Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozmieszczenie podłogówki

Kalic

Recommended Posts

Długości pętli masz wlasciwe? Czemu pod wanną i szafkami w kuchni nie kladziesz podlogowki?

Dlatego bo tak jest projekcie, a dlaczego to tak zaprojektował projektant to jego słodka tajemnica.

Ogolnie wyglada na gotowiec bez zadnego zastanowienia sie co wyiczył i wyrysował program. Nie wiadomo czy były obliczenia ozc, a jezeli były to jaka jest ich wiarygodnosc.

Ogolnie działąc bedzie ale efektywnie to za bardzo nie.

A tak przy okazji dlaczego inwestor ma zaakceptowac, czy moze zweryfikowac projekt pod wzgledem merytorycznym ? nie moze, bo nie ma wiedzy i doswiadczenia, gdyby miał sam by sobie zaprojektował i nic by nie musiał akceptowac. To jest takie przerzucanie odpowiedzialnosci na inwestora, nie działa to pretensje miej do samego siebie, przeciez zaakceptowałes.

Edytowane przez asolt

Dlatego bo tak jest projekcie, a dlaczego to tak zaprojektował projektant to jego słodka tajemnica.

Ogolnie wyglada na gotowiec bez zadnego zastanowienia sie co wyiczył i wyrysował program. Nie wiadomo czy były obliczenia ozc, a jezelimbyły to jaka jest ich wiarygodnosc.

Ogolnie działąc bedzie ale efektywnie to za bardzo nie.

A co należałoby zmienić bo mam z projektantem nieco na pieńku więc trochę krytyki by się mu przydało.

A co należałoby zmienić bo mam z projektantem nieco na pieńku więc trochę krytyki by się mu przydało.

Krytyka projektanta czy rzeczywista chec otrzymania prawidłowego projektu?. Po co w ogóle zlecac architektowi projekt podłogówki, przeciez on nie ma tym pojecia i tak zleci branzyscie.

Co poprawic? Przede wszystkim rzuty są małe i niewyrazne i trudno cos wywnioskowac.

A zeby dokladnie zweryfikowac projekt nalezałoby wykonac powtórne obliczenia.

Krytyka projektanta czy rzeczywista chec otrzymania prawidłowego projektu?. Po co w ogóle zlecac architektowi projekt podłogówki, przeciez on nie ma tym pojecia i tak zleci branzyscie.

Co poprawic? Przede wszystkim rzuty są małe i niewyrazne i trudno cos wywnioskowac.

A zeby dokladnie zweryfikowac projekt nalezałoby wykonac powtórne obliczenia.

Architekt zlecił wykonanie projektantowu instalacji ... i to z nim mam nieco na pieńku (jakoby nie był świadomy, że PC powietrzna powinna współpracować z podłogówką a nie z grzejnikami).

Architekt zlecił wykonanie projektantowu instalacji ... i to z nim mam nieco na pieńku (jakoby nie był świadomy, że PC powietrzna powinna współpracować z podłogówką a nie z grzejnikami).

Podłogówka powinna byc projektowana na najmniejszą mozliwą Tz, bardziej optymalnie byc nie moze. Moze czas zmienic projektanta?, jego (nie)swiadomosc poraza.

A ja uważam że nie ma sensu układanie OP pod szafkami kuchennymi bo stanowią one skuteczną barierę dla oddawania ciepła a tym samym zakłóci to bilans zapotrzebowania na ciepło w kuchni(nie wiadomo jaką moc ma taka podłoga "zabudowana")A co mi szkodzi dać taki rozstaw rur aby pokryć straty pomieszczenia bez uwzględnienia powierzchni pod szafkami,tym bardziej że prawie w 100% w pomieszczeniu jakim jest kuchnia są płytki.Podobnie pod wanną,ja zresztą pod wanną daje dodatkowo styrodur +piana aby wanna była stabilna i tak sama podłogówka nie "ogarnie" łazienki,konieczny jest dodatkowo grzejnik Edytowane przez Kondensat

Jeszcze jedno pytanie - żona upiera się aby oddzielić kuchnię od salonu. Nawet możliwie najcieńszą ścianką, byle nie było widoku z salonu na "gary" w kuchni. Czy będzie to możliwe przy takim zaprojektowaniu rozłożenia rurek? Czy mimo wszystko trzeba jednak zmienić projekt? Albo też można dokonać zmiany przebiegu ogrzewania dopiero w momencie jego instalacji?