Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O co chodzi z tym vatem 8%

Recommended Posts

Skorzystać można na każdym etapie budowy czy remontu, dotyczy domów o powierzchni użytkowej do 150m2, a w przypadku większych niższy vat dotyczy kwoty proporcjonalnej do udziału 150m2 w całości.

Np. jeżeli układają podłogę na 200m2 a materiał kosztuje 100zł netto za metr, to od 15 tys płacisz vat 8% a od 5 tys. 23%.

Oczywiście plus cena robocizny, która też jest na 8% lub w części na 23% proporcjonalnie do powierzchni.

Niestety jak to w Polsce, praktyka często pokazuje, że budowanie na czarno bez faktur będzie i tak tańsze niż korzystanie z niższej stawki vat na materiały.

Więc w realu ta ulga często jest pozorna, bo wykonawca zmniejszając Ci vat o 15% musi wykazać dochód opodatkowany 18% lub więcej, więc cenę robocizny ma z automatu wyższą niż Ci, którzy tego dochodu nie wykazują.

Edytowane przez SzymonKc

Nie za bardzo znam się na księgowości. Wczoraj pani z betoniarni pytała jak chcę fakturę za transport , byłem w stanie powiedzieć tylko tyle że ma zrobić tak aby było taniej dla mnie.

A jak można skorzystać z tej niższej stawki VAT, gdy kupuję materiał przez internet?

Edytowane przez Janekk1234

Skorzystać można na każdym etapie budowy czy remontu, dotyczy domów o powierzchni użytkowej do 150m2, a w przypadku większych niższy vat dotyczy kwoty proporcjonalnej do udziału 150m2 w całości.

.

Od kiedy obowiązuje taki metraz w przypadku domów jednorodzinnych?

Art. 41 ust. 12 ustawy o VAT precyzuje ze taka stawka jest stosowana do 300 m2 powierzchni uzytkowej dla domów mieszkalnych jednorodzinnych

natomiast 150 m2 powierzchni uzytkowej dotyczy lokali mieszkalnych i nie slyszałem aby ta ustawa zostala zmieniona. Jezeli tak faktycznie jest, to by oznaczało 50% zmniejszenie powierzchni uzytkowej kwalifikujacej do 8% VAT.

Np. jeżeli układają podłogę na 200m2 a materiał kosztuje 100zł netto za metr, to od 15 tys płacisz vat 8% a od 5 tys. 23%.

Oczywiście plus cena robocizny, która też jest na 8% lub w części na 23% proporcjonalnie do powierzchni.

Niestety jak to w Polsce, praktyka często pokazuje, że budowanie na czarno bez faktur będzie i tak tańsze niż korzystanie z niższej stawki vat na materiały.

Więc w realu ta ulga często jest pozorna, bo wykonawca zmniejszając Ci vat o 15% musi wykazać dochód opodatkowany 18% lub więcej, więc cenę robocizny ma z automatu wyższą niż Ci, którzy tego dochodu nie wykazują.

Preferencyjna stawka dotyczy usług wykonywanych w budynkach jednorodzinnych, ktorych powierzchnia uzytkowa nie przekracza 300m2 i lokalach mieszkalnych do 150m2.

Na jakim etapie budowy można z tego korzystać?

Na każdym - o ile dotyczy to budynku (a nie tego, co dookoła - np. ogrodzenie to już 23% niezależnie, czy usługa z materiałem, sama usługa, czy sam material).

Klik

Podobno są betoniarnie, co sprzedają usługę betonowania razem z materiałem - ja takiej nie znalazłem. Ale jakby to robiła ekipa i sprzedała Ci "wykonanie stanu 0" to 8% byłoby oczywiste.

Korzystałem wielokrotnie i to na grubsze rzeczy - np. przy oknach to standard.

Są jednak wykonawcy, którzy nie są VATowcami i wtedy nie ma sensu przepuszczanie materiałów przez nich.

A czy ktoś z was faktycznie z tego korzystał?

Przy jakichś większych zakupach?

Praktyczny zysk z tego np właśnie na betonie, betoniarnia 'wylewając' beton wbudowuje go i dlatego może Ci go sprzedać z 8% a nie 23%. Zysk prosty do wyliczenie 1000 netto +8% płacisz 1080 brutto,

1000 netto +23 % vatu płacisz 1230zł

Warto brać 8% jak to możliwe.

Okna czy generalnie stolarka i tak często się ludzie decyduja na montaż 'ekipy' więc tu 8% pomimo dodatkowych kosztów daje realne oszczędności.

Co jeszcze? Instalacja z materiałem kupowanym przez instalatora.

Od kiedy obowiązuje taki metraz w przypadku domów jednorodzinnych?

Art. 41 ust. 12 ustawy o VAT precyzuje ze taka stawka jest stosowana do 300 m2 powierzchni uzytkowej dla domów mieszkalnych jednorodzinnych

natomiast 150 m2 powierzchni uzytkowej dotyczy lokali mieszkalnych i nie slyszałem aby ta ustawa zostala zmieniona. Jezeli tak faktycznie jest, to by oznaczało 50% zmniejszenie powierzchni uzytkowej kwalifikujacej do 8% VAT.

Asolt, nie mam czasu w tym momencie sprawdzać, ale robiłem to kilka miesięcy temu razem z księgową. Nic się nie zmieniło, raczej chodzi o dokładną interpretację. Może ja się pomyliłem, ale z tego co pamiętam to dom w zabudowie bliźniaczej to wg przepisów też zabudowa jednorodzinna, ale ma on 2 lokale mieszkalne, jeżeli są one do 150m2 a dom do 300m2 to mamy 8% na całość. Dom jednorodzinny (nie bliźniak) z 1 lokalem mieszkalnym to 150m2, inaczej masz lokal powyżej 150m2 i rozliczasz vat proporcjonalnie do udziału 150m2 w całości.

Właśnie to 300m2 wzięło się stąd, żeby nie dyskryminować "bliźniaków", ale nie rozszerza to powierzchni "singla" ze 150 na 300. Przeczytaj uważnie i najwyżej mnie popraw, bo być może ja jestem w błędzie.

Cześć,

A ja mam pytanie jak jest liczone te 300m2 w domu? Z tego co czytałem to jest to do 300 m2 powierzchni użytkowej dla domów mieszkalnych jednorodzinnych. Co jest wliczane do 300m2 powierzchni użytkowej?

Czy do tej powierzchni wchodzi piwnica i garaż? Gdyż budując dom z dwustanowiskowym garażem i piwnicą powierzchnia całkowita delikatnie przekracza 300m2, chyba że któreś z pomieszczeń nie wchodzi do wyliczeń?