Roberttt 27.05.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 dokładnie woda nagrzewa się w rurach które są bezpośrednio w zbiorniku wydajność powierzchni absorbującej jest tak obliczona że woda nie osiągnęła mi więcej niż 90st. takze górny próg nie robi problemu... a jeśli chodzi o zamarzanie to właśnie ta grzałka utrzymuje temp. ustawiona na sondzie tak żeby tak woda nie zamarzla... na zime wode spuszczam i to na tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.05.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Nie noooo, fajne te solary. W okresie zimowym nie daja wogole ciepla, a w okresie przejsciowym stawiam, ze nagrzeja maks 30 stopni, jezeli sa "tak obliczone" ze w najwieksze upaly dadza maks 90 st na kolektorze.Tak swoaj droga ciagle nei rozumiem, o co chodzi z nagrzewaniem sie tych rur w zbiorniku. Moze chodzi o wezownice ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.05.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 @szczukot - zobacz sobie w internecie jak wygląda budowa rurki solarnej. Na jej czubku jest taki "dydek" co się mocno nagrzewa jak na rurkę padają promienie słoneczne. Normalnie ten dydek ogrzewa glikol, ale jak go zanurzysz szczelnie w zbiorniku to będzie bezpośrednio grzał wodę. Rozwiązanie tanie, ale ma sporo wad. Coś za coś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.05.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Czyli jest zbiornik na dachu np i w niego wcisniete 30 rur ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roberttt 01.06.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 wciśnie się nawet 100 rur jak ktoś ma fantazje i potrzebe... wystarczy godzina slonca i mamy temp 50`... i taka wlasnie bedzie w lekko sloneczne dni... zima nie dziala ale powiedz mi jaki zestaw dziala zima jesli w tamtym roku ja naliczylem 8 dni slonecznych zima? zestaw jest prosty i tani ale za to szybko widac zwrot po jego zakupie nawet gdy korzystamy z niego przez pol roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.06.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Ile jest zima slonecznych dni ? A kogo to obchodzi. Nie musza byc dni sloneczne, aby "normalne" solary grzaly wode. Na pewno nie w 100%, ale ....Dzisiaj u mnie slonce nie wyszlo ani razu, a cala noc padalo. Na kolektorach mam teraz 45 stopni a w 300 L zbiorniku ponad 40. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roberttt 06.06.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 szczukot wyszło małe niedogadanie... ja mówie o okresie kiedy mamy temp ujemne bo wtedy w systemie który mam ja istnieje zagrzożenie zamarzniecia wody gdyż woda zamarznie a wtedy wszyscy wiemy co bedzie... w lekkie przymrozki pomaga grzałka która utrzymuje minimalną temp. a do tego sloneczko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czyngis 07.06.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Dzisiaj u mnie slonce nie wyszlo ani razu, a cala noc padalo. Na kolektorach mam teraz 45 stopni a w 300 L zbiorniku ponad 40. Fantom a możesz pochwalić sie co to masz za solary, ciekawi mnie bo moje w pochmurne dni wogóle nie grzeją a w słoneczne wyciągnęły max 48 stopni na CWU (też mam zbiornik 300l, a solary ACV 30 rur) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.06.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Ja mam zwykle Makrotermy rurowe. Nie zadne Buderusy, Vissmany itp. W zestawie daja 3 panele - ja wzialem tylko dwa. Dzisiaj mam 62 st na panelach i 56 na zbiorniku. Przeplyw ustawilem sobie na 2l/min i zalaczanie powyzej 5 stopni roznicy. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agap771 22.06.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Witam,odświężę troszkę temat i zapytam czy z waszego doświadczenia warto zakładać solary? Obecnie stoję przed dylematem czy założyć czy nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 22.06.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Mam - czy bym wydal kase drugi raz ? Nie wiem. Teraz jak pogoda to fajnie - ciepla woda praktycznie za free. Ale ten koszt zalozenia ....Zwrocic sie raczej nei zwroci. Po prostu bedziesz bardzie "eko..." Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 28.06.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Osobiście uważam, że najlepszymi na rynku są kolektory z pojedyńczą rurą szklaną i absorberem umieszczonym w próżni. Co ciekawe produkowane są w europie, zaprojektowane specjalnie dla klimatu północno-europejskiego. Taki kolektor ma lepszą wydajność i pomimo wyższej ceny niż chińszczyzna, zapracuje na siebie szybciej. Dużo osób ma wątpliwości co do połączenia metal-szkło, jednak procucent gwarantuje szczelność przez 25 lat, więc świadczy to o jakości. Będę w przyszłości zamawiał takie kolektory, osobiście wybrałem varisol, składa się je z pojedyńczych rur i buduje się kolektor takiej wielkości jakiej sobie życzymy, a co ciekawe w każdej chwili możemy sobie system rozbudowywać. Będę to ściągał z zagranicy więc jakby ktoś był zainteresowany to wtedy koszty transportu będą mniejsze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
outlaw 15.09.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Tak jakby kogoś interesowało to może zobaczyć jak pracuje moja instalacja http://mtrpr.vipserv.org/wykres_solary.php Parametry :- 20 rur próżniowych Sunnex- zasobnik 250 L- zużycie 2 osoby- dwie wężownice spięte - stąd transfer ciepła z góry na dół jak rano ruszają solary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.09.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Osobiście uważam, że najlepszymi na rynku są kolektory z pojedyńczą rurą szklaną i absorberem umieszczonym w próżni. Co ciekawe produkowane są w europie, zaprojektowane specjalnie dla klimatu północno-europejskiego. Taki kolektor ma lepszą wydajność i pomimo wyższej ceny niż chińszczyzna, zapracuje na siebie szybciej. Dużo osób ma wątpliwości co do połączenia metal-szkło, jednak procucent gwarantuje szczelność przez 25 lat, więc świadczy to o jakości. Będę w przyszłości zamawiał takie kolektory, osobiście wybrałem varisol, składa się je z pojedyńczych rur i buduje się kolektor takiej wielkości jakiej sobie życzymy, a co ciekawe w każdej chwili możemy sobie system rozbudowywać. Będę to ściągał z zagranicy więc jakby ktoś był zainteresowany to wtedy koszty transportu będą mniejsze. Pozdrawiam. TomekB już ściągnąłeś solary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.09.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Tak z ciekawosci moge podac, ze za miesiac uzywania gazu w wakacje, zaplacilem 70 zl. To zuzycie dla 4 osobowej rodziny, z wanna, gotowaniem w domu (i myciem pod biezaca woda) i cyrkulacja.Ptanko do osob ktore nie maja solarow i "podobna" sytuacje : ile zaplaciliscie ? Bedzie zawsze jakies porownanie ile mozna zaoszczedzic (lub nie) na solarach. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.09.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 poszło 290zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 02.10.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 (edytowane) Jeszcze nie autorus ale na przyszły sezon koniecznie chcę je mieć. Edytowane 2 Października 2011 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 07.11.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Witam serdecznie. Grzanie wody latem bojlerem to zwiększone koszty za energie elektryczna ok. 150 -200 zł więcej przy 2-3 osobowej rodzinceJeśli zastąpimy ogrzewanie solarem to z pewnością koszty zwrócą się po 2-3 latach. A to dlaczego. Nie zapomnijmy że w słoneczne dni solar w zupełności wystarczy by zapewnić ciepłą wodę na cały dzień. W inne trochę pochmurne dni może nie da komfortowej temp. ale woda będzie nieco cieplejsza niż bezpośrednio z kranu co ograniczy podgrzanie wody w zasobniku grzałką wiec to tez jest dodatkowa oszczędność.Bezpodstawne jest mówienie ze solary się nie opłacają. Jak może się nie opłacać ciepła woda za darmo przez kilka miesięcy w roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.11.2011 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Witam serdecznie. Grzanie wody latem bojlerem to zwiększone koszty za energie elektryczna ok. 150 -200 zł więcej przy 2-3 osobowej rodzince Jeśli zastąpimy ogrzewanie solarem to z pewnością koszty zwrócą się po 2-3 latach. A to dlaczego. Nie zapomnijmy że w słoneczne dni solar w zupełności wystarczy by zapewnić ciepłą wodę na cały dzień. W inne trochę pochmurne dni może nie da komfortowej temp. ale woda będzie nieco cieplejsza niż bezpośrednio z kranu co ograniczy podgrzanie wody w zasobniku grzałką wiec to tez jest dodatkowa oszczędność. Bezpodstawne jest mówienie ze solary się nie opłacają. Jak może się nie opłacać ciepła woda za darmo przez kilka miesięcy w roku? a może warto by w takiej sytuacji zastanowić się nad zmniejszeniem zużycia wody albo policzyć tak normalnie, a nie "marketingowo"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.06.2014 03:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 (edytowane) Polecam !! pracowity cielaczek po ile sprzedajesz? dogrzewać chałupę w czerwcu??? to trzeba mieć chyba inny tok ewolucyjny, a liczyć na taki sam efekt w okresie sezonu grzewczego, to dodatkowo zamienić się na łby z ch...m Edytowane 7 Czerwca 2014 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts