Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak urządzić aneks kuchenny?

rammbike

Recommended Posts

Cześć,

muszę zaprojektować aneks, nie mam jednak pomysłu jak rozmieścić poszczególne szafki i urządzenia w kuchni.

Chciałbym by szafki po lewej były na maksymalnej wysokości 90cm, wtedy światło z okna kuchennego będzie oświetlało korytarz. Od wysokości blatów do sufitów będą odchodzić drewniane słupki, które będę nieco oddzielać przedpokój od kuchni.

Po środku chcę umieścić lodówkę, indukcję i z braku miejsca w narożniku zlew. Nie będzie do niego łatwego dostępu, ale nie mam gdzie go umieścić.

Dodam jeszcze że odpływ będzie gdzieś za piekarnikiem. Zlew w narożniku nie wymuszałby podciągnięcia odpływu.

Na ścianie pod oknem chciałbym ustawić pralkę i zmywarkę.

Czy macie jakieś lepsze pomysły na ustawienie mebli?

EDIT: nie znam się, proszę nie hejtować, ale czy odpływ zmywarki tudzież pralki to tylko zwykła rura, która nie potrzebuje jakiegoś określonego poziomu spadku? Jeśli może być puszczona bez spadku można by przenieść zmywarkę spod okna na lewą stronę i wtedy zlew na okno, a w narożniku szafka. To byłoby całkiem fajne rozwiązanie.

Zrzut-ekranu-1064.png

Zrzut ekranu (1064).jpg

Zrzut ekranu (1064).jpg

Edytowane przez rammbike

W zasadzie jest tu bardzo mało miejsca do przechowywania i słaby układ sprzętów. Warto się zastanowić czy nie powiększyć kuchni względem salonu (zbyt wąski zakres rysunku żeby ocenić). Zmywarka ma odpływ w postaci węża. Pytanie jeszcze na jakiej wysokości jest parapet okna bo bateria przy zamontowaniu zlewu pod oknem może blokować otwieranie okna. Wtedy można zamontować baterię podokienna.

• 2 weeks później...