maro269 20.10.2004 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Witam serdecznie,Od jakiegos czasu rozmyslam jak by tu poprawic jakosc wody a wlasciwie to ja zmiekczyc. Mysle tu o filtrach wykorzystujacych zjawisko odwroconej osmozy. Czy ktos z was posiada taki filtr, jak sie sprawuje? czy warto? Ile kosztuje? Jakie sa koszty eksploatacji urzadzenia? Czy macie tez odzelaziacze? Bede wdzieczny za wasze podpowiedzi. W okolicy w ktorej mieszkam woda jest twarda (zloza w wapieniach i dolomitach), kamien pojawia sie wszedzie, na wylewkach i wszystkich urzadzeniach. Najwiekszy problem jest z przewodem cyrkulacji cieplej wody ktory ''zarasta'' na wejsciu do zasobnika. Czy ktos z was ma podobne problemy?PozdrawiamMaro Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24627-twarda-woda-czy-macie-jakies-filtry-wasze-doswiadczenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 20.10.2004 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 cześć, też mam problem z zarastaniem urządzeń "kamieniem".Rozważam zakup stacji zmiękczającej wodę w pierwszej kolejności, no i może poźniej jeszcze filtra do odwróconej osmozy...Na razie mam jednak pilniejsze wydatki.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24627-twarda-woda-czy-macie-jakies-filtry-wasze-doswiadczenia/#findComment-441736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.10.2004 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Tylko nie filtr wykorzystujący odwróconą osmozę!To niezdrowe! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24627-twarda-woda-czy-macie-jakies-filtry-wasze-doswiadczenia/#findComment-441777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro269 20.10.2004 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Tylko nie filtr wykorzystujący odwróconą osmozę!To niezdrowe! Podejrzewam ze za takim filtrem stosuje sie jakos lekka mineralizacje? Jesli wiesz cos wiecej napisz prosze. Maro Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24627-twarda-woda-czy-macie-jakies-filtry-wasze-doswiadczenia/#findComment-441784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1963 21.10.2004 01:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 mimilapin - skąd takie przekonanie, jak na razie nie wymyślono lepszego sposobu uzdatniania wody pitnej (stosuje się go na stacjach kosmicznych).Za filtrem odwróconej osmozy montuje się normalny mineralizator. Filtr ten eliminuje 100% bakterii i wszelakich żyjątek i prawie w 100% inne śmieci. Z uwagi na swoją budowę przechodzą przez niego cząsteczki/atomy gazu gdyż są mniejsze od cząsteczki wody, pozostałe większe są zatrzymywane na membranie (swego rodzaju sitka) i spłukiwane do ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24627-twarda-woda-czy-macie-jakies-filtry-wasze-doswiadczenia/#findComment-441801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.10.2004 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Darku - właśnie ze względu na brak mineralizacji, tej naturalnej.Jakoś ta sztuczna do mnie nie przemawia, ale to może takie moje eco przewrażliwienie.A wodę mam sama baaardzo twardą i też będę chciała coś z tym zrobić.A wracając do mineralizacji - pracowałam kiedyć w coca - coli i to mi się od tego czasu źle kojarzy (zwykła woda z wodociągu poddana mineralizacji, jak się ją pije od razu czuć róznicę pomiędzy naturalną mineralną) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24627-twarda-woda-czy-macie-jakies-filtry-wasze-doswiadczenia/#findComment-441852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 21.10.2004 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Tylko nie filtr wykorzystujący odwróconą osmozę!To niezdrowe! Taka woda jest niesmaczna. W labie babki wpadły na pomysł, żeby zrobić z niej kawę. Paskudztwo. Sama taka woda jest już jakby gorzkawa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24627-twarda-woda-czy-macie-jakies-filtry-wasze-doswiadczenia/#findComment-441863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.10.2004 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Witam serdecznie, Od jakiegos czasu rozmyslam jak by tu poprawic jakosc wody a wlasciwie to ja zmiekczyc. Mysle tu o filtrach wykorzystujacych zjawisko odwroconej osmozy. Maro O filtrach Ro już tu napisano, nie będę się powtarzał, w każdym razie odradzam, bo nie warto. Natomiast polecam skompletowanie filtra z tego, co jest dostępne na rynku. W każdym hipermarkecie budowlanym kupisz zestawy filtracyjne Aquafilter. Są to pojemniki do montażu bezpośrednio w instalacji oraz przeróżne wkłady do tych pojemników, wybór jest naprawdę spory, są i odżelaziające i zmiękczające. Tamże kupisz też zestaw testów do wody - zrób i będziesz wiedział, jakich wkładów potrzebujesz. U mnie w domu złożyłem sobie filtr z dwóch takich pojemników, w pierwszym jest filtr kombinowany: do połowy mechaniczny, od połowy węglowy, natomiast w drugim wkład zmiękczający. Wynik - smaczna woda w miejsce syfu z kranu. Filtr jest zainstalowany jedynie na doprowadzeniu zimnej wody do wylewki kuchennej, ponieważ mamy zmywarkę, i tak nie ma zbyt dużych strat lanej tamtędy wody na cele inne niż spożywcze, ale na upartego, żeby oszczędzać filtry można do filtrowanej wody dorobić osobną wylewkę. I jeszcze jedno: zarówno pojemniki jak i wkłady można też kupić w tańszych wykonaniach. Pojemników nie polecam, w porównaniu z tymi aquafiltra są dużo bardziej badziewne, ale wkłady tańszej konkurencji (np. Formaster) polecam - są tańsze, pozatym wkład zmiękczający można u konkurencji kupić w wykonaniu regenerowalnym (w solance), podczas gdy ten aquafiltra to jednorazówka, a drogi jest pieron, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24627-twarda-woda-czy-macie-jakies-filtry-wasze-doswiadczenia/#findComment-442011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 21.10.2004 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Witam serdecznie, Od jakiegos czasu rozmyslam jak by tu poprawic jakosc wody a wlasciwie to ja zmiekczyc. Mysle tu o filtrach wykorzystujacych zjawisko odwroconej osmozy. Czy ktos z was posiada taki filtr, jak sie sprawuje? czy warto? Ile kosztuje? Jakie sa koszty eksploatacji urzadzenia? Czy macie tez odzelaziacze? Bede wdzieczny za wasze podpowiedzi. W okolicy w ktorej mieszkam woda jest twarda (zloza w wapieniach i dolomitach), kamien pojawia sie wszedzie, na wylewkach i wszystkich urzadzeniach. Najwiekszy problem jest z przewodem cyrkulacji cieplej wody ktory ''zarasta'' na wejsciu do zasobnika. Czy ktos z was ma podobne problemy? Pozdrawiam Maro Mam stację uzdatniania ze zmiekczaniem jest ok. Ale to jest stacja z żywicą jonowymienialna a nie odwrócona osmoza. Do celów spożywczych raczej nie potrzebujesz wcale zmiękczać wody. Po co usuwać jony soli wapnia i magnezu z pożywienia to może pogorszyć jej wartość .Twardośc opłaca się zmniejszyć dla celów higieniczno eksploatacyjnych. Bo mniej środków piorących, mniej sie zasyfiają umywalki, mniej kamienia w czajniku itp. Smak wody wodociąowej możesz poprawić usuwając związki chloru ale do tego stosujesz filtr z weglem aktywnym. Jeśli już chcesz usunąć twardość wody to raczej dla celów bytowych i nie odwrócona osmozą tylko zmiekczaczem. Osmoza ma tragicznie niska wydajność i woda po niej nie nadaje sie do celów spożwczych jest jałowa i wymaga uzdatnienia w postaci remineralizacji czyli specjalne filtry które wprowadzaja do wody niektóre tylko mikroelementy. Przede wszystkim powinieneś zbadać swoją wodę i przekonać się czy to faktycznie twardość powoduje tak szybkie zarastanie czy też może jest sporo osadów i zawiesin. Najlepiej zrób tak kup filtr mechaniczny taki zwykły sznurkowy powiedzmy 10 um i przefiltruj wode a nastepnie zbadaj wode zwykłym testem kropelkowym GH takim za dwie dychy ze sklepu akwarystycznego. Jak to zrobisz to napisz co ci wyszło. Jeśli jest to woda ze studni i chcesz ją później wykorzystywać w gospodarstwie domowym to powinieneś ja zbadać w sanepidzie. Wyniki tych badań dadzą ci obraz ile będzie kosztowało uzdatnianie. im wiecej przkroczeń dopuszczalnych stężeń tym drożej może kosztować uzdatnienie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24627-twarda-woda-czy-macie-jakies-filtry-wasze-doswiadczenia/#findComment-442050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro269 21.10.2004 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Witam serdecznie, Od jakiegos czasu rozmyslam jak by tu poprawic jakosc wody a wlasciwie to ja zmiekczyc. Mysle tu o filtrach wykorzystujacych zjawisko odwroconej osmozy. Czy ktos z was posiada taki filtr, jak sie sprawuje? czy warto? Ile kosztuje? Jakie sa koszty eksploatacji urzadzenia? Czy macie tez odzelaziacze? Bede wdzieczny za wasze podpowiedzi. W okolicy w ktorej mieszkam woda jest twarda (zloza w wapieniach i dolomitach), kamien pojawia sie wszedzie, na wylewkach i wszystkich urzadzeniach. Najwiekszy problem jest z przewodem cyrkulacji cieplej wody ktory ''zarasta'' na wejsciu do zasobnika. Czy ktos z was ma podobne problemy? Pozdrawiam Maro Mam stację uzdatniania ze zmiekczaniem jest ok. Ale to jest stacja z żywicą jonowymienialna a nie odwrócona osmoza. Do celów spożywczych raczej nie potrzebujesz wcale zmiękczać wody. Po co usuwać jony soli wapnia i magnezu z pożywienia to może pogorszyć jej wartość .Twardośc opłaca się zmniejszyć dla celów higieniczno eksploatacyjnych. Bo mniej środków piorących, mniej sie zasyfiają umywalki, mniej kamienia w czajniku itp. Smak wody wodociąowej możesz poprawić usuwając związki chloru ale do tego stosujesz filtr z weglem aktywnym. Jeśli już chcesz usunąć twardość wody to raczej dla celów bytowych i nie odwrócona osmozą tylko zmiekczaczem. Osmoza ma tragicznie niska wydajność i woda po niej nie nadaje sie do celów spożwczych jest jałowa i wymaga uzdatnienia w postaci remineralizacji czyli specjalne filtry które wprowadzaja do wody niektóre tylko mikroelementy. Przede wszystkim powinieneś zbadać swoją wodę i przekonać się czy to faktycznie twardość powoduje tak szybkie zarastanie czy też może jest sporo osadów i zawiesin. Najlepiej zrób tak kup filtr mechaniczny taki zwykły sznurkowy powiedzmy 10 um i przefiltruj wode a nastepnie zbadaj wode zwykłym testem kropelkowym GH takim za dwie dychy ze sklepu akwarystycznego. Jak to zrobisz to napisz co ci wyszło. Jeśli jest to woda ze studni i chcesz ją później wykorzystywać w gospodarstwie domowym to powinieneś ja zbadać w sanepidzie. Wyniki tych badań dadzą ci obraz ile będzie kosztowało uzdatnianie. im wiecej przkroczeń dopuszczalnych stężeń tym drożej może kosztować uzdatnienie. Pozdrawiam Witam ponownie, Na instalacji mam filtr polipropylenowy (5 um), czyli mechnicznie usuwa zawiesine. Faktycznie woda jest rowniez bardzo zazelaziwiona gdyz juz w kilka dni po wymianie filtra zmienia kolor z bialego na brazowo brunatny. Wode mam z wodociagow. Do celow spozywczych uzywamy zwyklego filtra dzbankowego i tu jest ok. Sluszna uwaga z tym testem do pomiaru twardosci, postaram sie zakupic i zobaczyc jak twarda jest ta woda. Wlasciwei bardziej mi chodzi o wode do celow higieniczno - sanitarnych czyli caly ten osad. Napiszcie w jaki sposob sie zmiekcza wode jak i ja odzelazia. Jakie procesy fizykochemiczne sie tu wlasciwie wykorzystuje. Pozdrawiam Maro Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24627-twarda-woda-czy-macie-jakies-filtry-wasze-doswiadczenia/#findComment-442553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 21.10.2004 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 W przypadku mojego zmiękczacza a konkretnie złoża możesz sobie poczytać w karcie katalogowej tutaj http://www.radus.pl/pdf/zywice%20jonowymienne/karty%20katalogowe/kationity%20silnie%20kwasne/C100E.pdf mam ok 30 l tego szuwaksu w butli czyli zmiękczczu. Twarda woda po przepłynięciu przez tem szuwaks robi się miękka do tego stopnia że nie da się wykryć jej twardości testem. Więc należy ją zmieszać z wodą surową w odpowiednich proporcjach - tak jak ci akurat pasuje. Co jakiś czas następuje regeneracja żywicy czyli jest płukana roztworem soli kuchennej i potem płukana wodą zwykła po tej soli. Zbyt miękka jest nie dobra bo nie mozna sie umyć - nie da się spłukac mydła z rąk , a pod prysznicem można wywinąć orła tak się robi ślisko od odrobiny mydła. Jeśli chodzi o odżelazianie i pewnie odmanganianie bo jak jest dużo żelaza to pewnie manganu również. Odbywa się tak . Pierwszy stopień odżelaziania to napowietrzanie wody czyli wytwarzanie nierozpuszczalnych w wodzie związków żelaza. Obdywa się to w zbiorniku hydroforowym ok. 200 l . Na wlocie wody do zbiornika jest tzw inżektor gdzie woda wpływając do zbiornika porywa powietrze i się z nim miesza. Potem na filtrze mechanicznym takim własnie sznurkowym są wychwytywane nierozpuszczalne związki żelaza. U mnie takie coś wystarcza i nie muszę już mieć odżelaziacza jeśli takie odżelazianie jest zbyt słabe to musiśz kupić sobie odżelaziacz a w nim złoże odżelaziajace np. takie http://www.radus.pl/pdf/inne/Zloza%20do%20usuwania%20zelaza,%20manganu/MZ10.pdf Generalnie odżelaziacz to taka sama butla z tpraktycznie taka sama automatyką jak w zmiękczaczu. Myślę że wtych kartach sa wystarczajace dla ciebie informacje . Inne rodzaje żywic wraz z ich opisami możesz znaleźć na stronie producenta http://www.radus.pl Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24627-twarda-woda-czy-macie-jakies-filtry-wasze-doswiadczenia/#findComment-442610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 21.10.2004 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Filtr z odwróconą osmozą był jedną z lepszych inwestycji w moim domu. Mam go już 5 lat i widzę same zalety a żadnych wad, po pół roku wszystkim przeciwnikom polecam obejrzenie wkładu filtracyjnego. można nawet zobaczyć gołym okiem substancje smoliste. po wyjęciu fitr jest ciemnobrązowy , cuchnący itp. a my to wszystko pijemy!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24627-twarda-woda-czy-macie-jakies-filtry-wasze-doswiadczenia/#findComment-442635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 21.10.2004 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 WITEK P. Masz rację że na membranie zbiera się całe mnóstwo syfu. Tylko z odwrócona osmozą problem nie jest w tym że czegoś nie wychwyci membrana problem w tym że wychwytuje zbyt dużo i nie zostawia mikroelementów i róznych potrzebnych pierwiastków. To tak jakbyś pił wodę do uzupełniania elektrolitu w akumulatorze albo jeszcze czystszą. Musisz taka wodę uzdatnić przez jej "zabrudzenie" czyli wprowadzenie brakujących mikroelementów itp. Remineralizatory wprowadzaja tylko niektóre a reszty brakuje. Poza tym taki filtr jest bardzo mało wydajny ja potrzebuję ok. 1...1,5 m3 /h a w odwr. osmozie to nie wiem dokładnie litr może lilka/h czyli kilkaset razy za mało. A tak nawiasem mówiąc to własnie z powodu tego syfu zrezygnowałem z wodociagu tylko mam swoje ujęcie. Dla mnie płacenie srednio 4,5 zł za m3 popłuczyn z kilometrów zasyfinych totalnie rur którymi jest siagnięta ciecz ze skażonej chemicznie i bakteriologicznie rzeki to absurd. Faktycznie Witek patrząc z takiej perspektywy to byle odcedzona i jako tako przefiltrowana woda z kałuzy jest lepsza od tego szuwaksu z wodociągów. A woda po odwróconej osmozie to ideał niedościgniony nawet jak w niej sporo brakuje róznych mikroelementów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24627-twarda-woda-czy-macie-jakies-filtry-wasze-doswiadczenia/#findComment-442649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro269 21.10.2004 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 W przypadku mojego zmiękczacza a konkretnie złoża możesz sobie poczytać w karcie katalogowej tutaj http://www.radus.pl/pdf/zywice%20jonowymienne/karty%20katalogowe/kationity%20silnie%20kwasne/C100E.pdf mam ok 30 l tego szuwaksu w butli czyli zmiękczczu. Twarda woda po przepłynięciu przez tem szuwaks robi się miękka do tego stopnia że nie da się wykryć jej twardości testem. Więc należy ją zmieszać z wodą surową w odpowiednich proporcjach - tak jak ci akurat pasuje. Co jakiś czas następuje regeneracja żywicy czyli jest płukana roztworem soli kuchennej i potem płukana wodą zwykła po tej soli. Zbyt miękka jest nie dobra bo nie mozna sie umyć - nie da się spłukac mydła z rąk , a pod prysznicem można wywinąć orła tak się robi ślisko od odrobiny mydła. Jeśli chodzi o odżelazianie i pewnie odmanganianie bo jak jest dużo żelaza to pewnie manganu również. Odbywa się tak . Pierwszy stopień odżelaziania to napowietrzanie wody czyli wytwarzanie nierozpuszczalnych w wodzie związków żelaza. Obdywa się to w zbiorniku hydroforowym ok. 200 l . Na wlocie wody do zbiornika jest tzw inżektor gdzie woda wpływając do zbiornika porywa powietrze i się z nim miesza. Potem na filtrze mechanicznym takim własnie sznurkowym są wychwytywane nierozpuszczalne związki żelaza. U mnie takie coś wystarcza i nie muszę już mieć odżelaziacza jeśli takie odżelazianie jest zbyt słabe to musiśz kupić sobie odżelaziacz a w nim złoże odżelaziajace np. takie http://www.radus.pl/pdf/inne/Zloza%20do%20usuwania%20zelaza,%20manganu/MZ10.pdf Generalnie odżelaziacz to taka sama butla z tpraktycznie taka sama automatyką jak w zmiękczaczu. Myślę że wtych kartach sa wystarczajace dla ciebie informacje . Inne rodzaje żywic wraz z ich opisami możesz znaleźć na stronie producenta http://www.radus.pl Pozdrawiam Dzieki wlasnie przejrzalem cala strone radusa, widze ze maja biuro handlowe niezbyt daleko od mojego miejsca zamieszkania. Czy moglbys tak w przyblizeniu napisac jaki jest koszt i wydajnosc zmiekczacza ktory posiadasz no i ewentualnie przecietny roczny koszt eksploatacji. Mysle ze to przyblizy mi nieco koszt calej "imprezy'' Pozdrawiam Maro Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24627-twarda-woda-czy-macie-jakies-filtry-wasze-doswiadczenia/#findComment-442741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 21.10.2004 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 W kwesti Osmozy odwróconej. Co to za problem, że nie ma tam microlementów? Głupia herbata zrobiona na takiej wodzie sprawia, że mamy od razu pełno microelementów, że nie wspomnę o zupie. Nikt przecież wodą się nie odżywia, a microelementy powinniśmy zjadać w pożywieniu, a nie w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24627-twarda-woda-czy-macie-jakies-filtry-wasze-doswiadczenia/#findComment-442761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 21.10.2004 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 W kwesti Osmozy odwróconej. Co to za problem, że nie ma tam microlementów? Głupia herbata zrobiona na takiej wodzie sprawia, że mamy od razu pełno microelementów, że nie wspomnę o zupie. Nikt przecież wodą się nie odżywia, a microelementy powinniśmy zjadać w pożywieniu, a nie w wodzie. To co już kurcze szklanki wody się nie napijesz z własnej stacji uzdatniania tylko musisz herbate sobie robić albo zupę albo ganiał do sklepu po mineralną Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24627-twarda-woda-czy-macie-jakies-filtry-wasze-doswiadczenia/#findComment-442767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 21.10.2004 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 No właśni jak mam ochotę to piję sobie i tak już od paru lat i niedoborów minerałów nie stwierdzam. Woda jest w smaku dobra (nieporównywalnie lepsza niż kranowa). Oczywiście odwrócona osmoza to nie jest ekonomiczy sposób an wodę do celów gospodarczych, a jedynie do celów spożywczych (przy tej ilości można sobie pozwolić na straty) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24627-twarda-woda-czy-macie-jakies-filtry-wasze-doswiadczenia/#findComment-442772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 21.10.2004 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 KvM Ale taka demineralizowana woda jest niesmaczna. Oczywiście w porównaniu z woda chlorowana z wodociagów smakuje jak miód natomiast w porównaniu z normalną woda jest gorsza bo jest całkowicie bez smaku. Poza tym nie nadaje się do celów spożywczych bez uzdatnienia czyli picie jej jest zabronione no oczywiście możesz to robić w swoim domu na własne ryzyko. Paradoksalne co nie, taka breja z wodociagu nadaje się do picia a woda o czystości cz.d.a. jest do kitu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24627-twarda-woda-czy-macie-jakies-filtry-wasze-doswiadczenia/#findComment-442821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 22.10.2004 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 MaroNie musisz kupować urzadzeń koniecznie u Radusa. Oni sa tylko producentem zywic i chemii do uzdatniania. Podałem link do ich strony bo pytałes o procesy jakie zachodza w trakcie uzdatniania. Najlepiej pogadaj z kilkoma firmami zajmującymi sie uzdatnianiem. Ale najpierw zrób badania wody bo pierwsze pytanie jakie ci zadadza w tych firmach to jakie sa wyniki analizy wody. Jeśli chodzi o koszty uzdatniania to zmiękczacz + odżelaziacz, takie z niższej półki np z głowicami bez mikroprocesorów to musisz szykować gdzieś koło 5 tys. U mnie koszt uzdatnienia wody wynosi chyba cos koło 2,5zł juz pisałem kilka razy na ten temat. Na koszt składa się sól do zmiękczacza, filtry sznurkowe PP-R, prąd do sterylizatora i wypompowania wody ze studni, raz na rok lampa UV do sterylizatora. A tak swoja drogą pogadaj z wodociagami czemu nie sa dotrzymane parametry wody czyli czemu łamią prawo.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24627-twarda-woda-czy-macie-jakies-filtry-wasze-doswiadczenia/#findComment-442994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 22.10.2004 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 W kwesti Osmozy odwróconej. Co to za problem, że nie ma tam microlementów? Głupia herbata zrobiona na takiej wodzie sprawia, że mamy od razu pełno microelementów, że nie wspomnę o zupie. Nikt przecież wodą się nie odżywia, a microelementy powinniśmy zjadać w pożywieniu, a nie w wodzie. Ale woda spożywana bez mikroelementów działa jak rozpuszczalnik organiczny. Silny! Wypłukuje z nas mikroelementy, zarówno teł łatwo przyswajalne, jak i te trudne do uratowania potem. Zwłaszcza przez zjedzenie schabowego i popicie herbatą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/24627-twarda-woda-czy-macie-jakies-filtry-wasze-doswiadczenia/#findComment-443061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.