Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Piszemy dokładnie w tym, samym czasie. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Wydawało mi się, że szklankom taka temperatura mogłaby zaszkodzić (jakieś matowienie, czy coś), ale jak wcześniej pisałam jestem zupełnym laikiem i na praktyce użytkowania zmywarek znam się jak świnia na gwiazdach. Edytowane przez Patrycja

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kilka starych szklanek się zmatowiło, ale to nie były naczynia przeznaczone do mycia w zmywarkach. To matowienie to chyba raczej jest zależne od tego jak bardzo ostry jest środek do zmywania niż od temperatury. Mam jeden serwis kawowo - obiadowy, nazwę go odświętnym:) i on jest myty tylko ręcznie. Na resztę nie patrzę, wrzucam jak leci.

Ufff...po nie przespanej nocy i ponownym rajdzie po sklepach w celu obmacania sprzętów chyba wybraliśmy 2 sprzęty:

- Piekarnik SIEMENS HB 43AT540E

- Zmywarka BOSCH SMV 58M70EU zastanawiałam się też nad SMV 53M70E, ale przeważyła chęć posiadania kosza na sztućce na górze - mam tylko nadzieję, że ta zmywarka ma dno metalowe, bo niestety nie mogłam zobaczyć jej w realu. Może któryś z użytkowników lub fachowców napisze czy faktycznie dno jest metalowe :rolleyes:

Zastanawiamy się nad płytą - bierzemy pod uwagę Płyta TEKA IR 641 lub Siemens EH651TA11E lub Siemens EH651TA16E - wizualnie bardziej podobają mi się Siemensy - Teka ma chyba więcej funkcji - i co zrobić:confused:- proszę o opinię, tak jak pisałam w pierwszym moim poście - chciałabym, żeby płyta miała osobne sterowanie na każdym z pół, 2x super Booster, timer 4x.

I jeszcze kwestia lodówki - chyba stanie na Elektroluxie do zabudowy - bo nic sensownego w granicach do +/-2000 nie znalazłam nic sensownego i w związku z tym waham się między dwoma modelami E. - Electrolux ERN29770 lub Electrolux ERN29790 a może jest jakaś ciekawsza alternatywa w kwestii lodówki do zabudowy?

Może w końcu jak już mniej więcej skonkretyzowałam wybór któryś z fachowców forumowych naprowadzi mnie na właściwe tory co do zakupy:p

Masakra jakaś z tymi specyfikacjami/porównaniami na stronie Boscha - jeszcze raz czytam o wybranym przeze mnie modelu zmywarki - niby ma opcję 1/2 HalfLoad, więc wybór górny/dolny kosz lub oba równocześnie z mniejszym ładunkiem, natomiast w porównaniu modeli pisze jak byk Mycie w jednym koszu (HalfLoad) Niemożliwe to jak to jest?? Nie Nie ukrywam, że zależy mi na tej opcji:o Mam nadzieję, że ktoś z użytkowników wypowie się w tej kwestii.

Edytowane przez calineczka793

Ufff...po nie przespanej nocy i ponownym rajdzie po sklepach w celu obmacania sprzętów chyba wybraliśmy 2 sprzęty:

- Piekarnik SIEMENS HB 43AT540E

- Zmywarka BOSCH SMV 58M70EU zastanawiałam się też nad SMV 53M70E, ale przeważyła chęć posiadania kosza na sztućce na górze - mam tylko nadzieję, że ta zmywarka ma dno metalowe, bo niestety nie mogłam zobaczyć jej w realu. Może któryś z użytkowników lub fachowców napisze czy faktycznie dno jest metalowe :rolleyes:

Zastanawiamy się nad płytą - bierzemy pod uwagę Płyta TEKA IR 641 lub Siemens EH651TA11E lub Siemens EH651TA16E - wizualnie bardziej podobają mi się Siemensy - Teka ma chyba więcej funkcji - i co zrobić:confused:- proszę o opinię, tak jak pisałam w pierwszym moim poście - chciałabym, żeby płyta miała osobne sterowanie na każdym z pół, 2x super Booster, timer 4x.

I jeszcze kwestia lodówki - chyba stanie na Elektroluxie do zabudowy - bo nic sensownego w granicach do +/-2000 nie znalazłam nic sensownego i w związku z tym waham się między dwoma modelami E. - Electrolux ERN29770 lub Electrolux ERN29790 a może jest jakaś ciekawsza alternatywa w kwestii lodówki do zabudowy?

Może w końcu jak już mniej więcej skonkretyzowałam wybór któryś z fachowców forumowych naprowadzi mnie na właściwe tory co do zakupy:p

Masakra jakaś z tymi specyfikacjami/porównaniami na stronie Boscha - jeszcze raz czytam o wybranym przeze mnie modelu zmywarki - niby ma opcję 1/2 HalfLoad, więc wybór górny/dolny kosz lub oba równocześnie z mniejszym ładunkiem, natomiast w porównaniu modeli pisze jak byk Mycie w jednym koszu (HalfLoad) Niemożliwe to jak to jest?? Nie Nie ukrywam, że zależy mi na tej opcji:o Mam nadzieję, że ktoś z użytkowników wypowie się w tej kwestii.

Czemu wy tak się boicie dna platikowego - to dno wcale nie jest gorsze. Póki co to zmywarki produkowane w polsce mają plastik, produkowane w niemczech mają metal. ale z tego co mówią szkoleniowcy z BSH w niemczech po modernizacji lini montażowej też mają być dna plastikowe.

Co do lodowek to wybrałbym ERN29790 ma komorę świerzości i uchwyt na butelki i jak dobrze pamietam ma wentylator aby równomiernie rozprowadzić temperaturę w chłodziarce

Co do HalfLoad to to jest opcja 1/2 wsadu, ale zawsze myje w obu koszach. czyli ładujemy mniej ale na oba kosze, Whirlpool ma np podział na kosze (albo górny albo dolny) Ale te zmywarki które sobie wybrałaś mają program auto który sam dostosowuje ilość wody i temperature w zależności ile mamy naczyń i jak brudne i najlepiej w codziennym zmywaniu używać wlaśnie tego programu, bradzo fajna funkcja variospeed - skraca program o połowę. Co do szuflady na sztućce - to sprawa ma 2 końce, taka zmywarka nie ma tradycyjnego kosza na sztućce, w szufladzie trzeba każdy widelec, nóż itd układać osobno, a w koszu wkładamy wszystkie razem. słyszałem juz opinie że ludzie chcieli kupić kosz bo już mieli dość ukladania sztućcy w szufladzie. trzeba sobie przemyśleć wszystkie za i przeciw

calineczka teka ma 3 rożne wielkości pola a siemens tylko 2 - nie wiem czy to dla Ciebie ma znaczenie

zastanawiam sie na ile uzyteczne jest pole evolis http://www.ceneo.pl/;0152143435-10.htm ktos ma? użytkuje?

Właśnie jeszcze nie wiem czy ma to dla mnie znaczenie - w domu moich rodziców od 10 lat jest płyta indukcyjna Siemensa, która ma 2 różnej wielkości pola i szczerze powiedziawszy przyzwyczailiśmy się :rolleyes: muszę się jeszcze nad tym zastanowić...dziękuję za zwrócenie uwagi na tą sprawę - faktycznie ciekawe rozwiązanie z tym polem evolis, chociaż z drugiej strony ja to raczej nie jestem zapaloną kucharką i garnków o takiej wielkości chyba nie będę mieć.

Czemu wy tak się boicie dna platikowego - to dno wcale nie jest gorsze. Póki co to zmywarki produkowane w polsce mają plastik, produkowane w niemczech mają metal. ale z tego co mówią szkoleniowcy z BSH w niemczech po modernizacji lini montażowej też mają być dna plastikowe.

TO chyba działa psychologia tłumu - jakoś tak założyłam, że ma być metalowe, bo podobno lepsze:rolleyes:

Co do lodowek to wybrałbym ERN29790 ma komorę świerzości i uchwyt na butelki i jak dobrze pamietam ma wentylator aby równomiernie rozprowadzić temperaturę w chłodziarce

Dzięki za sugestię - komora świeżości również mnie bardziej przekonuje, a może mógłbyś mi polecić jakąś alternatywę do tych Electroluxów? Dla rodziny 2+2

Co do HalfLoad to to jest opcja 1/2 wsadu, ale zawsze myje w obu koszach. czyli ładujemy mniej ale na oba kosze,

Faktycznie niby rozwiązuje to problem, jednak na stronie Boscha przy klilnięciu na HalfLoad pojawia się info Funkcja pozwala na ekonomiczne zmywanie przy częściowo załadowanej zmywarce. Naczynia można rozmieścić dowolnie: tylko w górnym lub tylko w dolnym koszu, lub tez w obu koszach równocześnie. Cykl zmywania zostaje dopasowany do zmniejszonego załadunku co powoduje znaczną oszczędność wody i energii.. Natomiast w porównaniach zmywarek jest już informacja o niemożności ustawienia w jedynym koszu - więc nie nie skąd takie rozbieżności.

Co do szuflady na sztućce - to sprawa ma 2 końce, taka zmywarka nie ma tradycyjnego kosza na sztućce, w szufladzie trzeba każdy widelec, nóż itd układać osobno, a w koszu wkładamy wszystkie razem. słyszałem juz opinie że ludzie chcieli kupić kosz bo już mieli dość ukladania sztućcy w szufladzie. trzeba sobie przemyśleć wszystkie za i przeciw

Właśnie dotarłam do podobnych opinii na temat szuflady - i powiem szczerze trochę mnie to podłamało - miałam nadzieję, że szuflada jest udogodnieniem - wkładam razem sztućce i po krzyku, a tu trzeba układać każdy z osobna - to chyba kosz lepszy - a ja pół nocy z małżem walczyłam o tą szufladę...aaaa...może użytkownicy takiej szuflady napiszą jak to wygląda w praktyce - jutro chciałabym zamówić sprzęt - i jakby ta szuflada miała być niewypałem to się załamię:-(

Pozdrawiam!

D.

Porobiłam trochę porządków na forum i poscalałam porozrzucane tematy o AGD.

Można w tej chwili używać wyszukiwarki - najlepiej w trybie wyszukiwania zwykłego z zaznaczoną opcją tylko dla działu o AGD i wyświetlaniem tematów a nie postów.

Wyszukiwarka na forum nie potrafi szukać wyrazów bliskoznacznych i odmienionych przez przypadki, niestety. Dlatego poszukując informacji np. o płycie indukcyjnej, proszę wpisywać osobno "indukcja" i "indukcyjna"

W scalanych wątkach starałam się edytować tytuły, by zawierały opis w mianowniku i liczbie pojedynczej.

Potworzyłam też wątki poświęcone konkretnym markom : teka, mastercook, amica, bosch, itd - można wyszukiwać po nazwie.

Elfir dziękujemy.

Calineczka, z tego co się zorientowałam 1/2 wsadu, nie polega na tym, że ustawiasz gary tylko na górze lub tylko na dole, lecz jak popadnie, a zmywarka zużywa po prostu mniej wody. Możesz ustawić np. tylko na dole, ale nie oznacza to, że górne ramie myjące nie działa.

Szufladę widziałam w naturze, rzeczywiście ma miejsce na każdy sztuciec osobno i podobno dobrze je myje, ale w takim przypadku zmniejsza się wysokość górnego kosza. Z opinii użytkowników wynika, że trzeba się przyzwyczaić, ale za to potem łatwiej posegregować te sztućce, co noże masz obok siebie, widelce obok siebie itd. ci co mają raczej chwalą.

Wczoraj w saturnie zapytałam gościa o ten sensor załadunku i stwierdził, że jest to sensor zmętnienia wody. Nawet nie dyskutowałam, bo już nie było o czym. Dziś zadzwoniłam w końcu do działu technicznego Siemensa i gość powiedział, że zmywarka po pobraniu wody (na początku są to 3 l) bada czas zmycia załadowanych naczyń, jeśli jej zdaniem nie wystarczyło na zmycie tego co w środku to dobiera tej wody. Tłumaczył również, że badany jest prąd niezbędny do ogrzania pobranej ilości wody. Główna różnica jest taka, że sensor załadunku działa tylko na programie auto, a 1/2 wsadu na wszystkich

Witam

Po długich poszukiwaniach i oględzinach wybrałem sprzęt AGD do kuchni:

- piekarnik elektryczny Amica Integra EBI 8873: http://www.amica.com.pl/pl,produkt,integra,ebi8873,578,2.html

- płyta gazowa Samsung GN641FFXD: http://www.samsung.com/pl/consumer/home-appliances/cooktop/gas-cook-top/GN641FFXD/XEO

- okap Samsung HB6247SX/XEO: http://www.samsung.com/pl/consumer/home-appliances/hoods/built-under/HB6247SX/XEO

- zmywarka Hotpoint-Ariston Luce LFTA+ 3204 HX: http://pl.hotpoint.eu/sprz%C4%99t_agd_h/Zmywarka_LFTA+_3214_HX/pid_73740PL.do

- lodówka Hotpoint-Ariston Combi BCB 333 AVEI FF: http://pl.hotpoint.eu/sprz%C4%99t_agd_h/Lodowka_Combi_BCB_333_AVEI_FF/pid_56497PL.do (proszę zwrócić uwagę, że jej wysokość to 186,3 cm)

Mogę prosić o opinie na temat powyższych urządzeń? Z góry bardzo dziękuję.

Ktoś pytał o funkcję pary w piekarniku. Mam electroluxa od 7-8 lat na obecnym mieszkaniu, na nowe czeka już zakupiony AEG też z funkcją pary, mam nadzieję, że będzie mi tak rewelacyjnie służył jak poprzedni. Funkcji pary używam bardzo często, do gotowania, pieczenia...również do mycia piekarnika. Polecam.

Ktoś pytał o funkcję pary w piekarniku. Mam electroluxa od 7-8 lat na obecnym mieszkaniu, na nowe czeka już zakupiony AEG też z funkcją pary, mam nadzieję, że będzie mi tak rewelacyjnie służył jak poprzedni. Funkcji pary używam bardzo często, do gotowania, pieczenia...również do mycia piekarnika. Polecam.

AEG - jaki model i w jakiej cenie?

Faktycznie niby rozwiązuje to problem, jednak na stronie Boscha przy klilnięciu na HalfLoad pojawia się info Funkcja pozwala na ekonomiczne zmywanie przy częściowo załadowanej zmywarce.Naczynia można rozmieścić dowolnie: tylko w górnym lub tylko w dolnym koszu, lub tez w obu koszach równocześnie[/b]. Cykl zmywania zostaje dopasowany do zmniejszonego załadunku co powoduje znaczną oszczędność wody i energii.. Natomiast w porównaniach zmywarek jest już informacja o niemożności ustawienia w jedynym koszu - więc nie nie skąd takie rozbieżności.

Chodzi o to że możesz sobie układać naczynia gdzie chcesz - czyli dolny kosz, górny lub oba częściowo, ale i tak działają oba ramiona, czyli lepiej rozłożyć naczynia na dwoch po równo.

Dzięki za sugestię - komora świeżości również mnie bardziej przekonuje, a może mógłbyś mi polecić jakąś alternatywę do tych Electroluxów? Dla rodziny 2+2

Myślę, że electrolux to jedne z lepiej wykonanych lodówek, także zostałbym przy nim

Edytowane przez 1igor1

Elfir dziękujemy.

Calineczka, z tego co się zorientowałam 1/2 wsadu, nie polega na tym, że ustawiasz gary tylko na górze lub tylko na dole, lecz jak popadnie, a zmywarka zużywa po prostu mniej wody. Możesz ustawić np. tylko na dole, ale nie oznacza to, że górne ramie myjące nie działa.

Dzięki Patrycja za wyjaśnienie:rolleyes:wg mnie opis na stronie może wprowadzić w błąd:o

Szufladę widziałam w naturze, rzeczywiście ma miejsce na każdy sztuciec osobno i podobno dobrze je myje, ale w takim przypadku zmniejsza się wysokość górnego kosza. Z opinii użytkowników wynika, że trzeba się przyzwyczaić, ale za to potem łatwiej posegregować te sztućce, co noże masz obok siebie, widelce obok siebie itd. ci co mają raczej chwalą.

Ja nie miałam okazji zobaczyć na żywo szuflady, opinie na temat jej użyteczności są skrajnie różne - od super, hiper do całkowicie negatywnych - znalazłam info, że jeden użytkownik nawet odinstalował tą szufladę w Elektroluxie bodajże.:o

Z wysokością górnego kosza to ja się tak bardzo nie martwię - Bosch ma regulowaną wysokość kosza, więc mam nadzieję, że pod tym względem nie będę narzekać:no: Ciekawi mnie jedno - czy do zmywarki z szufladą dodawany jest mimo wszystko koszt na sztućce i długie noże - takie info znalazłam na serwisie euroagd.

Wczoraj w saturnie zapytałam gościa o ten sensor załadunku i stwierdził, że jest to sensor zmętnienia wody. Nawet nie dyskutowałam, bo już nie było o czym.

:lol:

Dziś zadzwoniłam w końcu do działu technicznego Siemensa i gość powiedział, że zmywarka po pobraniu wody (na początku są to 3 l) bada czas zmycia załadowanych naczyń, jeśli jej zdaniem nie wystarczyło na zmycie tego co w środku to dobiera tej wody. Tłumaczył również, że badany jest prąd niezbędny do ogrzania pobranej ilości wody. Główna różnica jest taka, że sensor załadunku działa tylko na programie auto, a 1/2 wsadu na wszystkich

O i to jest konkretna odpowiedź - ja chyba też będę musiała zadzwonić do Siemensa z pytaniami odnośnie płyt i piekarników wybranych przeze mnie, gdyż na ich stronie są informacje, które nie pokrywają się z info. z serwisów porównujących. A miałam nadzieję, że dzisiaj zrobię już zamówienie i będę mieć to z głowy - przez ten sprzęt zarywam noce.

A może ktoś mi tutaj pomoże w związku z piekarnikami HB43AS540/HB43AT540E - oglądając je w realu sprzedawcy mówili mi, że system czyszczenia to kataliza - taka sama informacja znajduje się w opisach w porównywarkach cenowych, natomiast w specyfikacji na stronie Siemensa widnieje info # Automatyczny system czyszczenia ecoClean na ścianie tylnej, górnej i na ścianach bocznych. Wewnętrzne ściany piekarnika pokryte gładką tytanową emalią titanGlanz HB43AT540E na pewno nie ma piekarnika pokrytego gładką emalią - sama dotykałam :rolleyes: Masakra jakaś:confused:

Patrycja a TY na jaką zmywarkę w końcu się zdecydowałaś? Widzę, że idziesz w kierunku Siemensa - ja mam przy zmywarkach sentyment do Boschów - tzn. w moim rodzinnym domu jest Bosch 15 letni, który nigdy nie był naprawiany i mam nadzieję, że z nowej zmywarki również będziemy zadowoleni.

Ciekawi mnie jedno - czy do zmywarki z szufladą dodawany jest mimo wszystko koszt na sztućce i długie noże - takie info znalazłam na serwisie euroagd.

Jak jest szuflada to nie ma kosza :( niestety, to co piszesz to pewnie chodzi o taką półeczkę z tyłu dolnego kosza, można ją właśnie wykorzystać na dłuższe sztućce