kolektor1 08.11.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Witam. lukass22 napisał: lMartwi mnie jedno, a mianowicie to że w moim przypadku odległośc między panelami na dachu a zasobnikiem będzie wynosic około 20- 25 m (to chyba daleko?). Czy będzie to miało jakiś większy wpływ na sprawnośc całego układu ? Zdarzają się większe odległości, ale jeżeli zstosujesz otulinę o grubości np. 25-30mm to wiele nie stracisz na przesyle. pozdrawiam Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 14.12.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Solary się nie opłacają !!!! Koszt inwestycji jest większy niż grzanie wody grzałką elektryczną przez 7-10 lat. TO NIE MA SENSU ... ŻADNEGO. Gadżet dla gadżetowiczów. Jak ktoś mnie przekona że się opłaca to zamontuję sobie solary. Zakładam że musi wyjść na plus w ciągu 5-7 lat. Liczą się tylko poważne wyliczenia a nie naciągane bzdury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.12.2009 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 A po co mamy Cię przekonywać? Tu na forum są nie tylko przedstawiciele handlowi firm sprzedających kolektory i układy z kolektorami. Chcesz, to sobie policz. Tu jest fajny program: http://www.kolektorek.pl/ liczy i od razu dopasowuje wszystkie elementy instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 14.12.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Mam na razie dwa pytania:1.czy można dokupić jeśli np. rodzina sie powiększyć ilość solarów ??? ( np. powiększa się rodzina potrzeba więcej gorącej wody)2.Jak jest z tym basenem sprawa bardzo ale to bardzo mi się spodobała ale jest jedno ale. Oszczędność wody bo przecież nie będę wyrzucał powiedzmy 300l wody codziennie bo mi się ochłodziła a żeby zrobić obieg wody to sobie jakoś nie potrafię wyobrazić. jedna rzecz mnie w solarach nie przekonuje powiem szczerze. Nie wiem może są tacy ludzie , ale jak ja wracam z pracy to marze o jednym.... o zimnym prysznicu lub kąpieli .Jakoś nie mam ochoty na kapanie się w odzie o temperaturze 35 stopni prawdę mówiąc chyba bym zwariował jeszcze po takiej kąpieli. Bardziej interesuje mnie zima i wykorzystanie ich w tym okresie. Jeśli te sollary w zimie i przy temperaturze powiedzmy poniżej -5 stopni ogrzeje mi wodę do powiedzmy do temperatury 50 stopnii bez użycia gazu ,to biorę to bez wahania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 14.12.2009 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Witam. martinez44 napisał: Jak ktoś mnie przekona że się opłaca to zamontuję sobie solary. Najlepszą rzeczą jest pogadanie z kimś kto posiada kolektory, poza tym słowo " opłaca " ma wiele wątków od korzyści wymiernych czy finansowych po dbałość o swoje najbliższe otoczenie. Jest też co raz większa grupa użytkowników, która zabezpiecza się na " starość" przed kosztami eksploatacji swoich domów. Łukasz789 napisał: 1.czy można dokupić jeśli np. rodzina sie powiększyć ilość solarów ??? ( np. powiększa się rodzina potrzeba więcej gorącej wody) Aby można było powiększyć instalacje trzeba to przewidzieć i od razu wstawić jeżeli to konieczne grubsze rury a i rozmieszczenie na dachu kolektorów powinno takie aby można bez problemu dołożyć. 2.Jak jest z tym basenem sprawa bardzo ale to bardzo mi się spodobała ale jest jedno ale. Oszczędność wody bo przecież nie będę wyrzucał powiedzmy 300l wody codziennie bo mi się ochłodziła a żeby zrobić obieg wody to sobie jakoś nie potrafię wyobrazić. Baseny robi się w układzie zamkniętym, ciepło z kolektorów po przez wymiennik trafia do basenu. Link do hybrydy: http://www.bachus.com.pl/wicia/index.php?site=instalacje pozdrawiam Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 25.12.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 witam wszystkich. przymierzam się do zakupu trzech kolektorów płaskich. jakie połączenie trzech kolektorów będzie bardziej odpowiednie szeregowe czy równoległe? układ będzie podłączony do bufora 800l. pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 26.12.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Witam. michalwdowski napisał: jakie połączenie trzech kolektorów będzie bardziej odpowiednie szeregowe czy równoległe? układ będzie podłączony do bufora 800l. Połączysz je równolegle, ten bufor jest trochę za wielki do tej ilości kolektorów. Po co Tobie tak duża ilość letniej wody, nie lepiej mniej o większej temperaturze? pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.12.2009 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 no to się wyjaśniło Calość wyniesie ok 10 000zł ( 2 solary , węzownica, przewody ,stojaki , zbiornik itp.) My zuzywamy dziennie ok 100 l ciepłej wody- więc ta inwestycja chyba nam sie nie oplaci ( zwrot kosztów za 15 lat ,ale wtedy trzeba zainwestować znowu w nowe urządzenia).Chyba nie będzie na razie u nas solarów -może w przyszlości .... szkoda....już widziałam zaoszczędzony worek pieniędzy..... a może są gdzieś tańsze solary? u nas był z firmy Velux..... Wyciagne jeden z pierwszych postow na wierzch, ale po co uzywac bufora na 300 l jak uzywa sie 100 l wody dziennie ?? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.12.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Solary się nie opłacają !!!! Koszt inwestycji jest większy niż grzanie wody grzałką elektryczną przez 7-10 lat. TO NIE MA SENSU ... ŻADNEGO. Gadżet dla gadżetowiczów. Jak ktoś mnie przekona że się opłaca to zamontuję sobie solary. Zakładam że musi wyjść na plus w ciągu 5-7 lat. Liczą się tylko poważne wyliczenia a nie naciągane bzdury. Wliczales w to zwrot czesci srodkow z gminy ? No i kto wie po ile bedzie prad za 10 lat - a slonce bedzie kosztowac ciagle tyle samo Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiegulec 31.12.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Solary się nie opłacają !!!! Koszt inwestycji jest większy niż grzanie wody grzałką elektryczną przez 7-10 lat. TO NIE MA SENSU ... ŻADNEGO. Gadżet dla gadżetowiczów. Jak ktoś mnie przekona że się opłaca to zamontuję sobie solary. Zakładam że musi wyjść na plus w ciągu 5-7 lat. Liczą się tylko poważne wyliczenia a nie naciągane bzdury. Wliczales w to zwrot czesci srodkow z gminy ? No i kto wie po ile bedzie prad za 10 lat - a slonce bedzie kosztowac ciagle tyle samo Fantom Chyba, że przyciśnięta przez np emerytów Ojczyzna nałoży na słoneczko jaki podatek albo inną akcyzę i będzie z satelitów wypatrywać nielegalnych solarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azsym 24.01.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Witam wszystkich.Mam zamiar zainstalować u mnie w domu instalacje solarną.Martwi mnie jedno, a mianowicie to że w moim przypadku konstrukcja dachu od strony południowej nie pozwala mi na zainstalowanie kolektorów solarnych w jednej płaszczyźnie tzn. mam za mało miejsca na zamontowanie np. 3 kolektorów obok siebie. Jedynym rozwiązaniem jest umieszczenie ich w trzech różnych miejscach co ilustruje rysunek poniżej. Co o tym sądzicie? Czy będzie to miało jakiś większy wpływ na sprawność całego układu? http://img94.imageshack.us/img94/3897/beztytuuqa.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 24.01.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Witam wszystkich. Mam zamiar zainstalować u mnie w domu instalacje solarną. Martwi mnie jedno, a mianowicie to że w moim przypadku konstrukcja dachu od strony południowej nie pozwala mi na zainstalowanie kolektorów solarnych w jednej płaszczyźnie tzn. mam za mało miejsca na zamontowanie np. 3 kolektorów obok siebie. Jedynym rozwiązaniem jest umieszczenie ich w trzech różnych miejscach co ilustruje rysunek poniżej. Co o tym sądzicie? Czy będzie to miało jakiś większy wpływ na sprawność całego układu? Pytanie czy potrzebujesz 3 kolektorów. Ile osób będzie korzystać stale z c.w.u.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 24.01.2010 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Witam. azsym napisał: Co o tym sądzicie? Czy będzie to miało jakiś większy wpływ na sprawność całego układu? Z tego rozkładu widać, że jeżeli instalacji nie wciągniesz pod dach i tam kolektory połączysz z sobą a zrobisz to na zewnątrz to jeżeli nie zastosujesz opowienio grubych otulin to w okresach przejściowych stracisz trochę na przesyle. A czy nie było by lepiej zamontować kolektory na balustradzie balkonu, będą wtedy w kupie. pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azsym 25.01.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Jak na razie z cwu. będą korzystać 3 osoby. Będzie to najprawdopodobniej zestaw solarny HEWALEX 2TLP-KOMPAKT300H. Na rysunku umieściłem trzy kolektory ponieważ chciałem wam pokazać jakie są możliwości umieszczenia ich na powierzchni dachu. Czy to będą dwa lub trzy kolektory i tak będą musiały być osobno. O balustradzie balkonu jeszcze nie myślałem. Może to będzie dobry pomysł na rozwiązanie tego problemu. Trochę to przysłoni promienie słoneczne padające przez drzwi balkonowe do salonu. Ale czego się nie robi dla darmowej ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 25.01.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Witam. azsym napisał: Może to będzie dobry pomysł na rozwiązanie tego problemu. Trochę to przysłoni promienie słoneczne padające przez drzwi balkonowe do salonu. Słońce tak nisko nie świeci, więc promieniowania bezpośredniego nie zasłonią może co najwyżej przesłońić trochę światła rozproszonego. A takt to może wyglądać w praktyce: http://obrazki.elektroda.net/65_1264415396_thumb.jpg pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azsym 26.01.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 WitamMyślę że to rozwiązanie z zamontowaniem kolektorów na balkonie będzie najlepszym wyjściem. W sam raz zmieszczą mi się tam dwa kolektory poziomo. Dzięki za pomoc.Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 30.01.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 azsym szczerze mowiac to mnie takie rozmieszczenie solarow nie podobaloby sie. Wolalabym zbudowac odzielny stelaz naziemny niz tak, co by nie mowic, szpecic dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlodyu 12.04.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 witam Przymierzam się do takiego zestawu dla 4 osobowej rodziny , czy ktoś miał z tym do czynienia , prosze o opinię http://www.sklepsolar.pl/pl/sklep/produkt/professional-300-gallo-ev.html z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martas_sa 24.04.2010 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 mam pytanie ile kosztuje wykonanie projektu na kolektory sloneczne ??? Czy ktos moze korzystal z dotacji na kolektory sloneczne ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 26.04.2010 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 mam pytanie ile kosztuje wykonanie projektu na kolektory sloneczne ??? Czy ktos moze korzystal z dotacji na kolektory sloneczne ??? W przypadku dużych systemów solar pow. 30m^2 (SGA) planowanie szczegółowe może pociągnąć za sobą koszty w wysokości 5,8% kwoty ze wstępnego planowania. Koszt ten jest zwracany przy realizacji systemu solar. W przypadku małych instalacji, poza policzeniem naczynia wzbiorczego to resztę dobieramy z "podręczników planowania" przygotowanych przez producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts