bartek70 26.03.2019 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Czołem, Zakupiłem okna do domu, który remontuje. Wybór padł na Drutex Iglo Energy Classic. Aktualnie są okna skrzynkowe, które będę wycinał. Elewacja jest w dość dobrym stanie i nie chce jej zniszczyć. Okna są obrobione 2 cm styropianem, ale nie są zamurowane na lico. Zastanawiam się czy jest sens uciąć te dwa, trzy cm styropianu i tynku i przesunąć okno na lico? Myślę zrobić tak : 1.Wyciąć okna2.Przyciąć ocieplenie wnęki okiennej do lica ściany. 3.Wyrównać otwory zaprawą 4. Przykleić do styropianu taśmę rozprężną 5. Zamontować okno na kotwy z listwą podparapetową6. Opiankować7. Dać taśmę od wewnątrz. 8. Uszczelnić od zewnątrz silikonem szczelinę między ramą okienną a taśmą rozprężną Czy nie ma sensu dawać na lico? Ocieplenie ma 5cm grubości, będę montować jeszcze rolety. Po wysunięciu na lico kaseta się nie schowa we wnętrze. Może ma ktoś jakieś wskazówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.03.2019 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 ad4.: teoria mówi, ze taśmę klei się do okna. W praktyce - nie zawsze wyjdzie to symetrycznie względem styropianu. Jeśli zalepisz silikonem, to nie ma znaczenia. Kolejność: pkt 6 zamień z 5. Ad .ostatniej kwestii: czy jest sens chować skrzynkę rolety? W tej chwili Ci to pozwoli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 26.03.2019 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Tak. Parapet ma 22 cm, czyli wnęka około 19. A w kwestii lica? Zostawić jak jest? Czy przesuwać? Mam jeszcze pytanie dotyczące wkrętów, którymi przykręca się kotwy do okien. Mają wyprofilowane rowki, ale ponoć trzeba dać wkręta. Jakiej długości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 26.03.2019 23:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 I zastanawiam się czy przykręcać kotwy do listwy podparapetowej? Nie ma przygotowanego frezowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 27.03.2019 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Ja bym nie wysuwał. Jeśli fasada jest w niezłym stanie to po co ja psuć? Od zewnątrz nie dawaj sylikonu. Żeby zostały spełnione zasady szczelnego montażu doszczelnienie zewnętrzne powinno byś paroprzepuszczalne. Najsensowniej będzie wstawić pomiędzy okno a styropian taśmę rozprężną wąską (10-15mm). u nas nazywamy to taśmą węgarkową. Dajesz albo 300PA i wtedy musisz ją dodatkowo obrobić (nie polecam) albo 600PA i wtedy taśma może zostać nieosłonięta. tu masz przykład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 27.03.2019 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Zamówiłem kilka dni wcześniej https://allegro.pl/oferta/tasma-rozprezna-integra-db-15x3-15mm-20m-szara-6717887036?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare Tylko myślałem aby dać ten silikon aby nie doszło do przepuszczenia wody. Klejem do styropianu czy do okna? I jeszcze jest jedna kwestia, która mnie zastanawia czy przykręcać kotwy do listwy podparapetowej? Nie ma przygotowanego frezowania I ostatnia Długość parapetu. Aktualnie parapet jest wysunięty około 1.5cm z każdej strony i ramki są zatynkowane i muszę lekko to odskrobać, czym później wyrównać? Czy może nie wsuwać parapetu w elewacje i kupić jedynie na długość okna a dziurę zalatać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 28.03.2019 04:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 28.03.2019 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Taśma jest ok. Nie trzeba jej zakrywać bo jest wodoszczelna do Ciśnienia 600PA czyli wystarczająco. Kierunek kleju - dowolnie. Teoretycznie lepiej do okna ale czasem łatwiej jest do styropianu. Kotywy na dole - koniecznie. Okno mocuje się mechanicznie po całym obwodzie. Długość parapetu to wyłącznie kwestia gustu. Jeden woli wysunięte inny woli na długość okna. Jak sam nie wiesz to zapytaj żony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.03.2019 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Zakupiłem okna do domu, który remontuje. Wybór padł na Drutex Iglo Energy Classic. Kupując same okna płacisz 23% VAT. Z montażem 8%. Więc montaż jest praktycznie gratis i nie ma sensu się samemu tym zajmować. Tym bardziej, że tracisz gwarancję. Odkręć to jak jeszcze możesz i kup z montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 28.03.2019 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Tym bardziej, że tracisz gwarancję. tu się zdziwiłem? Z resztą wypowiedzi się zgodzę. Fachowiec na pewno zrobiłby to lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 28.03.2019 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Tak. Parapet ma 22 cm, czyli wnęka około 19. A w kwestii lica? Zostawić jak jest? Czy przesuwać? Pytanie też czy kiedykolwiek planujesz docieplać ten dom. Bo jak nie zrobisz do lica, a kiedyś walniesz 20 cm styro na elewację, to będziesz miał okna dosyć głęboko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.03.2019 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 tu się zdziwiłem? W mojej gwarancji wymagana jest pieczątka i podpis firmy montującej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 28.03.2019 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Pytanie też czy kiedykolwiek planujesz docieplać ten dom. Bo jak nie zrobisz do lica, a kiedyś walniesz 20 cm styro na elewację, to będziesz miał okna dosyć głęboko. Pasowałoby kiedyś. Jest aktualnie 5cm. Trochę mało, ale z drugiej strony sam nie wiem. Jakiej długości wkrętów przykręcić kotwy do ramy okiennej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.03.2019 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Samonawierty 20 mm wystarcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.03.2019 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Samonawierty 20 mm wystarcza Moim zdaniem 25mm W tym co robię to by 20stka wwierciła się w stal, muszę kotwę wcześniej dobić młotkiem. 25 dociąga samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabicak 29.03.2019 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 W mojej gwarancji wymagana jest pieczątka i podpis firmy montującej. W twojej gwarancji jest miejsce na pieczątkę firmy montującej ale nie mam tam nic napisane o tym że jak klient zamontuje sam to traci gwarancję. Dlatego zdziwiła mnie twoja poprzednia wypowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.03.2019 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 W twojej gwarancji jest miejsce na pieczątkę firmy montującej ale nie mam tam nic napisane o tym że jak klient zamontuje sam to traci gwarancję. Dlatego zdziwiła mnie twoja poprzednia wypowiedź Też jestem tego samego zdania, ale jak widać interpretacje są różne Z resztą - druk w zamieszczonym linku jest "mocno stary".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.03.2019 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 W twojej gwarancji jest miejsce na pieczątkę firmy montującej ale nie mam tam nic napisane o tym że jak klient zamontuje sam to traci gwarancję. 1.8. Reklamacje należy składać w jednostce handlowej, w której produkt zakupiono. Warunkiem przyjęcia reklamacji jest posiadanie wypełnionej Karty Gwarancyjnej, zapłaconej faktury oraz opisu usterki. To które pola mogą być puste, a gwarancja jest dalej wypełniona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.03.2019 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Z resztą - druk w zamieszczonym linku jest "mocno stary".. Jak wygląda nowy? Na stronie Vetrex Żądana strona "/sites/default/files/karta_gwarancyjna_wersja_1_2018_0.pdf" nie została odnaleziona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.03.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Tak, mi też nowy druk nie dał się dziś wczytać. Dla gwaranta jest istotne kto montował (ale nie jest napisane że musi to być uprawniony przez nich salon) - warto by fabryka wiedziała, kto ewentualnie dał ciała. To nie jest tylko moja interpretacja, oparta na wieloletnim doświadczeniu, także po stronie producentów. Nie znam firmy, która by odwazyła się wykluczyć gwarancje z z tego powodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts