dbh 25.03.2019 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 WitamProszę o pomoc w doborze kotła do domu jednorodzinnego o powierzchni ca 260m2.Dom budowany w latach 80/90, słabo ocieplony, piwnica pod połowa domu, parter i 1 piętro użytkowe plus poddasze z którego się nie korzysta, strop między piętrem a poddaszem nieocieplony, dach również goła blacha.Obecnie zainstalowany jest jakiś pospolity kopciuch, instalacja stara z grubych rur.Wg ciepłowłaściwie.pl wychodzi że powinno być 32kW ale, przy wymianie pieca chcemy dołożyć termostaty do grzejników tak, żeby niepotrzebnie nie grzać góry bo w domu mieszka tylko moja mama.Generalnie chodzi o piec, który będzie wymagał jak najmniej obsługi tak żeby nie musiała co kilka godzin chodzić do kotłowni tak jak to ma miejsce teraz dlatego właśnie myślimy o zainstalowaniu pieca z podajnikiem na eko.Najwygodniejszy byłby gaz ale przy tej powierzchni domu i kiepskiej izolacji rachunki za gaz wykończa gospodynię.Liink do wyniku z ciepłowłaściwie http://cieplowlasciwie.pl/wynik/5fu0Myślę nad piecem poiedzmy ok 25kW bo w profilu na ciepłowłaściwie wpisałem że nie ma izolacji np podłogi bo nie wiem jaka jest i czy wogóle jest i jak się założy termostaty na grzjenikach to można będzie piętro przykręcić bo i tak nikt tam praktycznie nie mieszka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 25.03.2019 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Warto by to docieplić, załatwić dofinansowanie i zamontować gazowy kocioł kondensacyjny. Jeśli to niemożliwe to kocioł na ekogroch dla starszej kobiety będzie opcją dosyć uciążliwą. No chyba, że jesteś dosyć blisko i w razie czego podjedziesz. Co do mocy, to trzeba się zdecydować czy grzejemy pietro czy nie. Przy grzaniu parteru wychodzi ok. 130 m2 powierzchni. Moc 25 kW tak na pierwszy rzut oka jest niemała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbh 25.03.2019 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 zastanawiałem się właśnie nad ociepleniem z dofinansowaniem ale nie znam szczegółów tzn na jakich zasadach to się odbywa i co mnie też częściowo zniechęca to że czytałem gdzieś opinie że przy docieplaniu domu tak jka w tym przypoadku czasami jest konieczność usunięcia starej elewacji.mieszkam jakieś 10km od tego domu więc w razie czego nie ma jakiejś tragedii. co do gazu - obecnie zużycie wychodzi w granicach 4-5t węgla więc bez docieplenia gaz będzie czyścił portfel w zastraszającym tempie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.03.2019 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Sam mam dom z tego okresu i jakieś 270m2 do ogrzaniaWymiennik wodny kotła to 25-ka Dla starszej osoby to moim zdaniem na retorcie, klasycznie Moja propozycja to Klaster 5-24 (23,5kW) tu nie da się do końca odciąc góry, ona i tak będzie jakaś stratę generować i sam dach też nieocieplony.Ważne przy tym wszystkim, aby sam palnik nie miał wielkiej japagi paleniska, wówczas będzie sensownie modulować od dołu w górę mocy http://kotly.es24.pl/opis/5059169/klaster-5-24-palnik-ardeo-vklasa-ecodesign.html zapraszam do kontaktu jak jest więcej pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbh 25.03.2019 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 (edytowane) nie chodzi o całkowite odcięcie ogrzewania góry, ale przykręcenie na termostatach np tak żeby było te 16st ale w razie czego gdyby się rodzina zjechała to żeby można podkręcić temp na górze EDITdobrze byłoby gdyby kocioł posiadał dodatkowy ruszt żeby można było w lecie grzać drewnem CWU EDIT 2Jarecki ten kocioł V klasy to chyba nie potrzebny wydatek tylko za 5 klase chyba że już nie sprzedają kotłów starszego typu to raz a 2 to podobno temp spalin w takim kotle będzie widoczna w postaci zacieków na kominie, zgadza się? Edytowane 25 Marca 2019 przez dbh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 25.03.2019 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Ręce opadają. Tyle jest wątków na forum o kotłach, o tym że nie kupisz nic poniżej 5 klasy i tam rusztu nie ma, że trzeba wkład. ... Jarecki wyczerpał temat poza tym oprócz braku elementarnej wiedzy i niechęci jej pogłębiania, robisz wszystko z dupy strony. Najpierw robisz jakąkolwiek termomodernizację, a potem się myśli o kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbh 25.03.2019 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 przerpaszam nie wiedziałem że już nie można kupić nic np w IV klasie. termomodernizacja, jasne wszystko jet proste, tylko to się wiąże z wysokimi kosztami, dom to typowy klocek który budowało się w tamtych latach, modernizacja przy budżecie kobiety która zamierza udać się właśnie na emeryturę to pewnie będzie się wiązało z wzięciem kredytu na pare lat więc żadnego spokoju seca na emeryturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.03.2019 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 (edytowane) Dnia 25.02.2019 do ustawy zostały wprowadzone poprawki kasujące wyjątki. Zmiany wchodzą w życie 14dni od dnia publikacji, zabronione będzie wprowadzanie tzw podgrzewaczy CWU czy kotłów na biomasę niedrzewną nie spełniających wymogów klasy 5-ej. Kupując taki wyrób po 12.03.2019 możecie żądać od nieuczciwego handlowca zwrotu, zgłaszać sprawę do rzecznika ochrony praw konsumentów lub do państwowej inspekcji handlowej Dziennik ustaw kotły 05.09.2017 Dziennik ustaw zmiana zapisów ustawy 25.02.2019 Za wprowadzenie kotła < 5ej klasy grożą kary do 200tys.zł Podtrzymuję informacje wyżej odnośnie kotła Klaster 5-24Rusztu być nie może, ale CWU latem spokojnie z kotła ogrzejesz, to pewnie dla 1osoby będzie w okolicy 2-3kg/24h jak prysznic, jak zmywa ręcznie bez zmywarki to może dojdzie pod 5kg/24h Jak chcesz o cos zapytać, to napisz lub zadzwoń, telefon znajdziesz na stronie Z tymi zaciekami to kwestia doboru kotła a w zasadzie palnika, tu o tą japagę chodzi aby za wielka nie była. W Klaster5-24 jak chcesz można podnieść nieco spaliny demontując jedną półke ceramiczną (jest jedna taka w tym kotle). Dalej czy komin wewnątrz budynku, czy jednakowo ciepły na całym odcinku. Jak masz poddasze nieużytkowe, nieogrzewane to tam chociaz kupujesz wełnę mineralną i od podłogi po sufit docieplasz komin. Edytowane 25 Marca 2019 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbh 25.03.2019 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 zmywarka jestkomin jest wewnątrz poza odcinkiem jak zauważyłeś na poddaszu o długości ca 3m + to co wystaje na dachu. teraz inna sprawa, skoro można teraz kupić tylko V klasę, to czy wszystkie te piece w V Klasie podlegają pod dofinansowanie czy tylko wybrane piece mają ten certyfikat upoważniający do ubiegania się o dofinansowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.03.2019 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Zależy od gminy, regionu. Najczęściej program lokalny ma mniej papierkow do wypelnienia i jest prosciej. Musisz zapytać w urzedzie gminy lub miasta. Jak lokalny program przewiduje dotacje do 5ej klasy to musisz mieć atest wydany przez akredytowane w PCA laboratorium. Program rządowy czyste powietrze wymaga oprócz 5ej klasy także Ecodesign /Ekoprojekt który ma zacząć obowiązywać po 2020r. Klaster5-24 posiada oba dokumenty tj 5klasa oraz Ecodesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbh 26.03.2019 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 A jak w takim razie wyglada sprawa z tym dodaykowym wkladek żeby grzać CWU drewnem? Dużo z tym zabawy i jakie koszty dodatkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.03.2019 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Jakie wkładki? Po co drewnem się bawić jak na dobę w automacie styknie jakieś 3kg a zasyp kosza wystarczy na 1,5 pod 2mce bez zabaw. Palnik azp-tr ma głowicę obrotową, spali ekogroszki, ekomiały, groszkomiały. Jest wkładka w postaci plyty ceramicznej nieco wyżej, płytę jak wyjmiesz to podniesiesz temp spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbh 27.03.2019 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 drewno bo mam swój las i mogę bezkosztowo pozyskać trochę drewna żeby grzać CWU w lecie drewnem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.03.2019 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Wiesz jak wygląda palenie w kotle z podajnikiem drewnem? jest to bardzo upierdliwa czynność dla jasności.Po drugie takich cudów jak Ci się marzą po prostu nie ma chyba że zadzwonisz do któregoś garkotłuka z pleszewa to on Ci to wszystko wystruga i obieca z naciskiem na obieca.Kotła podajnikowego z rusztem awaryjnym nie powinieneś mieć już możliwości zakupu to po następne ( wyjaśnia kolega jarecki kilka postów wyżej ).Zasyfisz kocioł i na tym przygoda palenia drewnem się zakończy szybciej jak zaczęła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbh 27.03.2019 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Wiem jak wygląda palenie drewnem w kotle z podajnikiem bo pale w ten sposób już chyba 6 sezon w piecu jaki mam w opisie i szczerze to nie jest to dla mnie w żaden sposób upierdliwe. Wiosną lato jesień palę drewnem a w zimie jadę na ekogroszku.Dlatego właśnie założyłem ten temat. Może oczekuję cudów na kiju ale zawsze lepiej zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.03.2019 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Nie można i w zasadzie tyle... Jak była 3klasa,to sami w skampie robilismy nawet dwupoziomowe płyty rusztu. Piszesz o dotacji, podałem wyżej linki do ustawy o kotłach. Zabronione jest produkowanie i sprzedawanie kotłów ponizej 5klasy. Kotły nie mogą mieć rusztow awaryjnych, przez to możesz mieć cofniętą dotacje. Skończyło się, nie można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.03.2019 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Zabronione jest produkowanie i sprzedawanie kotłów ponizej 5klasy. A jaka kara za dołożenie rusztu do 5 klasy przez właściciela? Czy to może całkiem legalne i palenie na ruszcie też jest całkiem legalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.03.2019 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 To gratuluje samozaparcia i cierpliwości. Ja byłem zmuszony kilka lat temu palić dwa dni po awarii sterownika na ruszcie i tylko dwa dni wytrzymałem a na trzeci pojechałem do kuzyna ( 140km w jedną stronę ) pożyczyć sterownik który miał na zapasie. Stare kotły to były strasznie wielkie kabaryny i kiedyś dzielono wszystkim prawie po równo, te mniejsze domki po 25kW a większe po 40, kocioł wielkości prawie fiata 125p tyle że jeszcze wyższy tam można było jeszcze coś włożyć na ten ruszt a teraz kociołek papierdułka, w środku palnik i co tam włoży? Przez ostatni rok nie wiem czy dwie 25-tki sprzedałem, chyba na jakąś świetlicę jeden poszedł, drugi chyba warsztat oponiarski i dom mieszkalny przy tym warsztacie, a tak 12kW a czasem na starszą chałpę 15-tka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.03.2019 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 A jaka kara za dołożenie rusztu do 5 klasy przez właściciela? Czy to może całkiem legalne i palenie na ruszcie też jest całkiem legalne? To niech sobie taki gostek sam kocioł wystruga i sobie w nim pali a o karach jest wyżej Kaizen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbh 28.03.2019 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 serio nie widzę problemu we wrzuceniu 4 kawałków drewna i odpaleniu tego żeby mieć w lecie CWU codziennie albo co drugi dzień ale nie będziemy tutaj dywagować nad tym bo jeden lubi ogórki drugi ogrodnika córki.Czyli nie ma teraz już opcji na grzanie CWU latem w piecu który teraz kupię.Kwestia dofinansowania jest trochę kiepska bo podobno można stracić dofinansowanie nawet za węgiel złej jakości tzn taki który nie spełnia jakiś wymagań odnośnie kaloryczności czy coś takiego.Odnośnie kotła który polecił Jarecki79, czy to jest kocioł bez sterownika bo nie widzę nigdzie na stornie informacji o sterowniku. Gdybym się zdecydował an zakup tego to montaż muszę ogarnąć we własnym zakresie?Pytam bo jak kupowałem mojego Kamena to miałem od razu załatwiony montaż ale to akurat znajomy hydraulik miał umowę z producentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts