Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Proszę o opinie na temat tego projektu.Moje założenia były takie:

-Dom parterowy bez piwnic,bez garażu,dach 4 spadowy

-Powierzchnia ok 120m2,3 pokoje+salon,łazionka+wc+dość duże pomieszczenie gospodarcze

-relatywnie prosta konstrukcja,brak wykuszy lukarn i innych udziwnień zwiększających koszty budowy.

Do dej pory najbardziej spodobał mi się ten projekt:

https://www.extradom.pl/projekt-domu-mini-4-plus-energo-plus-WRC2733

A po małych zmianach:

mini4png_qwqanpp.png

Zmiany dotyczą:

-Zamiany miejscami pomieszczenia gospodarczego i pokoju-dzięki temu udało się wygospodarować trochę miejsca na małą szafę wnękową/garderobę,mniejszą odległość od pieca do łazienek oraz kuchni,rekuperator bardziej w centrum domu-mniej rur na poddaszu.Kosztem tego pokój będzie w mniej korzystnym miejscu

-Zmiana okien w łazience oraz spiżarce

-Zmiany drzwi tarasowych w pokojach na okna

-likwidacja kominka

-dołożenie okna,schodów strychowych(nie wiem gdzie były przewidziane),umywalki w gospodarczym

-zmiany w łazience.

Jako że jestem mało doświadczonym "architektem" proszę o opinie moich pomysłów i podrzucanie swoich :D

Może ktoś ma jakiś ciekawy projekt podobny do tego? Działka 35mx50 ,front od wschodu

Pozdrawiam

Mała przestrzeń dzienna. Zrezygnowałbym z tego wcięcia na taras i powiększył salon prostując bryłę.

W drugiej łazience przydałby się prysznic.

Pomieszczenie techniczne powinno być blisko drzwi wejściowych skoro rezygnujesz z osobnych.

Spiżarka pomieści dużo mniej, niż gdybyś na tej ścianie dał wysokie szafki - a jeszcze więcej miejsca by się zrobiło w kuchni.

Rozrzucenie punktów poboru wody wymusi cyrkulację a jak nie zaizolujesz dobrze rur, to spowoduje duże straty ciepła.

Świetliki tunelowe - bezsensowny i kosztowny IMO bajer.

Zrezygnowałbym ze ścianki między korytarzem a salonem - pewnie trzeba będzie wydłużyć i wzmocnić podciąg.

Porównaj z Arosa II czy Lena Eko.

• 2 weeks później...

Cześć,

Dzięki za uwagi. Jeżeli chodzi o świetliki to i tak miały być wyrzucone-koszt spory a efekt trudno powiedzieć,usuniecie ściany przy salonie trochę doświetli korytarz.Ogolnie podoba mi się koncepcja projektu ale brakuje kilku m2.Jezeli chodzi o punkty poboru wody, to może dobrym rozwiązaniem byłoby umieszczenie pieca/pompy w centralnej części domu w pobliżu łazienek i kuchni a osobne PG tak jak jest w projekcie,wtedy bez cyrkulacji by się obeszło a na ciepłą wodę do PG bym trochę dłużej poczekał. Wycięcie na taras wolę żeby zostało-w lecie zawsze trochę więcej cienia.