szczukot 07.06.2014 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 (edytowane) Polecam !! Jaki to sterownik ST460 ? Chyba nie zdecydowąłbym się na podłączanei instalacji CO do kolektorów. Daj znać w zimę czy coś z tego wyszło. Fantom Edytowane 7 Czerwca 2014 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agania 03.09.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 pozwolę sobie wkleić moją analizę opłacalności po roku użytkowania instalacji solarnej do podgrzewania c.w.u. Może się komuś przyda:http://www.wlasnemiejsce.pl/2015/09/inwestycja-w-solary-czy-sie-opaca.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seniorlako 04.09.2015 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 pozwolę sobie wkleić moją analizę opłacalności po roku użytkowania instalacji solarnej do podgrzewania c.w.u. Może się komuś przyda: http://www.wlasnemiejsce.pl/2015/09/inwestycja-w-solary-czy-sie-opaca.html Czyli wychodzi na to że się jak najbardziej opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.09.2015 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 pozwolę sobie wkleić moją analizę opłacalności po roku użytkowania instalacji solarnej do podgrzewania c.w.u. Może się komuś przyda: http://www.wlasnemiejsce.pl/2015/09/inwestycja-w-solary-czy-sie-opaca.html Widac czarno na białym ze dotacja spowodowała opłacalnosc, bez niej czas zwrotu wyniósłby ok 18 lat pod warunkiem calkowitego braku awarii i kosrwacji układu co wydaje sie byc niemozliwe. Poniewaz nie kazdy ma mozliwosc uzyskania dotacji to ten który nie ma mozliwosci jej uzyskania nie ma dylematu do opłacalnsci instalacji solarnej. Po prosyu jest niepłacalna. W tym przypadku mamy 5 osób korzystających z cwu, w przypadku mniejszej ilosci osób czas zwrotu takiej instalacji rosnie co powoduje całkowity bezsens jej stosowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agania 04.09.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Widac czarno na białym ze dotacja spowodowała opłacalnosc, bez niej czas zwrotu wyniósłby ok 18 lat pod warunkiem calkowitego braku awarii i kosrwacji układu co wydaje sie byc niemozliwe. Poniewaz nie kazdy ma mozliwosc uzyskania dotacji to ten który nie ma mozliwosci jej uzyskania nie ma dylematu do opłacalnsci instalacji solarnej. Po prosyu jest niepłacalna. W tym przypadku mamy 5 osób korzystających z cwu, w przypadku mniejszej ilosci osób czas zwrotu takiej instalacji rosnie co powoduje całkowity bezsens jej stosowania Rzeczywiście opłacalność jest spowodowana uzyskaniem dotacji, ale o ile wiem, to dotacji teraz sporo w różnych gminach + ogólnopolski prosument (mniejsze, ale 40% to też sporo). W naszym przypadku ilość osób do opłacalności ma się na razie nijak, bo 3 z 5 to małe dzieci, które na razie myją się w jednej wannie, więc zużycie wydaje mi się nie ma tu nic do rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.09.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Rzeczywiście opłacalność jest spowodowana uzyskaniem dotacji, ale o ile wiem, to dotacji teraz sporo w różnych gminach + ogólnopolski prosument (mniejsze, ale 40% to też sporo). W naszym przypadku ilość osób do opłacalności ma się na razie nijak, bo 3 z 5 to małe dzieci, które na razie myją się w jednej wannie, więc zużycie wydaje mi się nie ma tu nic do rzeczy. Wiele gmin nie ma zadnych dotacji, zuzycie ma do rzeczy im wiecej zuzywamy cwu tym szybciej sie zwróci instalacja solarna. Wracając do bloga, w przypadku gazu opłaty stałe uzaleznione są od zuzycia. Mamy taryfy dla gospodarstw domowych: W1- do 120 m3/rok W2- 120-1200 m3/rok W3- 1200-8000 m3/rok W kazdej z tych taryf jest inna opłata stała ale i równiez cena na m3/kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agania 04.09.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 zuzycie ma do rzeczy im wiecej zuzywamy cwu tym szybciej sie zwróci instalacja solarna. z tym się zgadzam, ale chodziło mi o to, że w naszym przypadku (czyli przy małych dzieciach kąpiących się razem) nie można uważać, że zużywamy dużo więcej ciepłej wody niż rodzina z w 1 czy 2 dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.09.2015 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 szkoda że nie napisała Pani ile l cwu było ogrzewanych w latach 2011- 2014 bo zasobnik solarny 300l dodawany jest w pakiecie do instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agania 04.09.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 tyle samo, bo mieliśmy zasobnik o takiej samej pojemności, gdyż w trakcie budowy domu myśleliśmy już o instalacji solarnej i niektóre elementy były kupione "na wyrost". Niestety, żeby dostać dotację musieliśmy wziąć kompletną instalację, a więc wymienić zasobnik, mimo że nasz miał również taką pojemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 06.09.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Niestety, żeby dostać dotację musieliśmy wziąć kompletną instalację, Ale koszt tej kompletnej instalacji jest mocno zawyżony, taka instalacja na podobnych kolektorach kosztuje nie więcej jak 10-11 tyś zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 06.09.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Oj ludzie. Bądźmy realistami - solary się nie zwracają finansowo ! I tyle. A ja mam, chwalę sobie i następny raz też bym zrobił. Kosztowało mnie to z 10 tyś, nie było żadnych dofinansowań itp Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.09.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Oj ludzie. Bądźmy realistami - solary się nie zwracają finansowo ! I tyle. A ja mam, chwalę sobie i następny raz też bym zrobił. Kosztowało mnie to z 10 tyś, nie było żadnych dofinansowań itp Fantom To po co byś to robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 06.09.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 A po co ci np rekuperacja (nigdy się nie zwraca) lub samochó (ten to już wogóle sę nie zwraca).Niektóe rzeczy ma się np dla komfortu życia, przyjemności, bycia eco itd Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 07.09.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 a może szybciej i prędzej zwróci się instalacja fotowoltaiczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agania 07.09.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Ale koszt tej kompletnej instalacji jest mocno zawyżony, taka instalacja na podobnych kolektorach kosztuje nie więcej jak 10-11 tyś zł. Może, ale mieliśmy możliwość otrzymania dotacji na to co ustaliła gmina. Nie wnikaliśmy więc jakoś szczególnie w ustaloną cenę instalacji, bo wszystkie elementy zostały ustalone odgórnie, a my tylko podjęliśmy decyzję, że zgadzamy się na wykonanie takiej instalacji i będziemy partycypować w kosztach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 20.10.2015 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 no i to są właśnie dotacje po polsku. nie masz nawet opcji wyboru co chcesz, bierzesz to z czym się dogadaliśmy, albo wykładaj swój sos. dlatego uważam, że lepszym rozwiązaniem są dotacje od producentów pomp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 20.10.2015 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 No jak, ktoś chce PV bierze dotację na PV, chce solary bierze solary. Ktoś kto wymienia kocioł na drewno/węgiel na gaz jest idiotą chyba że wcześniej ociepli swój dom kolejne 2 razy 10 cm warstwą wełny/styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 25.10.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 (edytowane) Witammam jeszcze możliwość bezinwazyjnie położyć rurki między kotłownią a strychem, aby później podłączyć solarychcę to zrobić rurką elastyczną jak do ogrzewania podłogowegomoje pytanie jakiej średnicy rurkę i jak oraz czym ją ocieplić. Myślałem o fi25 Edytowane 25 Października 2015 przez zientas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 25.10.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 pozwolę sobie wkleić moją analizę opłacalności po roku użytkowania instalacji solarnej do podgrzewania c.w.u. Może się komuś przyda]: Gdybyśmy jednak nie dostali 70% dotacji, to na zwrot kosztów musielibyśmy czekać ponad 18 lat. U mnie zwrot by wyszedł po 20-25 latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 25.10.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 A po co ci np rekuperacja (nigdy się nie zwraca) lub samochó (ten to już wogóle sę nie zwraca). Niektóe rzeczy ma się np dla komfortu życia, przyjemności, bycia eco itd Jeśli policzysz koszty taksówek, to raczej się zwraca. Jeśli chodzi ci o komfort to masz większy grzejąc CWU w elektrycznym bojlerze. No i znacznie taniej niż solarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts