Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna domu od północnego wschodu, czy od południowego zachodu - co lepsze?

Recommended Posts

Cześć!

Potrzebuję porady co do usytuowania planowanego domu na bardzo wąskiej działce (11-12 m), na której jedna z długich ścian budynku może być w granicy, ergo - będzie pozbawiona okien.

Ponieważ wjazd jest od południa - pd-zachodu, taras będzie po przeciwnej stronie jamnikowatego, piętrowego budynku, o szerokości maks 7,5 m i długości maksymalnej 24 m.

Wybór trochę między dżumą a cholerą - bo w wariancie 1 w domu po południu będzie słonecznie w większości pomieszczeń, ale jeśli ktoś wybuduje w przyszłości cokolwiek na działce "X" (zapewne również w granicy, czyli całe 4 metry obok) - efekt się nieco anuluje ;-)

W wariancie 2 - jest w domu ciemno i ponuro, ale jest spokój, bo za oknem nigdy nikt nic w granicy nie postawi, a ewentualny sąsiad "X" przyklei się plecami do nas.

Co robić? Pogodzić się z oknami na pn-wsch? Jedynie 1-2 pomieszczenia na piętrze, nad garażem, będą w obu przypadkach miały wystawę mocno południową, co nie zmienia ogólnej sytuacji.

Z góry dzięki za wszelkie rady!

PS Działka jest "krzywa", granica przechodząca przez chodnik, to nie przypadek. Powierzchnia to ok 630 m.kw, powierzchnia zabudowy będzie pewnie ok. 180 m.kw.

wariant 1.jpg

wariant 2.jpg

• 2 months później...
Cześć!

Potrzebuję porady co do usytuowania planowanego domu na bardzo wąskiej działce (11-12 m), na której jedna z długich ścian budynku może być w granicy, ergo - będzie pozbawiona okien.

Pamiętaj, że od 1 stycznia 2018 r. fasada szklana EI30 nie jest oknem, tylko ścianą, a wcześniej "orzecznictwo" mówiło, że pustaki szklane lub luksfery są ścianą. W Warunkach Technicznych pisze "pustaki szklane, luksfery lub inne przeszklenie". Jak Twój Wydział Architektury nie respektuje nowych przepisów, to zastosuj luksfery transparentne:

https://www.luksfer.pl/Pustak-szklany-glass-block-luksfer-198-Transparent-E60-EI15-La-Rochere.htm

Cześć!

Co robić? Pogodzić się z oknami na pn-wsch? Jedynie 1-2 pomieszczenia na piętrze, nad garażem, będą w obu przypadkach miały wystawę mocno południową, co nie zmienia ogólnej sytuacji.

Można dodać kolejne kondygnacje schodkowo? Aby z tyłu była jedna kondygnacja wyżej niż z przodu, więc kolejne pomieszczenia będą też mieć okna od południa. Ponadto widzę, ze dach płaski, to zastosuj doświetla i poziome okna dachowe do dachów płaskich. Nowocześnie wyglądają takie pomieszczenia z oknami w dachach płaskich.

Co zdecydowałeś? Dlaczego piszesz że na działce X ktoś postawi w granicy? Ze zdjęć wynika że ta działka jest szersza niż 16m (chyba?) więc nie ma opcji że ktoś postawi w granicy

Opcja taka jest, jeśli MPZP pozwala na budowę w granicy lub w odległości 1,5 m. Mój MPZP ma zapis:

"dopuszcza się sytuowanie budynku w granicy działki.", ale i tak jeśli Ty będziesz pierwszy to ten drugi musi spełnić warunki przesłaniania i zacieniania.

Edytowane przez Lew2

Oczywiście, że od południowego zachodu - inaczej będziesz mieszkał, jak w norze...

Wbrew pozorom, nawet jak ktoś się obok wybuduje, to przez pół roku słońce jest na tyle wysoko, że nie wpłynie to na doświetlenie okien. Zresztą, plan zagospodarowania, nie pozwoli sąsiadowi wybudować się na tyle wysoko, żeby jego budynek zasłaniał ci dostęp do światła słonecznego.

Edytowane przez Misterhajt

- zobacz jak "wędruje" słoneczko na Twojej działce ( najpierw mamy WSCH słońca, potem ZACH ), co oświetla / doświetla do południa, a co po południu i jaki cień i w którym miejscu da sama kubatura projektowanego budynku. Pamiętaj oczywiście o sąsiadach i możliwym przesłanianiu ich budynków ( co zazwyczaj pokazuje analiza obszaru oddziaływania budynku )

Co zdecydowałeś? Dlaczego piszesz że na działce X ktoś postawi w granicy? Ze zdjęć wynika że ta działka jest szersza niż 16m (chyba?) więc nie ma opcji że ktoś postawi w granicy

Dałem sobie spokój z jamnikiem. Odpuściłem budowanie w granicy, dla pielęgnacji tak zwanych, ahem, stosunków dobrosąsiedzkich :-) Podzieliłem dom na bryły - ostatnia, mieszkalna ma ok 8x10 metrów i jest oddalona od obu granic o ok. 1,5 m. Środkowa, której nie widać na rycinie to mały, wejściowy łącznik, prowadzący do bryły garażowej (która to bryła z jednej strony ma szansę na 4 metry odległości od zachodniej granicy i tym samym szansę na okna w garażu i pracowni / pokoju nad nim).

Działka X ma również ok 12 metrów szerokości - ale: jeśli ja będę miał okna w elewacji zwróconej w jej stronę, to same przepisy przeciwpożarowe nie pozwolą w przyszłości budować sąsiadowi w granicy (jak sądzę).

Ciężko mi było rezygnować z okien w obu długich elewacjach, ale trudno. Przynajmniej mam teraz fajną, w miarę ustawną wewnątrz bryłę mieszkalną z oknami na południe, południowy zachód i północ - północny zachód.

Zobaczymy, co z tego zostanie po etapie właściwego projektowania :-)

Obecnie największym problemem wydaje się być przewidywana logistyka na budowie. Zbudowanie całości za jednym zamachem przy obowiązującej linii zabudowy 5 metrów od frontu (mimo odwołania) byłoby wyczynem. Nawet HDS może mieć problem z rozstawieniem się na działce, po zrobieniu fundamentów. Ale te moje bryłki pewnie dałoby się budować etapami - część mieszkalna z łącznikiem najpierw, część garażowa później (powinna być już mniej kłopotliwa).

zastosuj luksfery transparentne

Jak ja nie cierpię luksfer/luksferów! :-) Ale w kilku miejscach w nowym projekcie będą bardzo wskazane, będę się musiał z nimi przeprosić (po drugiej stronie bryły, w całkowicie bezokiennej elewacji będzie na górze fragment przy-schodowy, który będą musiały doświetlać).

- zobacz jak "wędruje" słoneczko na Twojej działce ( najpierw mamy WSCH słońca, potem ZACH ), co oświetla / doświetla do południa, a co po południu i jaki cień i w którym miejscu da sama kubatura projektowanego budynku. Pamiętaj oczywiście o sąsiadach i możliwym przesłanianiu ich budynków ( co zazwyczaj pokazuje analiza obszaru oddziaływania budynku )

Ma się rozumieć, zbadane. Na szczęście nie zacieniam okien sąsiadów X, a dom na działce Y nie ma okien zwróconych w moją stronę. Teraz, gdy zrezygnowałem z wąskiej bryły, może się wydawać, że pozbywam się lekkomyślnie doświetlenia z czystego zachodu, ale nie martwi mnie to. Są duże okna na pn-zach, może będzie okno z kuchni na pd-zach, a pokoje dzieci na górze (te przy balkoniku-tarasie), są dobrze doświetlone.

wariant 3.jpg

... okna dzieci z widokiem na ścianę " pracowni " ?

aby się do niej dostać ( bryła od strony ulicy ) to mamy albo schody w garażu, albo przejście przez pokoje dzieci i otwarty łącznik / balkon,

trochę tego nie rozumiem

Dokładnie tak. Łącznik ma 4 metry długości. Okna pokoi "dziecięcych" będą w rozsądnej odległości od ścian pracowni, 4 metry tarasu to chyba całkiem sporo. Dodatkowo, część garażowa będzie prwnie nieco niższa od mieszkalnej. Pracownia może mieć dostęp tylko z garażu, nie stanowi to problemu. Ale oczywiście rozważam też drzwi balkonowe prowadzące do niej z dziecięcego tarasu.

Wrzucę później więcej rzutów, może coś jeszcze podlega ciekawej dyskusji.

wygląda to dramatycznie ! - gdybym osobiście miał coś zmienić, wykasowałbym wszystko i podszedł jeszcze raz tematu. Napisałeś, że : " Mnie te pokoje na górze z oknami na pracownię nad garażem nie przeszkadzają " - a co na to osoby, które będą zamieszkiwały w tych pokojach ? Nie projektuje się też budynków z opcją, że już na etapie koncepcji powstają nie do przeskoczenia "buble" funkcjonalne ( o formie budynku nie wspominając ), ale to moja opinia, tak więc możesz się nie sugerować.

wygląda to dramatycznie ! - gdybym osobiście miał coś zmienić, wykasowałbym wszystko i podszedł jeszcze raz tematu. Napisałeś, że : " Mnie te pokoje na górze z oknami na pracownię nad garażem nie przeszkadzają " - a co na to osoby, które będą zamieszkiwały w tych pokojach ? Nie projektuje się też budynków z opcją, że już na etapie koncepcji powstają nie do przeskoczenia "buble" funkcjonalne ( o formie budynku nie wspominając ), ale to moja opinia, tak więc możesz się nie sugerować.

To jest piąta wersja koncepcji, właśnie rozpoczęta od "wykasowania wszystkiego" :D Poprzednie nie spełniały założeń. Jeśli w regularnej bryle o szerokości max 8 m, w której 2 ściany _muszą_ pozostać bez okien, nie stosując zaułków, atrium, czy jakiegokolwiek złamania bryły, uda Ci się wcisnąć 8 (słownie - osiem) pomieszczeń wymagających dostępu do otwieranych okien, to pogratuluję kunsztu ;)

Tu nie ma bubli funkcjonalnych, nie wiem, o jakie chodzi. O dostęp do pracowni z garażu? Takie jest założenie. Pracownia nie musi być dostępna z domu, bo będzie używana efektywnie raz w tygodniu. Okna z pokoju na odległą o 4 metry ścianę drugiej bryły? W projektach z atrium / wnęką w bryle to normalna odległość - gdybyś powiedział "zwiększ, bo 4 metry są klaustrofobiczne" - zrozumiałbym i jest to do zrobienia, np zmniejszając pracownię na rzecz kolejnej części tarasu.

Ja bym to zrobił inaczej. :)

Obie ściany boczne bez okien. Pośrodku domu attrium czy jak to się nazywa z komunikacją i przeszkleniem przez dwie kondygnacje do przeszklonego dachu wcinającego się do części przedniej i tylnej domu.

Zyskujesz przeszklenie jakby od północy pierwszej czesci domu i południa drugiej. Wcięcie do tego atrium od strony wsch, lub zach. Tam gdzie masz lepszego sąsiada itp. W środek dajesz mały krzaczek, lub wodę spływającą po jednej ze ścian.....

Od północy domu kolejna ściana okien. Na końcu działki mur wytynkowany na biało jako lustro dające więcej światła.

Garaż oczywiście do piwnicy.

Edytowane przez pandzik

Ja bym to zrobił inaczej. :)

Obie ściany boczne bez okien. Pośrodku domu attrium czy jak to się nazywa z komunikacją i przeszkleniem przez dwie kondygnacje do przeszklonego dachu wcinającego się do części przedniej i tylnej domu.

Zyskujesz przeszklenie jakby od północy pierwszej czesci domu i południa drugiej. Wcięcie do tego atrium od strony wsch, lub zach. Tam gdzie masz lepszego sąsiada itp. W środek dajesz mały krzaczek, lub wodę spływającą po jednej ze ścian.....

Od północy domu kolejna ściana okien. Na końcu działki mur wytynkowany na biało jako lustro dające więcej światła.

Garaż oczywiście do piwnicy.

Ba, pewnie, że dobry pomysł i sklejałem podobny w trakcie brainstormingu. Wszelkie dziury i przeszklenia w dachu jednakowoż sporo kosztują - nie tylko jeśli chodzi o materiał, ale i naprawdę fachową robociznę.

Garaż w piwnicy - jasne, aż się prosi. Poza tym, ze a) nigdy tego nie ćwiczyłem b) wszyscy znajomi, którzy mają piwnicę na jakimś etapie jej budowy lub użytkowania chcieliby jej nie mieć c) prawdopodobnie wysoki poziom wód gruntowych (jeszcze jestem przed badaniem). Ale tak, piwnica kusi i istotnie rozwiązywałaby kilka problemów.