Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solary-ogrzewanie wody- opinie

Ew-ka

Recommended Posts

Witam.

lukass22 napisał:

lMartwi mnie jedno, a mianowicie to że w moim przypadku odległośc między panelami na dachu a zasobnikiem będzie wynosic około 20- 25 m (to chyba daleko?).

Czy będzie to miało jakiś większy wpływ na sprawnośc całego układu ?

Zdarzają się większe odległości, ale jeżeli zstosujesz otulinę o grubości np. 25-30mm to wiele nie stracisz na przesyle.

pozdrawiam

Witold

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 845
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Solary się nie opłacają !!!! Koszt inwestycji jest większy niż grzanie wody grzałką elektryczną przez 7-10 lat. TO NIE MA SENSU ... ŻADNEGO. Gadżet dla gadżetowiczów.

Jak ktoś mnie przekona że się opłaca to zamontuję sobie solary. Zakładam że musi wyjść na plus w ciągu 5-7 lat. Liczą się tylko poważne wyliczenia a nie naciągane bzdury.

A po co mamy Cię przekonywać? Tu na forum są nie tylko przedstawiciele handlowi firm sprzedających kolektory i układy z kolektorami. :p

Chcesz, to sobie policz. :) Tu jest fajny program:

http://www.kolektorek.pl/

liczy i od razu dopasowuje wszystkie elementy instalacji.

Mam na razie dwa pytania:

1.czy można dokupić jeśli np. rodzina sie powiększyć ilość solarów ??? ( np. powiększa się rodzina potrzeba więcej gorącej wody)

2.Jak jest z tym basenem sprawa bardzo ale to bardzo mi się spodobała ale jest jedno ale. Oszczędność wody bo przecież nie będę wyrzucał powiedzmy 300l wody codziennie bo mi się ochłodziła a żeby zrobić obieg wody to sobie jakoś nie potrafię wyobrazić.

jedna rzecz mnie w solarach nie przekonuje powiem szczerze. Nie wiem może są tacy ludzie , ale jak ja wracam z pracy to marze o jednym.... o zimnym prysznicu lub kąpieli .Jakoś nie mam ochoty na kapanie się w odzie o temperaturze 35 stopni prawdę mówiąc chyba bym zwariował jeszcze po takiej kąpieli. Bardziej interesuje mnie zima i wykorzystanie ich w tym okresie. Jeśli te sollary w zimie i przy temperaturze powiedzmy poniżej -5 stopni ogrzeje mi wodę do powiedzmy do temperatury 50 stopnii bez użycia gazu ,to biorę to bez wahania.

Witam.

martinez44 napisał:

Jak ktoś mnie przekona że się opłaca to zamontuję sobie solary.

Najlepszą rzeczą jest pogadanie z kimś kto posiada kolektory, poza tym słowo " opłaca " ma wiele wątków od korzyści wymiernych czy finansowych po dbałość o swoje najbliższe otoczenie. Jest też co raz większa grupa użytkowników, która zabezpiecza się na " starość" przed kosztami eksploatacji swoich domów.

Łukasz789 napisał:

1.czy można dokupić jeśli np. rodzina sie powiększyć ilość solarów ??? ( np. powiększa się rodzina potrzeba więcej gorącej wody)

Aby można było powiększyć instalacje trzeba to przewidzieć i od razu wstawić jeżeli to konieczne grubsze rury a i rozmieszczenie na dachu kolektorów powinno takie aby można bez problemu dołożyć.

2.Jak jest z tym basenem sprawa bardzo ale to bardzo mi się spodobała ale jest jedno ale. Oszczędność wody bo przecież nie będę wyrzucał powiedzmy 300l wody codziennie bo mi się ochłodziła a żeby zrobić obieg wody to sobie jakoś nie potrafię wyobrazić.

Baseny robi się w układzie zamkniętym, ciepło z kolektorów po przez wymiennik trafia do basenu. Link do hybrydy: http://www.bachus.com.pl/wicia/index.php?site=instalacje

pozdrawiam

Witold

• 2 weeks później...

Witam.

michalwdowski napisał:

jakie połączenie trzech kolektorów będzie bardziej odpowiednie szeregowe czy równoległe? układ będzie podłączony do bufora 800l.

Połączysz je równolegle, ten bufor jest trochę za wielki do tej ilości kolektorów. Po co Tobie tak duża ilość letniej wody, nie lepiej mniej o większej temperaturze?

pozdrawiam.

Witold

no to się wyjaśniło :cry:

Calość wyniesie ok 10 000zł ( 2 solary , węzownica, przewody ,stojaki , zbiornik itp.)

My zuzywamy dziennie ok 100 l ciepłej wody- więc ta inwestycja chyba nam sie nie oplaci ( zwrot kosztów za 15 lat ,ale wtedy trzeba zainwestować znowu w nowe urządzenia).Chyba nie będzie na razie u nas solarów -może w przyszlości .... :cry:

szkoda....już widziałam zaoszczędzony worek pieniędzy.....

a może są gdzieś tańsze solary? u nas był z firmy Velux.....

Wyciagne jeden z pierwszych postow na wierzch, ale po co uzywac bufora na 300 l jak uzywa sie 100 l wody dziennie ??

Fantom

Solary się nie opłacają !!!! Koszt inwestycji jest większy niż grzanie wody grzałką elektryczną przez 7-10 lat. TO NIE MA SENSU ... ŻADNEGO. Gadżet dla gadżetowiczów.

Jak ktoś mnie przekona że się opłaca to zamontuję sobie solary. Zakładam że musi wyjść na plus w ciągu 5-7 lat. Liczą się tylko poważne wyliczenia a nie naciągane bzdury.

Wliczales w to zwrot czesci srodkow z gminy ?

No i kto wie po ile bedzie prad za 10 lat - a slonce bedzie kosztowac ciagle tyle samo :)

Fantom

Wliczales w to zwrot czesci srodkow z gminy ?

No i kto wie po ile bedzie prad za 10 lat - a slonce bedzie kosztowac ciagle tyle samo :)

Fantom

Chyba, że przyciśnięta przez np emerytów Ojczyzna nałoży na słoneczko jaki podatek albo inną akcyzę:) i będzie z satelitów wypatrywać nielegalnych solarów.

• 4 weeks później...

Witam wszystkich.

Mam zamiar zainstalować u mnie w domu instalacje solarną.

Martwi mnie jedno, a mianowicie to że w moim przypadku konstrukcja dachu od strony południowej nie pozwala mi na zainstalowanie kolektorów solarnych w jednej płaszczyźnie tzn. mam za mało miejsca na zamontowanie np. 3 kolektorów obok siebie. Jedynym rozwiązaniem jest umieszczenie ich w trzech różnych miejscach co ilustruje rysunek poniżej. Co o tym sądzicie? Czy będzie to miało jakiś większy wpływ na sprawność całego układu?

http://img94.imageshack.us/img94/3897/beztytuuqa.jpg

Witam wszystkich.

Mam zamiar zainstalować u mnie w domu instalacje solarną.

Martwi mnie jedno, a mianowicie to że w moim przypadku konstrukcja dachu od strony południowej nie pozwala mi na zainstalowanie kolektorów solarnych w jednej płaszczyźnie tzn. mam za mało miejsca na zamontowanie np. 3 kolektorów obok siebie. Jedynym rozwiązaniem jest umieszczenie ich w trzech różnych miejscach co ilustruje rysunek poniżej. Co o tym sądzicie? Czy będzie to miało jakiś większy wpływ na sprawność całego układu?

Pytanie czy potrzebujesz 3 kolektorów. Ile osób będzie korzystać stale z c.w.u.?

Witam.

azsym napisał:

Co o tym sądzicie? Czy będzie to miało jakiś większy wpływ na sprawność całego układu?

Z tego rozkładu widać, że jeżeli instalacji nie wciągniesz pod dach i tam kolektory połączysz z sobą a zrobisz to na zewnątrz to jeżeli nie zastosujesz opowienio grubych otulin to w okresach przejściowych stracisz trochę na przesyle. A czy nie było by lepiej zamontować kolektory na balustradzie balkonu, będą wtedy w kupie.

pozdrawiam.

Witold

Jak na razie z cwu. będą korzystać 3 osoby. Będzie to najprawdopodobniej zestaw solarny HEWALEX 2TLP-KOMPAKT300H. Na rysunku umieściłem trzy kolektory ponieważ chciałem wam pokazać jakie są możliwości umieszczenia ich na powierzchni dachu. Czy to będą dwa lub trzy kolektory i tak będą musiały być osobno.

O balustradzie balkonu jeszcze nie myślałem. Może to będzie dobry pomysł na rozwiązanie tego problemu. Trochę to przysłoni promienie słoneczne padające przez drzwi balkonowe do salonu. Ale czego się nie robi dla darmowej ciepłej wody. :D

Witam.

azsym napisał:

Może to będzie dobry pomysł na rozwiązanie tego problemu. Trochę to przysłoni promienie słoneczne padające przez drzwi balkonowe do salonu.

Słońce tak nisko nie świeci, więc promieniowania bezpośredniego nie zasłonią może co najwyżej przesłońić trochę światła rozproszonego.

A takt to może wyglądać w praktyce:

http://obrazki.elektroda.net/65_1264415396_thumb.jpg

pozdrawiam.

Witold

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
mam pytanie ile kosztuje wykonanie projektu na kolektory sloneczne ???

Czy ktos moze korzystal z dotacji na kolektory sloneczne ???

W przypadku dużych systemów solar pow. 30m^2 (SGA) planowanie szczegółowe może pociągnąć za sobą koszty w wysokości 5,8% kwoty ze wstępnego planowania. Koszt ten jest zwracany przy realizacji systemu solar.

W przypadku małych instalacji, poza policzeniem naczynia wzbiorczego to resztę dobieramy z "podręczników planowania" przygotowanych przez producenta.