Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana ogrzewania gazowego na węglowe w bloku mieszkalnym

Kub29

Recommended Posts

@kryzys, kulibob

Dyskusja jest bezprzedmiotowa.

Co z czym porównujecie?

Każdy dom jest inny, inne temperatury, zapotrzebowanie na cwu, ciepło bytowe, zamontowane i używane kominki, kozy, panele PV, kolektory, rekuperacje i Bóg raczy wiedzieć co jeszcze.

Przecież starczy przeliczyć co można wydobyć z węgla i porównać z gazem uwzględniając sprawność kotła i cenę nośnika To co za kotłem jest takie samo.

Na myśl przychodzi mi dyskusja w watkach - ile gazu czy węgla zużywacie, służące dowartościowaniu siebie lub wpędzaniu we frustracje innych.

Nic z podawanych danych do niczego innego nie prowadzi.

Pewnie że masz rację ale też połowa wypowiadających pewnie nie ma pojęcia ale musi powiedzieć idź w gaz bo to teraz takie modne , wystarczy tylko stuknąć kilka literek.

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pewnie że masz rację ale też połowa wypowiadających pewnie nie ma pojęcia ale musi powiedzieć idź w gaz bo to teraz takie modne , wystarczy tylko stuknąć kilka literek.

a Ty masz pojęcie ?? masz obydwa źródła ciepła w swoim domu żeby się obiektywnie wypowiedzieć ?? ja mam i i gaz i węgiel i grzanie gazem to praktycznie te same pieniądze tyle ze mam jednakową temperaturę cała dobę a przy węglu na noc za gorąco a o poranku zimnica bo nikomu się nie chce w nocy dokładać, nigdy więcej węgiel pod żadną postacią Wszyscy moich znajomych którzy przeszli z kopciucha na gaz potwierdzą to co piszę.

• Like 1

@kryzys, kulibob

............

Przecież starczy przeliczyć co można wydobyć z węgla i porównać z gazem uwzględniając sprawność kotła i cenę nośnika .

No właśnie węgiel miażdży gaz 17gr do 22-23gr za kWh a to przy założeniu sprawności 65% dla grocha. Cena gaz z wątku dla gaziarzy. Do tego gaz ma droższy przegląd.

Straszne katusze mam z tym węglem dwa razy w mc zasypać 4 razy szufladę na popiół podmienić. W tym roku nawet go specjalnie nie czyszczę raz na 1-1,5mc

Edytowane przez kulibob

No właśnie węgiel miażdży gaz 17gr do 22-23gr za kWh a to przy założeniu sprawności 65% dla grocha. Cena gaz z wątku dla gaziarzy. Do tego gaz ma droższy przegląd.

Straszne katusze mam z tym węglem dwa razy w mc zasypać 4 razy szufladę na popiół podmienić. W tym roku nawet go specjalnie nie czyszczę raz na 1-1,5mc

faktura za luty

kwota brutto 322,76

ilość 1793 kWH

322,76 / 1793 = 0,18 gr za kwh faktura za luty

3273,78 / 18634 = 0,176 gr rozliczenie poprzedniego roku brak styropianu na ścianach

więc gdzie te Twoje 22-23 gr ??

Kotłownia założyciela tematu wyjdzie pewnie z 10 - 12 tys zł czasem może mu życia zabraknąć na zwrot tej inwestycji

Edytowane przez brusss_2008

3273,78 / 18634 = 0,176 gr rozliczenie poprzedniego roku brak styropianu na ścianach

Jasne, osiemnaście setnych grosza... A świstak siedzi.

Cud faktura - uwzględnia sprawność kotła. Gdzie tak robią? To tak samo, jakby ktoś policzył, że ekogroch 28MJ/kg po 900zł/tona cdaje mu 11,57gr/kWh.

Jasne, osiemnaście setnych grosza... A świstak siedzi.

Cud faktura - uwzględnia sprawność kotła. Gdzie tak robią? To tak samo, jakby ktoś policzył, że ekogroch 28MJ/kg po 900zł/tona cdaje mu 11,57gr/kWh.

ok tego nie uwzględniłem to i ile podskoczy cena kw przy kondensacie o 1 gr?? czy więcej ?? i zagwarantujesz mi w ekogroszku sprawność na poziomie 65% w każdym domu ??

ja nie mówię ze gaz jest super tani i tańszy niż ekogroszek ale koszt będzie taki sam bądź marginalnie niższy dla grochu ii dobrze o tym wiecie. Gość jest w sytuacji ze ma już nitkę gazu ma kocioł wiec w jego przypadku montaż kotłowni z ekogrochem to strzał w kolano dodaje sobie pracy syfu i zanim ten kocioł na siebie zarobi wcześniej zgnije i bedzie musiał kupić kolejny.

U siebie przyjmujesz

Przyjęta sprawność kotła dla trybu Lato: 45%, dla trybu Zima: 65%,

ale zostawmy to.

Autor płaci obecnie 800 zł za gaz. Przy węglu będzie płacił /optymistycznie/ 600 zł, czyli 0,8 tony węgla miesięcznie do targania do piwnicy + czyszczenie kotła odpowiednio częściej i to przy założeniu, ze kupi groch za 800 zł/tona, a nie 1 000+ zł/tona

Groch mam mam po 695z tona ł po6,67kWh/kg.

Sprawności w trybie lato nie liczę 45% to fikcja jest gorzej. Nie liczę trybu letniegoo bo nie używam.

W trybie letnim spinając się z ustawieniami idzie zejść do 1,5-3kg/dzień.

Wunglowi się nie wytłumaczysz . Jest taniej i tyle hihihi

uzasadnij mi to w wiliczeniach

Cytat z wątku gazowego cena za metr można przyjąć że gaz to 10kwh z metra rzeczywisejsprawności.

" Cytat Napisał meczesiu Zobacz post

Na fakturze jest 187, 41 czyli jakies 2,14 zł brutto"

"Cytat fotohobby

To za miesiac zimowy, jak sie zsumuje caly rok, to wychodzi okolo 2,3-2,4 zł "

Ile za przegląd tego cuda techniki?

Przy weglu można samemu chyba że zbierasz papiery dla "PZU" to kominiarz do komina.

Edytowane przez kulibob

ok tego nie uwzględniłem to i ile podskoczy cena kw przy kondensacie o 1 gr?? czy więcej ??

Zagwarantuję, że wartość opałowa gazu ziemnego to teoretycznie (z danych fizycznych) jakieś 36MJ/m3. Przy założeniu super jakości i wzorcowym ciśnieniu (jak wiadomo gazy są ściśliwe, i co innego 1m3 @ 100Pa, a co innego @500Pa). Gazownie stosują naciągany przelicznik. Licz MAX 10kWh/m3 w super kotle.

Przy weglu można samemu chyba że zbierasz papiery dla "PZU" to kominiarz do komina.

W bloku kominiarz to zmartwienie wspólnoty/spółdzielni.

Twój ekogroszek kosztuje 700 za tonę, ogół palaczy kupuję po 850 w górę, a wtedy wsadź sobie ten ekogroch wiesz gdzie. Szczypiesz się o 200-300 zł w skali pół rocznej zimy, toż to jeden wypad w weekend na piwo ze znajomymi jest vs pół roku komfortu, śmiech.

Raczej przy starym durszlaku to będzie więccej niż 300zł.

mój dom na gaz a na groch to ok 450zł różnicy.

Kurewsko drogie masz piwo

Jak mówiłem jak sie ma talent do zakupów i palenia to wyjdzie porównywalnie. Pozo kupować groch za 850-1000 jak wysyłkowo jest dostępny za 700-750.

faktura za luty

kwota brutto 322,76

ilość 1793 kWH

więc gdzie te Twoje 22-23 gr ??

Kotłownia założyciela tematu wyjdzie pewnie z 10 - 12 tys zł czasem może mu życia zabraknąć na zwrot tej inwestycji

Hmm u mnie ostatnio wychodzi 505 kWh ze 120 kg ekogroszku po 0,45 zł / kg, czyli 0,1069 zł / kWh - to tak dla porównania podaję.

Uprzedzając pytania - ekogroszek kamienny, workowany po 20 kg kupiłem w promocji w Bricomarche, gazu raczej tak się nie kupi ;-)

Edytowane przez SUSPENSER

Nie zapominajmy też o tzw komforcie cieplnym bo on w znacznej mierze jest różny czym grzejesz , ci co grzeją ekogrochem komfort mają między 23 a 24 stopnie a ci co gazem to jakoś inaczej komfort odczuwają bo już 19 stopni uznawają że on i jego rodzina mają komfortową temperaturę , niby komfort każdy odczuwa inaczej ale jednak :lol2::lol2::lol2: