agb 24.03.2019 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Można i tak. Przy czym ja z jednym kablem nie ryzykowałem i mam na wszelki wypadek podwójny. Dziś 1Gbps spokojnie wystarczy. Nawet podzielony na 6. Tak jak kiedyś 10Mbps A co będzie za 10-20 lat? Dlatego ja puściłem cat 7 na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 24.03.2019 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Mam strop monolityczny podwójnie zbrojony + podłogówka z foliami i WI-FI z parteru na piętro ni chu-chu nie przechodzi........... ruter to dość mocny Asus. Ruter na kazdej kondygnacji wskazany wg moich doświadczeń. Zgadza się, gruby beton + zbrojenie bardzo mocno tłumi wi-fi A czemu piszecie o prowadzeniu 4 kabli w ścianie i jednocześnie o tym, że zawsze jednego braknie i o switchach ? Nie wystarczy 1 kabelek w ścianie w pokoju i podłączony switch z wyjściem na 6 gniazdek? Chodzi o to, że sygnał będzie dzielony przez 6 i mniej wydajny ? Można puścić 1 kabel do pokoju i rozdzielać dalej switchem. Ale to rozwiązanie mało eleganckie, router musisz zasilić, potem od rutera ciągniesz kable do urzadzeń - robi ci się plątanina. Z technicznego punktu widzenia budując sieć unika się nadmiernej liczby urządzeń sieciowych, najlepiej żeby sieć miała topologię gwiazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.03.2019 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Gdzieś czytałem że cat 7 jest nie ze wszystkim kompatybilny. Cat 6a też jest dobry dla 10Gb a jest kompatibilny ze wszystkim. To dalej 8 żył. AFAIK komplikuje się jak chcesz >10Gbps osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.03.2019 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 (edytowane) Nie wystarczy 1 kabelek w ścianie w pokoju i podłączony switch z wyjściem na 6 gniazdek? Chodzi o to, że sygnał będzie dzielony przez 6 i mniej wydajny ? Mniej wydajny. Raczej nie będziesz stawiał w każdym pokoju UPSa - a centralny może być. No i jeden wieloportowy switch + kable kosztuje mniej, niż 6 czy więcej małych. Jednym łatwiej zarządzać i będzie to szybsze rozwiązanie. Dokładanie switcha w pokoju to IMO rozwizanie awaryjne - a planować lepiej eleganckie. Już jestem cały w nerwach jak cokolwiek wiercic trzeba mimo setek porobionych zdjęć i 2 filmów z ułożonych instalacji. Kup wykrywacz kabli. Ale to też argument za puszczaniem co najmniej dwóch kabli jako backup. Edytowane 24 Marca 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 24.03.2019 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Kup wykrywacz kabli. Ale to też argument za puszczaniem co najmniej dwóch kabli jako backup. Wykrywaczy Ci u mnie dostatek i to nie takich za stówę Przy takiej ilości strasznie sieje i absolutnie bym nie zaufał. Na podstawie zdjęć jest najpewniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.03.2019 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 I na obecną chwilę w zupełności mi to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 08.09.2019 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2019 Odświeżę temat. Jedyna opcją internetu jest u mnie internet domowy. Padło na T-Mobile ze względu na najlepszy zasięg. W tej chwili router Huawei b529 stoi w salonie na dole. Na poddasze zasięg oczywiscie nie sięga. Planuje wrzucić ten router na strych. Do modemu podepnę switch do którego wprowadzę wszystkie kable LAN. Co dać na parter i poddasze? Routery w trybie Access pointy czy Access pointy jako osobne urządzenia? Jest jakaś różnica ? I drugie pytanie - czy parter i poddasze będą traktowane jako osobne sieci czy będą jedną siecią ? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ajk 08.09.2019 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2019 wszystko jest konfigurowalne, chcesz mieć 1 sieć robisz jedną chcesz kilka robisz kilka (choć nie widzę sensu chyba że 1 sieć dla gości a jedna dla domowników).Podstawowa różnica między AP a routerem jest taka że router może pracować jako AP, ale AP nie może pracować jako router. Na poddaszu już masz router, więc dodaj AP na parterze i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 09.09.2019 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 albo kupić lepszy router, nie wiem z czego masz ściany, ale ostatnio sąsiadowi konfigurowałem w domu b525 to miałem na telefonie jeszcze 2/4 kresek jakieś 60m od budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 09.09.2019 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 wszystko jest konfigurowalne, chcesz mieć 1 sieć robisz jedną chcesz kilka robisz kilka (choć nie widzę sensu chyba że 1 sieć dla gości a jedna dla domowników). Podstawowa różnica między AP a routerem jest taka że router może pracować jako AP, ale AP nie może pracować jako router. Na poddaszu już masz router, więc dodaj AP na parterze i tyle. Poprzez 2 sieci mam na myśli że przechodząc z zasięgu jednego AP do drugiego telefon czy laptop na moment stracą sygnał przełączając się między AP. Patrzę po cenach w necie i często AP jest droższy niż sam router z funkcją AP. O co kaman? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 09.09.2019 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 albo kupić lepszy router, nie wiem z czego masz ściany, ale ostatnio sąsiadowi konfigurowałem w domu b525 to miałem na telefonie jeszcze 2/4 kresek jakieś 60m od budynku. Strop monolit, ściany BK. Router od T-Mobile musi stać na strychu bo tam jest najlepszy zasięg. Poddasze moze jeszcze obsłuży bo przeszkodą dzielącą strych od poddasza jest tylko drewniana podłoga na strychu, wełna i regipsy. Ale na parter nie sięgnie właśnie przez strop monolityczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.09.2019 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Poprzez 2 sieci mam na myśli że przechodząc z zasięgu jednego AP do drugiego telefon czy laptop na moment stracą sygnał przełączając się między AP. Patrzę po cenach w necie i często AP jest droższy niż sam router z funkcją AP. O co kaman? Zacznijcie korzystac z porzadnych urzadzen a nie "routerow za zlotowke" od operatora Fritz - routery mega jakosci, dosc specyficzne w konfiguracji ale mega stabilne, wspolpracuja doskonace ze swoimi repetarami, mozna zestawiac kilka routerow ze soba tworzac mesh. rozwiazuje sie problem zanikania sygnalu i utraty polaczenia w przelaczaniu sie miedzy urzadzeniami. zarzadzalne z jednego miejsca(routera glownego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter08 09.09.2019 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 (edytowane) jesli chcesz miec w domu porzadne WIFI to wogole zapomnij o korzystaniu z routerow,ja mam duzy dom i mam swoim routerze wylaczone wifi a uzywam dwoch AP UNIFI (takie spodki na suficie) mam je skonfigurowane w jedna siec i dziala rewelacyjnie.Oczywiscie trzeba porzadnie przemyslec lokalizacje i ilosc takich spodków aby pokryć cały dom i żeby wszedzie był super sygnał.Mozesz tez popatrzec na firme Aruba,robi jeszcze lepsze AP ale cena z niektorymi modelami powala.To jest jedyna droga do super stabilnego wifi w calym domu. Edytowane 9 Września 2019 przez peter08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.09.2019 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Tylko do AP Unify musisz mieć doprowadzone wcześniej kable i najlepiej switch z PoE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 09.09.2019 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Widzę, że od razu w koszty trzeba iść.Zaryzykuję switch TP-LINK TL-SF1016D i do tego 2 routery z niższej półki, również TP Link. Nie mam przewodów w sufitach na AP, odpuszczę również Fritza, który kosztuje fortunę. W każdym z pokoi jest LAN, Wifi ma służyć na potrzeby telefonu czy smart cloud do pompy ciepła. Byłem u sąsiada, jedzie na starych routerach i nie narzeka. Nie widzę podstaw żeby iść po mercedesa klasy S, kiedy założone są najtańsze opony (taki jest mój internet z tmobile).Tak czy siak dzięki.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 09.09.2019 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Ciekawej jak ze szkodliwością tego całego WiFi.Kolega ma świra na tym punkcie. Mieszka w bloku. Zhakował sąsiadowi hasła do routerów i obniżył im moc nadawania. Haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.09.2019 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Widzę, że od razu w koszty trzeba iść. Zaryzykuję switch TP-LINK TL-SF1016D i do tego 2 routery z niższej półki, również TP Link. Nie mam przewodów w sufitach na AP, odpuszczę również Fritza, który kosztuje fortunę. W każdym z pokoi jest LAN, Wifi ma służyć na potrzeby telefonu czy smart cloud do pompy ciepła. Byłem u sąsiada, jedzie na starych routerach i nie narzeka. Nie widzę podstaw żeby iść po mercedesa klasy S, kiedy założone są najtańsze opony (taki jest mój internet z tmobile). Tak czy siak dzięki. Pzdr nie do konca tak.. budujesz solidna baze pod fajna rozbudowe. a rozpoczecie tej budowy trzeba zaczynac od wypasnego routera. ktory obsluzy zapasowe lacze, ktory moze dzialac jako modem dsl/adsl na chwile obecna masz tmobile ... ale za chwile moze sie to zmienic i bedziesz korzystac z tego lcza jako backupu a latac a swiatlowodzie. no i dlatego bez wymiany - tylko przepiecie i juz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 10.09.2019 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Dość tanie i naprawdę stabilne sa APki Ubiquiti UniFi, które już tu były polecane. Zarządzałem swego czasu siecią składającą się z kilkudzieisęciu takich i nie było żadnych problemów. Co do routeraz, to Tektonika ma bardzo dobre z modemem LTE. Natomiast jeśli nie potrzebujecie LTE, to absolutnie rewelacyjny stosunek ceny do jakości ma Ubiquiti Edge Router X, który kosztuje około 220zł i ma 4 konfigurowalne porty (L2/L3/LAN/WAN). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts