Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

myślę nad dodatkowym złagodzeniem ucieczki ciepła w głąb fundamentu poprzez zastosowanie jako pierwszej warstwy pustaków Porotherm T (U=0,24) wypełnionych wełną mineralną. Dalsze murowanie z klasycznego Porothermu.

Miała by to być alternatywa dla drogich bloczków typu ISOMUR.

Problem tylko jest w wymiarach tych bloczków - docelowo mam mieć murowane ściany nośne z Porothermu 25 cm + 20 cm styro

Porotherm T najwęższy ma 30 cm.

Da się potem jakoś zniwelować skok miedzy 1 a 2 warstwą ściany?

Czy taki pomysł w ogóle ma sens?

Pozdrawiam

myślę nad dodatkowym złagodzeniem ucieczki ciepła w głąb fundamentu poprzez zastosowanie jako pierwszej warstwy pustaków Porotherm T (U=0,24) wypełnionych wełną mineralną. Dalsze murowanie z klasycznego Porothermu.

Miała by to być alternatywa dla drogich bloczków typu ISOMUR.

Isomur ma lambdę w pionie 0,33W/mK - więc stosowanie go jako izolacje do gruntu jest bez sensu.

W przypadku materiałów niejednorodnych trudno znaleźć informacje o lambdzie w określonym kierunku. Bo o ile cegła pełna, żelbet czy beton komórkowy mają taką samą lambdę w każdej płaszczyźnie, to wszelkie dziurawki mają już różne a podany zazwyczaj jeden parametr (ten lepszy - w poziomie).

Zanim zdecydujesz, zdobądź rzetelną informację, jaka ma lambdę w pionie.

Edytowane przez Kaizen