Kalic 26.03.2019 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Dostałem od architekt projekt rozmieszczenia ogrzewania podłogowego do akceptacji. Możecie zerknąć czy tak to powinno wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 26.03.2019 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Długości pętli masz wlasciwe? Czemu pod wanną i szafkami w kuchni nie kladziesz podlogowki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.03.2019 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 (edytowane) Długości pętli masz wlasciwe? Czemu pod wanną i szafkami w kuchni nie kladziesz podlogowki? Dlatego bo tak jest projekcie, a dlaczego to tak zaprojektował projektant to jego słodka tajemnica. Ogolnie wyglada na gotowiec bez zadnego zastanowienia sie co wyiczył i wyrysował program. Nie wiadomo czy były obliczenia ozc, a jezeli były to jaka jest ich wiarygodnosc. Ogolnie działąc bedzie ale efektywnie to za bardzo nie. A tak przy okazji dlaczego inwestor ma zaakceptowac, czy moze zweryfikowac projekt pod wzgledem merytorycznym ? nie moze, bo nie ma wiedzy i doswiadczenia, gdyby miał sam by sobie zaprojektował i nic by nie musiał akceptowac. To jest takie przerzucanie odpowiedzialnosci na inwestora, nie działa to pretensje miej do samego siebie, przeciez zaakceptowałes. Edytowane 26 Marca 2019 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 26.03.2019 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Dlatego bo tak jest projekcie, a dlaczego to tak zaprojektował projektant to jego słodka tajemnica. Ogolnie wyglada na gotowiec bez zadnego zastanowienia sie co wyiczył i wyrysował program. Nie wiadomo czy były obliczenia ozc, a jezelimbyły to jaka jest ich wiarygodnosc. Ogolnie działąc bedzie ale efektywnie to za bardzo nie. A co należałoby zmienić bo mam z projektantem nieco na pieńku więc trochę krytyki by się mu przydało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.03.2019 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 A co należałoby zmienić bo mam z projektantem nieco na pieńku więc trochę krytyki by się mu przydało. Krytyka projektanta czy rzeczywista chec otrzymania prawidłowego projektu?. Po co w ogóle zlecac architektowi projekt podłogówki, przeciez on nie ma tym pojecia i tak zleci branzyscie. Co poprawic? Przede wszystkim rzuty są małe i niewyrazne i trudno cos wywnioskowac. A zeby dokladnie zweryfikowac projekt nalezałoby wykonac powtórne obliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 26.03.2019 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Krytyka projektanta czy rzeczywista chec otrzymania prawidłowego projektu?. Po co w ogóle zlecac architektowi projekt podłogówki, przeciez on nie ma tym pojecia i tak zleci branzyscie. Co poprawic? Przede wszystkim rzuty są małe i niewyrazne i trudno cos wywnioskowac. A zeby dokladnie zweryfikowac projekt nalezałoby wykonac powtórne obliczenia. Architekt zlecił wykonanie projektantowu instalacji ... i to z nim mam nieco na pieńku (jakoby nie był świadomy, że PC powietrzna powinna współpracować z podłogówką a nie z grzejnikami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.03.2019 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Architekt zlecił wykonanie projektantowu instalacji ... i to z nim mam nieco na pieńku (jakoby nie był świadomy, że PC powietrzna powinna współpracować z podłogówką a nie z grzejnikami). Podłogówka powinna byc projektowana na najmniejszą mozliwą Tz, bardziej optymalnie byc nie moze. Moze czas zmienic projektanta?, jego (nie)swiadomosc poraza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 26.03.2019 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Nie ma to jak samemu robić , nikogo nie pytałem i położyłem rurki co 10 cm wszędzie jak leci ,miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 26.03.2019 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 (edytowane) A ja uważam że nie ma sensu układanie OP pod szafkami kuchennymi bo stanowią one skuteczną barierę dla oddawania ciepła a tym samym zakłóci to bilans zapotrzebowania na ciepło w kuchni(nie wiadomo jaką moc ma taka podłoga "zabudowana")A co mi szkodzi dać taki rozstaw rur aby pokryć straty pomieszczenia bez uwzględnienia powierzchni pod szafkami,tym bardziej że prawie w 100% w pomieszczeniu jakim jest kuchnia są płytki.Podobnie pod wanną,ja zresztą pod wanną daje dodatkowo styrodur +piana aby wanna była stabilna i tak sama podłogówka nie "ogarnie" łazienki,konieczny jest dodatkowo grzejnik Edytowane 26 Marca 2019 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 27.03.2019 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Jeszcze jedno pytanie - żona upiera się aby oddzielić kuchnię od salonu. Nawet możliwie najcieńszą ścianką, byle nie było widoku z salonu na "gary" w kuchni. Czy będzie to możliwe przy takim zaprojektowaniu rozłożenia rurek? Czy mimo wszystko trzeba jednak zmienić projekt? Albo też można dokonać zmiany przebiegu ogrzewania dopiero w momencie jego instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts