Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie fundamentów z nakładem na ścianę nośną

Sebasastian__B

Recommended Posts

Dzień dobry,

Witam wszystkich zważywszy na fakt iż to mój pierwszy post na forum.

Pogoda sprzyja więc chciałbym przystąpić do ocieplenia ścian fundamentowych.

Jak się okazało wysokość ścian fundamentowych ponad poziom gruntu to wysokość bloczka fundamentowego [12 cm].

Chciałbym aby cokół domu był zdecydowanie wyższy [30 cm].

Czy rozrysowana przeze mnie koncepcja w której ocieplenie fundamentów XPS jest bezpośrednio kierowane na ścianę nośną jest podejściem prawidłowym?

Czy zgodnie ze sztuką ocieplenie XPS powinno się kończyć na wysokości izolacji poziomej ścian nośnych / wysokości ściany fundamentowej.

Z góry dziękuję za pomoc w tym temacie.

ocieplenie.jpg

Czy rozrysowana przeze mnie koncepcja w której ocieplenie fundamentów XPS jest bezpośrednio kierowane na ścianę nośną jest podejściem prawidłowym?

Nie wiem, co to jest ocieplenie bezpośrednio kierowane na ścianę, ale izolacja na poziomie wylewki (zwłaszcza grzewczej - bo jaki sens ma cieńsza izolacja wylewki, co w głębi ma 30 i więcej stopni niż wnętrza, które ma ze 21-22*?) cieńsza, od izolacji reszty ściany to mostek. Chcesz, to dawaj XPS - ale większej grubości już od dolnej granicy EPSa na wylewce.

Folię (a jeszcze lepiej papę) na chudziaku daj szerzej - do zewnętrznej granicy termoizolacji, żeby wilgoć nie mogła przedostać się warstwą kleju i przestrzeniami, gdzie miedzy XPS/EPS nie ma kleju.

Ok to tak bardziej obrazowo.

Nie chcę przycinać XPS na równo ze ścianą fundamentową ale zostawić go w całej długości.

Tym samym będzie on izolacją ściany fundamentowej oraz pierwszej warstwy Porothermu.

Dzięki temu elewację zewnętrzna [cokół] będę mógł wyprowadzić o jakieś ~ 24 cm wyżej, nie startować tym samym z elewacją 8 cm nad ziemią.

Skoro będzie mostek. Rzeczywiście nie ma sensu.

Wole już nie kombinować z wysokością cokołu tylko zacząć już elewacje styropianem 20-stką.

Chociaż nie ma kolosalnej różnicy w lambdzie 16 [λD≤0,036] i 20 [λD≤0,031].

Bardziej zastawiałem się czy to nie jest jakiś błąd w sztuce pod jakimiś innymi względami.

Dzięki serdeczne.

Dużym problemem będzie też zachowanie tak wysokiego xps w czasie prac budowlanych, zawsze coś spadnie, ktoś puknie, zaizoluj xps do wysokości ziemi, a później dokleisz wymaganą grubość, i to niekoniecznie xps, do którego ciężko kleić warstwę techniczną.

Ogólnie chciałem to wykonać po wszystkich pracach budowalnych, które mogłyby naruszyć izolację.

Działam zatem metodą klasyczną:

- xps do górnego poziomu ścian fundamentowych

- etixx od poziomu izolacji / początku ścian nośnych

bez kombinowania, cokół będzie jaki będzie.

Dzięki serdeczne.