Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepła - zrobione ozc

gitbejbe

Recommended Posts

Co do fixów, rozumiem Cię, ale dla mnie to odpada.

No więc mamy 3 wyjścia

1) mechaniczna tylko na parter, piętro grawitacyjna. To co mi się tutaj nie podoba to sam fakt, że piętro będę sam wentylować w okresie gdy nie jest używane.

2) 2 niezależne obwody. Na pewno plus jest taki że u siebie na parterze będę zadowolony. Gorzej z górą, bo prosty układ nie rozwiązuje problemu. Sytuacja byłaby identyczna jak przy jednym obwodzie, z tym że tutaj maiłbym pewność że piętro nie bedzie oddziaływać mi na parter.

3) Jedna instalacja na cały dom.

Na czym mi zalezy: abym nie musiał sam dbać o wentylowanie piętra.

Średnio w polsce, każdy pokój pracuje połowę roku. Przez resztę stoi nieużytkowany. Mozna włączyć wentylacje aby pracowała cały czas na piętrze ale jest to nieekonomiczne. Pewnym rozwiązaniem są regulatory przepływu na kazdy pokój, a na pomieszczenia gospodarcze i przejściowe stała wentylacja. Jest to jednak drogie rozwiązanie w zakupie i serwisowaniu. Takie rozwiązania stosuje się w hotelach 4 i 5 gwiazdkowych. Regulatory mogą być sterowane automatycznie przez czujniki, uruchamiona z pozomu recpecji lub aktywowane przez kartę magnetyczną w drzwiach lub inny włącznik. To była by ekstrawagancja z mojej strony. Stosuje się też rozwiązania strefowe, aby zmniejszyć ilość regulatorów (np lewa strona domu, prawa strona), lecz oczywiście kosztem ekonomicznym - wentylowane są tez te pomieszczenia które nie są użytkowane. U mnie będzie raptem 5 pokoi, ot mały pensjonacik, być może zbyt poważnie o tym myślę i w zupełności wystarczyłoby ustawić harmonogram czasowy aby co jakiś czas przewietrzyć pokoje.

Nie możesz wyłączyć wentylacji na dłużej, bo pojawisię wilgoć, grzyb, pleśń i inne problemy z tym związane.

Co da Ci latem, poza sezonem grzewczym WM w pomieszczeniach, gdzie notorycznie będą otwarte okna?

Zimą też niewiele, jak nie będziesz grzał. Tylko przydałoby się przeliczyć OZC i porównać WM z WG na piętrze przyjmując przewidywnane (a nie książkowe) temeratury. Pewnie przy WG potrzebna będzie mocniejsza PC dla ogrzania w te kilka tygodni. Za to nie będzie urządzenia za 5kzł i instalacji do niego za 10-15k zł ciągnącego ze 100W non stop. WG wyjdzie najprawdopodobniej dużo taniej w instalacji nawet uwzględniając mocniejszą PC i trochę taniej w używaniu (włącznie z wyższym kosztem ogrzewania), jak tylko kilka tygodni w roku będziesz grzał.

IMO w takiej sytuacji, gdy na górze nie panujesz nad oknami, nie da się zrobić sprawnie działajej jednej wentylacji. Właściwie to na górze będzie działała źle tak czy inaczej - tylko chodzi o to, żeby nie cierpiał przez to dół.

Jeden rekuperator, jakbyś nim obsługiwł całość to jaką miałby moc? Z 600m3/h? Zejdzie wtedy minimalnie do ilu? 200? 250m3/h? Jak odetniesz zimą górę całkiem - osuszy dół na pieprz. To za duży przepływ.

Jak nie odetniesz nieogrzewanej góry całkiem - to reku przetransportuje chłód na dół a ciepło do góry inwywinduje koszty ogrzewania.

Powtórzę - albo dwa osobne reku z osobnymi instalacjami - powinno być drożej o koszt reku z montażem. Pokusiłbym się nawet o jedną czerpnię i jedną wyrzutnię (odpowiednio duże oczywiście).

Albo WG na górzeb- bo w sumie w tej sytuacji korzyści z WM są żadne zarówno finansowe, jak i użytkowe, a można oszczędzić dobre kilkanaście tysięcy zł na instalacji.

Sytuacja by się zmieniła, jakbyś ogrzewał cały sezon i wentylował tak samo przez cały rok.

Edytowane przez Kaizen

Dzięki za dyskusję. Ciągle analizuje temat i zgadzam się że jedna instalacja to najdroższe i najbardziej skomplikowane rozwiązanie - odpada. Do wyboru zostają 2 obwody lub WM+WG. Nawiązałem kontakt z instalatorem od rekuperatory.pl, gość wydaje się konkretny. Też obstaje za 2ma obwodami, wg nie poleca ale to zrozumiałe, wiadomo że nie w jego interesie jest mówić inaczej ; ) Czekam na jego wycenę.

WG na górze będzie na pewno tańsza, lecz przy obecnej jakości materiałów i szczególności przegród, połowę roku będę musiał osobiście zasuwać wietrzyć pokoje.

Poczekam na wyceny, najgorsze jest to że nikt nie wykonuje tylko samego projektu, zawsze tylko kompleksowa usługa.