PrzyszłyBudowniczy 28.03.2019 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Otrzymałem wyceny na wykonanie trawnika. Osobno wyliczone przygotowanie terenu z wyrównaniem (12zł) osobno wysianie trawy (18zł).Jak pierwszy etap sobie wyobrażam i rozumiem jego kosztowność, tak nie wiem z czego wynika cena wysiania trawy.Dla mnie wysianie trawy to:- Glebozgryzarka - Grabienie- Walcowanie- Rozsypanie nasion- Czekanie. Czy coś pominąłem? Nie chcę podważać trudności pracy ogrodnika, ale mamy z żoną ciężki orzech do zgryzienia ile faktycznie potrzeba czasu by wysiać trawę na kilku arach? Czy to nie praca ledwo na kilka dnii? Z czego wynika koszt liczony w 2 tysiącach za ar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.03.2019 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 koszt nasion - co chcą siać? Grabi się kilkukrotnie i kilkukrotnie wałuje. Brak w wycenie odchwaszczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 29.03.2019 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Jeszcze nie wiem co chcą siać, ale mam podejrzenie że nasiona są liczone dodatkowo... Ale koszt nasion to jak rozumiem około 1zł/m², nawet biorąc droższą mieszankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 29.03.2019 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Tak się ostatnio zastanawiam czy czasami z rolki nie położyć (ok 500 m2). Jak się mogą kształtować ceny za robociznę w takim układzie? Siatkę na krety daje się bezpośrednio pod trawnikiem (z rolki) ? czy trzeba wkopać niżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 29.03.2019 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Teoretycznie trzeba wkopać, w praktyce na forum ogrodniczym ktoś pisał że daje zaraz pod i jest OK.Co do ceny z rolki, nie pamiętam jaką miałem cenę za robociznę, ale z trawą wyszło 30zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.03.2019 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 problem z siatką zaraz pod jest prosty - jak wertykulować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek16 30.03.2019 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2019 Koszt usługi u męskiego fryzjera to ok.25pln za 10 min,nikt się nie zastanawia z czego wynika taka cena.Przy założeniu trawnika z siewu w cenie uwzględnia się:wyrównanie i przygotowanie podłoża(grabienie,odchwaszczenie,siew nasion",wałowanie,przy braku automatycznego nawodnienia ręczne zraszanie nasion(podłoża) .W cenie zawarte są koszta zakupu materiałów,dojazdy,podatki,amortyzacja sprzętu...Zamawiasz usługę a nie towar.Niestety ceny są coraz wyższe,ale wolałbym w tej cenie położyć trawę z rolki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 30.03.2019 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2019 problem z siatką zaraz pod jest prosty - jak wertykulować? Wertykulatory nie mają przypadkiem ustawienia głębokości? Nie da rady tak ustawić żeby nie sięgnęło siatki? Najprościej chyba zagłębić siatkę ale to już trzeba się trochę narobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.03.2019 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2019 Jesli siatka jest zaraz pod powierzchnią a ideą wertykulatora jest ciecie darni łącznie z korzeniami, to jakoś tego nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts