marcin3766 26.03.2019 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Witam, planuje remont domu z lat 50tych w którym nie ma kominów wentylacyjnych i nie ma za bardzo gdzie ich umieścić, dlatego zastanawiam się nad WM z nawietrznikami w oknach bez rekuperacji aby obniżyć koszty budowy tej wentylacji. Dom ma ok.100m2 planuje z każdego pomieszczenia rurami spiro doprowadzić wentylację do rozdzielacza do którego również będzie podłączony wentylator kanałowy i to wszystko wyprowadzone do kominka dachowego. Jaki wentylator zastosować w tego typu instalacji ? i czy taka instalacja będzie miała prawo bytu? Na tą chwile nie stać mnie na reku a nie chce mieszkać w domu z grzybkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 27.03.2019 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Odradzam. Kup używany reku albo Lunę. 2 lata mieszkałem w nowym dev. mieszkaniu z takim systemem. Niekontrolowany ciągły napływ zimnego powietrza, rachunki z ciepła miejskiego niebotyczne a okna spływały wodą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin3766 29.03.2019 01:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 (edytowane) Jeżeli okna spływały Ci wodą no to cos chyba było nie tak z tą wentylacją w tej chwili na reku mnie nie strać ani nie mam za bardzo gdzie wybudować komina wiec zdecydowałem się na WM bez reku, lepsze to niż mieszkanie z grzybem bez wentylacji. Tylko zastanawiam się jaki wentylator zastosować do tego systemu, czy może kupić jakiegoś gotowca. i jeszcze jedno pytanie jak obliczyć zapotrzebowanie budynku ok.100m2 na świeże powietrze ? Edytowane 29 Marca 2019 przez marcin3766 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.03.2019 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 w tej chwili na reku mnie nie strać Sensowne wentylatory będą droższe, niż używany reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin3766 30.03.2019 02:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2019 Trochę poczytałem i jednak pozostaje opcja WM bez reku, po obliczeniu wychodzi mi sporo taniej na obecna chwilę, a że dostęp mam do tańszego opału więc kilkanaście % więcej za opał nie sprawia mi takiego kłopotu Planuje zrobić wywiewy wentylacji w łazience, kuchni i ganku a nawietrzniki w pokojach podłączyć wszystko do rozdzielni potem do wentylatora z płynną regulacją Czy takie rozwiązanie będzie ok i czy wentylacja będzie działała prawidłowo?(głównie chodzi mi o rozmieszczenie wylotów i nawietrzników) Lub druga opcja nawietrzniki i wywietrzniki w każdym pomieszczeniu. Proszę o pomoc bo właśnie zaczynam remont i chciałbym położyć przewody wentylacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.03.2019 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2019 (edytowane) Ganek szczelny, ocieplony, ogrzewany i połączony z resztą domu drzwiami z podcięciem/tulejami? To OK. Generalnie zasady rozmieszczenia OK. Ale diabeł tkwi w szczegółach. Jakie konkretnie wentylatory chcesz zamontować, skoro Ci taniej wychodzi? Natomiast robiąc wentylację z odzyskiem ciepła nie izolujesz rur nawiewów i wywiewów od przestrzeni ogrzewanej. Jak puścisz w te rury zimne powietrze, to będzie się na tych rurach od zewnątrz i przegrodach których dotykają skraplała para wodna co z czasem doprowadzi do pleśni i grzyba a jak to GK to do zniszczenia. A jeżeli masz na myśli wentylacje wywiewną tylko i nawietrzniki w oknach to bardzo słabe rozwiązanie. Niedopuszczalne, jak masz kominek czy kocioł używający do spalania powietrza z zewnątrz (nieszczelny i/lub bez szczelnego podłączenia doprowadzenia powietrza z zewnątrz). Edytowane 30 Marca 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin3766 02.04.2019 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Ganek ocieplony połączony z bryłą budynku, kominków brak, do kotłowni mam osobne wejście z zewnątrz. Planuje zastosować wentylator Vents z regulatorem płynnym ewentualnie widziałem już gotowe centralki również z regulatorem płynnym lub stopniowym plus nawietrzniki w oknach.Myślę, że taka wentylacja będzie bardziej sprawna niż wentylacja grawitacyjna lub jej brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts