SuperSonic 28.03.2019 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Jestem na etapie budowy fundamentów, natomiast zdecydowałem już teraz że chcę mieć rekuperację. Czy w przypadku domu parterowego można umieścić jednostkę wentylacyjną + rury na poddaszu nieużytkowym ( ocieplenie planuję w stropie, 15cm styro, na to warstwa betonu) jaka jednostka wentylacyjna mogłaby się sprawdzić na taką powierzchnię użytkowa, co polecacie ? Czy coś muszę uwzględnić idąc dalej z pracami budowlanymi, w sensie kiedy będą stawić musy i strop ? Czy możecie polecić jakiegoś wykonawcę z Poznania lub okolic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 28.03.2019 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Jestem na etapie budowy fundamentów, natomiast zdecydowałem już teraz że chcę mieć rekuperację. Czy w przypadku domu parterowego można umieścić jednostkę wentylacyjną + rury na poddaszu nieużytkowym ( ocieplenie planuję w stropie, 15cm styro, na to warstwa betonu) jaka jednostka wentylacyjna mogłaby się sprawdzić na taką powierzchnię użytkowa, co polecacie ? Czy coś muszę uwzględnić idąc dalej z pracami budowlanymi, w sensie kiedy będą stawić musy i strop ? Czy możecie polecić jakiegoś wykonawcę z Poznania lub okolic ? Centrala powinna być w miejscu gdzie panują temperatury dodatnie. 15 cm ocieplenia w stropie to trochę mało. Jeżeli nie planujesz ocieplenia poddasza, to napewno będziesz musiał jakoś zabudować centralę, żeby nie stała w ujemnej temperaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 19.04.2019 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Witam, Rozmieszczenie wentylacji mechanicznej może być rozprowadzone w poddaszu nieużytkowym. Ważne jest, aby rekuperator znajdował się w pomieszczeniu o temperaturze minimalnej wynoszącej 12°C. Jeżeli chciałby Pan zainstalować rekuperator na poddaszu nieużytkowym i nieogrzewanym, powinno być ono dobrze zaizolowane. Można również dodatkowo zaizolować sam rekuperator oraz przewody. Przy okazji zachęcam do zapoznania się z ofertą central wentylacyjnych z rekuperatorem marki Buderus. Rekuperator Logavent HRV2 cechuje się wysoką efektywnością odzysku ciepła wynoszącą nawet do 90% oraz bardzo cichą pracą. Centrala wentylacyjna dostępna jest w trzech wielkościach o nominalnych przepływach powietrza: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. Wyszukiwarkę naszych instalatorów z okolic Poznania można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) pod numerem telefonu 801 777 801 lub też poprzez formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/rekuperacja/ Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pristromer 11.07.2019 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2019 nie polecam umieszczać rekuperacji na poddaszu, panują tam w lecie ekstremalne temperatury przez co rekuperacja nie jest w stanie pracować prawidłowo i często nawiewane powietrze jest od razu nagrzane. Proszę przemyśleć sposób ukrycia kanałów, czy pod wylewka czy w podwieszanym suficie i za wczasu zaplanować dziury w stropie do przeprowadznia kanału. Rekuperator dobierają co do ilości osób zamieszkujących dom ale myśle że można rozglądnąć się ogólnie za takimi o sile do 100m2 np Wanas 250 i porównac parametry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 15.08.2019 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2019 Jest na rynku wiele jednostek podwieszanych, pewnie masz jakieś pomieszczenie gospodarcze, tam sprawdzi się znakomicie. Myślę, że maszyna z wydajnością 250m3 powinna wystarczyć, ja bym nie przewymiarowywał. Aha i te 15cm wełny na stropie to naprawdę trochę mało:( No chyba, że zamiast wełny dasz 15cm piany, będzie trochę szczelniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 15.08.2019 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2019 Jest na rynku wiele jednostek podwieszanych, pewnie masz jakieś pomieszczenie gospodarcze, tam sprawdzi się znakomicie. Myślę, że maszyna z wydajnością 250m3 powinna wystarczyć, ja bym nie przewymiarowywał. Aha i te 15cm wełny na stropie to naprawdę trochę mało:( No chyba, że zamiast wełny dasz 15cm piany, będzie trochę szczelniej. Czy reku, który na 1szym biegu ma wydajność 140m3/h będzie za duży dla takiego domku z trzema mieszkańcami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.08.2019 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2019 Czy reku, który na 1szym biegu ma wydajność 140m3/h będzie za duży dla takiego domku z trzema mieszkańcami ? Jak to realna wydajność z uwzględnieniem oporów wymiennika, filtrów i reszty instalacji - to tak. Pamiętaj też, że zazwyczaj przez znaczną część doby nikogo nie ma w domu - wypadałoby dać zdecydowanie mniejsze przepływy. W sumie, można by na te np. 6h dziennie wyłączać reku - tylko czy jakiś sterownik to potrafi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.08.2019 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 Jak to realna wydajność z uwzględnieniem oporów wymiennika, filtrów i reszty instalacji - to tak. Pamiętaj też, że zazwyczaj przez znaczną część doby nikogo nie ma w domu - wypadałoby dać zdecydowanie mniejsze przepływy. W sumie, można by na te np. 6h dziennie wyłączać reku - tylko czy jakiś sterownik to potrafi? Ty powinieneś wiedzieć więcej, bo mam na myśli IzziFasta Tyle że właśnie ten 1szy bieg jest na moje wentylowane metry(84) teoretycznie nieco za duży. Osprzęt właśnie kupiłem, reku jeszcze nie, z powodu wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.08.2019 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 Ty powinieneś wiedzieć więcej, bo mam na myśli IzziFasta U mnie przy 60% wyszło 142m3/h. Minimum jakie można ustawić to 40% (biegi swobodnie definiujesz w zakresie 40-100%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.08.2019 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 U mnie przy 60% wyszło 142m3/h. Minimum jakie można ustawić to 40% (biegi swobodnie definiujesz w zakresie 40-100%) No właśnie...120 to ok przy 3ch osobach w domu, ale jak nikogo nie ma to mniej by się przydało. Mam dylemat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.08.2019 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 . W sumie, można by na te np. 6h dziennie wyłączać reku - tylko czy jakiś sterownik to potrafi? A zewnętrzny sterownik odłączający na ten czas zasilanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts