Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapytanie o budowę w odległości <100 od innego zbiornika

lukee85

Recommended Posts

Dzień dobry,

Zwracam się do Was z prośbą o udzielenie porady. Jestem zainteresowany zakupem uroczej działki. Problem polega na tym, że działka mieści się w obszarze chronionym rzeki Łyny. Gmina dopuszcza budownictwo mieszkaniowe w ramach wsi, w której mieści się działka. Niestety nie ma ani planu zagospodarowania ani warunków zabudowy. Okoliczne działki są zabudowane, a w drodze są wszystkie media (inwestycja gminna). Na działce znajduje się skrzynka elektryczna.

Moje obawy wzbudzają 2 "inne zbiorniki wodne" - w odległości 40m i 80m od granicy działki. Na mapie zasadniczej obydwa zbiorniki są zaznaczone jako N - nieużytki. Co więcej, w odległości 3-20m od tych zbiorników jest zbudowanych 5 domów (2 z 2016 roku) i jeden w trakcie budowy.

Przed zakupem działki zamierzam uzyskać warunki zabudowy. Pytanie moje jest takie. Czy jeśli Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska nie wniesie zastrzeżeń podczas konsultacji warunków zabudowy to czy może potem zablokować pozwolenie na budowę jeśli projekt będzie zgodny z wydanymi warunkami zabudowy?

Jeśli WZ jest wydane bez zastrzeżenń RDOŚ, to bezsensowne jest oprotestowanie decyzji o pozwoleniu na budowę. Przegrają każdą rozprawę. Chyba że wiesz o czymś, czego nam nie napisałeś . Na przykład, że masz stryjka który przepchnie sprawę a potem uda się na emeryturę i nie będzie parasola ochronnego nad tematem. To całkiem inna sprawa.

Państwo prawa... Obywatel powinien lepiej znać przepisy niż organy administracji publicznej, które sprawują nadzór nad danym prawem...

Dziękuję za odpowiedzi. Nie zamierzam "przepychać po rodzinie". Dotarłem jednak do aktów prawnych, które dają mi odrobinę nadziei. Na tym terenie obowiązuje Rozporządzenie Wojewody z 2008 r., w Sprawie Obszaru Chronionego Krajobrazu Doliny Środkowej Łyny, wydane na podstawie ustawy o ochronie przyrody z 2004. Rozporządzenie to wprowadza zakaz "lokalizowania obiektów budowlanych w pasie szerokości 100 m od linii brzegów rzek, jezior i innych zbiorników wodnych, z wyjątkiem urządzeń wodnych oraz obiektów służących prowadzeniu racjonalnej gospodarki rolnej, leśnej lub rybackiej". W tym samy paragrafie mamy punkt "Zakaz, o którym mowa w ust. 1 pkt 8 nie dotyczy: 1) obszarów zwartej zabudowy miast i wsi, w granicach określonych w studiach uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gmin (lub w równorzędnych dokumentach planistycznych) oraz uzupełnień zabudowy mieszkaniowej i usługowej pod warunkiem wyznaczenia nieprzekraczalnej linii zabudowy od brzegów zgodnie z linią występującą na działkach przyległych".

Studium uwarunkowań uchwalone przez gminę dopuszcza budownictwo mieszkaniowe w obrębie wsi, w której chcę zbudować dom. Sąsiednie działki są zabudowane, a linia zabudowy mojej nieruchomości byłaby zgodna z linią zabudowy sąsiada.

Czy poza faktem, że Gmina będzie uzgadniała warunki z RDOŚ, mogę wystąpić z wnioskiem (jako przyszły inwestor) o jakąś oficjalną decyzję (nie milczącą zgodę)? Sam fakt, że urzędnik podczas rozmowy powie mi, że nie będzie problemu jest mało satysfakcjonujące :-)

Za taką sytuację podziękuj pani Blidzie.

Nie wiem czy, w przypadku obszaru chronionego krajobrazu który u mnie obowiązuje, jest taki zapis jak w Twojej. Jednak tej sali bankietowej by nie pomógł bo zbudowano ją poza wsią. :)

Ja nie sugeruję żebyś coś na gębę załatwiał.

Gmina wystąpi do RDOŚ o uzgodnienie, a Ty wybierz się do RDOŚ osobiście, lub napisz, i poproś o szczegółowa wykładnie, dotyczącą tej działki, na piśmie.

Ja takie zapytanie do swojego RDOŚ wyslałem e-mailem i dostałem bardzo szczegółowa odpowiedź popartą numerami ustaw i paragrafami. Z podpisem dyrektora oddziału. Możesz poprościć o odpowiedź listowną. W końcu płacisz na takie instytuje podatki. :)

Dziękuję. Tyle dobrego, że urzędy odkryły istnienie poczty elektronicznej ;-) Wyślę maila z zapytaniem :-)