Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sieć LAN w domku jednorodzinnym

Recommended Posts

Mam strop monolityczny podwójnie zbrojony + podłogówka z foliami i WI-FI z parteru na piętro ni chu-chu nie przechodzi........... ruter to dość mocny Asus.

Ruter na kazdej kondygnacji wskazany wg moich doświadczeń.

Zgadza się, gruby beton + zbrojenie bardzo mocno tłumi wi-fi

A czemu piszecie o prowadzeniu 4 kabli w ścianie i jednocześnie o tym, że zawsze jednego braknie i o switchach ? Nie wystarczy 1 kabelek w ścianie w pokoju i podłączony switch z wyjściem na 6 gniazdek? Chodzi o to, że sygnał będzie dzielony przez 6 i mniej wydajny ?

Można puścić 1 kabel do pokoju i rozdzielać dalej switchem. Ale to rozwiązanie mało eleganckie, router musisz zasilić, potem od rutera ciągniesz kable do urzadzeń - robi ci się plątanina. Z technicznego punktu widzenia budując sieć unika się nadmiernej liczby urządzeń sieciowych, najlepiej żeby sieć miała topologię gwiazdy.

Nie wystarczy 1 kabelek w ścianie w pokoju i podłączony switch z wyjściem na 6 gniazdek? Chodzi o to, że sygnał będzie dzielony przez 6 i mniej wydajny ?

Mniej wydajny. Raczej nie będziesz stawiał w każdym pokoju UPSa - a centralny może być. No i jeden wieloportowy switch + kable kosztuje mniej, niż 6 czy więcej małych. Jednym łatwiej zarządzać i będzie to szybsze rozwiązanie.

Dokładanie switcha w pokoju to IMO rozwizanie awaryjne - a planować lepiej eleganckie.

Już jestem cały w nerwach jak cokolwiek wiercic trzeba mimo setek porobionych zdjęć i 2 filmów z ułożonych instalacji.

Kup wykrywacz kabli.

Ale to też argument za puszczaniem co najmniej dwóch kabli jako backup.

Edytowane przez Kaizen

• 5 months później...

Odświeżę temat.

Jedyna opcją internetu jest u mnie internet domowy. Padło na T-Mobile ze względu na najlepszy zasięg. W tej chwili router Huawei b529 stoi w salonie na dole. Na poddasze zasięg oczywiscie nie sięga. Planuje wrzucić ten router na strych. Do modemu podepnę switch do którego wprowadzę wszystkie kable LAN.

Co dać na parter i poddasze? Routery w trybie Access pointy czy Access pointy jako osobne urządzenia? Jest jakaś różnica ? I drugie pytanie - czy parter i poddasze będą traktowane jako osobne sieci czy będą jedną siecią ?

Dzięki.

wszystko jest konfigurowalne, chcesz mieć 1 sieć robisz jedną chcesz kilka robisz kilka (choć nie widzę sensu chyba że 1 sieć dla gości a jedna dla domowników).

Podstawowa różnica między AP a routerem jest taka że router może pracować jako AP, ale AP nie może pracować jako router. Na poddaszu już masz router, więc dodaj AP na parterze i tyle.

wszystko jest konfigurowalne, chcesz mieć 1 sieć robisz jedną chcesz kilka robisz kilka (choć nie widzę sensu chyba że 1 sieć dla gości a jedna dla domowników).

Podstawowa różnica między AP a routerem jest taka że router może pracować jako AP, ale AP nie może pracować jako router. Na poddaszu już masz router, więc dodaj AP na parterze i tyle.

Poprzez 2 sieci mam na myśli że przechodząc z zasięgu jednego AP do drugiego telefon czy laptop na moment stracą sygnał przełączając się między AP. Patrzę po cenach w necie i często AP jest droższy niż sam router z funkcją AP. O co kaman?

albo kupić lepszy router, nie wiem z czego masz ściany, ale ostatnio sąsiadowi konfigurowałem w domu b525 to miałem na telefonie jeszcze 2/4 kresek jakieś 60m od budynku.

Strop monolit, ściany BK. Router od T-Mobile musi stać na strychu bo tam jest najlepszy zasięg. Poddasze moze jeszcze obsłuży bo przeszkodą dzielącą strych od poddasza jest tylko drewniana podłoga na strychu, wełna i regipsy. Ale na parter nie sięgnie właśnie przez strop monolityczny.

Poprzez 2 sieci mam na myśli że przechodząc z zasięgu jednego AP do drugiego telefon czy laptop na moment stracą sygnał przełączając się między AP. Patrzę po cenach w necie i często AP jest droższy niż sam router z funkcją AP. O co kaman?

Zacznijcie korzystac z porzadnych urzadzen a nie "routerow za zlotowke" od operatora

Fritz - routery mega jakosci, dosc specyficzne w konfiguracji ale mega stabilne, wspolpracuja doskonace ze swoimi repetarami, mozna zestawiac kilka routerow ze soba tworzac mesh. rozwiazuje sie problem zanikania sygnalu i utraty polaczenia w przelaczaniu sie miedzy urzadzeniami. zarzadzalne z jednego miejsca(routera glownego)

jesli chcesz miec w domu porzadne WIFI to wogole zapomnij o korzystaniu z routerow,ja mam duzy dom i mam swoim routerze wylaczone wifi a uzywam dwoch AP UNIFI (takie spodki na suficie) mam je skonfigurowane w jedna siec i dziala rewelacyjnie.Oczywiscie trzeba porzadnie przemyslec lokalizacje i ilosc takich spodków aby pokryć cały dom i żeby wszedzie był super sygnał.Mozesz tez popatrzec na firme Aruba,robi jeszcze lepsze AP ale cena z niektorymi modelami powala.

To jest jedyna droga do super stabilnego wifi w calym domu.

Edytowane przez peter08

Widzę, że od razu w koszty trzeba iść.

Zaryzykuję switch TP-LINK TL-SF1016D i do tego 2 routery z niższej półki, również TP Link. Nie mam przewodów w sufitach na AP, odpuszczę również Fritza, który kosztuje fortunę. W każdym z pokoi jest LAN, Wifi ma służyć na potrzeby telefonu czy smart cloud do pompy ciepła. Byłem u sąsiada, jedzie na starych routerach i nie narzeka. Nie widzę podstaw żeby iść po mercedesa klasy S, kiedy założone są najtańsze opony (taki jest mój internet z tmobile).

Tak czy siak dzięki.

Pzdr

Widzę, że od razu w koszty trzeba iść.

Zaryzykuję switch TP-LINK TL-SF1016D i do tego 2 routery z niższej półki, również TP Link. Nie mam przewodów w sufitach na AP, odpuszczę również Fritza, który kosztuje fortunę. W każdym z pokoi jest LAN, Wifi ma służyć na potrzeby telefonu czy smart cloud do pompy ciepła. Byłem u sąsiada, jedzie na starych routerach i nie narzeka. Nie widzę podstaw żeby iść po mercedesa klasy S, kiedy założone są najtańsze opony (taki jest mój internet z tmobile).

Tak czy siak dzięki.

Pzdr

nie do konca tak.. budujesz solidna baze pod fajna rozbudowe. a rozpoczecie tej budowy trzeba zaczynac od wypasnego routera. ktory obsluzy zapasowe lacze, ktory moze dzialac jako modem dsl/adsl na chwile obecna masz tmobile ... ale za chwile moze sie to zmienic i bedziesz korzystac z tego lcza jako backupu a latac a swiatlowodzie. no i dlatego bez wymiany - tylko przepiecie i juz.

Dość tanie i naprawdę stabilne sa APki Ubiquiti UniFi, które już tu były polecane. Zarządzałem swego czasu siecią składającą się z kilkudzieisęciu takich i nie było żadnych problemów. Co do routeraz, to Tektonika ma bardzo dobre z modemem LTE. Natomiast jeśli nie potrzebujecie LTE, to absolutnie rewelacyjny stosunek ceny do jakości ma Ubiquiti Edge Router X, który kosztuje około 220zł i ma 4 konfigurowalne porty (L2/L3/LAN/WAN).