie zjada 250kwh w (gdy temperatura spadła po niżej -10) w domu jest jak na razie 17°C. Nikt jeszcze tam nie mieszka. Chciałem się dowiedzieć jaki jest koszt instalacji na tą chwilę więc zrobiłem wycenę. Jeszcze nie wiem jaką instalację będę potrzebował więc powiedziałem o wycenie 6kWp. Instalator powiedział że będę potrzebował 10kwp przy takiej pompie. W domu będzie mieszkać 5 osób. Jest możliwe że 10kwp? bo nie mogę w to uwierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.03.2021 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2021 Jest możliwe że 10kwp? bo nie mogę w to uwierzyć Chyba jednak najlepsze rozwiązanie to 10kWp i cena 1kWp mniejsza. Jeśli nie tylko na pompę ciepła to pozwoli pokryć chociaż część zużycia energii elektrycznej przez domowników bo fakt nie tylko do zasilania pompy ciepła będzie Ci potrzebna energia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 23.03.2021 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 mam pompę ciepła 9KW gruntową cop coś w okolicach 4. Miesięcznie zjada 250kwh w (gdy temperatura spadła po niżej -10) w domu jest jak na razie 17°C. Nikt jeszcze tam nie mieszka. Chciałem się dowiedzieć jaki jest koszt instalacji na tą chwilę więc zrobiłem wycenę. Jeszcze nie wiem jaką instalację będę potrzebował więc powiedziałem o wycenie 6kWp. Instalator powiedział że będę potrzebował 10kwp przy takiej pompie. W domu będzie mieszkać 5 osób. Jest możliwe że 10kwp? bo nie mogę w to uwierzyć Na pompę potrzebujesz max 3kWp do tego na bytowe drugie tyle. Więc na upartego możesz celować w 6,5kWp. Przewymiarowywać się nie opłaca, bo to tylko niepotrzebne nakłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.03.2021 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Na pompę potrzebujesz max 3kWp do tego na bytowe drugie tyle. Więc na upartego możesz celować w 6,5kWp. Przewymiarowywać się nie opłaca, bo to tylko niepotrzebne nakłady. Nie wiem jak to obliczyłeś - ale chyba nie przeczytałeś dokładnie to co autor napisał - utrzymuje temperaturę w domu 17*C - i zużywa tyle co instalacja 3kWp FV jest w stanie wyprodukować przez naprawdę b. dobry słoneczny rok. Więc już trzeba dołożyć 30-40%, w domu będzie mieszkać 5 osób ( wniosek dom nie jest mały). Ze względu na powyższe dom jak zresztą obecnie większość opiera się na energii elektrycznej czyli rocznie minimum bytowego bez pompy ciepła to 3500kWh. Wątpię aby utrzymano rozliczenie z instalacji FV tak jak do tej pory przez rok od chwili wyprodukowania więc każde dodatkowe kW są na miarę złota - a czy 8 czy 10? cena, a raczej różnica wręcz niewielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 23.03.2021 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 (edytowane) Panele na dachu poprawione, na szczęście właściciel firmy okazał się nie konfliktowy. Próbował argumentować, że poprzedni montaż nie jest idealny ale dopuszczalny: A ja się podparłem rysunkiem, który również do mnie wysłał: że podparcie powinno być w zakresie 1/8 minimum, a max. 1/4 wysokości panelu, czyli dla Longów 1755 mm między 22 cm a 44 cm. Obecnie jest ok. 25 cm z góry i 32 cm z dołu, czyli w tolerancji. edit.. Ciekawostki PV znalezione: PGE Dystrybucja chce włączyć prosumentów do regulacji sieci pilotażowy eksperyment - https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/105039/pge-dystrybucja-chce-wlaczyc-prosumentow-do-regulacji-sieci Co się może zmienić w rozliczeniu prosumentów do 10 kW spadek opłacalności, ale podobno będzie można wybrać i pozostać na starych zasadach (będąc już prosumentem) - https://wysokienapiecie.pl/36299-co-sie-moze-zmienic-w-rozliczeniu-prosumentow/ Edytowane 23 Marca 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 23.03.2021 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Nie wiem jak to obliczyłeś - ale chyba nie przeczytałeś dokładnie to co autor napisał - utrzymuje temperaturę w domu 17*C - i zużywa tyle co instalacja 3kWp FV jest w stanie wyprodukować przez naprawdę b. dobry słoneczny rok. Więc już trzeba dołożyć 30-40%, w domu będzie mieszkać 5 osób ( wniosek dom nie jest mały). Ze względu na powyższe dom jak zresztą obecnie większość opiera się na energii elektrycznej czyli rocznie minimum bytowego bez pompy ciepła to 3500kWh. Wątpię aby utrzymano rozliczenie z instalacji FV tak jak do tej pory przez rok od chwili wyprodukowania więc każde dodatkowe kW są na miarę złota - a czy 8 czy 10? cena, a raczej różnica wręcz niewielka. Normalnie. Zakładam, że ma dobrze dobraną pompę, więc ona więcej nie potrzebuje. Wg, Ciebie ta pompa będzie pobierała tyle przez cały rok czy tylko przez max 4 zimowe miesiące? Po za tym jak zacznie się zastanawiać jak zmienią się system rozliczana to tym bardziej nie opłaca się przewymiarować instalacji, bo jaki to ma sens? Rozumiem, gdyby ona kosztowała 1-1,5k za kWp ale ceny są deko inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.03.2021 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Normalnie. Zakładam, że .. ta pompa będzie pobierała przez ..... max 4 zimowe miesiące? Ok, nie mam nic do dodania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 23.03.2021 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 witam,mam od roku instalację, na którą dostałem już dotację z mój prąd. Chcę zwiększyć instalację z 5 do 9,9 - ale żeby nie robić problemów z dotacją, muszę założyć drugą, niezależną instalację. Czy nie ma z tym problemów? Czy one na wzajem nie będą się np zakłócać czy coś w tym stylu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 23.03.2021 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Zakłócać się nie będą, falowniki zazwyczaj można połączyć razem komunikacyjnie i mieć je jako jedną instalację w aplikacji, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.03.2021 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 witam, mam od roku instalację, na którą dostałem już dotację z mój prąd. Chcę zwiększyć instalację z 5 do 9,9 - ale żeby nie robić problemów z dotacją, muszę założyć drugą, niezależną instalację. Czy nie ma z tym problemów? Czy one na wzajem nie będą się np zakłócać czy coś w tym stylu? Nie,nie ma problemów, widzą się ale nie zakłócają. Sprawdź tylko czy falowniki których użyjesz mają możliwość ręcznego stałego ustalenia wysokości napięcia na wyjściu.(tak na wszelki wypadek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 23.03.2021 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Własnie też teraz zakładam panele fotowoltaiczne systemem gospodarczym i zastanawiam się na doborem mocy paneli, Zużycie roczne mam 6600 kWh w tym 4000 kWh bierze pompa ciepła. Jak obliczyć autokonsumpcje ? Zdecydowałem się na Sofara, tylko teraz czy 6,6 i przewymiarować moc paneli czy 8,8 ktl-x i będzie możliwość rozbudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 23.03.2021 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 mam sofara 5.5, myślę nad instalacją 4,5kWp (longi 10x450Wp) z sofarem 4.4. Tak w ogóle, to te falowniki powinny być tej samej firmy, czy to nie ma znaczenia? Marek - w moim przypadku, przy fotowoltice + PC PW na kaloryferach, to myślę, że od października do końca kwietnia autokonsumpcja będzie na poziomie ponad 75%. Od maja do końca września, czyli w okresie najlepszej produkcji, zakładam autokonsumpcję na poziomie 20%. Przy odrobinie szczęścia PV pokryje mi ponad 90% zużycia (po rozbudowie o drugą instalację). Są to na razie tylko założenia - PV mam niecały rok, a PC od miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.03.2021 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 mam sofara 5.5, myślę nad instalacją 4,5kWp (longi 10x450Wp) z sofarem 4.4. Tak w ogóle, to te falowniki powinny być tej samej firmy, czy to nie ma znaczenia? . Nie ma znaczenia, ale zawsze gdyby zaszedł problem mógłby je rozwiązać producent/przedstawiciel/dział techniczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 24.03.2021 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 jak uważacie - przy 10 x panel 450Wp, to sofar 4.4 to dobry pomysł? nie będzie obcinał większej produkcji? kierunek będzie południe, kąt 30-35st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 24.03.2021 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 jak uważacie - przy 10 x panel 450Wp, to sofar 4.4 to dobry pomysł? nie będzie obcinał większej produkcji? kierunek będzie południe, kąt 30-35st. Przy kierunku paneli na południe optymalna moc paneli to od 100 do 120% mocy falownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 24.03.2021 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Tak ale to jest pobór energi zimą. Latem będę płacił tylko za CW. Ale jeszcze nie grzeje wody więc też będzie ciężko określić ile to wyniesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 24.03.2021 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Nie wiem jak to obliczyłeś - ale chyba nie przeczytałeś dokładnie to co autor napisał - utrzymuje temperaturę w domu 17*C - i zużywa tyle co instalacja 3kWp FV jest w stanie wyprodukować przez naprawdę b. dobry słoneczny rok. Więc już trzeba dołożyć 30-40%, w domu będzie mieszkać 5 osób ( wniosek dom nie jest mały). Ze względu na powyższe dom jak zresztą obecnie większość opiera się na energii elektrycznej czyli rocznie minimum bytowego bez pompy ciepła to 3500kWh. Wątpię aby utrzymano rozliczenie z instalacji FV tak jak do tej pory przez rok od chwili wyprodukowania więc każde dodatkowe kW są na miarę złota - a czy 8 czy 10? cena, a raczej różnica wręcz niewielka. Tak ale to jest pobór energi zimą. Latem będę płacił tylko za CW. Ale jeszcze nie grzeje wody więc też będzie ciężko określić ile to wyniesie. Ale chyba nie 250 kWh na miesiąc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 24.03.2021 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Tak ale to jest pobór energi zimą. Latem będę płacił tylko za CW. Ale jeszcze nie grzeje wody więc też będzie ciężko określić ile to wyniesie. Ale chyba nie 250 kWh na miesiąc? Dlatego mówię Ci, że dobrze dobrana pompa nie powinna wziąć więcej jak 3000kWh rocznie i to jeszcze z zapasem, bo to gruntowa. Do tego bytowe i na spokojnie wyrobisz się w 6,5kWp, do tego nie dojdą koszty uzgodnień i zabezpieczeń ppoż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts