Konsultant Viessmann 14.04.2020 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Podczas wakacji w lato może być problem. Ja ma dwa rurowe i w lato jak wyjadę to ciężko im Są rozwiązania aby nie przegrzewać kolektorów. Opatentowana przez firmę Viessmann technologia ThermProtect aktywnie zapobiega przegrzewom w instalacji solarnej. Polega na pokryciu absorbera kolektora dodatkową warstwą substancji, która zmienia swoje własności pod wpływem ciepła. W temperaturze poniżej 70°C nie stanowi żadnej bariery dla promieni słonecznych i kolektory pracują „normalnie”, ponad 95% promieniowania słonecznego zamieniając na ciepło. Przy temperaturze powyżej 70°C zaczyna odbijać większość promieniowania słonecznego, zapobiegając w ten sposób przegrzewaniu się kolektora. Przy braku odbioru ciepła z kolektorów płyn solarny nie zagotuje się, nawet w maksymalnym słońcu. Potwierdzają to testy, w których przez 7 dni kolektory wystawione były na maksymalne promieniowanie słoneczne: 1000 W/m2. Temperatura jaką osiągnęły kolektory nie przekraczała 140°C. Oznacza to, że w typowych instalacjach płyn solarny nie zagotuje się, bowiem jego temperatura wrzenia wynosi 150°C. Dodatkowe korzyści z zastosowania ThermProtect, to dłuższa trwałość płynu solarnego i dłuższe okresy pomiędzy jego kolejnymi wymianami. To również dłuższa trwałość kolektorów, które nie będą narażone na szoki termiczne. Szczegóły TU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka.o 30.04.2020 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 (edytowane) Instalacja solarna to ekologiczne i ekonomiczne rozwiązanie, dlatego mimo wszystko warto na nie postawić. [SPAM] doczytasz więcej na ten temat, polecam też zapoznać się z kwestią dofinansowań. Edytowane 30 Kwietnia 2020 przez Elfir reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2020 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 [SPAM] Na forum nie tolerujemy szeptanego marketingu. Marzenka miała już kilka postów z ukrytymi reklamami, które moderowano, dlatego teraz jest ban. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.04.2020 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2020 Na forum nie tolerujemy szeptanego marketingu. Marzenka miała już kilka postów z ukrytymi reklamami, które moderowano, dlatego teraz jest ban. Zło wcielone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maria.Strzelecka 05.06.2020 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 jestem zdania, że najlepszym rozwiązaniem na obecne czasy jest fotowoltaika i w tym kierunku powinniśmy iść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.06.2020 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2020 jestem zdania, że najlepszym rozwiązaniem na obecne czasy jest fotowoltaika i w tym kierunku powinniśmy iść Ja mam i jestem zadowolony latem władny dzień jest 300l 70-75* i coś do basenu jeszcze skapnie a w okresie przejściowym w drabinki w łazienkach pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts