Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielna wymiana okien bez zniszczenia elewacji - prośba o doradzenie

Recommended Posts

Czołem,

Zakupiłem okna do domu, który remontuje. Wybór padł na Drutex Iglo Energy Classic. Aktualnie są okna skrzynkowe, które będę wycinał.

Elewacja jest w dość dobrym stanie i nie chce jej zniszczyć. Okna są obrobione 2 cm styropianem, ale nie są zamurowane na lico. Zastanawiam się czy jest sens uciąć te dwa, trzy cm styropianu i tynku i przesunąć okno na lico? Myślę zrobić tak :

1.Wyciąć okna

2.Przyciąć ocieplenie wnęki okiennej do lica ściany.

3.Wyrównać otwory zaprawą

4. Przykleić do styropianu taśmę rozprężną

5. Zamontować okno na kotwy z listwą podparapetową

6. Opiankować

7. Dać taśmę od wewnątrz.

8. Uszczelnić od zewnątrz silikonem szczelinę między ramą okienną a taśmą rozprężną

Czy nie ma sensu dawać na lico? Ocieplenie ma 5cm grubości, będę montować jeszcze rolety. Po wysunięciu na lico kaseta się nie schowa we wnętrze.

Może ma ktoś jakieś wskazówki?

ad4.: teoria mówi, ze taśmę klei się do okna. W praktyce - nie zawsze wyjdzie to symetrycznie względem styropianu. Jeśli zalepisz silikonem, to nie ma znaczenia.

Kolejność: pkt 6 zamień z 5.

Ad .ostatniej kwestii: czy jest sens chować skrzynkę rolety? W tej chwili Ci to pozwoli?

Ja bym nie wysuwał. Jeśli fasada jest w niezłym stanie to po co ja psuć?

Od zewnątrz nie dawaj sylikonu. Żeby zostały spełnione zasady szczelnego montażu doszczelnienie zewnętrzne powinno byś paroprzepuszczalne. Najsensowniej będzie wstawić pomiędzy okno a styropian taśmę rozprężną wąską (10-15mm). u nas nazywamy to taśmą węgarkową. Dajesz albo 300PA i wtedy musisz ją dodatkowo obrobić (nie polecam) albo 600PA i wtedy taśma może zostać nieosłonięta. tu masz przykład 2014-12-11 11.44.47.jpg

Zamówiłem kilka dni wcześniej https://allegro.pl/oferta/tasma-rozprezna-integra-db-15x3-15mm-20m-szara-6717887036?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare

Tylko myślałem aby dać ten silikon aby nie doszło do przepuszczenia wody. Klejem do styropianu czy do okna?

I jeszcze jest jedna kwestia, która mnie zastanawia czy przykręcać kotwy do listwy podparapetowej? Nie ma przygotowanego frezowania

I ostatnia :)

Długość parapetu. Aktualnie parapet jest wysunięty około 1.5cm z każdej strony i ramki są zatynkowane i muszę lekko to odskrobać, czym później wyrównać? Czy może nie wsuwać parapetu w elewacje i kupić jedynie na długość okna a dziurę zalatać?

Taśma jest ok. Nie trzeba jej zakrywać bo jest wodoszczelna do Ciśnienia 600PA czyli wystarczająco.

Kierunek kleju - dowolnie. Teoretycznie lepiej do okna ale czasem łatwiej jest do styropianu.

Kotywy na dole - koniecznie. Okno mocuje się mechanicznie po całym obwodzie.

Długość parapetu to wyłącznie kwestia gustu. Jeden woli wysunięte inny woli na długość okna. Jak sam nie wiesz to zapytaj żony :rolleyes:

Zakupiłem okna do domu, który remontuje. Wybór padł na Drutex Iglo Energy Classic.

Kupując same okna płacisz 23% VAT. Z montażem 8%. Więc montaż jest praktycznie gratis i nie ma sensu się samemu tym zajmować. Tym bardziej, że tracisz gwarancję.

Odkręć to jak jeszcze możesz i kup z montażem.

Pytanie też czy kiedykolwiek planujesz docieplać ten dom. Bo jak nie zrobisz do lica, a kiedyś walniesz 20 cm styro na elewację, to będziesz miał okna dosyć głęboko.

Pasowałoby kiedyś. Jest aktualnie 5cm. Trochę mało, ale z drugiej strony sam nie wiem.

Jakiej długości wkrętów przykręcić kotwy do ramy okiennej?

W twojej gwarancji jest miejsce na pieczątkę firmy montującej ale nie mam tam nic napisane o tym że jak klient zamontuje sam to traci gwarancję.

Dlatego zdziwiła mnie twoja poprzednia wypowiedź

Też jestem tego samego zdania, ale jak widać interpretacje są różne ;)

Z resztą - druk w zamieszczonym linku jest "mocno stary"..

W twojej gwarancji jest miejsce na pieczątkę firmy montującej ale nie mam tam nic napisane o tym że jak klient zamontuje sam to traci gwarancję.

1.8. Reklamacje należy składać w jednostce handlowej, w której produkt zakupiono. Warunkiem przyjęcia reklamacji jest posiadanie wypełnionej Karty Gwarancyjnej, zapłaconej faktury oraz opisu usterki.

To które pola mogą być puste, a gwarancja jest dalej wypełniona?

Tak, mi też nowy druk nie dał się dziś wczytać.

Dla gwaranta jest istotne kto montował (ale nie jest napisane że musi to być uprawniony przez nich salon) - warto by fabryka wiedziała, kto ewentualnie dał ciała.

To nie jest tylko moja interpretacja, oparta na wieloletnim doświadczeniu, także po stronie producentów. Nie znam firmy, która by odwazyła się wykluczyć gwarancje z z tego powodu...