ondyne 25.03.2019 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Witam,Mam pytanie o projektowanie mieszkań z okna uchylnymi. Czy jest jakiś przepis, że w pomieszczeniach z oknami musi być przynajmniej jedno okno uchylne?Jeżeli tak, to gdzie jest ten przepis?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.03.2019 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Nie musi być uchylne. Ma być otwierane jak nie ma wentylacji mechanicznej. Rozporządzenie w sprawie WT: § 155. 1. W budynkach mieszkalnych, zamieszkania zbiorowego, oświaty, wychowania, opieki zdrowotnej i opieki społecznej, a także w pomieszczeniach biurowych przeznaczonych na pobyt ludzi, niewyposażonych w wentylację mechaniczną lub klimatyzację, okna, w celu okresowego przewietrzania, powinny mieć konstrukcję umożliwiającą otwieranie co najmniej 50% powierzchni wymaganej zgodnie z § 57 dla danego pomieszczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ondyne 25.03.2019 23:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Dziękuję za odpowiedź. Czy to oznacza, że deweloper może w mieszkaniu zainstalować tylko okna rozwieralne bez uchylania?Słyszałem, że jest jakiś przepis, który mówi, że uchylne jest wymagane. Skoro nie ma tego w warunkach technicznych, to może są jakieś wytyczne np. ITB albo jakiejś innej instytucji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.03.2019 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Dziękuję za odpowiedź. Czy to oznacza, że deweloper może w mieszkaniu zainstalować tylko okna rozwieralne bez uchylania? Słyszałem, że jest jakiś przepis, który mówi, że uchylne jest wymagane. i? Ja nie słyszałem o takim przepisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 26.03.2019 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Widać developerzy idą dalej w oszczędności. Nic sie nie martw autorze i tka te okna nadają się jedynie do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 28.03.2019 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 przepisu ITB nie ma - ale deweloper ma weza w kieszeni i radzilbym go pogonic - jak bedziesz wietrzyl to mieszkanie - ponadto spytaj sie go dlaczego w tych oknach nie ma nawiewnikow - wlasnie nawiewniki sa wymagane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.03.2019 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 A może jest wentylacja mechaniczna i otwieranie ma służyć tylko myciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts