BartoszC 30.03.2019 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2019 Witam, Proszę o opinie na temat tego projektu.Moje założenia były takie: -Dom parterowy bez piwnic,bez garażu,dach 4 spadowy -Powierzchnia ok 120m2,3 pokoje+salon,łazionka+wc+dość duże pomieszczenie gospodarcze -relatywnie prosta konstrukcja,brak wykuszy lukarn i innych udziwnień zwiększających koszty budowy. Do dej pory najbardziej spodobał mi się ten projekt: https://www.extradom.pl/projekt-domu-mini-4-plus-energo-plus-WRC2733 A po małych zmianach: Zmiany dotyczą: -Zamiany miejscami pomieszczenia gospodarczego i pokoju-dzięki temu udało się wygospodarować trochę miejsca na małą szafę wnękową/garderobę,mniejszą odległość od pieca do łazienek oraz kuchni,rekuperator bardziej w centrum domu-mniej rur na poddaszu.Kosztem tego pokój będzie w mniej korzystnym miejscu -Zmiana okien w łazience oraz spiżarce -Zmiany drzwi tarasowych w pokojach na okna -likwidacja kominka -dołożenie okna,schodów strychowych(nie wiem gdzie były przewidziane),umywalki w gospodarczym -zmiany w łazience. Jako że jestem mało doświadczonym "architektem" proszę o opinie moich pomysłów i podrzucanie swoich Może ktoś ma jakiś ciekawy projekt podobny do tego? Działka 35mx50 ,front od wschodu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.03.2019 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2019 Mała przestrzeń dzienna. Zrezygnowałbym z tego wcięcia na taras i powiększył salon prostując bryłę.W drugiej łazience przydałby się prysznic.Pomieszczenie techniczne powinno być blisko drzwi wejściowych skoro rezygnujesz z osobnych.Spiżarka pomieści dużo mniej, niż gdybyś na tej ścianie dał wysokie szafki - a jeszcze więcej miejsca by się zrobiło w kuchni.Rozrzucenie punktów poboru wody wymusi cyrkulację a jak nie zaizolujesz dobrze rur, to spowoduje duże straty ciepła.Świetliki tunelowe - bezsensowny i kosztowny IMO bajer.Zrezygnowałbym ze ścianki między korytarzem a salonem - pewnie trzeba będzie wydłużyć i wzmocnić podciąg. Porównaj z Arosa II czy Lena Eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartoszC 08.04.2019 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Cześć, Dzięki za uwagi. Jeżeli chodzi o świetliki to i tak miały być wyrzucone-koszt spory a efekt trudno powiedzieć,usuniecie ściany przy salonie trochę doświetli korytarz.Ogolnie podoba mi się koncepcja projektu ale brakuje kilku m2.Jezeli chodzi o punkty poboru wody, to może dobrym rozwiązaniem byłoby umieszczenie pieca/pompy w centralnej części domu w pobliżu łazienek i kuchni a osobne PG tak jak jest w projekcie,wtedy bez cyrkulacji by się obeszło a na ciepłą wodę do PG bym trochę dłużej poczekał. Wycięcie na taras wolę żeby zostało-w lecie zawsze trochę więcej cienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts