Kub29 25.03.2019 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 WitamCzy jest możliwość otrzymania pozwolenia na budowę pieca na ekogroszek w piwnicy, która znajduje się pod jednym z moich pokoi? Kiedyś przed zmianą ogrzewania na gazowe (zrobił to były właściciel dwa lata zanim je kupiłem) w mieszkaniu były trzy piece w tym dwa kaflowe. Na dzień dzisiejszy mam tylko ogrzewanie gazowe i nie ukrywam, że wykańcza mnie to finansowo szczególnie, że jest to parter, a w piwnicy kolokwialnie mówiąc wieje złem. Zależy mi na informacji czy istnieje jakakolwiek szansa na otrzymanie pozwolenia na wstawienie takiego pieca w piwnicy? Rozumiem, że wiązało by się to z otrzymaniem zgody na podłączenie się do przewodu kominowego, który kiedyś był wykorzystywany do jednego z pieców kaflowych i przyznaje chce wiedzieć czy mam po co w ogóle iść do kominiarzy. Rzecz jasna piec gazowy również pozostawię aby grzał wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 25.03.2019 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 może zapytaj fachowców czy ogrzewanie węglem wyjdzie taniej. Może masz zły piec dlatego ogrzewanie gazowe wychodzi drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kub29 25.03.2019 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Byc może jest zły to prawda. Natomiast prosiłbym o udzielenie odpowiedzi na moje pytanie. Bardzo mi na tym zależy z kilku powodów. Czy jest to możliwe i czy istnieje jakiś powód dla którego kominiarz mógłbym mi odmówić? I jeśli dobra duszyczka będzie w stanie mi doradzić jak to zrobić będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 25.03.2019 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Czy jest to możliwe i czy istnieje jakiś powód dla którego kominiarz mógłbym mi odmówić? Za mały przekrój przewodu. Przewód wykorzystywany przez innego lokatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kub29 26.03.2019 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Ale żadnych prawnych przeciwskazań nie ma i normalnie mógłbym takie coś robić? Prócz tych opisanych wyżej? Chodzi mi o te co chwile zmieniające się przepisy odnośnie ochrony środowiska, smogu i tym podobne ustawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kub29 26.03.2019 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Może ktoś miał podobny przypadek i z czymś takim się borykał i jest w stanie mi napisać jakie kroki muszę podjąć w związku ze sprawą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 26.03.2019 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Po pierwsze musiałbyś mieć zgodę zarządcy budynku, wspólnoty mieszkaniowej lub spółdzielni, zależy jak to jest u Ciebie rozwiązane. Pomieszczenie w którym znajdowałby się piec musi spełniać jakieś wymagania techniczne (musi mieć odpowiednią wielkość, wysokość, zapewnioną wentylację), komin też musi mieć określoną wielkość. Najpierw zapytaj w spółdzielni lub zarządcy czy udzielą Ci pozwolenia na montaż takiego pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 26.03.2019 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 A że na ekogroszku taniej to oczywista oczywistość , gaz nie nadaje się do zimnych domów a jak ma jeszcze grzać kaloryferami a nie podłogówką to torby pakować od razu i wynosić się jak najdalej od tego budynku , brat niedawno wynajmował kawalerkę w której grzanie było gazem poprzez kaloryfery i miesięcznie płacił za gaz ok 800 zł , ja tyle wydaję na 3 miesiące grzejąc 160m2 ekogroszkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deflorator 26.03.2019 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Bzdura. Ogrzewanie gazem wychodzi cenowo podobnie jak węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.03.2019 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Bzdura. Ogrzewanie gazem wychodzi cenowo podobnie jak węglem. Zapraszam do wioski w której mieszka moja teściowa. Zrobili gazociąg, dopłaty do kotłów i podłączenia. W druvim sezonie ci, co nie wyrzucili śmieciuchów palą głównie w nich - odpalanoe gazu traktują jako luksus jak są chorzy czy zarobieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deflorator 26.03.2019 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Nie musze nikogo pytać. Sam wiem bo przechodziłem z wegla na gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kub29 26.03.2019 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc. A wie ktoś może jakie wymiary powinno mieć pomieszczenie przeznaczone na kotłownie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 26.03.2019 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 (edytowane) https://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-paliwami-stalymi/projekt-kotlowni-przepisy-prawidlowe-wykonanie-kotlowni-na-paliwo-stale-aa-6eWN-iRxH-fBiy.html PS. przy kotle V kl. wyjdzie do 20% taniej + targanie węgla i popiołu. Edytowane 26 Marca 2019 przez Greengaz PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 26.03.2019 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Zapraszam do wioski w której mieszka moja teściowa. Zrobili gazociąg, dopłaty do kotłów i podłączenia. W druvim sezonie ci, co nie wyrzucili śmieciuchów palą głównie w nich - odpalanoe gazu traktują jako luksus jak są chorzy czy zarobieni. To co napisałeś oznacza nic innego jak potwierdzenie, że palenie śmieciami jest tańsze, czy nawet najtańsze, a nie że grzanie gazem jest drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.03.2019 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Bzdura. Ogrzewanie gazem wychodzi cenowo podobnie jak węglem. Sprawa jest dyskusyjna i zależy od wielu czynników. Ale żeby wyszło porównywalnie to trzeba mieć talent do zakupów i palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.03.2019 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 https://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-paliwami-stalymi/projekt-kotlowni-przepisy-prawidlowe-wykonanie-kotlowni-na-paliwo-stale-aa-6eWN-iRxH-fBiy.html PS. przy kotle V kl. wyjdzie do 20% taniej + targanie węgla i popiołu. Nie mam 5 klasy a płacę mniej i mam wyższą temperaturę niż gaziarze w mniejszych, lepiej ocieplonych i utrzymujących niższą temperaturę domach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 26.03.2019 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Ogrzewam dom 160m2 ekogroszkiem , zakupiłem Sierpień 2150kg i w piwnicy jeszcze jakies 200-300 kg leży kosztowało mnie to 1570zł dokładnie a kocioł chodzi stale od końca września do teraz w tym jest ciepła woda też , wiem ile płacił brat na tej kawalerce bo widziałem faktury , a te faktury to jakiś żart lub gorzka pomyłka jak zwali tak zwali , uciekł z tej rudery prędzej niż myślał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.03.2019 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 od 1października 1433kg za ok 1000zł i ok 0,5mp w kominku koszt własna praca . Proszę podłączcie mi gaz:) Idę jak pompa ekogroszkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 26.03.2019 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 @kryzys, kulibobDyskusja jest bezprzedmiotowa. Co z czym porównujecie? Każdy dom jest inny, inne temperatury, zapotrzebowanie na cwu, ciepło bytowe, zamontowane i używane kominki, kozy, panele PV, kolektory, rekuperacje i Bóg raczy wiedzieć co jeszcze.Przecież starczy przeliczyć co można wydobyć z węgla i porównać z gazem uwzględniając sprawność kotła i cenę nośnika To co za kotłem jest takie samo.Na myśl przychodzi mi dyskusja w watkach - ile gazu czy węgla zużywacie, służące dowartościowaniu siebie lub wpędzaniu we frustracje innych. Nic z podawanych danych do niczego innego nie prowadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 26.03.2019 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Nie mam 5 klasy a płacę mniej i mam wyższą temperaturę niż gaziarze w mniejszych, lepiej ocieplonych i utrzymujących niższą temperaturę domach I płacisz za to workowaniem, szuflowaniem, pyłem w kotłowni i stosami worków w garażu czy gdzie tam trzymasz. A jak trzeba to wy wyciszasz węgiel z podajnika żeby dostać się do ślimaka. Wyobraź sobie, że są ludzie którzy dopłacają do mocniejszych silników po to żeby więcej im palił - bo chcą mieć komfort podczas przyspieszania. Jakby myśleli wszyscy jak ty, to samochody miałyby po 0.5 litra turbo 70 km - bo najtaniej wyjdzie godzina jazdy. Nie każdy che się męczyć z węglem i jeszcze zasmradzać okolice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts