Kaizen 31.03.2019 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 Z ceną kotła faktycznie przesadziłem, kocioł Kospel kosztuje 4300 zamiast 5000. Przecież wrzuciłem linka do kotła Kospela za 2880,80zł brutto. A cena 0.27pln/kWh (u mnie, mazury) dotyczy samego prądu. Dystrybucja plus opłaty stałe dają łączny koszt 0,36pln/kWh - czyli faktycznie nieco mniej niż napisałem, ale nadal sporo drożej niż metan. Widzę, że nie dopytałeś o g12as. Tam tania strefa to ok. 21gr/kWh w sumie dystrybucja razem z prądem. Taryfę musi mieć każdy operator, bo minister wymusił ją rozporządzeniem. W rozporządzeniu jest też zapisany sposób ustalania ceny (na podstawie G11). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 01.04.2019 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Ja osobiście gazu nie chcę. Uważam, że to największe gówno jakie może być. Do tego ruskie. W d..p se mogą wsadzić tą gaz rurkę. Tego "zielonego" gazu tym bardziej nie. W domu teraz wiem, że tylko prąd. Jak mi padnie to moje źródło ciepełka to kupuje PC/GW. Do tego z PV ukręcę se prądu. Mam małe rachunki. Gazu se nie ukręcę no chyba, że się nażrę grochówki. Mam kolegę w bloku, który zrezygnował z gazu. Bojler na prąd, indukcja i klima. Bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brusss_2008 01.04.2019 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Liczymy dla mojego przykładu. Obecnie mam gaz. Ogrzewanie 18000 kw, Przy zmianie na pompę ciepła COP 3, 6000KW. Bieżace zużycie prądu 3000KW razem mamy 9000KW. cena pompy plus wymiennika 30000 zł,instalacja PV 10kw około 45000 zł = 75000 2000kw z PV zużyte na bieżąco 6400kw pozostaje z upustu 80% rachunek za gaz 3300/rok rachunek za prąd 2000 zł razem 5300prąd opłąty stałe plus brakujące 600 kw jakieś 500 zł oszczędność roczna 4800 zł okres zwrotu 15.3 lat zysk z lokaty 75000 na 15 lat na 2% 18000 czyli dodatkowe 3 lata, doliczając ubezpieczenie PV dobijemy do zwrotu 20 lat jaki ma to sens ?? Gdybym jednak rozpoczynał nową budowę to najprawdopodobniej rekuperacja, pompa ciepła i PV wylądowałyby w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.04.2019 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Sugeruje nauczyć się jednostek.Dobrze rozumiem 3000kWh kosztuje cię 2000zł. Ceny dość zawyżonePrzy grzaniu prądem warto rozważyć taryfy zresztą przy samym bytowym też się opłaca. A przy odsetkach z lokat na tak długi czas uwzględnij procent składany. Takie wyliczenia to jak rzucanie gównem w tablice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brusss_2008 01.04.2019 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Tak kWh prądu kosztuje mnie 0.66 gr dane z faktury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.04.2019 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) Autor tematu odpuścił, albo ma z Was beke.Nie podał kilku podstawowych spraw.Najważniejsza, to cena węgla u Niego.Bez tego, to gaz po 30gr może być tańszy od węgla.Nie podał, czy zamierza zajmować mieszkanie przez rok, dwa, 10,15 itd.Bez tych informacji, możecie spekulować. Mam znajomego co mieszka w starej kamienicy.Miał piec na węgiel, podłączył kocioł gazowy i ma na wszystko wywalone.Straty ma tak duże, że kiedy jest w pracy na 8 godzin, obniża temperaturę w mieszkaniu..Ma kaloryfery. Są rożne czynniki. Każdy ma swoje priorytety, których nie znamy. Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kub29 02.04.2019 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Cena ekogroszku to około 800 zł w mojej okolicy. Dyskutujecie na temat kto i jak płaci, ale fakt faktem nie wiele osób zauważyło, że każdy ma inny komfort cieplny.Kolejny problem bierze się z tego, że parter w bloku to zawsze ubytek ciepła i to dość spory (nie podam liczb bo ich nie znam, ale czuje). Pal licho mnie i to że miałbym nosić popiół. Kto miał dzieci i przewlekłe chorą żonę która potrzebuje odpowiedniej temperatury żeby co chwile nie trafiać do szpitala lub chociaż lekarzy, to zapewne jest w stanie mnie zrozumieć. Z węglem mam o tyle fajnie, że gdybym otrzymał pozwolenie na wszystko co planuje, nie musiałbym go targać, bo wszystko byłoby na miejscu. Dlatego mam ogromna prośbę do osób które faktycznie się znają tudzież mają doświadczenie (może na forum jest jakiś kominiarz). Jak ugryźć temat, do kogo się udać w pierwszej kolejności o potrzebne pozwolenia. I coś co nurtuje mnie równie mocno. Czy kominy sięgają również do piwnic czy tylko do poziomu parterowych mieszkań tam gdzie kiedyś były piece kaflowe ?Wiem, że moje pytania mogą wydawać się trywialne, ale naprawdę jestem zielony w tych tematach, a nie chce już na wstępie w jakiś sposób sobie „zablokować” możliwości poprawy komfortu przez jakiś głupi błąd lub nie tak jak trzeba złożony dokument. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.04.2019 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 ...... Jak ugryźć temat, do kogo się udać w pierwszej kolejności o potrzebne pozwolenia. I coś co nurtuje mnie równie mocno. Czy kominy sięgają również do piwnic czy tylko do poziomu parterowych mieszkań tam gdzie kiedyś były piece kaflowe ? ....... Udać się do wspólnoty, spółdzielni, zarządcy budynku z pytaniem czy na to pozwolą i czy instalacja kotła węglowego jest możliwa. Oni też powinni dysponować dokumentacją budynku. Pisano o tym wyżej. Co do komfortu cieplnego w mieszkaniu. Nie zależy czy będziesz palił węglem, czy gazem. Proporcjonalne wzrośnie zużycie wraz ze wzrostem temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kub29 04.04.2019 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi. Jak podejdę do zarządcy i dowiem się wszystkiego napisze na forum odpowiedz- może ktoś będzie zainteresowany odpowiedzią.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts